Tuesday, 4 March 2014

Λαχανόρυζο με σταφίδες


Καλώς σας ξαναβρίσκουμε φίλοι μας, καλή Σαρακοστή!!
Με νηστίσιμο φαγάκι θα ξεκινήσουμε, αλλά φυσικά μέχρι το Πάσχα θα έχουμε και πολλές αρτύσιμες προτάσεις.
Στην Κατηγορία μας με τα Νηστίσιμα θα βρείτε πολλές προτάσεις όσοι θα τηρήσετε ολόκληρη την νηστεία της Σαρακοστής, ελπίζουμε να σας αρέσουν και να τις απολαύσετε.

Το λαχανόρυζο ήταν ίσως το μοναδικό από τα –όρυζα, στο οποίο δεν είχα ιδιαίτερη συμπάθεια.
Μέχρι που δοκίμασα το λαχανόρυζο της Αμαλίας μας και ξετρελάθηκα.
Ήταν ίσως το ωραιότερο λαχανόρυζο που είχα δοκιμάσει.
Η Αμαλία βάζει και μανιτάρια στο δικό της, εγώ συνήθως δεν τα πρόσθετα, αν και λατρεύω τα μανιτάρια.
Με τον καιρό, φτιάχνοντας και ξαναφτιάχνοντας αυτό το λαχανόρυζο, κατέληξα στην δικιά μου εκδοχή, την οποία θα σας παρουσιάσω σήμερα.
Ένα θα σας πω μόνο!! Γίνεται τόσο απίστευτα νόστιμο, που μπορείτε να το παρουσιάσετε ακόμη και σε κάποιο τραπέζι σας, γιατί δεν υστερεί σε τίποτε από ένα γκουρμέ πιάτο.
Οι άντρες του σπιτιού το έχουν λατρέψει αυτό το φαγάκι, το ζητάνε και το ξαναζητάνε. Το συνοδεύουν με γιαουρτάκι πασπαλισμένο με λίγη πάπρικα και ούτε που καταλαβαίνω για πότε το εξαφανίζουν.
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
μισό κιλό λάχανο, ζυγισμένο χωρίς τα σκληρά μέρη
2 τρυφερά καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μισή κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κούπα πουμαρό (200 ml)
4 κούπες νερό (800 ml)
1 ξύλο κανέλας
1 κουταλάκι εστραγκόν
μισό κουταλάκι ζάχαρη
2 φλιτζανάκια ρύζι καρολίνα
1,5 φλιτζανάκι σταφίδες ξανθές
1 φλιτζανάκι σταφίδες μαύρες
1 φλιτζανάκι κουκουνάρια
αλάτι – πιπέρι
Στην πράξη:
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα κρεμμύδια και τα καρότα, να μαλακώσουν λίγο.
Προσθέτουμε το λάχανο κομμένο σε μικρά κομμάτια, και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά, να μαραθεί και να μαλακώσει.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τον μαϊντανό, το πουμαρό,, αλάτι, πιπέρι, εστραγκόν, κανέλα, ζάχαρη και 3 κούπες νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά, και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για 15 λεπτά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας το ρύζι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κουκουνάρια και ακόμα μία κούπα νερό, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμη.
Συνολικός χρόνος μαγειρέματος δηλαδή, 35 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, σκεπάζουμε το άνοιγμα με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε έτσι για 15 λεπτά, ώστε να απορροφηθούν τυχόν υγρά.

Το λαχανόρυζο, όπως και όλα τα –όρυζα, τα απολαμβάνουμε καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, δροσερά, όχι δηλαδή πολύ ζεστά.
Εμένα μην σας πω, μου αρέσει ακόμα καλύτερα κρύο, από το ψυγείο.
Αν δε το συνοδεύσουμε και με δροσερό γιαουρτάκι, είναι απλά τέλειο!!!!!!
Καλή επιτυχία!!

23 comments:

αχτίδα said...

Καλημέρα γλυκιά μου.Τη βλέπω τη συνταγή μα δεν την..τολμώ..δεν αγαπώ τις σταφίδες σε φαγητά και με το λάχανο..ε! δεν τα πάω και πολύ καλά..Αφήνω το φαγητό αυτό για τον άνδρα μου που μεταχειρίζεται και τα δύο.

lenia said...

Καταπληκτικό φαγάκι.Δεν το έχω φάει ποτέ με σταφίδες. Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!
Καλή Σαρακοστή, κοριτσάκια!

Αλέκα said...

Οποτε φτιάχνω λαχανόρυζο, πάντα προσθέτω σταφίδες, νομίζω ότι ταιριάζουν πάρα πολύ. Θα βάλω και κουκουνάρια, κι αυτά θα ταιριάζουν, είμαι σίγουρη.
Θα προσπαθήσω να κρατήσω όλη την νηστεία της Σαρακοστής φέτος οπότε το λαχανόρυζο είναι σίγουρα μια από τις επιλογές μου.
Ευχαριστώ πολύ για τις ιδέες που μας δίνετε πάντα.

syros2js said...

Αχ, σταφίδες έβαζε η γιαγιά μου! Πωπω, τί μου θύμισες!!!
Υπέροχο!
Μπράβο, Ελενάκι!
ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

nikiad.blogspot.gr said...

Πολύ gourmet το λαχανορυζο σου , Έλενα !!!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα !!!

Marion Cine said...

Πολύ ωραία πρόταση! Θα τη δοκιμάσω!:)

DIMI said...

Πώ πώ!!Τί τέλεια συνταγή Ελενά μου!!Τήν λάτρεψα!!Μού αρέση πολύ τό λαχανόριζο,μάς τό έφτιαχνε η μητέρα μου!!Αλλά καί η δική σου εκδοχή,πολύ gourmet,καί τό συνοδευτικό,υπέροχο!!Καλή Σαρακοστή!!Φιλάκια!!

Vasia b. said...

Βρε Λενάκι μου μόνο εσύ θα μπορούσες ένα τόσο απλό φαγάκι όπως το λαχανόρυζο να το μετατρέψεις σε γκουρμέ εκδοχή!!!!!!Υπέροχο!!!!αλλά θα προτιμήσω το kissloren σου!!!!χαχαχα!!!
Καλή σαρακοστή!!!!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!!

dhmhtra said...

Καλησπέρα και καλή σαρακοστή.
Να είστε πάντα καλά!

Νεφέλη said...

Δεν έχω ξαναβάλει σταφίδες σε λαχανόρυζο... Μάλλον όμως θα το δοκιμάσω....
Καλή σαρακοστή!!!

Elenis Cooking said...

Ελενάκι τέλειο το φαγάκι που μας σερβίρεις σήμερα, βάλε διπλή μεριδούλα!!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Δημιουργία said...

Πραγματικά το απογείωσες Έλενα το λαχανόρυζο με τα υλικά που του έβαλες. Το γιαουρτάκι το συνηθίζουμε και εμείς όχι μόνο στο λαχανόρυζο αλλά και σε άλλα λαδερά που φτιάχνονται με ρύζι.

mia maria said...

Ωραίο φαγάκι! Πρωτότυπη ιδέα οι σταφίδες!
Καλή Σαρακοστή :)

Ερμιόνη said...

Καλή σαρακοστή Ελενάκι!
Το λαχανόρυζο μου αρέσει πολύ, ίσως περισσότερο από όλα τα –όρυζα!
Μου αρέσει η βερσιόν με τα μανιτάρια, αλλά και η δική σου με τις σταφίδες.
Ταιριάζουν πολύ με το πιάτο, αλλά παράλληλα το κάνουν πολύ ιδιαίτερο!

Tante Kiki said...

Νοστιμότατο Ελενάκι μου και οι σταφίδες το κάνουν σκέτη γλύκα!!! Η γιαγιά μου έβαζε σταφίδες ...τί μου θύμησες!!! Αλλά και με τα μανιτάρια είναι νόστιμο!!!
Φιλιά και καλή Σαρακοστή!!

Tante Kiki said...

Νοστιμότατο Ελενάκι μου και οι σταφίδες το κάνουν σκέτη γλύκα!!! Η γιαγιά μου έβαζε σταφίδες ...τί μου θύμησες!!! Αλλά και με τα μανιτάρια είναι νόστιμο!!!
Φιλιά και καλή Σαρακοστή!!

Silena said...

Λαχανόρυζο δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου!!!! Δεν το έφτιαχνε η μαμά μου κι έτσι δεν το έχω φτιάξει ούτε εγώ!!!! Κάποια στιγμή πρέπει να το τολμήσω!!!!
Καλή Σαρακοστή να έχετε!!!! Πολλά φιλιά!

- spoonstories- said...

Έτρωγα λαχανόριζο σε πολύ πιο απλή μορφή και πάντα το λάτρευα! Φαντάσου αυτή τη συνταγή που την έχεις τόσο περιποιημένη! Είναι φοβερό!!

Eleanna G. said...

Για να είμαι ειλικρινής, μια μικρή συγκράτηση με το λάχανο στο φαγητό την έχω... Δεν το έχω επιχειρήσει ποτέ. Αλλά με τόσα ωραία μυρωδικά και βότανα που έχει η συνταγή μου ανοίγει η όρεξη! Πολύ ωραία συνταγή Έλενα!

www.foodaki.gr

Εύα Ζαρίφη said...

Καλημέρα...καλό μήνα...καλή εβδομάδα και καλή Σαρακοστή...μιας και δεν σας τα έχω πει ακόμη...
Όλα τα φαγάκια σου Ελενάκι έχεις το ταλέντο να τα κάνεις γκουρμέ...θα σου ξέφευγε το λαχανόρυζο?
Φιλάκια πολλά..πολλά....

Maria B. said...

χαχαα!! βρε Λενάκι μέχρι και το λαχανόρυζο πειραξες ???? χαχα !! εγώ όμως οπως και η Βασια μας θα πάρω τα κις λωραίν σου που ήταν ΑΠΑΙΧΤΑ !!!!!!!!!!!!!

φιλια πολλά πολλά

Ειρήνη Ε. said...

Σε ένα τέτοιο λαχανόρυζο, κανείς δεν θα αντισταθεί! Πολύ γευστικό και πλούσιο, θα το λατρέψουν ακόμα και εκείνοι που δεν είναι "φαν" αυτού του φαγητού! Το έφτιαξες πολύ νόστιμο, Ελενάκι!!
Καλή μας ημέρα.
Υ.Γ. Κάτι για κις λωραίν ακούω, αλλά κις λωραίν δεν βλέπω!! Τα φάγατε όλα;; Χιχιχιχί!!!

Mary said...

ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!!!!
Αυτό θα πει λαχανόρυζο υπερπαραγωγή!

Γεια σου Ελενάκι με τα ωραία σου!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...