Monday, 7 September 2015

Cheesecake με φρέσκα σύκα


Αγαπημένο φρούτο του Καλοκαιριού και των αρχών του Φθινοπώρου το συκαλάκι!!
Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρίκι, ανεβασμένη στις συκιές μας στην Σαλαμίνα να απολαμβάνω τα ώριμα και ολόγλυκα σύκα!! Μια γλυκιά ανάμνηση των ανέμελων παιδικών μου χρόνων, που επανέρχεται στην μνήμη μου κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
Πλούσια σε γεύση τα σύκα, πλούσια και σε ωφέλιμα συστατικά τα συναντάμε στις κουζίνες όλων των λαών της Μεσογείου.
Στην πατρίδα μας χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα, σε γλυκά αλλά και σε γιορτινά κυρίως φαγητά. Τα σύκα της περιοχής της Κύμης μάλιστα, έχουν αναγνωρισθεί από την Ε.Ε. ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης!
Σήμερα θα σας κεράσουμε ένα δροσερό και μυρωδάτο cheesecake με φρέσκα συκαλάκια που θα το λατρέψετε.
Εδώ έχω χρησιμοποιήσει σκούρα βασιλικά σύκα που είναι και τα αγαπημένα μου! Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλες ποικιλίες όπως είναι τα ασπρόσυκα, τα μαύρα ή κάποια άλλη ποικιλία.
Σπεύσατε να το φτιάξετε όσο υπάρχουν τα λατρεμένα συκαλάκια στην αγορά!

Τα υλικά μας:
Για την βάση
200 γρ. μπισκότα τ. digestive με σύκα
20 γρ. τριμμένα φουντούκια
100 γρ. λιωμένη μαργαρίνη με βούτυρο
Για την κρέμα
400 γρ. τυρί κρέμα τ. Φιλαδέλφεια
250 ml. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
220 γρ. ζαχαρούχο γάλα
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
100 γρ. φρέσκα σύκα
10 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
Για το στόλισμα
φρέσκα σύκα
κόκκινα φρουτάκια φραμπουάζ
φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού, δυόσμου ή μέντας
Στην πράξη:
Χρειαζόμαστε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση και μέγεθος 20 εκ. Ή αν διαθέτουμε μεταλλικό τσέρκι το ρυθμίζουμε στο ίδιο μέγεθος και το τοποθετούμε επάνω σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Ετοιμάζουμε την βάση.
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μίξερ. Το ίδιο κάνουμε και με τα φουντούκια.
Λιώνουμε σε κατσαρολίτσα την μαργαρίνη με βούτυρο.
Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Φροντίζουμε τα τριμμένα μπισκότα και τα φουντούκια να βραχούν καλά από την λιωμένη μαργαρίνη.
Απλώνουμε το μείγμα αυτό στον πυθμένα την φόρμας. Με ένα κουτάλι πιέζουμε ώστε η βάση του cheesecake μας να έχει το ίδιο πάχος σε όλα τα σημεία και ισιώνουμε την επιφάνεια της.
Βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί το μείγμα της βάσης.
Ετοιμάζουμε την κρέμα.
Μαλακώνουμε τα φύλλα της ζελατίνης σε ένα μπολ με νερό. Τα στύβουμε καλά και τα λιώνουμε μέσα σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε την λιωμένη ζελατίνη στην άκρη να κρυώσει, αλλά όχι να πήξει.
Σε μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ βάζουμε το τυρί κρέμα, το ζαχαρούχο και την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε για τρία τέσσερα λεπτά να αφρατέψουν και να πήξουν.
Προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας και την λιωμένη ζελατίνη. Χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σταματάμε το μίξερ και αδειάζουμε την μισή ποσότητα της κρέμας επάνω στην βάση μπισκότου. Ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα τοποθετούμε διάσπαρτα επάνω στην κρέμα.
Καλύπτουμε τα σύκα με την υπόλοιπη κρέμα τυριού. Ισιώνουμε και πάλι την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
Βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ώρες, ως να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί.
Αποκολλάμε το γλυκό από τα πλαϊνά της φόρμας με ένα μαχαίρι το οποίο σύρουμε προσεκτικά ανάμεσά τους.
Αφαιρούμε την στεφάνη της φόρμας.
Φυλάμε το γλυκό στο ψυγείο ως να το σερβίρουμε.
Στολίζουμε το cheesecake με φρέσκα σύκα χαραγμένα στα τέσσερα και με κόκκινα φρουτάκια framboises, φρέσκα ή κατεψυγμένα.
Μπορούμε να παραλείψουμε τα κόκκινα φρουτάκια και να σερβίρουμε το γλυκό μας με τα φρέσκα σύκα, περιχυμένο με την σάλτσα σύκου της Έλενας
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...