Saturday, 15 March 2014

Πορτοκαλόπιτα νηστίσιμη


Ένα πολύ νόστιμο γλυκάκι, για τους φίλους μας που νηστεύουν αυτές τις μέρες.
Μια μυρωδάτη πορτοκαλόπιτα, με γλάσο πορτοκαλιού και από πάνω λιωμένη σοκολάτα, μια νοστιμιά νηστίσιμη από την μια, αλλά και ένας γλυκός «πειρασμός» από την άλλη. 
Πάμε να την φτιάξουμε??

Θα χρειαστούμε:
1 κούπα τσαγιού σπορέλαιο
1 κούπα τσαγιού πορτοκαλάδα ανθρακική
3/4 κούπας τσαγιού ζάχαρη
1 μικρό πορτοκάλι βιολογικό, ακέρωτο
μισό κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
370 – 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για το γλάσο πορτοκαλιού:
8 κουταλιές χυμό πορτοκάλι
1 ¼ κούπας άχνη ζάχαρη
Επιπλέον: 
80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Τι κάνουμε: 
Πλένουμε πολύ καλά το πορτοκάλι. Το βάζουμε σε κατσαρολάκι, με νερό που να το σκεπάζει, και το βράζουμε για 20-25 λεπτά.
Το βγάζουμε από το κατσαρολάκι και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, να κρυώσει.
Κατόπιν το κόβουμε σε κομμάτια, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και το βάζουμε στο μπλέντερ. Το χτυπάμε πολύ καλά, ώσπου να γίνει πολτός.
Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι με τη ζάχαρη και χτυπάμε για λίγο.
Προσθέτουμε την πορτοκαλάδα και το πολτό πορτοκαλιού.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν και το αλεύρι λίγο λίγο ανακατεύοντας καλά. Το μείγμα μας θα είναι σφικτό.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μέτριο λαδωμένο ταψί και το απλώνουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 35-40 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας το χυμό με τη ζάχαρη άχνη.
Μόλις βγει η πορτοκαλόπιτα από το φούρνο, την κόβουμε σε κομμάτια μέσα στο ταψί και την περιχύνουμε με το γλάσο.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα περίπου 30 λεπτά να κρυώσει, και μετά την γαρνίρουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

23 comments:

Ειρήνη Ε. said...

Επειδή νηστεύουμε δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απολαμβάνουμε πεντανόστιμα γλυκάκια!! Η νηστίσιμη πορτοκαλόπιτά σου Ελένη, είναι φ-ο-β-ε-ρ-ή!!! Το γλάσο πορτοκαλιού και η λιωμένη σοκολάτα, με αποτελείωσαν!!! Στείλε όλο το ταψάκι προς τα εδώ, γιατί ένα κομμάτι τι να μας κάνει;;
Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!

- spoonstories- said...

Δεν νηστεύω αλλά τελικά με τόσο νόστιμες επιλογές που βλέπω, δε θα μου φαινότανε καθόλου η νηστεία! Κέρασε μας, κέρασε μας :P

syros2js said...

Ω, Ελενάκι!!!
Θεσπέσιο το γλυκισματάκι σου!!!
Περιμένω τη σειρά μου να σερβιριστώ!!!
(Γρήγορα!!!)
;-)
ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!

Beauty Follower said...

Αχ ποσο θα θελα ενα κομματάκι...
Απέχω αυτη την περιοδο απο σοροπιαστα και σοκολατα :(

http://beautyfollower.blogspot.gr

Vasso D said...

Λατρεύω πορτοκαλόπιτα!
Αν και δε νηστεύω, η συνταγή φαίνεται τόσο ελκυστική με τις οδηγίες σας, που προκαλεί για δοκιμή!

Marie-Anne said...

Yπέροχη συνταγή για όσους νυστεύουν!!! 'Εκανα κι εγώ μιά παρόμοια σήμερα με μήλα και κυδώνια, αλλά η επόμενη θα είναι με πορτοκάλι!
Ευχαριστούμε!!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!

Silena said...

Με τέτοιο λαχταριστό γλυκάκι θα νηστεύουμε όλο το χρόνο!!!! Υπέροχο Ελένη μου!!!
Καλό ΣΚ!!!

DIMI said...

Πολύ νόστιμη καί εύκολη, η συνταγή σου Ειρήνη μου!!Μπορώ νά τήν κάνω μέ χυμό πορτοκαλιού,χωρίς τήν ανθρακούχα?Εχω ακόμα πορτοκάλια από τόν κήπο μου!Καλό Σ/Κ!!Καλά νά περάσης!!Φιλάκια!!

homemade said...

εγω δεν νηστεύω αλλά μια τέτοια ωραία πορτοκαλόπιτα θα την τιμήσω....να σαι καλά

Vita said...

Εντελώς παρόμοια η συνταγή μας Ελένη! Στο blog μου είναι εδώ και καιρό από τις πιο δημοφιλείς! Αγαπημένο για τις νηστείες και όχι μόνο απ' ότι δείχνει η επισκεψιμότητά του!

Neli said...

Πολυ νόστιμη μου φαίνεται πως θα είναι και την έχεις και καταπληκτικα παρουσιασμενη,πολλα φιλια καλη Κυριακή.

evonita said...

αυτή την εκδοχή δεν την ήξερα με αλεύρι, εγώ έχω από τη θεία μου συνταγή με φύλλο κρούστας ψιλοκομμένο!!! πολύ καλό το δικό σου, σαν κεϊκάκι!!! ευχαριστούμε, φιλάκια!

Magia da Inês said...

✿⊱°•
Maravilhosa apresentação do doce.
Isso é tudo de bom!

°º。♪♫Bom fim de semana!°。♪♬
Beijinhos✿♫° ·.
Brasil⊱°•

censurasigloXXI said...
This comment has been removed by the author.
censurasigloXXI said...

Πολύ έυκολο γλυκό, το έκανα όμως με μανδαρίνια και έγινε πεντανόστιμο.

Φιλιά, καφεδάκι και ευχαριστώ!

Είμαι εδώ:

http://logokrisiaikostuprotueona.blogspot.com.es/

Marion Cine said...

Πάρα πολύ ωραία πρόταση και πάρα πολύ ταιριαστός συνδυασμός!:)

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

Pepi said...

Να'σαι καλά, κορίτσι μου! Για να μην "πήξω" και φέτος στον σιμιγδαλένιο χαλβά!! Το επόμενο Σ/Κ θα γινει (οχι, για μην λες! Βάζω πρόγραμμα για να μην χαθώ με τόσες νοστιμιές)!
Φιλιά και καλή εβδομάδα !

Tante Kiki said...

Πωπωωωω, υπέροχη η πορτοκαλόπιτα!! Νοστιμότατη!!!

Χρύσα said...

Με κάτι τέτοιες νοστιμιές μας καταστρέφει η νηστεία τις δίαιτες! Φανταστική φαίνεται!

Anonymous said...

Θα μπορούσε η Evonita να μας δώσει και τη δική της συνταγή με το φύλλο κρούστας ακούγεται πολύ ενδιαφέρον!

Ερμιόνη said...

Άψογη Ελενάκι, μπράβο!
Υπέροχο και μοσχοβολιστό γλυκάκι, το οποίο με τη σοκολάτα γίνεται ακόμα πιο λαχταριστό!
Έτσι μάλιστα, μπορώ να νηστεύω κάθε μέρα!
Σε φιλώ, καλό βράδυ!

Mary said...

Πολύ ωραία, νηστίσιμη και όχι μόνο. Χωρίς προσθήκη λιπαρών είναι τέλεια!

Φιλάκια!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...