Thursday, 20 March 2014

Γαρίδες σαγανάκι με ουίσκι και μουστάρδα


Εάν αγαπάτε τα θαλασσινά όπως εγώ, δύσκολα θα αντισταθείτε σε ένα νόστιμο σαγανάκι με γαρίδες.
Η σημερινή μου πρόταση είναι ένα σαγανάκι διαφορετικό από το κλασσικό με την ντομάτα και την φέτα.
Γαρίδες μαγειρεμένες σε σάλτσα με ουίσκι και μουστάρδα!
Την σάλτσα έχει νοστιμίσει ιδιαίτερα ο ζωμός που θα φτιάξουμε με τα κεφάλια και τα τσόφλια από τις γαρίδες, όπως θα δείτε παρακάτω στην συνταγή μας.
Πάμε να σας πω πως θα φτιάξουμε ένα σαγανάκι νηστίσιμο, εύκολο και πεντανόστιμο!!!

Τα υλικά μας:
16 γαρίδες Νο 1
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά πράσινη (ή ανάλογη ποσότητα πολύχρωμες)
1 σφηνάκι ουίσκι
χυμό μισού λεμονιού
2 κουταλιές μουστάρδα
αλάτι - πιπέρι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κεφάλια και τα κελύφη, αφαιρούμε με μια οδοντογλυφίδα το εντεράκι από την πλάτη τους και τις πλένουμε καλά.
Φτιάχνουμε ένα ζωμό ως εξής: Ξεπλένουμε πολύ καλά τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα κελύφη και τα βάζουμε να βράσουν με 1 λίτρο νερό. Τα αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να μας δώσουν όλη την γεύση τους.
Όταν αρχίσει να μειώνεται η ποσότητα του νερού, ο ζωμός μας είναι έτοιμος. Τον σουρώνουμε σε ψιλή σήτα και με αυτό τον τρόπο έχουμε ένα πολύ γευστικό ζωμό που θα νοστιμίσει το φαγάκι μας.
Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και την πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες.
Σβήνουμε με το ουίσκι και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε αρκετό από τον ζωμό που ετοιμάσαμε.
Βράζουμε την σάλτσα μας μέχρι να δέσει και να έχει την πυκνότητα που θέλουμε - εάν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο ζωμό μέχρι να γίνει η σάλτσα όπως την θέλουμε.
Προσθέτουμε τις γαρίδες, τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα και λίγο πιπέρι.
Δοκιμάζουμε για να δούμε εάν χρειάζεται αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά ακόμα και οι γαρίδες μας είναι πια έτοιμες για να τις απολαύσουμε!!
Tip: Εάν περισσέψει ζωμός, μπορούμε να τον βάλουμε στην κατάψυξη σε ένα μπωλάκι που κλείνει πολύ καλά ή αν έχουμε υπομονή σε παγοθήκες.
Επίσης μπορούμε να το βάλουμε και σε ένα μπουκαλάκι -αρκεί να θυμηθούμε να το ξεπαγώσουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δώσουμε έξτρα γεύση σε κάποιο άλλο φαγητό που θα φτιάξουμε, για παράδειγμα στις ψαρόσουπές μας!
Καλή επιτυχία!
Μέτη

21 comments:

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

dhmhtra said...

Καλημέρα κορίτσια!
Πολλές φορές με βγάλατε από τη δύσκολη θέση...τι να μαγειρέψω σήμερα!
Πάω να αγοράσω γαρίδες...κατεψυγμένες εννοείται!

KANTHAR0S said...

Αχ, αχ, αχ...

Tante Kiki said...

Νοστιμότατο!!

ΕΛΕΝΑ said...

Τρελαίνομαι για μουσταρδάτες γαρίδες!
Μα εσύ Μετάκι μου με το ουίσκι τις απογείωσες!!!
Λαχταριστό το πιάτο που μας σερβίρεις σήμερα!
Πολλά πολλά φιλάκια!

Marion Cine said...

Πάρα πολύ ωραία πρόταση! Δεν το είχα σκεφτεί! Θα τη δοκιμάσω!:)

Marion Cine said...

Πάρα πολύ ωραία πρόταση! Δεν το είχα σκεφτεί! Θα τη δοκιμάσω!:)

SpIrToKoYto said...

Συμφωνώ απολύτως με το προλαλήσαν ξανθό συνμέλος Ελενα...!!!!
Πότε μας το φτιάχνεις...???

Καλημέρες και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...-:))))

censurasigloXXI said...

Οοοοο, τώρα ζηλέυω σαν τρελή, δεν έχουμε ούτε για κοτόπουλο...

Θα μυρήσω τις δικές σου.

Φιλιά και καφεδάκι παρέα.

Vasia b. said...

Οι γαρίδες σαγανάκι είναι απο τα πολύ αγαπημένα μου φαγητά!!!
Ετσι όμως όπως μας τις σερβίρεις σήμερα Μετάκι μου πρέπει να είναι το κάτι άλλο !!!Εγω θα βάλω πικάντικη μουστάρδα γιατι έχω και μια αδυναμία ως γνωστόν στα καυτερά!!!!
Πολλά πολλά φιλιά!!!!

Helen Gr said...

Μπράβο, τέλειο μεζεδάκι!
Στις φωτογραφίες φαίνεται λαχταριστό!
Καλό απόγευμα!

Στέλλα Χριστομόγλου said...

Φαίνεται πολύ δελεαστικό!
Φιλάκια!
Νεφέλη

DIMI said...

Οι γαρίδες σαγανάκι είναι απο τα πολύ αγαπημένα μου φαγητά!Πολύ νόστιμη συνταγή!!Θά δοκιμαστεί πολύ σύντομα!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!

Paraskevi Lamprini M said...

αψογο!!! λάικ γαριδες.. προσοχή μην μεθυσουμε!!

- spoonstories- said...

Γαρίδες με μουστάρδα είναι τέλειος συνδυασμός!Έχει και ουισκάκι! (χικ χικ)!!
Έχω καιρό να φάω τέτοιο πιάτο και ήρθε η ώρα να το κάνω!Φιλιά πολλά

Ariadni St. said...

Λατρεύω τις γαρίδες και ανυπομονώ να τις δοκιμάσω με ουίσκι! Καλώς σας βρήκα :)

evonita said...

να πω καταπληκτικό???? τρελαίνομαι για γαρίδες!!!! και είναι μια διαφορετική πρόταση για σαγανάκι!! ευχαριστούμε, φιλάκια!! :)

Pepi said...

Παει, το πήρα απόφαση !! Με σας στην παρέα, δεν πρόκειται ούτε γραμμάριο να χάσω!!!! Λατρεύω (και) τις γαρίδες και όπως τις σερβίρεις ακόμη καλύτερες!!!!
Να'σαι καλά, Μέτη!!

Maria B. said...

Μετάκι μου ονειρεμένες οι γαριδούλες σου !!!!! αυτό το φαγάκι είναι να τρώει η μανα και να μην δίνει του παιδιού !!!! χιχιχιχι

φιλια πολλά πολλά

Anonymous said...

Αχ ξεμυλήστρες είστε πρωί-πρωί. Πάνω πούχασα κάποια κιλά - επιτέλους - θα τα βάλω με τις δοκιμές των συνταγών σας;
Και μια που είναι πιο προχώ αυτή η συνταγή, πάλι θα δώσω το τιπ που ξέρω από πασίγνωστο σεφ.
Τα κεφάλια από ½ κιλό γαρίδες
1 ξερό κρεμμύδι
1 καρότο
1 κολοκυθάκι
15 κοτσανάκια από μαϊντανό
¼ φλ. ελαιόλαδο
¼ φλ. μπράντι (drambuie, μαρτίνι ταιριάζουν με θαλασσινά)
1 ½ φλ. ζεστό νερό
Αλάτι
Τα βράζετε για 15 λεπτά. Εννοείται ότι όσο λιγότερα υγρά μείνουν τόσο πιο δυνατό θα είναι.
Μπορείτε να τα στραγγίσετε ή να τα αλέσετε ΟΛΑ ΜΑΖΙ. Δεν μένει ίχνος κόκκαλου και είναι ακόμα πιο νόστιμο.
Αυτό λοιπόν, λέγεται μπισκ, μπορείτε να το φυλάξετε και σε παγοθήκες στην κατάψυξη για 2-3 μήνες και να ενισχύετε μ αυτό κάθε ψαρομαγειρική σας. Είναι τόσο καλά συμπυκνωμένο.

Σας ζάλισα σήμερα, αλλά δεν κρατάω τέτοια μυστικά.

Νένα

Mary said...

Μετάκι μου η νοστιμιά τους φαίνεται!
Πολύ ωραία συνταγή!

Σε φιλώ γλυκιά μου!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...