Friday 11 October 2013

Γκρατέν με μελιτζάνες, κοτόπουλο και μανιτάρια


Βλέποντας αυτό το γκρατέν ίσως πείτε: αυτή είναι μια συνταγή που μπορώ να την φτιάξω μόνο το καλοκαίρι. Ίσως και στις αρχές του φθινοπώρου!
Έχετε δίκιο, αλλά μόνο κατά ένα μέρος.
Σίγουρα οι μελιτζάνες είναι στο φόρτε τους το καλοκαίρι. Βρίσκονται σε αφθονία και είναι πιο γλυκές και νόστιμες.
Όπως έχουμε πει στο παρελθόν, προτιμούμε τα λαχανικά μας να τα καταναλώνουμε στην εποχή τους, καθώς την περίοδο αυτή αναπτύσσουν πλήρως τα ωφέλιμα συστατικά και την γεύση και τα αρώματά τους. Αυτό είναι κάτι που προσωπικά το τηρώ στο μέγιστο.
Αλλά από την άλλη, αυτό το φαγάκι είναι τόσο νόστιμο! Ευχαρίστως λοιπόν θα το έφτιαχνα με μελιτζάνες θερμοκηπίου, σε πιο κρύα εποχή, και ας μην είναι τόσο νόστιμες όσο οι καλοκαιρινές!
Εξ' άλλου, η ίδια η συνταγή είναι εξυπηρετική για μια νοικοκυρά, καθώς θα αξιοποιήσει περισσευούμενο κοτόπουλο βραστό ή ψητό, που στην εποχή που ζούμε είναι κρίμα να καταλήξει τα σκουπίδια.
Τα τυράκια που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι αυτά της αρεσκείας μας, ή ότι μας έχει μείνει στο ψυγείο.
Το πότε θα φτιάξετε αυτό το γκρατέν, εσείς θα το επιλέξετε. Ανεξάρτητα το πότε όμως, σίγουρα θα το απολαύσετε!!

Τα υλικά μας:
250 γρ. πένες ριγκάτε
2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
100 - 150 γρ. ψαχνό βραστού ή ψητού κοτόπουλου
250 γρ. μανιτάρια κατεψυγμένα ή φρέσκα μανιτάρια σε φετάκια
350 γρ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
280 γρ. περίπου διάφορα τριμμένα κίτρινα τυριά
2 μεγάλα αυγά
1/4 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
λίγη ρίγανη τριμμένη
λίγη μαντζουράνα τριμμένη
ελαιόλαδο
Για το πασπάλισμα
φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλιές τριμμένων τυριών ( από την αρχική ποσότητα)
1 κουταλιά μαργαρίνη
Στην πράξη:
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες, σε καρεδάκια 1 εκ. Τα βάζουμε σε τρυπητό και τα αλατίζουμε για να ξεπικρίσουν. Τ΄ αφήνουμε για μία ώρα. Κατόπιν τα ξεπλένουμε πολύ καλά.
Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα ζεματάμε για πέντε λεπτά, να μαλακώσουν και να τσιμπιούνται με το πιρούνι. Τα σουρώνουμε καλά και τα πατάμε λίγο με το χέρι μας, να φύγουν τα υγρά.
Σε φαρδύ τηγάνι, βάζουμε ελαιόλαδο και ροδίζουμε από όλες τις μεριές τα καρεδάκια της μελιτζάνας. Τα αφαιρούμε και βάζουμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε και αυτά.
Αν θέλουμε, μπορούμε να σοτάρουμε και το ψημένο ψαχνό του κοτόπουλου, το οποίο θα κόψουμε και αυτό σε κομματάκια.
Βράζουμε τις πένες ριγκάτε, ως συνήθως. Τις σουρώνουμε καλά. Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα που τις βράσαμε, για να μην λερώσουμε άλλο σκεύος.
Μέσα στην κατσαρόλα ρίχνουμε τα σοταρισμένα καρεδάκια της μελιτζάνας, τα μανιτάρια, τα κομματάκια του ψημένου κοτόπουλου. Προσθέτουμε επίσης τα τυριά και τα μυρωδικά.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τριμμένα, κίτρινα τυριά με χαμηλά λιπαρά, για λιγότερες θερμίδες.
Επίσης μισό κουταλάκι τριμμένο ξερό σκόρδο, θα δώσει πιο πικάντικη γεύση.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι όσο χρειάζεται, καθώς και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά ένα ταψάκι ή πυρέξ, με διαστάσεις 22εκ.Χ30εκ. περίπου.
Ρίχνουμε μέσα στο πυρέξ το μείγμα των ζυμαρικών. Το στρώνουμε με ένα κουτάλι, ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τ΄ αυγά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Προσέχουμε την ποσότητα του αλατιού που θα βάλουμε, καθώς το μείγμα των ζυμαρικών περιέχει τυριά και το έχουμε ήδη αλατίσει.
Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό τα ζυμαρικά. Θα πρέπει να εισχωρήσει σε όλο το φαγητό.
Πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά, τις δύο κουταλιές τριμμένων τυριών και την μαργαρίνη, την οποία καλύτερα να την σκορπίσουμε στην επιφάνεια.

Τα τρία αυτά υλικά θα δώσουν μια ωραία ρόδινη, κριτσανιστή επιφάνεια, στο φαγητό μας. Συνηθίζω να τα προσθέτω επάνω από την κρέμα του παστίτσιου, του μουσακά, στα παπουτσάκια, σε γκρατέν κλπ. Είναι ένα μυστικό που έμαθα από την μητέρα μου.
Πριν βάλουμε το φαγητό στο φούρνο, μπορούμε αν θέλουμε να το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο, για να μην στεγνώσει γρήγορα.

Θα το αφαιρέσουμε τα τελευταία δέκα λεπτά του ψησίματος, για να ροδίσει το φαγητό.
Ψήνουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30-35 λεπτά περίπου ή ως να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού, ψήσιμο πάντα ανάλογα με τον φούρνο μας.
Βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο.
Αφήνουμε το φαγητό στην άκρη για 10-15 λεπτά, να πέσει η θερμοκρασία του λίγο, ώστε να το κόψουμε πιο εύκολα.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

16 comments:

Ερμιόνη said...

Καλημέρα Ειρηνάκι με το νόστιμο φαγάκι! Σκέψου πόσο μου αρέσει που άρχισα τα ποιήματα :)
Σε γκρατέν και μάλιστα ζυμαρικών δύσκολα αντιστεκόμαστε!
Πολύ μου αρέσει η τραγανή κρούστα της επιφάνειας, δίνει ενδιαφέρον στο πιάτο.
Επίσης σκέφτομαι ότι όταν μπει για τα καλά ο χειμώνας, μπορούμε ίσως να αντικαταστήσουμε τη μελιτζάνα με μπρόκολο. Τι λες κι εσύ;
Να έχεις μια υπέροχη μέρα!

Ειρήνη Ε. said...

Καλημέρα, Ερμιόνη μου. Και εμείς στα γκρατέν, έχουμε μια αδυναμία, όσο να πεις. Νόστιμο και χορταστικό πιάτο.
Θα μπορούσες να αντικαταστήσεις τις μελιτζάνες με μπρόκολο. Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις μόνο τις φουντίτσες, βράζοντας τες ένα δύο λεπτά μόνο, γιατί το μπρόκολο είναι ευαίσθητο και λιώνει εύκολα. Μην βάλεις τα κοτσανάκια του, καθώς είναι πιο σκληρά και είναι πολύ πιθανόν να μείνουν άψητα.
Καλή σου ημέρα.

Maria B. said...

Καλέ Ερμιόνη μου μη το πάρεις όλο το φαγάκι, θέλουμε και εμείς !!!!!!
χιχιχιχχιι! πράγματι Ειρηνιώ μου, όπως λέει και η Ερμιόνη είναι ποίημα !!! γεια στα χεράκια σου !!!!

φιλια πολλά πολλά και καλό σ/κ κουκλίτσες μου !!!!

SpIrToKoYto said...

Πεντανόστιμο το πιάτο σου Ειρηνάκι...Και με το μπροκολάκι,όπως είπες,εξαιρετική ιδέα...!!!

Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:))

Selcouth said...

Και με μελιτζάνα και με μπρόκολο, δεν έχω κανένα θέμα! Μ' αρέσουν πάρα πολύ τα ζυμαρικά έτσι. Και μπόλικα τυράκια... Ήδη αισθάνομαι τις πρώτες λιγούρες. :)
Γεια στα χεράκια σου Ειρήνη μου! Φαίνεται εξαιρετικό και πεντανόστιμο!
Πολλές κι όμορφες καλημέρες! Καλή συνέχεια!

SPYRIDOULA said...

Θεσπέσιο φαίνεται!!! Γεια στα χέρια σου!!! Θα το δοκιμάσω άμεσα!!! Φιλάκια πολλά!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Περιμένω το κομμάτι που θα μου σερβίρεις να είναι μεγάλο, έτσι??
Μπορώ να αντισταθώ σε γκρατέν που περιέχει την αγαπημένη μου μελιτζάνα????? Δεν μπορώ!!
Φιλιά Ειρηνάκι, καλό μεσημέρι!

DIMI said...

Τέλεια η συνταγή σου Ειρήνη μου!!!!
Μού αρέση τό γκρατέν,καί μέ τήν μελιτζάνα θά είναι νοστιμότατο!!!Θά τήν δοκιμάσω!!!!Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!

Vasia b. said...

Ειρήνη μου το γκρατέν με ριγκατόνι ή πένες είναι απο τα αγαπημένα μας φαγητά!!
Συνήθως το κάνω με μπέικον και ζαμπόν.Με μελιτζάνα δεν το έχω δοκιμάσει και νομίζω ότι είναι πολύ καλή πρόταση!!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Tante Kiki said...

Ειρήνη μου σήμερα μας κερνάς αγαπημένο φαγητό σε μια νοστιμότατη εκδοχή!!! Είναι φοβερός ο συνδυασμός των υλικών που χρησιμοποίησες!!! Γεια στα χέρια σου!!!

Helen Gr said...

Όλα τα καλά έχειτο πιάτο αυτό, Ειρήνη μου! και μελιτζάνες, και μανιτάρια, και τυριά και ωραία μυρωδικά! Γεια στα χέρια σου!
Φιλάκια!

nikiad.blogspot.gr said...

Υπέροχο φαίνεται !!!! Οι μελιτζάνες
πρέπει να το απογειώνουν !!!!

eleni said...

Ειρήνη μου,είδα το φαγάκι σου στο φέις και λέω τα ίδια-πολύ όμορφος συνδυασμός γεύσεων,τέλειο!
Ευτυχώς ακόμη πωλούνται μελιτζάνες από τα μποστάνια της περιοχής και τις γευόμαστε,γιατί κι εγώ δεν αγοράζω λαχανικά εκτός εποχής.
Φιλιά!

Unknown said...

Πάντα ευρυματική Ειρήνη μου στις δημιουργίες σου...Ωραιότατο το φαγάκι σου...και σλουρπ σλουρπ...
Φιλιά και καλό Σ/Κ..

Mary said...

Νοστιμότατο!!!
Λιωμένα τυριά σε συνδιασμό με τα υπόλοιπα υλικά είναι τέλειο!

Φιλιά, καλό Σ/Κ

Eleni said...

Καταπληκτικό φαγάκι Ειρήνη μου, πλούσιο σε γεύσεις!!!Λατρεύουμε τα γκρατέν!!!!
Φιλάκια!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...