Wednesday 9 September 2015

Cupcakes με σταφύλια


Cupcakes με σταφύλια θα σας κεράσουμε σήμερα.
Το σταφυλάκι είναι από τα φρούτα του Φθινοπώρου που αγαπάμε περισσότερο.
Τόσες μα τόσες ωραίες συνταγές φτιάχνουμε με αυτά! Γλυκές και αλμυρές.
Το σταφύλι ήρθε να "συντροφεύσει" το ψιλοκομμένο φουντουκάκι, φτιάχνοντας ένα ωραίο γευστικό ντουέτο!
Τα κεκάκια μας μπορούν να καταναλωθούν έτσι όπως είναι. Είναι πολύ αφράτα, εκτός από νόστιμα! Όμως ένα ωραίο στόλισμα με κρέμα σαντιγί ή τυροκρέμα ή βουτυρόκρεμα και ζαχαρωτά στολίδια, τα ομορφαίνει απίστευτα!
Μπορεί να έχουν λίγες θερμίδες παραπάνω, αλλά χαλάλι!! Το αξίζουν!!
Η δόση που σας δίνω παρακάτω είναι για έξι κεκάκια.
Πάμε να τα φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
160 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
80 γρ. σταφύλι, τις ρόγες
1 μεγάλο αυγό
90 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδας
90 γρ. ζάχαρη
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
20 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα
80 ml. χλιαρό γάλα
Επιπλέον
σαντιγί ή τυροκρέμα της αρεσκείας μας
ζαχαρωτά στολίδια για κέικς
Στην πράξη:
Σε ένα μαφινοταψάκι 12 θέσεων, βάζουμε 6 χάρτινες θηκούλες για μάφινς. Τις βουτυρώνουμε και τις αλευρώνουμε τινάζοντας το περίσσιο αλεύρι. Αφήνουμε το ταψάκι στην άκρη.
Πλένουμε τις ρόγες του σταφυλιού και τις στεγνώνουμε. Τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια αν έχουν.
Εδώ έχω χρησιμοποιήσει σταφύλια σουλτανίνα και έκοψα την κάθε ρόγα σε δύο ή τρία κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος.
Δεν αφήνουμε τα σταφύλια ολόκληρα γιατί θα "καθίσουν" στον πυθμένα των κέικς.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ.
Προσθέτουμε στο αλεύρι και τα κομμένα σταφύλια. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε έτσι ώστε τα σταφύλια να αλευρωθούν γύρω γύρω.
Προσθέτουμε και τα κομμένα φουντούκια.
Σε ευρύχωρο μπολ ή στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το βούτυρο αγελάδας μαζί με την ζάχαρη. Τα χτυπάμε με το μίξερ στην δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν καλά, για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το αυγό και το άρωμα βανίλιας, συνεχίζοντας λίγο ακόμη το χτύπημα. Σταματάμε το μίξερ.
Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι ή πλαστική σπάτουλα, ενσωματώνουμε εναλλάξ το μείγμα του αλευριού και το γάλα με το μείγμα βουτύρου-ζάχαρης.
Μοιράζουμε το μείγμα του κέικ στις 6 θηκούλες που προετοιμάσαμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 2530 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας. Αν βυθίσουμε την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο ενός κέικ, αυτό θα πρέπει να βγαίνει καθαρό.
Αφού βγάλουμε τα μαφινάκια από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα για μπισκότα.
Τα βάζουμε σε κουτί που κλείνει καλά ή τα διπλώνουμε σε διαφανή μεμβράνη ως να τα σερβίρουμε. Δεν τα αφήνουμε ακάλυπτα γιατί θα στεγνώσουν.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε τα κεκάκια μας, τα γαρνίρουμε με κρέμα σαντιγί ή τυροκρέμα της επιλογής μας.
Πασπαλίζουμε με ζαχαρωτά για κέικς ή τρούφα ή ότι άλλο μας αρέσει.
Τα κεκάκια αυτά γίνονται πολύ αφράτα. Επειδή όμως όταν μπουν στο ψυγείο σφίγγουν όπως συνήθως γίνεται με τα κέικς, καλύτερα να τα γαρνίρουμε πριν τα προσφέρουμε και όχι νωρίτερα.
Αν όμως μας περισσέψουν γαρνιρισμένα κεκάκια, φυλάσσονται στο ψυγείο, καλύτερα μέσα σε ευρύχωρο κουτί.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...