Monday 21 October 2013

Παστίτσιο με κιμά και μανιτάρια


Το παστίτσιο που αρέσει πολύ στην κόρη μου, ξεφεύγει λίγο από το κλασσικό όπως θα δείτε παρακάτω, αλλά είναι πεντανόστιμο και χορταστικό !!!
Πάμε να σας πω πως φτιάχνω αυτό το διαφορετικά παστίτσιο.

Τα υλικά μας για το κλασσικό ταψί του φούρνου:
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
κεφαλοτύρι για να πασπαλίσουμε τα μακαρόνια (ή ότι άλλο αλμυρό τυρί θέλουμε)
Για τον κιμά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 κουτί πουμαρό (370 γρ.)
μισό ποτήρι του κρασιού, άσπρο κρασί
λίγη τριμμένη φρυγανιά
αλάτι-πιπέρι
Για την μπεσαμέλ ( 1 ½ δόση)
9 κουταλιές της σούπας φυτίνη ή άλλο βούτυρο
11 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα φρέσκο
1 αυγό
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγο πιπέρι
1-2 χούφτες κεφαλοτύρι
Πάμε να το φτιάξουμε:
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τα σουρώνουμε καλά.
Ταυτόχρονα φτιάχνουμε τον κιμά.
Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα μας 5-6 κουταλιές ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε ώστε να σοταριστεί καλά και ν’ αλλάξει χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Μόλις τα υλικά αλλάξουν χρώμα και αρχίσουν να χάνουν τα υγρά τους, ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε καλά μέχρι να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε το πουμαρό, το αλάτι, το πιπέρι και αν χρειαστεί λίγο ζεστό νερό.
Μαγειρεύουμε τον κιμά μας για 30 λεπτά περίπου.
Κατόπιν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά, ώστε να απορροφήσει τυχόν επιπλέον υγρά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς, πάνω κάτω φωτιά και αρχίζουμε να ετοιμάζουμε την κρέμα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το ζεσταίνουμε καλά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε σταδιακά και το γάλα, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Σε αυτή την φάση η μπεσαμέλ μας μπορεί να μας έχει σβολιάσει, δεν απογοητευόμαστε όμως, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και η μπεσαμέλ μας θα φτιάξει μια χαρά!
Σ’ ένα πιάτο χτυπάμε ένα αυγό και το ρίχνουμε στη κρέμα, ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.
Προσθέτουμε πιπέρι, μοσχοκάρυδο και 1-2 χούφτες κεφαλοτύρι.
Η μπεσαμέλ μας είναι έτοιμη, οπότε πάμε τώρα να συναρμολογήσουμε το παστίτσιο.
Ρίχνουμε στο ταψί τα 2/3 από τα μακαρόνια και τα πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.
Προσθέτουμε 5 κουταλιές κιμά και 5 κουταλιές μπεσαμέλ.
Τα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά (προσοχή όχι με τα χέρια , καίει και ο κιμάς αλλά και η μπεσαμέλ) και τα στρώνουμε προσεκτικά.
Από πάνω ρίχνουμε τον υπόλοιπο κιμά και στην συνέχεια τα υπόλοιπα μακαρόνια .
Πασπαλίζουμε τα μακαρόνια με κεφαλοτύρι και τελειώνουμε με την μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της μπεσαμέλ με κεφαλοτύρι.
Ψήνουμε για περίπου μισή ώρα, στον προθερμασμένο φούρνο μας, ώσπου το παστίτσιο να ροδίσει από πάνω.
Όταν το παστίτσιο μας είναι έτοιμο, περιμένουμε λίγο να κρυώσει και μετά το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και το απολαμβάνουμε!!!
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!!
Μέτη

13 comments:

Ερμιόνη said...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Αγαπημένο και πολύ χορταστικό φαγάκι, που γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον με την προσθήκη μανιταριών!

mia maria said...

Πολύ ωραίο! Τα μανιτάρια θα κάνουν ακόμα πιο νόστιμο αυτό το αγαπημένο φαγητό!
Καλή εβδομάδα:)

SpIrToKoYto said...

Μετάκι μου,λατρεύουμε μανιτάρια,για το παστίτσιο δεν το συζητάμε,οπότε η ιδέα σου καταγράφεται και την επόμενη φορά έχουμε παστίτσιο με μανιτάρια...

Καλημέρες και φιλιά πολλά πολλά σε όλες σας....-:)))

Maria B. said...

Μετάκι μου καλή σου μέρα. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να βάλω στο παστιτσιο μανιτάρια εν'αντιθέσει με τον κιμά που τον φτιάχνω αρκετές φορές με μανιταρια, δηλαδή μακαρόνια με κιμά με κόκκινη σάλτσα και μανιτάρια. Για να δούμε αμα τους πω να αλλάξω την δομή του κλασσικού τους παστιτσιου θα συμφωνήσουν ή θα αρκεστώ στο να δοκιμάσω το δικό σου ???? χιχιχι

γεια στα χεράκια σου φιλεναδίτσα μου !!!


φιλια πολλά πολλά

Unknown said...

Υπέροχο Μετάκι και ως γνωστόν εγώ είμαι μανιταρού οπότε θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε....
Το δε κομμάτι που έχεις βάλει είναι το πιο χορταστικό κομμάτι παστίτσιο που έχω δει...δίπατο μου κάνει...χαχαχαχα φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα...

Selcouth said...

Μ' αρέσει το παστίτσιο και φαντάζομαι ότι με τα μανιτάρια θα γίνεται τέλειο! Οι δε φωτογραφίες, άκρως... χορταστικές! Πολύ ωραίο Μέτη! Την επόμενη φορά θα ακολουθήσω την πρότασή σου!
Καλή και χαρούμενη εβδομάδα να έχεις!

DIMI said...

Καλησπέρα Μέτη!!!Τό αγαπημένο μου,φαί,είναι τό παστίτσιο!!!!Αλλά λατρεύω καί καί τά μανιτάρια!!!Πολύ νόστιμη η συντγή σου!!!Θά δοκιμαστεί!!!Καλή εβδομάδα!!!

Ειρήνη Ε. said...

Μέτη μου, από πέρσι προσπαθώ να τους πείσω να δοκιμάσουν ένα τέτοιο παστιτσάκι, αλλά δεν μπορώ! Για να δούμε μήπως με την δική σου συνταγή, το καταφέρω!! Καλοφάγωτο.
Καλό απόγευμα.

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια στα χέρια σου Μετάκι με τις νοστιμιές σου!
Το ξεχωριστό σου παστίτσιο με τα μανιτάρια δείχνει υπέροχο!
Φιλιά πολλά πολλά!

Vasia b. said...

Το παστίτσιο είναι απο τα αγαπημένα μας φαγητά!!!!Με την προσθήκη μανιταριών θα το λατρέψουμε ακόμη περισσόρο!!!Εύγε φιλενάδα με τις ωραίες γευστικές πινελιές σου!!!!!
Καλή εβδομάδα με πολλά φιλιά!!!

Tante Kiki said...

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα! Υπέροχο και λατρεμένο φαγάκι. Με την προσθήκη των μανιταριών γίνεται τέλειο!

Katrina said...

Θα το δοκιμασω φαινεται υπεροχο!!!!!Γεια στα χερακια σου!!!!!

Mary said...

Μπράβο Μετάκι μου!
Είμαι σίγουρη ότι είναι πολύ νόστιμο, μ' αρέσουν τα μανιτάρια!

Φιλάκια πολλά κορίτσι μου χρυσοχέρικο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...