Friday, 14 March 2014

Πικάντικος τραχανάς με κρουτόνς σκόρδου


Ο τραχανάς είναι από τα αγαπημένα χειμωνιάτικα φαγητά του καλού μου. Και δικαίως, αφού πρόκειται για ένα φαγάκι θρεπτικό και νόστιμο!
Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι μ’ αυτόν μεγάλωσαν γενιές και γενιές.
Τον συναντάμε σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Με διάφορες συνταγές φτιαγμένος, αλλά συνήθως με βάση το γάλα και το αλεύρι. Αλλού πιο χοντρός, αλλού πιο λεπτός. Γλυκός ή ξινός.
Η γιαγιά μου στο νησί τον έφτιαχνε με κατσικίσιο γάλα και είχε μια ιδιαίτερη γεύση. Μας τον έστελνε στις αρχές κάθε χειμώνα. Η μητέρα μου και η πεθερά μου τον μαγειρεύουν συνήθως με ντομάτα και τσιγαρισμένο κρεμμυδάκι. Έτσι τον μαγειρεύω και εγώ τις πιο πολλές φορές.
Η παραλλαγή που θα σας δείξω σήμερα, είναι κάπως "πειραγμένη" και πιο πικάντικη.
Ο τραχανάς, είναι από μόνος του πλούσιος σε γεύση. Αλλά έχει, κατά την γνώμη μου, κάπως έντονη μυρωδιά. Με την συνταγή αυτή, η μυρωδιά μετριάζεται και το φαγάκι μας γίνεται ακόμα πιο νόστιμο.
Πριν τον σερβίρω στο τραπέζι μας, πρόσθεσα και τα σπιτικά μου κρουτόνς με σκόρδο και ρίγανη, που σας δείξαμε τις προάλλες εδώ. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο ταιριάζει ο τραχανάς, με τα μυρωδάτα αυτά φρυγανισμένα κομματάκια ψωμιού.
Μπορούμε επίσης να συνοδεύσουμε τον πικάντικο τραχανά μας, με τα ζεστά και φρεσκοψημένα σκορδοψωμάκια της Έλενας.
Ο τραχανάς που χρησιμοποίησα είναι γλυκός και σχετικά ψιλός. Τον αγοράσαμε στην Βυτίνα, σε μια από τις συχνές μας επισκέψεις εκεί. Μαγειρεύεται σχετικά εύκολα και χυλώνει ωραία. Όποιον τραχανά όμως και αν χρησιμοποιήσουμε, θα έχουμε ένα ωραίο ζεστό ζεστό φαγάκι, που θα στυλώσει όλη την οικογένεια!

Θα χρειαστούμε:
200 γρ. τραχανά γλυκό
1 κρεμμυδάκι φρέσκο, το πράσινο μέρος
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 μικρή κόκκινη πιπεριά
3-4 λιαστές ντομάτες
1/4 κουταλάκι μπούκοβο
μισό κουταλάκι ρίγανη
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
100 ml. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 δόση κρουτόνς από εδώ
Στην πράξη:
Κόβουμε τις πιπεριές σε λωριδίτσες ή καρεδάκια.
Καθαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι και το κόβουμε σε φετούλες.
Κόβουμε το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι, σε κομματάκια.
Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε αρχικά την πιπεριά και τις φέτες του ξερού κρεμμυδιού, μαζί με τα μυρωδικά. Σοτάρουμε 3-4 λεπτά και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον τραχανά.
Σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς, για 1-2 λεπτά.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας 800 ml ζεστό νερό. Ενδεχομένως να χρειαστεί και άλλο νερό, αλλά θα το προσθέσουμε σταδιακά.
Προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και αλατίζουμε το φαγητό μας. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μια πρέζα ζάχαρη.

Αφού πάρει βράση ο τραχανάς, χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει. Ανακατεύουμε συχνά, γιατί ο τραχανάς κολλάει εύκολα στον πυθμένα της κατσαρόλας.

10 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό μας από την φωτιά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τις λωρίδες λιαστής ντομάτας.

Κατά την γνώμη μου, ο τραχανάς είναι ένα φαγητό που χρειάζεται αρκετό ελαιόλαδο για να νοστιμίσει και να χυλώσει ωραία. Προτιμώ όμως να προσθέτω το επιπλέον ελαιόλαδο, εκτός αυτού που βάλαμε αρχικά στο σοτάρισμα, 5 λεπτά πριν να είναι έτοιμο το φαγητό μου. Με τον τρόπο αυτό διατηρούμε περισσότερο τις θρεπτικές του ουσίες, από το να βάλουμε όλη την ποσότητα του ελαιολάδου που θέλουμε από την αρχή του μαγειρέματος.
Μόλις ετοιμαστεί το φαγητό μας, έχει δηλαδή μαλακώσει και χυλώσει ο τραχανάς, δοκιμάζουμε αν είναι σωστά αλατισμένος και διορθώνουμε ανάλογα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και με βαθιά κουτάλα μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα ή μπολάκια.
Σκορπίζουμε από πάνω μερικά κρουτόνς και αν θέλουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

20 comments:

Tante Kiki said...

Μμμμμμμ! Ωραιότατος ο τραχανάς σου Ειρήνη μου!!! Γεμάτος άρωμα και γεύση!! Και μ' αυτά τα κρουτόν ...απογειώθηκε!!!
Φιλιά!

mia maria said...

Πολύ λαχταριστός φαίνεται ο τραχανάς σου Ειρήνη μου!

Eleanna G. said...

Φαίνεται πολύ νόστιμο! Μ'αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις στο φαγητό και λατρεύω το σκορδόψωμο!

www.foodaki.gr

SpIrToKoYto said...

Συνδυασμός απίθανος...
Θα...συνδυαστεί άμα τη επιστροφή...!!!

Καλημέρες και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...-:)))))

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου εγώ έχω δηλώσει φαν του τραχανά, και ο πικάντικος τραχανάς σου με προκαλεί να το μαγειρέψω!
Και με τα σπιτικά κρουτόνς, θα είναι ένα φαγάκι χουχουλιάρικο και σούπερ νόστιμο!
Φιλάκια!

- spoonstories- said...

Εγώ Ειρηνούλα μου όταν ακούω τη λέξη πικάντικο κολλάω αμέσως! Νομίζω ότι το σωστά αρωματισμένο πιάτο μπορεί να δώσει άλλη ώθηση στη γεύση!Η πρόταση σου είναι πολύ καλή και αυτό το σκορδόψωμο σούπερ!

Ξανθή said...

Έχω δικό μου τραχανά θα δοκιμάσω!!
Καλό Σ/Κ σε όλη την παρέα!!

Χρύσα said...

Εγώ πάω να πάρω τον τραχανά από το ντουλάπι και το δοκιμάζω σήμερα κιόλας! Μου έδωσες ιδέα που δεν είχα φαγητό για σήμερα!

Maria B. said...

Φαντάζομαι ότι θα είναι πολύ νόστιμος ετσι όπως τον έχεις φτιάξει Ειρηνάκι. Γεια στα χεράκια σου !!!

φιλια πολλά και καλό σ/κ

Vasia b. said...

Ομολογω πως μέχρι τώρα τον τραχανά τον έτρωγα στην απλή του εκδοχή και με κρουτόν ήταν τέλειο χειμωνιάτικο φαγάκι!!!!
Η πικάντικη πινελιά που του δίνεις θα έλεγα ότι μου εξιτάρει την περιέργεια να το δοκιμάσω..Φαίνεται πολύ νόστιμος!!!
Φιλιά πολλά και καλό σ/κ!!!!

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

DIMI said...

Μμμμ,πολύ νόστιμος ο τραχανάς σου Ειρήνη μου!!Καί μέ πικάντικη γεύση!!Θά τόν δοκιμάσω μέ τά σκορδένια,υπέροχα,κρουτόν!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

evonita said...

εμένα μου αρέσι πολύ ο γλυκός τραχανάς!! αυτόν είχα μάθει από το χωριό της μητέρας μου (Λαμία)!! ενδιαφέρουσα όμως εκδοχή, ο ξινός μοιάζει με το χόντρο που έχουμε εδώ στην Κρήτη και πολλές φορές το συνοδεύουν με χοχλιούς!! φιλάκια!! :)

Katrina said...

Λατρευω τον τραχανα και αυτος φαινεται υπεροχος!!!!!!!!!!

Νίκη said...

Να μια εκδοχή του τραχανα που δεν την είχαμε σκεφτεί εδω πάνω (συνήθως τον βράζουμε βάζοντας φρεσκο βούτυρο και στο τέλος γάλα). Θα το δοκιμάσω σίγουρα!!
Φιλιά πολλά Ειρήνη μου!
Α, και εύχομαι... να τελειώσει γρήγορα ο τραχανας για να ξανάρθετε!!

Ερμιόνη said...

Μπράβο βρε Ειρήνη!
Πολύ διαφορετική εκδοχή του τραχανά από αυτές που έχω συνηθίσει
Σκέτη νοστιμιά είναι με τα λαχανικά και τα ωραία αρωματικά και μπαχαρικά.
Και αυτά τα υπέροχα κρουτόνς του πάνε τόσο πολύ!
Σε φιλώ, καλό βράδυ!

Anastasia said...

Ωραίος και ιδιαίτερος τρόπος μαγειρέματος για τον τραχανά!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα.Φιλιά.

mm_skg said...

Σουπερ τραχανας! Θα δοκιμαστει λιαν συντομως!

Elenis Cooking said...

Ειρήνη μου τέλειος ο πικάντικος τραχανάς σου, πολύ διαφορετικός και ενδιαφέρον!!!!
Φιλάκιααααααα!!!!!

Mary said...

Ειρηνάκι μου είναι η τέλεια πρόταση! Τον συνηθίζω αλλά δε θα σκεφτόμουν αυτή την εκδοχή, μπράβο!

Σε φιλώ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...