Wednesday, 23 September 2015
Γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι
Τα γλυκά κουταλιού είναι ένας έξυπνος τρόπος συντήρησης φρούτων και κάποιων λαχανικών, του καλοκαιριού κυρίως. Έτσι μπορούμε να απολαμβάνουμε την γεύση, το άρωμα και τα καλά τους συστατικά τις κρύες ημέρες του χειμώνα που δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία φρούτων, αλλά και όλο τον χρόνο.
Θεωρούνται από τα πιο υγιεινά γλυκά, καθώς διατηρούν ένα μέρος από τις βιταμίνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουν ως φρέσκα, καθώς και φυτικές ίνες.
Σήμερα θα σας δώσω την δική μου συνταγή για γλυκό μελιτζανάκι, όπου αντί του κλασσικού καβουρδισμένου αμύγδαλου, έχω χρησιμοποιήσει φιστίκι Αιγίνης.
Και μάλιστα θα σας δώσω δύο εκδοχές. Η μία με το μελιτζανάκι όπως είναι, χωρίς να αφαιρέσουμε την φλούδα του και η άλλη χωρίς την φλούδα.
Οι αναλογίες των υλικών παραμένουν οι ίδιες και στις δυο εκδοχές.
Η παρασκευή του γλυκού έχει την διαδικασία της, αλλά πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο!!
Όσοι-ες θέλετε να το φτιάξετε σπεύσατε, γιατί το διάστημα που το βρίσκουμε φρέσκο στην αγορά είναι πολύ μικρό και θα πρέπει να περιμένετε ως.....του χρόνου!
Χρειαζόμαστε:
1600 γρ. μελιτζανάκι για γλυκό
1350 γρ. ζάχαρη απλή
1 λίτρο νερό
1 κουταλάκι γλυκόζη
λεμόνια
ξερά φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα
ολόκληρα γαρύφαλλα
Στην πράξη:
Για το γλυκό μελιτζανάκι με την φλούδα του.
Αγοράζουμε μελιτζανάκια όσο το δυνατόν πιο φρέσκα και όσο γίνεται ομοίου μεγέθους. Τα πλένουμε καλά, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και όσα τυχόν στίγματα υπάρχουν στην φλούδα τους.
Σε μεγάλη λεκάνη στύβουμε ένα μεγάλο λεμόνι και προσθέτουμε μπόλικο νερό.
Χαράζουμε τα μελιτζανάκια στην μία πλευρά χωρίς να αφήσουμε το μαχαίρι να τα διαπεράσει εντελώς και να φθάσει στην άλλη. Επίσης αφήνουμε μια απόσταση μεταξύ του χαράγματος και των δύο άκρων στο κάθε μελιτζανάκι.
Ρίχνουμε το κάθε μελιτζανάκι που ετοιμάζουμε μέσα στην λεκάνη με το νερό και τον χυμό λεμονιού.
Όταν τελειώσουμε τα στραγγίζουμε καλά. Κατόπιν ξεκινάμε το ξεπίκρισμα.
Μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο νερό και το βάζουμε να βράσει. Ρίχνουμε τα μελιτζανάκια και τα ζεματάμε για 5 λεπτά. Κατόπιν τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μεγάλο σουρωτήρι.
Βάζουμε και πάλι νερό στην κατσαρόλα να βράσει. Ρίχνουμε τα μελιτζανάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα 5 λεπτά. Τα αφαιρούμε και τα βάζουμε στο σουρωτήρι.
Δοκιμάζουμε τα μελιτζανάκια μας για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει. Συνήθως δεν είναι έτοιμα.
Βάζουμε για τρίτη φορά νερό στην κατσαρόλα να βράσει και αυτήν την φορά προσθέτουμε το χυμό ενός μεγάλου λεμονιού. Ρίχνουμε τα μελιτζανάκια και τα αφήνουμε ως να μαλακώσουν και να "τσιμπιούνται" με το πιρούνι.
Ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο αυτό! Δεν πρέπει να παραβράσουν! Θα μαλακώσουν πολύ και κατά την διάρκεια του βρασίματος με το σιρόπι, θα διαλυθούν!!
Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και πολύ προσεκτικά τα βάζουμε στο σουρωτήρι. Στύβουμε από πάνω τον χυμό ενός μεγάλου λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά ως να επιτύχουμε ένα καλά δεμένο σιρόπι.
Ξεπλένουμε τα μελιτζανάκια και τα στύβουμε ελαφρά να φύγουν τα πολλά νερά. Τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι και τα βράζουμε όλα μαζί για 5 λεπτά, μετρώντας από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά την σκεπάζουμε με το καπάκι της και την αφήνουμε στην άκρη για ένα εικοσιτετράωρο. Κατά την διάρκεια αυτού του χρόνου, τα μελιτζανάκια θα αφήσουν υγρά μέσα στο σιρόπι και αυτό θα αραιώσει.
Μετά από 24 ώρες, προσθέτουμε στο γλυκό μας τον χυμό ενός μεγάλου λεμονιού και ένα κουταλάκι γλυκόζη. Δένουμε ξανά το σιρόπι σε μέτρια φωτιά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πέσει ο βρασμός. Αφαιρούμε τυχόν αφρό που έχει σχηματιστεί.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε στην άκρη για μια νύχτα.
Ανακινούμε συχνά την κατσαρόλα μας δεξιά-αριστερά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο σιρόπι να εισχωρήσει στα μελιτζανάκια.
Το επόμενο πρωί ελέγχουμε αν το σιρόπι μας διατηρεί το επιθυμητό δέσιμο ή αν κατά την διάρκεια της νύχτας τα μελιτζανάκια έχουν αφήσει και πάλι υγρά. Συνήθως είναι εντάξει αλλά αν δεν είναι, κάνουμε το τελικό δέσιμο του σιροπιού πάνω σε μέτρια φωτιά.
Και πάλι μέχρι να κρυώσει, κουνάμε την κατσαρόλα αρκετές φορές δεξιά-αριστερά, για να εισχωρήσει σιρόπι μέσα στα μελιτζανάκια, όπως προείπαμε.
Αφού κρυώσει το γλυκό, παίρνουμε ένα ένα τα μελιτζανάκια προσεκτικά και με καθαρά χέρια και τοποθετούμε στην σχισμή τους από ένα ή δύο φιστίκια Αιγίνης, ανάλογα το μέγεθος που έχει το κάθε μελιτζανάκι. Τα τοποθετούμε κατόπιν σε αποστειρωμένα βάζα.
Περνάμε το σιρόπι που έχει μείνει στην κατσαρόλα μέσα από ένα μεγάλο και ψιλό σουρωτήρι. Το κάνουμε αυτό επειδή τα μελιτζανάκια καθώς δεν τα έχουμε ξεφλουδίσει, χάνουν κάποια μικρά κομματάκια από την φλούδα τους κατά το βράσιμο. Αυτά τα μικρά κομματάκια φλούδας δεν τα θέλουμε μέσα στο σιρόπι μας, γιατί θα μειώσουν την διαύγειά του.
Αν ξεφλουδίσουμε τα μελιτζανάκια μας στο καθάρισμα αυτή η διαδικασία δεν είναι απαραίτητη.
Γεμίζουμε τα βάζα με το σιρόπι ως στο σημείο που καλύπτονται εντελώς τα μελιτζανάκια.
Ρίχνουμε σε κάθε βάζο έξι-επτά ολόκληρα γαρύφαλλα.
Κλείνουμε καλά τα βάζα με τα καπάκια του και φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Για το γλυκό μελιτζανάκι χωρίς την φλούδα του.
Καθαρίζουμε τα μελιτζανάκια από τα κοτσάνια και την φλούδα τους, ρίχνοντάς τα σε νερό με χυμό λεμονιού, όπως παραπάνω.
Το βράσιμο για το ξεπίκρισμα θα γίνει δύο φορές.
Στο δεύτερο βράσιμο θα προσθέσουμε το χυμό ενός μεγάλου λεμονιού και θα τα βράσουμε ως να μαλακώσουν και να "τσιμπιούνται" με το πιρούνι.
Καθώς έχει αφαιρεθεί η φλούδα θα ξεπικρίσουν και θα μαλακώσουν γρηγορότερα.
Η υπόλοιπη διαδικασία παρασκευής του γλυκού γίνεται όπως έχει περιγραφεί παραπάνω.
Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο δέσιμο του σιροπιού!! Αν δεν γίνει σωστά το γλυκό μας θα χαλάσει γρήγορα, ειδικά αν φυλαχτεί εκτός ψυγείου.
Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά μέλι στο τέλος του τελικού δεσίματος του γλυκού μας, όπως κάνει η Έλενα στην συνταγή της για τσακώνικο μελιτζανάκι.
Αν δεν προτιμάμε τα φιστίκια Αιγίνης, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με αποφλοιωμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.