Tuesday 23 September 2014

Pretzels μαλακά


Εδώ και καιρό η κόρη μου μου ζητούσε επίμονα να της φτιάξω pretzels.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, πέτυχα μια συνταγή που μου άρεσε και έφτιαξα πεντανόστιμα αφράτα pretzels, τα οποία η μικρή μου απόλαυσε σαν σνακ μα και σαν κολατσιό στο σχολείο της.
Νομίζω είναι μια πολύ νόστιμη επιλογή για μικρούς και μεγάλους, ώστε να απολαύσουμε ένα λαχταριστό σνακ!
Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξουμε!
(προσαρμογή συνταγής από εδώ)

Υλικά για 6 -8 κομμάτια:
Για την ζύμη:
3 – 3,5 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι γ.ο,χ (ίσως και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί)
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα ζεστό (όχι καυτό)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
3 κουταλιές καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
1 κουταλάκι αλάτι
Επιπλέον:
3 φλιτζάνια τσαγιού πολύ ζεστό νερό(καυτό)
1/3 φλιτζανιού τσαγιού σόδα σκόνη
2 κουταλιές αλάτι χοντρό (για το πασπάλισμα)
Μετά το ψήσιμο:
6-7 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα, την μαγιά, την καστανή ζάχαρη, το αλάτι και 1 φλιτζάνι από το αλεύρι, και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο.
Στην συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Θα έχουμε μια κολλώδη ζύμη.
Γυρίζουμε την ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε, προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειαστεί, ώστε να πετύχουμε μια μαλακιά και αφράτη ζύμη.
Πλάθουμε την ζύμη σε μπάλα, την λαδώνουμε ελαφρά γύρω γύρω και την βάζουμε σε ένα μπολ.
Την σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 περίπου ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κατόπιν την χωρίζουμε σε 6 ή 8 κομμάτια.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τις παλάμες των χεριών μας σε ένα λεπτό κορδόνι 25-30 εκ.
Στρίβουμε το κορδόνι, δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα των pretzels.

Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε ένα ρηχό σκεύος διαλύουμε την σόδα στα 3 φλιτζάνια ζεστό νερό.
Βουτάμε το κάθε κουλουράκι στο διάλυμα της σόδας, το αφήνουμε για 30 δεύτερα και το αφαιρούμε προσεκτικά. Το τοποθετούμε αμέσως στο ταψί και το πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 10-12 λεπτά περίπου, ως να ροδίσουν τα pretzels.
Όσο ψήνονται, λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε σε ένα πιάτο.
Μόλις βγουν τα pretzels από τον φούρνο, τα βουτάμε στο βούτυρο και από τις δυο πλευρές και τα ακουμπάμε σε μια σχάρα ώστε να τρέξει το περισσευούμενο βούτυρο.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

18 comments:

Mary said...

Καλημέρα, καλό φθινόπωρο!
Τι λαχταριστά αριστουργήματα είναι αυτά;
Ελενάκι μου χίλια μπράβο, υπέροχα!

Φιλάκια πολλά πολλά!!!

Ειρήνη Ε. said...

Υπέροχα τα pretzels, Ελένη μου! Τα "ζήλεψα" πρωί πρωί για το καφεδάκι μου, αλλά και για κολατσιό είναι φοβερά!! Το ότι είναι μαλακά μου αρέσει ακόμα περισσότερο!!
Καλή μας ημέρα.

DIMI said...

Καλημέρα Ελένη μου!!Μού αρέσουν πολύ τά pretzels,αλλά δέν δοκίμασα ποτέ νά τά φτιάξω!!Βλέποντας τήν υπέροχη συνταγή σου,θά τήν δοκιμάσω!!Φιλάκια!!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Αυτά είναι για τον άντρα μου, τα αγαπημένα του!!! Κρατώ τη συνταγή για τα εκτελεστεί στο άμεσο μέλλον!

ΕΛΕΝΑ said...

Μικρούλι μας (που λέει και η Βου), δεν παίζεσαι!!!!
Μαλακά μου αρέσουν κι εμένα τα pretzels, και νομίζω ότι μας ετοίμασες σήμερα την ιδανική συνταγή!!
Φιλιά πολλά πολλά!

Rena said...

Και αναρωτιόμουν πως φτιάχνονται!
Δοκίμασα πρώτη φορά στη γιορτή της μπύρας αυτά τα μαλακά με το χοντρό αλάτι μ' άρεσαν δε λέω αλλά πολύ αλάτι
βρε παιδιά χαχα!!!!!!!!!!
Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!

Vita said...

Εκπληκτικά Ελένη! Τι ωραία που τα έφτιαξες!

Catherine said...

Wonderful. Catherine

ΜΕΤΗ said...

Ελενάκι μου φαίνονται και είμαι σίγουρη, ότι είναι πεντανόστιμα!!!!
Φιλάκια !!!!

Ερμιόνη said...

Η κόρη προστάζει και η μαμά εκτελεί λοιπόν!
Τα pretzels είναι πραγματικά φανταστικά ψωμάκια, αφράτα και τρυφερά!
Δεν έχω φτιάξει ακόμα σπιτική εκδοχή αν και το έχω στα υπόψη γιατί είμαι σίγουρη ότι θα αρέσουν πολύ στις μικρές κυρίες!
Φιλιά

Unknown said...

Μου αρέσουν τόσο πολύ! Και τα πέτυχες πολύ ωραία Ελένη!
Θα τη δοκιμάσω τη συνταγή σου οπωσδήποτε!

- spoonstories- said...

Μπράβο Ελένη μου!Τα πέτυχες και τα έκανες εξαιρετικά!

Ariadni St. said...

Υπέροχα φαινονται!
Καλό ξημέρωμα! Φιλιά :)

Maria B. said...

Eλενακι μου πόσα μου αναλογούν να πάρω για το πρωϊνό μου ??? κοίτα ! δεν θέλω τσιγγουνιές έτσι ???? χιχιχιχι !! υπέροχα τα έχεις κάνει, ευχαριστούμε για την συνταγή !!!


φιλια πολλά πολλά

Elenis Cooking said...

@Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα σχόλιά σας, χαίρομαι που σας άρεσαν τα pretzel, είναι μια πολύ ωραία συνταγή και αξίζει να τη δοκιμάσετε!
Φιλιά πολλά σε όλους!!!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

mookies said...

Πολύ όμορφα τα pretzels σου Ελένη και είμαι σίγουρη πεντανόστιμα,τα έχω και εγώ στο πρόγραμμα να τα δοκιμάσω.
Φιλιά

Tante Kiki said...

Υπέροχα τα έκανες Ελένη μου!!! Τα λιμπίστικα!! Σίγουρα τα απολαύσατε!
Φιλάκια!

Notoula said...

Δεν τα πάω πολύ καλά με τις ζύμες αλλά η συνταγή σου δεν μου φαίνεται δύσκολη.
Λες να κάνω μία δοκιμή;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...