Monday 31 May 2010

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

Θα πρέπει φαντάζομαι να είμαστε το μοναδικό μαγειρικό blog που δεν έχει αναρτήσει ακόμα αυτό το πεντανόστιμο φαγάκι.
Μια όμως και είμαστε στην κατάλληλη εποχή και μιας και ελάχιστους ξέρω που δεν τους αρέσει αυτό το φαγητό, ας το βάλουμε κι εμείς να μην μείνουμε παραπονεμένες;-)

Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε:
10 κολοκυθάκια όσο το δυνατόν ισομεγέθη
μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιλού κιμά χοιρινό
1 μεγάλο κρεμμύδι
μισό φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1 μικρή φρέσκια ντομάτα περασμένη στον τρίφτη
2 κουταλιές λάδι
αλάτι - πιπέρι
επιπλέον
1 κούπα ελαιόλαδο
για το αυγολέμονο
2 μεγάλα αυγά
2-3 ζουμερά λεμόνια.
Επί τω έργω
(που λέει και ο φίλος μου ο Γιώργος)
Διαλέγουμε κολοκυθάκια τα οποία να μην είναι ούτε πολύ μικρά, αλλά ούτε και ... τεράστια.
Κόβουμε τις άκρες τους, τα πλένουμε πολύ καλά και τα σκουπίζουμε.
Αφαιρούμε το εσωτερικό τους με το ειδικό εργαλείο.Ετοιμάζουμε την γέμιση
Σε βαθύ μπολ βάζουμε τα 2 είδη των κιμάδων.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα είδος, αν θέλετε, εγώ συνήθως βάζω και λίγο χοιρινό κιμά, νομίζω κάνει το φαγητό πιο νόστιμο. Το ίδιο κάνω και στα γιουβαρλάκια.
Προσθέτουμε στον κιμά το κρεμμύδι τριμμένο, την ντομάτα ξεφλουδισμένη στραγγιγμένη από τα πολλά υγρά και περασμένη στον τρίφτη, τον άνηθο, το ρύζι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά το μείγμα της γέμισης.
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια μας με αυτό το μείγμα.
Με όση γέμιση περισσέψει (συνήθως πάντα περισσεύει), πλάθουμε γιουβαρλάκια.
Αραδιάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα τα κολοκυθάκια. Προσθέτουμε 1 κούπα ελαιόλαδο και τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, προσθέτουμε ανάμεσα στα κολοκυθάκια τα γιουβαρλάκια που πλάσαμε με την γέμιση του κιμά που περίσσεψε.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για περίπου μισή ώρα.
Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, φτιάχνουμε το αυγολέμονο και το προσθέτουμε στο φαγητό μας.
Αν η σάλτσα μας φαίνεται αραιή, την "δένουμε" με 1 κουταλιά κορν φλάουρ.
Καλή επιτυχία και καλή μας εβδομάδα!!

19 comments:

Ξανθή said...

Καλή εβδομάδα!!
Είναι στο πρόγραμμα της εβδομάδας, αγαπημένο φαγητό και τα κολοκυθάκια στο φόρτε τους!!!

Asteri (Maria) said...

ΤΟ φαγητό!!!!!!!
Καλημέρα κοριτσάκι &
καλή εβδομάδα :)

eleni said...

Mμμμμ!Εξαιρετικό φαγητό έλενα!
Χτες αγόρασα κολοκυθάκια-έχουν ήδη αρχίσει να περνούν οι ντόπιοι παραγωγοί-είναι προγραμματισμένα γι΄αυτή την εβδομάδα.Μας αρέσουν πολύ πολύ οικογενειακώς.
Φιλιά!

Vasia b. said...

Καλημέρα Έλενα και καλή εβδομάδα!!!
Πολύ αγαπημένο φαγητό!!Κι εγω με δύο έιδη κιμάδων το φτιάχνω!!
Πολλά πολλά φιλιά και καλά αποτελέσματα!!!!!

Maria B. said...

καλημέρα Λενιώ μου και καλή εβδομάδα. Η συνταγή σου ήρθε ακριβώς την ώρα που έπρεπε. Εφερε ο Φώτης απο τον κήπο της πεθεράς μου μπόλικα κολοκυθάκια, οπότε όπως καταλαβαίνεις θα την τιμήσουμε δεόντως !!!!!

φιλιά πολλά πολλά !!!

Εlena said...

Ότι πρέπει για το καλοκαίρι!!!
:)

Αστρο - Συμμορίτες said...

Να και κάτι σε αυτό το μπλογκ που δεν θα με ξελιγώσει, γιατί αυτό το φαγητό η μανούλα μου το φτιάχνει τέλεια και το έχω μυθοποιήσει.
Καλή εβδομάδα κορίτσια.

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

πεινάω!!!!!!!
οπότε θέλω μεριδουλα κι ας είναι και με αυγολέμονο που δεν το πολυσυμπαθώ!!!!!

Pansofix said...

αυτο το φαγητο το φτιαχνει η μαμα μου συνηθως κυριακες με φετα και φρεσκο ψωμι και γινεται της κολασεως...

Lila Xagorari said...

Eίμαι κι εγώ που δεν το έχω αναρτήσει, χαχαχαχ!
Το αγαπημένο φαγητό του γιόκα μου, το έφτιαξα φέτος τουλάχιστον 3 φορές και όσο έχω κολοκύθια στον κήπο μου θα το φτιάχνω!!!

Peter M said...

OHHHHHH ELENA! Afto to fagito einai kalokari, eimai MAMA, einai nosito kai light....to thelo tora!

Μαριλένα said...

Ελενα αγαπημένο στ' αληθεια :))

σίγουρα θα το φτιάξω, ανευ κιμάδων όμως (για να φαω κι εγώ η χορτοφάγα-γυναίκα και όχι μονο η οικογένεια, χαχχ)

φιλιά πολλά
καλη βδομάδα!

Dorothy said...

Από τα αγαπημένα μου! Καλή εβδομάδα!

mia maria said...

Αγαπημένο φαγητάκι! Καλή εβδομάδα!

Μarion, said...

κλασσικό κι αγαπημένο...και νοστιμο..
Καλό βράδυ

Anonymous said...

πολύ ωραίο φαγητό και είμαι λάτρης ότι έχει σχέση με αυγολέμονο, παλιά είχα επιχηρήσει να τα φτοιάξω αλλά μου χύθηκε ο κυμάς και το κολοκυθάκι ήταν μισογεμάτο, εσένα δεν σου βγαίνει από πάνω που είναι το άνοιγμα;

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ:)))

prasino liker said...

Eλενα καλο μηνα.Το καλοκαιρακι ερχεται για τα καλα.Με τοσες πλουσιες γευσεις απο φρουτα ,φαγητα γλυκακια.Νομιζω ζουμε στον παραδεισο με ολη αυτη την ποικιλια.
Υπεροχη η συνταγη σου.

Giorgos Varvakis said...

Φανατικός οπαδός κι εγώ Λενιώ μου!! Έτσι υπέροχα τα φτιάχνει και το Μαριώ μου και η πεθερά μου, οπότε εγώ δεν ασχολούμαι με το συγκεκριμένο "άθλημα"!!
Γεια στα χεράκια σου
Ευχαριστώ για το λινκ και χαίρομαι που σου άρεσε ο υπότιτλος :))
Φιλιά πολλά
Καλό απόγευμα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...