Saturday, 29 March 2014

Ντολμαδάκια γιαλαντζί


Ντολμαδάκια γιαλαντζί ή σαρμαδάκια, όπως και να τα πείτε, το σίγουρο είναι ότι κανείς δε μπορεί να φάει μόνο ένα !
Τα έφτιαξα με αμπελόφυλλα που μάζεψα από την κληματαριά του πατέρα μου και μετά τα συντήρησα στην κατάψυξη, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει η Ειρήνη εδώ
Αυτό που κάνει ξεχωριστό το φαγάκι, είναι τα μυρωδικά και το μπόλικο κρεμμυδάκι.
Ταιριάζει απίστευτα να συνοδεύσουμε τα ντολμαδάκια με γιαούρτι, κι αν είμαστε πιο τολμηροί, με γιαούρτι και σκόρδο.
Πάμε να τα μαγειρέψουμε!

Τα υλικά μας για 45 κομμάτια:
50 αμπελόφυλλα
270 γρ. ρύζι καρολίνα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο ρεντέ ή 2 μεσαίου μεγέθους
4-5 φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα
μισό φλιτζάνι τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι δυόσμο αποξηραμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
χυμός λεμόνι (τόσο όσο σας αρέσει, εγώ χρησιμοποίησα το χυμό ενός λεμονιού)
Στην πράξη:
Βάζουμε σε ένα μπολ μισό φλιτζάνι από το λάδι, τον μισό χυμό λεμονιού, και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αμπελόφυλλα.
Βάζουμε τα αμπελόφυλλα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, και τα βράζουμε 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Να μην μας παραβράσουν όμως, γιατί μετά θα διαλύονται και δεν θα μπορούμε να τα τυλίξουμε εύκολα.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε άδεια κατσαρόλα, τοποθετούμε 5 φύλλα, τα πιο χοντρά συνήθως.
Παίρνουμε ένα φύλλο και το γυρίζουμε από την ανάποδη πλευρά.
Τοποθετούμε ένα κουταλάκι από την γέμιση και καλύπτουμε με την «μύτη», όπως φαίνεται στην φωτό.

Κλείνουμε τις άκρες δεξιά αριστερά

και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολάκι

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, για όλα τα αμπελόφυλλα.
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα σε στρώσεις, καλύπτοντας περιμετρικά τον πάτο.

Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο λεμόνι, και τα αλατοπιπερώνουμε.
Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο, με διάμετρο λίγο μικρότερη από της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε νερό, τόσο ώστε να καλύψει τα ντολμαδάκια και να φτάσει μέχρι το πιάτο.
Κλείνουμε την κατσαρόλα, και σιγομαγειρεύουμε μέχρι τα ντολμαδάκια μας να είναι έτοιμα (ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποιότητα των υλικών)
Δοκιμάζουμε ενδιάμεσα με πολύ προσοχή για να ελέγξουμε αλάτι και λεμόνι.
Δεν ανακατεύουμε καθόλου, απλά κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά αριστερά.
Αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, προσθέτουμε λίγο λίγο και με προσοχή, για να μην μας λασπώσει το ρύζι.
Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφού περάσουν 5 λεπτά, αφαιρούμε πολύ προσεκτικά το πιάτο.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

19 comments:

Ξανθή said...

Καλημέρα, χτες τα έφταιξα σε μια άλλη εκδοχή με γαρίδες μέσα!!
Καλό Σ/Κ

DIMI said...

Πράγματι,πολύ λαχταριστά τά ντολμαδάκια σου Ελένη μου!!!Τά αγαπημένα μου!!!Καί όλη η νοστιμιά είναι στό μπόλικο κρεμμύδι!!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!!

- spoonstories- said...

Από τα καλύτερα Ελληνικά φαγητά που υπάρχουν! Φιλιά

SpIrToKoYto said...

Πω πω πω...ευχαρίστως τα τσάκιζα όλα τώρα...Λαχταριστά είναι Ελενάκι μου...Γειά στα χεράκια σου...

Καλό ΣΚ και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...-:)))

homemade said...

υπέροχα αγαπημένα..εύγε καλύτερα δεν γινόταν..να σαι καλά

ΕΛΕΝΑ said...

Τι να πω για αυτό το απόλυτα νόστιμο φαγάκι??
Ελενάκι μου το καλομαγείρεψες και μας το παρουσίασες τόσο όμορφα!
Φιλιά πολλά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Ξαναπές το!! Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα. Είναι υπέροχα!

Silena said...

Το πόσο λατρεύω τα ντολμαδάκια δε λέγεται!!!!! Πολύ όμορφη παρουσίαση Ελένη μου!!!!!
Καλό Σαββατόβραδο!!!!

Beauty Follower said...

Τρωω και ένα πιάτο ετσι για ορντέβρ χα χα!

http://beautyfollower.blogspot.gr

Mary said...

Ελενάκι μου γεια στα χεράκια σου, υπέροχα!

Χαρούμενη Κυριακή, φιλιά!

Tante Kiki said...

Νόστιμα!!!!!!!!! Υπέροχα!!!!!!!!!!!

KANTHAR0S said...

Τα τρώω όλα!

evonita said...

τώρα μου θύμησες πως έχω πάααααααρα πολύ καιρό να φάω ντολμαδάκια!!!!! :)

Μαρία Έλενα said...

Αχ τα λατρεύω τα ντολμαδάκια
Φιλάκια ...

Neli said...

Το αγαπημενο φαγητο των εγγονιων μου,στην ερωτηση τι να φτιαξω να φατε ,ειναι η πρωτη τους επιλογη,το εφτιαξες πολυ ωραια και εδειξες και ωραια το τυλιγμα,εγω βαζω λιγο παραπανω κρεμυδια,το ειδα σε μια πολυ παλια συνταγη πολιτικη και τα κανει πιο αφρατα,πολλα φιλια ,καλο βραδυ.

Χρύσα said...

Τα λατρεύω και τα έφτιαξες όπως ακριβώς μου αρέσουν!
Με λίγο γιαουρτάκι από δίπλα, ούτε καταλαβαίνεις πώς αδειάζει η πιατέλα!

Ερμιόνη said...

Ένα πιάτο γεμάτο μεράκι!
Πόσο πολύ αγαπημένο με το ρυζάκι και τα υπέροχα αρωματικά!
Γεια στα χεράκια σου Ελενάκι!

Maria B. said...

Λαχταριστά, λαχταριστά φαίνονται !!! αχ και να είχα μερικά !!!! Τα ντολμαδάκια με αμπελοφυλλα είναι η μεγάλη μου αδυναμία !!!

σε φιλώ πολύ πολύ μικρούλι!!

Ειρήνη Ε. said...

Από τα πιο αγαπημένα μου φαγάκια!! Ζεστά ή και κρύα είναι απίθανα νόστιμα!!
Καλό μήνα!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...