Wednesday, 12 February 2014

Τούρτα σοκολάτα του Αγίου Βαλεντίνου


Μεθαύριο είναι του Αγ. Βαλεντίνου!
Μια τέτοια μέτρα το θέλει το γλυκάκι της. Και μάλιστα περιποιημένο και κατά προτίμηση σοκολατένιο.
Για να εντυπωσιάσετε γλυκά το αγαπημένο σας ταίρι, ελάτε να φτιάξουμε μαζί μιαν υπέροχη ροζ και σοκολατένια τούρτα!
Γιατί είναι όμορφο να προσφέρουμε στον άνθρωπο που έχουμε στην καρδιά μας, μιαν ωραία σε γεύση και εμφάνιση γλυκιά δημιουργία μας.
Ένα γλυκό, πραγματικό έδεσμα, φτιαγμένο από την αρχή ως το τέλος από τα χεράκια μας. Που η γλύκα του δεν θα οφείλεται μόνο στην παρουσία της ζάχαρης που συμπεριλαμβάνεται στα υλικά του. Αλλά και στην αγάπη με την οποία το φτιάξαμε και που έρχεται απ' ευθείας από το βάθος της δικής μας καρδιάς.
Ας αφιερώσουμε λοιπόν λίγο από τον χρόνο μας για εκείνον, και εφέτος ας μην αγοράσουμε κάτι έτοιμο από το ζαχαροπλαστείο. Το αξίζει!

Θα χρειαστούμε:
Για το κέικ βάση
1 δόση κέικ σοκολάτας όπως σας δείξαμε εδώ
Για την γέμιση
400 ml. φυτική κρέμα ψυγείου
25 γρ. (3 κουταλιές) άχνη ζάχαρη
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
κόκκινα κερασάκια γλασέ ή κερασάκια μαρασκίνο
Για το γλάσο σοκολάτας
225 γρ. σκούρα κουβερτούρα
250 ml. κρέμα γάλακτος
6 γρ. (2 κουταλάκια) κακάο
5 γρ. (1κουταλάκι) βούτυρο
ελάχιστο αλάτι ανθό αλατιού
Επιπλέον
σοκολατάκια καρδούλες, με χρωματιστό περίβλημα
Στην πράξη:
Από την προηγούμενη ημέρα, ετοιμάζουμε τις δύο βάσεις κέικ που θα χρειαστούμε. Όταν τις βγάλουμε από τον φούρνο, τις αφήνουμε 5 λεπτά μέσα στα ταψάκια. Κατόπιν τις αναποδογυρίζουμε σε σχάρα μπισκότων και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τις τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη, για να μην στεγνώσουν.
Την επομένη ημέρα συνθέτουμε την τούρτα.
Βάζουμε σε βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ την φυτική κρέμα ψυγείου μαζί με την ζάχαρη και το άρωμα βανίλιας. Χτυπάμε την κρέμα και όταν αρχίζει να πήζει, προσθέτουμε μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής για να επιτύχουμε την ροζ απόχρωση που θέλουμε. Μόλις πήξει η κρέμα και στέκεται, σταματάμε το μίξερ. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
Βάζουμε την πρώτη βάση κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος. Με ένα μαχαίρι που κόβει καλά, ισιώνουμε την επιφάνειά της.
Αν θέλουμε μπορούμε να βρέξουμε τη βάση με 4-5 κουταλιές κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας μας. Αλλά και χωρίς αυτό, το κέικ είναι ζουμερό από μόνο του και δεν είναι απολύτως απαραίτητο το βρέξιμο.
Απλώνουμε την μισή γέμιση από πάνω. Την στρώνουμε με μια σπάτουλα.
Σκορπίζουμε ολόκληρα κερασάκια γλασέ ή μαρασκίνο. Τα πατάμε με ένα κουτάλι, ώστε να βυθιστούν μέσα στην κρέμα.
Τοποθετούμε από πάνω την δεύτερη βάση ισιώνοντας και πάλι την επιφάνειά της, κόβοντας το περιττό κέικ με το μαχαίρι.
Κρατάμε μια ποσότητα της γέμισης για το γαρνίρισμα της τούρτας και την φυλάμε στο ψυγείο, ως να την χρειαστούμε.
Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα επάνω και στα πλάγια της τούρτας. Με μια σπάτουλα ισιώνουμε όσο γίνεται την κρέμα.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου, να σταθεροποιηθεί.
Φτιάχνουμε το γλάσο σοκολάτας.
Κόβουμε σε κομματάκια την σοκολάτα και την βάζουμε σε γυάλινο ή μεταλλικό μπολ. Κοσκινίζουμε από πάνω το κακάο, ώστε να μην έχει σβολαράκια, που δεν θα διαλυθούν εύκολα.
Ζεσταίνουμε καλά σε κατσαρολίτσα την κρέμα γάλακτος μαζί με τον ανθό αλατιού και το βούτυρο. Αδειάζουμε το μείγμα αυτό επάνω στην σοκολάτα και το κακάο. Αφήνουμε όπως είναι για 5 λεπτά. Κατόπιν με μια ξύλινη κουτάλα ή μια σπάτουλα σιλικόνης, ξεκινώντας από το κέντρο, αρχίζουμε να ανακατεύουμε. Σιγά σιγά η σοκολάτα θα λιώσει και θ' αρχίσει να δημιουργείται το γλάσο μας.
Στην αρχή θα είναι θολό και θα δείχνει ανομοιογενές. Συνεχίζουμε να το δουλεύουμε για 5 λεπτά ακόμα. Το γλάσο μας θα ομογενοποιηθεί και θα γυαλίσει. Η μορφή του θα είναι σχετικά ρευστή και αν μας αρέσει έτσι, μπορούμε να περιχύσουμε την τούρτα μας αμέσως. Το απλώνουμε με σπάτουλα, φροντίζοντας να πάει παντού και να καλύψει το γλυκό μας.
Μια δεύτερη πρόταση είναι να το αφήσουμε στην άκρη 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας που και που. Το γλάσο μας θα γίνει πιο πυκνό, γιατί θ΄ αρχίσει να κρυώνει. Το απλώνουμε, όπως και παραπάνω στην τούρτα μας.
Στρώνουμε το γλάσο μας χωρίς να καθυστερούμε, γιατί σταθεροποιείται γρήγορα.
Αφήνουμε την τούρτα μας μια ώρα στο ψυγείο και κατόπιν την διακοσμούμε όπως μας αρέσει. Εδώ την έχω διακοσμήσει με την κρέμα που είχα κρατήσει στην άκρη και σοκολατάκια καρδούλες, τυλιγμένα σε χρωματιστά ασημόχαρτα.
Να θυμόμαστε ότι και η εμφάνιση παίζει ρόλο στη επιτυχία ενός τέτοιου γλυκού. Γι' αυτό ας δώσουμε λίγη παραπάνω προσοχή στην διακόσμηση.
Αν οι βάσεις κέικ μιας φαίνονται αρκετά παχιές, μπορούμε να χωρίσουμε οριζόντια στα δύο κάθε μία από αυτές. Στην περίπτωση αυτή, καλό θα ήταν καλό, να ετοιμάσουμε μισή δόση γέμισης επιπλέον.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

21 comments:

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Πιο σοκολάτα δε γίνεται, κορίτσια!!! Και μόνο η εικόνα μιλάει από μόνη της!!! Φιλάκια!

Tante Kiki said...

Πωπωωωω! Πολύ σοκολατένιο γλυκό και ό,τι πρέπει για την ημέρα!!
Καλή σου μέρα Ειρήνη μου!

Maria B. said...

Πιο σοκολάτα και πιο νόστιμο δεν γίνεται !!!!!!!!!! Εγώ που δοκίμασα το κείκ το μόνο που μπορώ να πω είναι ΣΛΟΥΡΠ ΣΛΟΥΡΠ ΣΛΟΥΡΠ ακόμα έχω την γεύση του στο στόμα μου !!!!!!!!!! Είναι απλά ΤΕΛΕΙΟ και η τουρτα θα είναι εξαίσια !!!

Ευχομαι καλή Βαλεντίνικη ημέρα !!!!!

φιλια πολλά και καλή μέρα να έχουμε !

DIMI said...

Υπερπαραγωγή η τουρτίτσα σου Ειρήνη μου!!!Σούπερ σοκολατένια συνταγή!!Οτι πρέπει γιά τήν ημέρα τού Αγίου Βαλεντίνου!!!Καλό μεσημέρι!!Φιλάκια!!!

SpIrToKoYto said...

Είναι ΑΥΤΟ....!!!! που μας έφτιαξες την Παρασκευή ε...???...παπαπαπαπαπα...δεν παιζόταν...Αφρός σκέτος λέμε...Φανταστικό...( πότε θα το ξαναφτιάξεις...??? )

Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:)))

Eleanna G. said...

Πολύ πλούσια και σοκολατένια, σαν τούρτα μπλακ φόρεστ σ'εκδοχή για ερωτευμένους!

www.foodaki.gr

Marion Cine said...

Εξαιρετική εμφάνιση και πολύ ωραία γεύση!:)

- spoonstories- said...

Σοκολάτα θάνατος...ποιος θα σου αντισταθεί σε αυτό πες μου! Φιλιά Ειρήνη μου και Happy Valentine Day!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου από την ώρα που δοκίμασε η Μαρία το κέικ που χρησιμοποίησες σαν βάση, το ερωτεύτηκε!!
Οπότε καταλαβαίνεις τι θα γίνει άμα δοκιμάσει ολόκληρη την τούρτα χα χα χααα!!
Πολλά μπράβο χρυσοχέρα μας για την σούπερ σοκολατένια υπερπαραγωγή!!
Φιλάκια!

Χρύσα said...

Και την περιμέναμε, μετά την ανάρτηση του κέικ! Και δεν μας απογοήτευσες καθόλου! Υπέροχα σοκολατένια η τούρτα σου Ειρήνη!

Eri said...

Απίθανη η τούρτα σου Ειρήνη μου!
Φιλιά πολλά!

Aleka Craftaholic said...

σιγά μην την μοιραστώ μαζί του,μόνη μου θα την φάω!

Ερμιόνη said...

Εντυπωσιακή είναι το λιγότερο που μπορώ να πω για την τούρτα σου Ειρήνη!
Το παντεσπάνι με είχε ενθουσιάσει από την προηγούμενη ανάρτηση!
Μου αρέσει που η κρέμα είναι απλή και εύκολη και αυτό το γλάσο είναι επικίνδυνο… στάνταρ θέλει μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που δίνεις γιατί όλο και λίγο θα φάμε με το κουταλάκι!

Δημιουργία said...

Να είσαι καλά Ειρήνη μου να μας γλυκαίνεις πάντα έτσι όμορφα!

Paraskevi Lamprini M said...

Ω, αξίζει πολλά..μπραβο!!!

Selcouth said...

Ωχ, αμάν αμάν! Ειρήνη μου, αυτό δεν θα είναι απλά απόδειξη αγάπης, αλλά συμβόλαιο! Τουρτάρα με τα όλα της! Γεια στα χέρια σου και την καλλιτεχνία σου!
Πολλές κι όμορφες καλημέρες!

Silena said...

Φοβερή τούρτα!!!! Δεν έχω λόγια Ειρήνη μου!!!! Σίγουρα θα τον ξετρελάνουμε!!!!
Πολλά φιλιά! Καλό μεσημέρι!!!

Vasia b. said...

Μπορώ να φανταστώ πόσο τέλεια είναι αυτή η τούρτα Ειρήνη μου!!!
Αν κρίνω απο το κεικ που δοκίμασα και πραγματικά λάτρεψα το συμπέρασμα είναι ότι θα είναι απαικτη!!!!!!!!!
Φιλιά πολλά!!!!

Mary said...

Βυθίζεσαι στη σοκολατένια απόλαυση και δεν θέλεις άλλο τίποτα...

Ειρηνάκι μου, ούτε να σε φιλήσω δε μπορώ έτσι πασαλειμμένη που είμαι...

Evi said...

τι πάει να πεί "φυτική κρέμα ψυγείου"? δεν το έχω ξανακούσει....

Ειρήνη Ε. said...

Evi, καλημέρα. Η φυτική κρέμα ψυγείου είναι κάτι αντίστοιχο με την κρέμα γάλακτος, αλλά είναι φυτικής προέλευσης. Την βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετς και είναι συνήθως κοντά στις κρέμες γάλακτος. Φυτική κρέμα υπάρχει συσκευασμένη και σε μεταλλικά κουτιά εκτός ψυγείου, η γνωστές Μόρφατ ή Έλλο.
Καλή επιτυχία αν φτιάξεις την τούρτα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...