Wednesday, 16 September 2015
Παξιμάδια με αλεύρι ζέα
Υπέροχα υγιεινά παξιμαδάκια που σίγουρα θα τα λατρέψετε!!!
Όταν τα δοκίμασα, ξετρελάθηκα.
Η φιλεναδίτσα μου η Νίκη έκανε πάλι το θαύμα της !!!!
Το καλό με αυτά τα παξιμάδια είναι ότι μπορούν να φαγωθούν χωρίς βρέξιμο, είναι απλά όσο σκληρά χρειάζεται.
Τα απολαμβάνουμε με οτιδήποτε μεζεδάκι μας αρέσει αλλά ακόμα και σκέτα, με λαδάκι, ριγανίτσα και με λίγο τυράκι !!!
Πάμε να δούμε τι χρειαζόμαστε!
Υλικά για περίπου 2 ταψιά του φούρνου:
4 κούπες σκληρό κίτρινο αλεύρι
2 ½ κούπες αλεύρι ζέα
3 κούπες αλεύρι μαλακό
1 ¼ της κούπας ελαιόλαδο
3 κούπες χλιαρό νερό
1 κουταλιά αλάτι
1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
1 κουταλιά ρίγανη
75 γρ. νωπή μαγιά
Εκτέλεση:
Σ’ ένα μικρό μπολ βάζουμε την μαγιά με την ζάχαρη και την μια κούπα χλιαρό νερό.
Τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά
Αφήνουμε το μπολ σκεπασμένο στην άκρη, ως να δημιουργηθούν αφροί στην επιφάνεια - περίπου 10 λεπτά.
Σ’ ένα λεκανάκι κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε όλα τα αλεύρια.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά καθώς και το μείγμα της μαγιάς.
Ανακατεύουμε προσθέτοντας τμηματικά λίγο λίγο το υπόλοιπο νερό.
Ζυμώνουμε και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 5 λεπτά περίπου – όχι περισσότερο.
Με την ζύμη πλάθουμε μακριά και στενά μπαστούνια
Τα χαράσσουμε μέχρι κάτω, χωρίς όμως να τα χωρίσουμε από την βάση τους.
Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 170-180 βαθμούς, για μισή ώρα.
Κατόπιν βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τα παξιμάδια να πάρουν θερμοκρασία του δωματίου – περίπου 30 με 40 λεπτά.
Αφού κρυώσουν τα διαχωρίζουμε και τα βάζουμε απλωτά σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Τα ψήνουμε στους 120 βαθμούς με αέρα, για 2 ώρες.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος, τα γυρίζουμε μια δυο φορές, ώστε να πάρουν χρώμα και από τις δύο μεριές.
Καλή επιτυχία!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Labels:
ψωμιά-κριτσίνια