Friday 7 February 2014

Τάρτα με σέσκουλα


Όποτε θα φτιάξω χορτόπιτα, θα προσθέσω πάντα και λίγα σέσκουλα μαζί με τα υπόλοιπα χορταρικά!
Δίνουν έξτρα νοστιμιά και «γλύκα» στις πίτες μου.
Αυτήν την φορά βρέθηκα με μπόλικα σέσκουλα, και είπα να τα αξιοποιήσω φτιάχνοντας μία τάρτα.
Η αλήθεια είναι ότι δεν σκόπευα να βάλω συνταγή, μια απλή τάρτα είναι.
Όμως άρεσε τόσο πολύ και απέσπασε τόσα κολακευτικά σχόλια από όσους την δοκίμασαν, που είπα να την μοιραστώ και μαζί σας.
Μια τάρτα μυρωδάτη και πολύ νόστιμη λοιπόν, σας κερνάω σήμερα!

Τα υλικά μας:
700-800 γρ. σέσκουλα
1 ματσάκι καυκαλήθρες
2 πράσα
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
5-6 κλωναράκια δυόσμο φρέσκο ή 2 κουταλάκια ξερό
μισό φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
μισό φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
400 γρ. φέτα
4 αυγά
200 ml κρέμα γάλακτος
1 φύλλο για τάρτες της Pillsbury
Στην πράξη: 
Πλένουμε πολύ καλά τα χορταρικά (σέσκουλα και καυκαλίθρες).
Αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια και τα χοντροκόβουμε.
Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.
Κόβουμε σε ροδέλες τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον δυόσμο, τον μαϊντανό και τον άνηθο.
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα κομμένα χορταρικά, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τον δυόσμο. Προσθέτουμε και λίγο νεράκι, καπακώνουμε την κατσαρόλα μας και τα αφήνουμε όλα σε χαμηλή φωτιά, για 10-15 λεπτά, να μαλακώσουν.
Αφού κρυώσουν αρκετά, τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε βαθύ μπολ.
Χοντροτρίβουμε την φέτα και την προσθέτουμε στο μπολ με τα χορταρικά. Ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε το μεγάλο μας πυρέξ και απλώνουμε σε αυτό το φύλλο τάρτας, φροντίζοντας να καλύψει και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Αδειάζουμε πάνω από το φύλλο την γέμιση και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Χτυπάμε τα αυγά μαζί με την κρέμα γάλακτος και αδειάζουμε το μείγμα στο πυρέξ, πάνω από τα χορταρικά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο της τάρτας.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, πριν την κόψουμε σε κομμάτια και την απολαύσουμε.
Καλή επιτυχία!

19 comments:

nikiad.blogspot.gr said...

Πολύ ωραία συνταγή - ευχαριστούμε , Έλενα !!!!

Selcouth said...

Γενικά οι τάρτες μου αρέσουν. Και τα χόρτα επίσης, ειδικά τα γλυκά. Να δεις που θα με ξαναβάλεις στην κουζίνα εσύ!
:))
Φαίνεται νοστιμότατη η τάρτα σου Έλενά μου!
Πολλά φιλιά και πολλές όμορφες καλημέρες!

syros2js said...

'Γεια στα χεράκια σου , Ελενάκι!!
Φαίνεται τόσο λαχταριστή!!!
ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

Maria B. said...

Λενάκι μου και εσύ για την συνάντηση την έφτιαξες την τάρτα ??? ω! θα φαμε καλά σήμερις!!!! μια η τουρτα της Ειρήνης μια η ταρτούλα σου, όνειρο θα περάσουμε !!!! χιχιιχιχ


φιλούπες πολλές πολλές, δεν περνάει και η ώρα η ατιμη !!!!!!!!!!!!!

Ειρήνη Ε. said...

Έλενα, αυτή η τάρτα με το που την είδα, μπήκε αμέσως στη καρδιά μου! Ολόγλυκα σέσκουλα, αγαπημένα μυρωδικά, φετούλα, κάνουν ένα πεντανόστιμο σύνολο! Μην ξεχάσεις σήμερα το καμμάτι μου, σε παρακαλώ!!
Καλή μας ημέρα.

Lenia said...

Καταπληκτική πιτούλα!Λατρεύω τα σέσκλα και την καυκαλήθρα, οπότε φαντάζομαι πόσο νόστιμη θα είναι!
Φιλάκια!

Anonymous said...

Δεν έχω ιδέα από σέσκουλα... Δεν τα τρώγαμε ποτέ στο σπίτι! Αλλά η τάρτα φαίνεται πολύ νόστιμη, είναι σαν σπανάκι ας πούμε; Πού τα βρίσκω;

www.foodaki.gr

- spoonstories- said...

Μπράβο που χρησιμοποιησες τέτοια υλικά για τη πίτα σου. Ως τώρα μόνο τη μαμά μου ήξερα που τα χρησιμοποιούσε και έκανε κάτι πίτες καταπληκτικές!Έβαζε μέσα τόσα και άλλα τόσα πράσινα που ούτε ήξερα ότι υπήρχαν!Καλημέρα

mari beika said...

Πολύ λαχταριστή!! Θα ήθελα δυο μεγάλα κομμάτια αυτή την στιγμή!!
Καλό Σ/Κ, φιλιά!!

Ερμιόνη said...

Σιγά που είναι μια απλή συνταγή κυρία μου!
Βλέπω τα υλικά και καταλαβαίνω τι σκάρωσες πάλι! Η γεύση πρέπει να είναι άπαιχτη! Πώς θα γίνει να μου στέλνεις ταπεράκια να δοκιμάζω και εγώ;;;
Φιλιά

DIMI said...

Ελενά μου,λατρεύω τίς τάρτες!!!Η συνταγή σου είναι εξαιρετική!!Φάνταζομαι τήν γεύση της μέ όλα τά μυρωδικά πού χρησιμοποίησες!!Θά τήν δοκιμάσω πολύ σύντομα!!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

paraxeno pirouni said...

Είμαι πολύ καλή φίλη όλων των πράσινων χορταρικών! Τα σέσκουλα ειδικά τα αγαπώ πολύ, με ρύζι σαν σπανακόρυζο (δηλ. σεκουλόρυζο) είναι ένα από τα καλύτερα μαμαδίστικα χειμωνιάτικα φαγητά μου. Αν βρεθώ κι εγώ με μπόλικα, νομίζω πως αυτή η τάρτα είναι μια φοβερή εναλλακτική μαγειρέματός τους!
Καλή μας όρεξη και καλό Σ/Κ!

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

Silena said...

Πολύ καλά έκανες Έλενά μου και την έβαλες γιατί είναι καταπληκτική τάρτα και με σέσκουλα που είναι από τα αγαπημένα μου!!!!! Θα την δρομολογήσω άμεσα!!!!
Καλό Σ/Κ και πολλά φιλιά!

simonmad said...

Μου αρέσουν όλα τα πράσινα χόρτα, ανεξαιρέτως, δεν έχω δοκιμάσει όμως ποτέ σέσκουλα, ούτε καυκαλήθρες! Ελπίζω να βρω στη λαϊκή... ή μήπως είμαι πολύ αισιόδοξη;
Η συνταγή σου μου άνοιξε την όρεξη, η ώρα είναι 11 το βράδυ και με την όρεξη λοιπόν θα μείνω...
Φιλιά και καλό βράδυ :-)

Giorgos Varvakis said...

Και πολύ καλά έκανες Λενάκι :)
Πήρα τις ίδιες "πρώτες ύλες" το Σάββατο από τη Λαϊκή, μαζί με σπανάκι, με σκοπό να κάνω πίτα...
Αλλά βάλε λίγο σπανάκι στη σαλάτα, βάλε άλλο λίγο στην πίτσα, μάλλον για τάρτα με κόβω :))
Πολλά φιλιά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα

Kate'sCakeBox said...

Αγαπημένο μου Ελενάκι ζωγράφισες πάλι σε μαγικό καμβά με την θεική τάρτα σου!!λατρεύω τα χορταρικά-συστατικά-της τάρτας σου που σε συνδιασμό με το πράσο πρέπει να έχει απογειωτική γεύση!!κάνω πολύ συχνά τάρτες και συμβουλεύομαι το ιστολόγιό σας και είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελαθούν με την ταρτούλα σου στο σπίτι μου!!πολλά πολλά φιλάκια και την αγάπη μου σου στέλνω!!άπειρα ευχαριστώ!

manousina said...

Πολύ αρωματική η τάρτα σου. Και τα κοχυλάκια της φωτογραφίας "μυρίζουν" καλοκαίρι!!!!!
Έλενά μου τώρα που φύγαμε από τον blogger, μπορείς να μας παρακολουθείς είτε από το newsletter είτε βάζοντας το νέο μας url: theveggiesisters.gr στην λίστα των ιστολογίων που παρακολουθείς, είτε από την σελίδα μας στο fb. Πολλά φιλιά σε όλα τα κορίτσια της καρδιάς!!!!!

Mary said...

Ελενάκι μου θα τη φτιάξω.
Φαίνεται πεντανόστιμη, λατρεύω και τα χορταρικά!

Γεια στα χεράκια σου ζουζουνάκι μου!

Φιλάκια σβουριχτά!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...