Monday, 17 February 2014

Ρολό κιμά με γέμιση cream cheese


Την Κυριακή είχα προγραμματίσει να μαγειρέψω ρολό κιμά.
Ήθελα όμως να φτιάξω ένα ρολό διαφορετικό από αυτό που φτιάχνω συνήθως. Έτσι σκέφθηκα να προσθέσω μια τυρένια γέμιση, που θα το έκανε αφράτο και δελεαστικό.
Ο κιμάς του πλάστηκε και αρτύστηκε λίγο πιο πικάντικα από ότι συνήθως.
Και επειδή το ρολάκι την θέλει την γαρνιτούρα του, το συνόδευσα με μια υπέροχη σάλτσα με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος, την συνταγή της οποίας θα μοιραστώ σύντομα μαζί σας!
Το ρολό έγινε πεντανόστιμο και νομίζω άνετα θα μπορούσε να σταθεί και σε έναν μπουφέ ή σε κάποιο τραπέζι μας, σε μια γιορτινή περίσταση.
Μιας και ξεκίνησε σήμερα η Κρεατινή εβδομάδα, πάμε να σας πω πως θα ετοιμάσουμε το νόστιμο ρολό μας.

Τα υλικά μας: 
Για το μείγμα του κιμά 
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 αυγό
2 φέτες λευκό ψωμί του τοστ
1 κουταλιά φυστικοβούτυρο
2 κουταλιές πουμαρό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
μισό κουταλάκι ξερή ρίγανη
μισό κουταλάκι σκόνη σκόρδου
μισό κουταλάκι κουρκουμά
1/8 κουταλάκι πάπρικα
μισό κουταλάκι ξερό δυόσμο
6 κουταλιές νερό
αλάτι και πιπέρι
Για την γέμιση 
270 γρ. τυρί κρέμα
μισή μέτρια ντομάτα
1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι
50 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
30 γρ. κάσιους
1 μέτριο αυγό
1 κουταλιά κρέμα γάλακτος
αλάτι και πιπέρι
Επιπλέον
αντικολλητικό χαρτί
αλουμινόχαρτο
λίγο ελαιόλαδο επιπλέον
Τι κάνουμε: 
Φτιάχνουμε το μείγμα του κιμά. 
Μουσκεύουμε τις φέτες του τοστ σε νερό. Στύβουμε πολύ καλά ανάμεσα στις παλάμες μας, να φύγει το περίσσιο υγρό.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε, να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Μπορούμε να ετοιμάσουμε το μείγμα του κιμά από το προηγούμενο βράδυ για να κερδίσουμε χρόνο. Θα τον κλείσουμε καλά σε ένα κουτί και θα τον χρησιμοποιήσουμε την επομένη ημέρα.
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Κόβουμε το λευκό μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι καθώς και λίγο από το πράσινο πολύ ψιλά.
Ξεφλουδίζουμε την μισή μέτρια ντομάτα. Αφαιρούμε τους σπόρους και την κόβουμε σε μικρά καρεδάκια. Τοποθετούμε τα καρεδάκια αυτά σε χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθούν τα περιττά υγρά.
Βάζουμε στο μούλτι τα κάσιους, την παρμεζάνα, το τσένταρ και τα τρίβουμε.
Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί, εκτός του αυγού.

Δοκιμάζουμε αν είναι σωστά αλατισμένη και κατόπιν προσθέτουμε το αυγό.
Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί υπολογίζοντας το μέγεθός του, ώστε να τυλίξει καλά γύρω γύρω το ρολό μας. Κόβουμε και ένα δεύτερο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στο ίδιο μέγεθος και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το μείγμα του κιμά επάνω στο πρώτο κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού. Με τα χέρια μας απλώνουμε τον κιμά, ανοίγοντας ένα φύλλο πάχους ενός εκατοστού περίπου. Τοποθετούμε στο κέντρο την γέμιση και την απλώνουμε με ένα κουτάλι, αφήνοντας περιθώριο από τις δύο μακριές πλευρές.

Ραντίζουμε το ρολό με λίγο ελαιόλαδο.
Σηκώνουμε τα δύο άκρα του αντικολλητικού χαρτιού φέρνοντάς τα κοντά, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Με τον τρόπο αυτό ενώνουμε τις δύο μακριές άκρες του ρολό.

Με τα χέρια μας κλείνουμε καλά τα ανοίγματα της ζύμης του κιμά. Έτσι η γέμιση θα μείνει μέσα και δεν θα μας χυθεί απ' έξω.
Σφίγγουμε καλά το αντικολλητικό χαρτί, ώστε να έχει το ρολό μας ωραίο σχήμα. Τυλίγουμε και με το δεύτερο χαρτί.

Τέλος κόβουμε αλουμινόχαρτο και τυλίγουμε άλλη μια φορά το ρολό.

Το βάζουμε στο ταψί που θα το ψήσουμε, με την ένωση του αλουμινόχαρτου προς τα κάτω.
Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό και το βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου. Χρειάζεται περίπου μιάμιση ώρα ψήσιμο, ανάλογα το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας.
Το ταψάκι δεν πρέπει να μείνει χωρίς νερό, όσο ψήνεται το φαγητό μας. Αν χρειαστεί, θα προσθέσουμε επιπλέον ζεστό νερό.
Περίπου δέκα λεπτά πριν το φαγητό μας να είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο. Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και το αντικολλητικό χαρτί, τραβώντας τα προς τα άκρα.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και αφήνουμε το φαγητό μας να ροδίσει. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά, ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε πιο εύκολα.
Κόβουμε προσεκτικά σε φέτες και σερβίρουμε στα πιάτα μας.
Συνοδεύουμε με την σάλτσα μανιταριών, που την συνταγή της θα σας δώσω σύντομα, όπως είπα και στην αρχή και σερβίρουμε το φαγάκι μας ζεστό, με πουρέ πατάτας ή ρύζι.
Καλή μας όρεξη και καλή μας εβδομάδα!!
Ειρήνη Ε.

21 comments:

Mageirissa said...

Καλημέρα!Πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή το γεμιστό ρολό σου!

SpIrToKoYto said...

Ειρηνάκι,δεν παίζεται το ρολό σου...Το επόμενο ρολό στο σπίτι μας θα είναι έτσι...
Και νοστιμιά και εμφάνιση...

Καλημέρες,καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά σε όλες σας...-:))))

mia maria said...

Πολύ πρωτότυπο το ρολό σου Ειρήνη αλλά και πολύ όμορφο και πολύ νόστιμο!
Καλή εβδομάδα :)

ΕΛΕΝΑ said...

Πω πω Ειρηνάκι, ρολό γεμιστό με cream cheese, υπέροχο πρέπει να είναι, όπου μπαίνει το τυρί κρέμα αποκλείεται να μην προκύψει νοστιμιά!
Ανυπομονώ και για την σάλτσα μανιταριών, άλλη αδυναμία μου τα μανιταράκια!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

Beauty Follower said...

Mmmm ντελιτσιόζο!
Δεν ξέρω που να πρωτοκοιτάξω... μεσα την γέμιση
ή εξω την λαχταριστη κρέμα που ρέει!

Καλή εβδομαδα :)
http://beautyfollower.blogspot.gr

- spoonstories- said...

Ειρηνικάκη ένταξή...θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία!! Για μένα αυτή η γέμιση είναι ονειρική.Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο φαγητό!Μου τρέχουν τα σάλια ...Φιλιά και καλή εβδομάδα

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Βρε παιδιά, τί πρόταση είναι αυτή;; Ευχαριστούμε!

Maria B. said...

Ρηνάκι μου γλυκό, θα πάρω μια μεεεγάλη μερίδα γιατί θα κεράσω και τον σύζυγο που λατρεύει όλα τα υλικά που έχεις βάλει. Γεια στα χεράκια σου !!!!

σε φιλώ πολύ πολύ

Χρύσα said...

Ρολό-έκπληξη δηλαδή! Υπέροχο φαίνεται και σίγουρα πολύ πολύ νόστιμο! Καλή εβδομάδα!

The Dark Chef said...

Wow! Μπράβο, πρώτη φορά βλέπω τόσο πλούσια συνταγή για ρολό με κιμά. Έπρεπε να κρατηθείς να το ποστάρεις το Πάσχα, είναι όντως ιδιαίτερη συνταγή για τραπέζια και γιορτές!
Καλύτερα όμως να το φτιάξουμε τώρα κι ας μην είναι γιορτές, τα νόστιμα είναι πάντα καλοδεχούμενα! :)
Καλό μεσημέρι και καλή μας όρεξη!

Vasia b. said...

Με ωραίο πιάτο ξεκίνησε η εβδομάδα μας Ειρήνη μου!!!!
Μου αρέσει πολύ το ρολό κιμά και η γέμιση που έχεις βάλει φαίνεται πολύ δελεαστική ...θα δοκιματεί άμεσα!!!!
Φιλιά πολλά!!!!
Καλή εβδομάδα!!!!!

DIMI said...

Πολύ νόστιμη καί πρωτότυπη η συνταγή σου Ειρήνη μου!!Αλλά η γέμιση,απίθανη σέ γεύση!!Περιμένω καί τήν συνταγή τής σάλτσας!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

rena said...

Πολύ ιδεαλιστική πρόταση!!!!!!!!!!!!
Φιλάκια!!!!!

Selcouth said...

Κι έλεγα τί να φτιάξω με τον κιμά που έχω... Μπράβο Ειρήνη! Ξετρελλάθηκα που το είδα! Ξεχωριστό, πρωτότυπο και απ΄ό,τι καταλαβαίνω πεντανόστιμο! Γεια στα χέρια σου!
Καλή εβδομάδα!

Δημιουργία said...

Πολύ μου αρέσει ο εναλλακτικός τρόπος που έφτιαξες το ρολό Ειρήνη.

Ερμιόνη said...

Φυστικοβούτυρο στον κιμά, κάσιους στη γέμιση!
Όλο τσαχπινιές είσαι Ειρήνη!
Φαίνεται λαχταριστότατο το ρολό πάντως. Με χαρά θα το δοκίμαζα!
Φιλιά!

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

Tante Kiki said...

Πωπωωωω! Ειρήνη μου πολύ πλούσιο φαγάκι μας φιλεύεις σήμερα...αν κρίνω από τα υλικά... πρέπει να έγινε τέλειο!!!!!!!!!!
Γεια στα χέρια σου!

Silena said...

Αυτό είναι ρολό έκπληξη και όντως ήταν έκπληξη Ειρήνη μου το φαγάκι σου!!!!! Καταπληκτική ιδέα!!!! Πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω!!!!!
Καλό βράδυ και φιλιά!

Neli said...

Πολυ καλη ιδέα αυτη η γέμιση,θα τη δοκιμασω και εγω,μπραβο,πολλα φιλια ,καλο βραδυ.

Mary said...

Ειρηνάκι μου τέλειο!
Λατρεύω το λιωμένο τυρί και με τον κιμά δένει υπέροχα!

Φιλάκια λιχούδικα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...