Saturday, 26 September 2015
Η γαριδομακαρονάδα της Ερασμίας
Η συνταγή σήμερα μας έρχεται από την πολύ πολύ αγαπημένη φιλενάδα μας, την Μαιρούλα την Αιώνια Γυναίκα!!
Αξίζει να επισκεφτείτε το πραγματικά υπέροχο blog της, η γραφή της θα σας συναρπάσει!!
Η Μαιρούλα μοιράζεται μαζί μας την συνταγή της γαριδομακαρονάδας της Ερασμίας, μιας γυναίκας που γεννήθηκε κι έζησε στην Αίγυπτο, τρελαίνοντας πολύ κόσμο με τις μαγειρικές της ικανότητες.
Ένα πεντανόστιμο φαγητό που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
Γαριδομακαρονάδα πολύχρωμη, με γεύση εκρηκτική, που τρώγεται ευχάριστα, ακόμα κι αν δεν ξαναζεσταθεί.
Δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το κλασσικό πιάτο που ξέρουμε.
Οι γαρίδες ψήνονται και βράζουν στην πηχτή σάλτσα με τα λαχανικά, ενώ τα μακαρόνια μελώνουν απαλά, χωρίς να λασπώσουν.
Πάμε να μας πει η Μαίρη πως θα την ετοιμάσουμε!
Χρειαζόμαστε:
μισό κιλό γαρίδες με το κεφάλι τους
ένα πακέτο μακαρόνια (η σπαγγετίνη ταιριάζει περισσότερο)
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2 μεγάλα καρότα
από 5 πράσινες, κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες πιπεριές (αν είναι μικρές διπλασιάζουμε την ποσότητα)
5 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
1 σφηνάκι ούζο
ελάχιστο σαφράν σκόνη
1 κουταλιά ζάχαρη
μισό κουταλάκι τζίντζερ
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά αλάτι
λίγο πιπέρι
μισό ποτήρι λάδι
Τι κάνουμε:
Πλένουμε τις γαρίδες και τους βγάζουμε μουστάκια και ποδαράκια.
Τις βράζουμε με λίγο λευκό ξύδι και μπόλικους κόκκους πιπέρι μαύρο.
Όταν μαλακώσουν λίγο, τις σουρώνουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν. (Αν είναι φρέσκιες, δεν χρειάζονται βράσιμο)
Τρίβουμε το καρότο στο χοντρό του τρίφτη.
Κόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά με το μαχαίρι σε πολύ λεπτές λωρίδες και μετά κάθετα σε καρεδάκια.
Τόσο ζαρζαβατικό κόψαμε, πιάστηκε το χέρι μας, σταματάμε και φτιάχνουμε καφεδάκι να ξεκουραστούμε λίγο. Και δεν χρειάζεται να κοιτάμε τις γαρίδες, έτσι κι αλλιώς θα μας βγάλουν την ψυχή στο καθάρισμα χε χε!
Παίρνουμε βαθιά ανάσα, και ξεκινάμε!
Τις ξεπλένουμε, τις καθαρίζουμε, και βγάζουμε το εντεράκι από τη ράχη τους με μια οδοντογλυφίδα. Τις ξαναπλένουμε για να είναι καθαρές και να μη τις φάμε με την άμμο και τις σουρώνουμε για να στεγνώσουν από τα νερά τους.
Τις πιέζουμε ελαφρά και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ετοιμάζουμε την σχάρα, ή κάποιο σκεύος για ψητά, ή προθερμαίνουμε πολύ καλά τον φούρνο στην ανάγκη, τις πασπαλίζουμε με τζίντζερ και τις ρίχνουμε να ψηθούν κι από τις δυο μεριές.
Βάζουμε εν τω μεταξύ λάδι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τα λαχανικά όλα, εκτός από το σκόρδο και τον μαϊντανό.
Όσο ανακατεύουμε με προσοχή τα λαχανικά, μην πιάσουν, οι ψητές γαρίδες μας σπάνε τη μύτη και τρώμε μερικές, μας ευγνωμονεί ο ουρανίσκος μας και αποτρέποντας την ιδέα να τις τσακίσουμε όλες, ρίχνουμε τις υπόλοιπες στην κατσαρόλα.
Αφού τσιτσιρίσουν ομαδικά, χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό.
Μόλις πάρουν ελαφρά χρώμα, τα σβήνουμε με το ούζο.
Προσθέτουμε τις ντοματούλες, την ζάχαρη, το πιπέρι και το σαφράν.
Συνεχίζουμε για 10 λεπτά να τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, να δέσει η σάλτσα με τα υπόλοιπα.
Προσθέτουμε αλάτι και ζεστό νερό κι όταν πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια.
Θέλει προσοχή στην ποσότητα του νερού, μην σκεπάσει τα μακαρόνια πάνω από δυο δάχτυλα, για να μη λασπώσουν. Καλύτερα λιγότερο νερό και να συμπληρώνουμε σταδιακά, παρά να γίνουν σούπα.
Όταν τελειώσει το φαγητό, αφήνουμε να ηρεμήσει ένα πεντάλεπτο και κατόπιν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Μαίρη
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.