Monday, 21 September 2015
Ψωμάκια γεμιστά με φέτα
Τα σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει, και μαζί ξεκίνησε και το καθημερινό βασανάκι.
Τι θα δώσουμε στα παιδάκια μας για κολατσιό στο σχολείο??
Οι περισσότερες μανούλες προτιμούν να δώσουν στο βλαστάρι τους κάτι όσο το δυνατόν πιο υγιεινό, κάτι σπιτικό, κάτι που δεν θα είναι αμφιβόλου ποιότητας, και πολύ καλά κάνουν.
Στο blog μας θα βρείτε ένα σωρό ιδέες για νόστιμα και υγιεινά σνακ, που ετοιμάζονται εύκολα και χωρίς κόπο, και που θα ενθουσιάσουν τα πιτσιρίκια.
Για σήμερα σας προτείνω ένα κολατσιό ιδανικό για το σχολείο, αλλά και για μας.
Τυροψωμάκια γεμιστά με φέτα.
Τι το ιδιαίτερο έχουν??
Μοιάζουν πιο πολύ με τυροπιτούλες, παρά με ψωμάκια.
Είναι πεντανόστιμα, αφράτα, λαχταριστά!
Τα φτιάχνω με την αγαπημένη μου ζύμη με γιαούρτι, με την οποία φτιάχνω λογής λογής ατομικές πιτούλες, πιτάκια, κουλούρια, ψωμάκια και η οποία δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ!
Πάμε να τα φτιάξουμε και παρέα!
Τα υλικά μας:
Για την ζύμη
280 γρ. αλεύρι φαρίνα
20 γρ. μαγιά φρέσκια (όχι σκόνη)
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 ml χλιαρό νερό
100 ml ηλιέλαιο ή κάποιο ελαφρύ λάδι
¼ κουταλάκι αλάτι
Για την γέμιση
180 γρ. φέτα (ή και ανάμεικτη με κίτρινα τυριά)
1 αυγό
λίγο πιπεράκι
Επιπλέον
1 αυγό για το άλειμμα
λίγο σουσάμι
Στην πράξη:
Βάζουμε σε βαθύ μπολ το γιαούρτι, το ηλιέλαιο και το αλάτι, και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την προσθέτουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Ζυμώνουμε ελαφρά την ζύμη, η οποία είναι μαλακή, εύπλαστη, και δουλεύεται πολύ όμορφα.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα τεταρτάκι.
Βάζουμε σε ένα μπολ την φέτα χοντροτριμμένη και προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι τα δύο αυτά υλικά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ίσα μέρη.
Πλάθουμε 4 μακρόστενα κορδόνια και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη σε φύλλα μήκους 35 εκ. περίπου και πλάτους 8-9 εκ. περίπου.
Κατά μήκος κάθε φύλλου βάζουμε το ¼ της γέμισης.
Κλείνουμε προς τα μέσα τα δύο κοντά άκρα.
Προσεκτικά καλύπτουμε την γέμιση ανασηκώνοντας τα 2 πλαϊνά.
Φροντίζουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την γέμιση μέσα στην ζύμη. Αλλά ακόμα κι αν υπάρχουν «σκασίματα», μην σας ανησυχεί. Η γέμιση δεν θα βγει έξω από την ζύμη κατά το ψήσιμο.
Στρίβουμε το κορδόνια αυτά σε σχήμα σαλίγκαρου και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου, σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν όσο προθερμαίνουμε τον φούρνο μας. Κατόπιν τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Κατόπιν τα τοποθετούμε σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν.
Είναι υπέροχα και ζεστά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Σημείωση:
Εγώ φτιάχνω πάντα 4 μεγαλούτσικα ψωμάκια με τις ποσότητες που δίνω.
Μπορούμε όμως να κάνουμε τα ψωμάκια και μικρότερα, και να χωρίσουμε την ζύμη και την γέμιση ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Labels:
ψωμιά-κριτσίνια