Friday, 14 February 2014
Τρούφες με μπαχαρικά
Τρουφίτσες γλυκιές, τρουφίτσες λαχταριστές!!
Τις ετοιμάσαμε για την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου, για να γλυκάνουμε εσάς αρχικά.
Εσείς με την σειρά σας μπορείτε να τις φτιάξετε και να τις προσφέρετε στον δικό σας Βαλεντίνο!
Φτιάχνονται χωρίς δυσκολία και αρωματίζονται με ωραία μπαχαρικά. Αυτά τα μπαχαρικά, είναι που δίνουν το ξεχωριστό άρωμα και την γεύση στις μικρές αυτές λιχουδιές!
Έχουμε συνδέσει την χρήση των μπαχαρικών με τις αλμυρές συνταγές. Όμως δένουν τόσο ωραία με την σοκολάτα. Οι ποσότητές τους άλλωστε, είναι μικρές. Μετατρέπουν όμως μια απλή, σοκολατένια τρουφίτσα σε απόλαυση! Μπορεί να σας φανεί λίγο τολμηρή αυτή η ιδέα, αλλά αξίζει τον κόπο!
Εγώ, θα τις βάλω σε όμορφες, χάρτινες θηκούλες και θα τις προσφέρω στον καλό μου, μέσα σε ένα κουτί με σχήμα καρδιάς! Θα είναι ένα ολόγλυκο δωράκι μέσα από την καρδιά μου!!
Τα υλικά μας:
325 γρ. σκούρα κουβερτούρα
60 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
60 γρ. φυστικοβούτυρο
120 γρ. κρέμα γάλακτος ζαχ/κής
60 γρ. μπισκότα πτι μπερ σοκολάτας
1 κουταλάκι μαργαρίνη με βούτυρο
2 κουταλιές ρούμι
1/8 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
1/8 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/8 κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι
5-6 στήμονες κρόκου Κοζάνης (σαφράν)
2 κάψουλες κάρδαμο, τα σποράκια μόνο
Επιπλέον
κακάο
άχνη ζάχαρη
χάρτινες θηκούλες για τρουφάκια
Τι κάνουμε:
Τρίβουμε τα μπισκότα στο μούλτι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε από το κάρδαμο τα σποράκια και τα βάζουμε σε ένα γουδί μπαχαρικών, μαζί με τα άλλα, ήδη τριμμένα μπαχαρικά, εκτός του σαφράν. Με το τρόπο αυτό, ενώ θρυμματίζονται τα σποράκια του κάρδαμου, ενοποιούνται όλα τα μπαχαρικά μαζί. Τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.
Κόβουμε τις δύο κουβερτούρες σε μικρά κομματάκια. Τις βάζουμε μέσα σε γυάλινο ή μεταλλικό μπολ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, την μαργαρίνη με βούτυρο, το ρούμι, τους στήμονες κρόκου Κοζάνης και το φυστικοβούτυρο.
Τοποθετούμε το μπολ, επάνω σε μπαιν μαρί, που σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να λιώσουν οι κουβερτούρες και να ανακατευτούν με τα υπόλοιπα υλικά.
Στο σημείο αυτό, είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να προσέξουμε, η φωτιά μας να είναι πολύ χαμηλή και το μπολ να μην ακουμπά στο ζεστό νερό του μπαιν μαρί. Αλλιώς οι κουβερτούρες μας κινδυνεύουν να καούν και να χαλάσει όλη η παρασκευή μας.
Αφαιρούμε το μπολ από το μπαιν μαρί και προσθέτουμε στο μείγμα το τριμμένο μπισκότο, καθώς και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε ως να πετύχουμε ένα ενιαίο μείγμα.
Αφήνουμε το μπολ στην άκρη 10-15 λεπτά, να μειωθεί η θερμοκρασία του μείγματος.
Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα, έτσι ώστε να σφίξει το μείγμα και να πλάθεται.
Για να μην κολλούν τα χέρια μας, τα βρέχουμε με λίγο ρούμι που θα έχουμε βάλει σε ένα μπολάκι.
Σε ένα μεγάλο και ρηχό πιάτο βάζουμε άχνη ζάχαρη, που θα έχουμε πρώτα κοσκινίσει.
Σε ένα άλλο πιάτο, βάζουμε κακάο και αυτό κοσκινισμένο.
Βγάζουμε το μπολ με το σοκολατένιο μείγμα από το ψυγείο.
Με ένα κουταλάκι παίρνουμε από το μείγμα αυτό και πλάθουμε μικρές τρουφίτσες, σε μέγεθος μπουκιάς. Κυλάμε τις μισές τρουφίτσες στην άχνη ζάχαρη, ως να καλυφθούν καλά γύρω γύρω. Τις υπόλοιπες τις καλύπτουμε με το κακάο.
Τοποθετούμε τις τρουφίτσες μας σε χάρτινες θηκούλες και κατόπιν σε πιατέλα, την μια δίπλα στην άλλη, εναλλάσσοντας τις λευκές με τις σκούρες.
Η ποσότητα αυτή μας δίνει περίπου 30 μικρές τρουφίτσες.
Αν θέλουμε, κρατάμε μια ποσότητα και την μοιράζουμε σε καλούπια για σοκολατάκια με σχήμα καρδιάς. Εγώ το έκανα όπως βλέπετε στις φωτογραφίες και ήταν όμορφες.
Αν θέλουμε μάλιστα, μπορούμε να λιώσουμε λίγη σκούρα σοκολάτα και να τις βουτήξουμε σε αυτήν, καλύπτοντάς τες γύρω γύρω.
Εκτός από την άχνη ζάχαρη και το κακάο, μπορούμε να τυλίξουμε τις τρουφίτσες μας σε τριμμένους ξηρούς καρπούς, σοκολατένια ή χρωματιστή τρούφα ή όπως αλλιώς μας αρέσει.
Αν θέλουμε τις τρούφες μας ακόμα πιο γλυκές, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη άχνη ζάχαρη μέσα στο μείγμα ή μια κουταλιά μέλι. Γι΄ αυτό πριν τις πλάσουμε δοκιμάζουμε την γεύση τους και διορθώνουμε ανάλογα.
Καλή επιτυχία, Happy Valentine’s Day!!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
18 comments:
Καλημέρα, Ειρήνη μου!
Πολύ νόστιμα και αρωματικά τα σοκολατάκια σου! Αν περισσεύσουν, μας κερνάς; Είναι πολύ λαχταριστά!
Φιλάκια πολλά
Χρόνια πολλά Ειρήνη μου! Σίγουρα θα εντυπωσιαστεί ο καλός σου!
Δεν μου στέλνεις κι εμένα κάνα δυό να δοκιμάσω; Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ σοκολάτα με μπαχαρικά. Πάντως γεια στα χέρια σου! Από τις φωτογραφίες φαίνονται εξαιρετικά!
Καλό κι αγαπησιάρικο Σαββατοκύριακο!
Απιστευτα Συνταγη!!!
Υπέροχα! Φαντάζομαι το άρωμα και τη γεύση!
Χρόνια Πολλάαα!!Τρουφάκια θεϊκά! Σε άρωμα και γεύση!ότι πρέπει για μέρα αγάπης!
Τί ωραίες ιδέες μας δώσατε και πάλι κορίτσια!!! Εύγε! Δείχνουν λαχταριστά και υπέροχα!
Τί υπέροχη συνταγή Ειρήνη μου!Φανταστικά τά τρουφάκια σου!!
Happy Valentine’s Day!!Καλά νά περάσης μέ τόν αγαπημένο σου!Φιλάκια!!
Υπέροχες οι τρούφες σου Ειρήνη μου... μ' αυτά τα μπαχαρικά πρέπει να έγιναν εκπληκτικές!! Κι εγώ είμαι της άποψης ότι τα μπαχαρικά ταιριάζουν στη σοκολάτα και την κάνουν αξεπέραστη!!!
Happy Valentine's day!! -:))
Τι να πω γι αυτές τις "πικάντικες" αγαπησιάρικες τρουφίτσες Ειρήνη μου???
Πανέμορφες και γευστικότατες!!!
Θα γλυκάνεις υπέροχα τον Βαλεντίνο σου!
Φιλάκια!
Υπέροχες και αρωματικές οι Βαλεντίνικες τρουφίτσες σου Ειρήνη μου!!!
Να περάσεις όμορφα με τον καλό σου απόψε!!!!
Πολλά φιλιά!!!!
Τέλειες τρουφίτσες και με ποικιλία υλικών! Χρόνια πολλά!
foodaki.gr
Τέλεια τα τρουφάκια! Πικάντικα και αρωματικά!! Θα τα δοκιμάσω σίγουρα και αυτά!!!
ΥΓ Να δω πόσα κιλά θα πάρω με όλες αυτές τις νοστιμιές που μας "σερβίρετε" καθημερινά!
Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...
Η σοκολάτα συνδυάζεται απίθανα με τα συγκεκριμένα μπαχαρικά. Δεν το πίστευα, μέχρι που το δοκίμασα. Της δίνουν μια ζεστασιά και ένα άρωμα απίθανο!
Θα μπορούσα να τρώω χωρίς σταματημό τις τρούφες σου Ειρηνάκι!
Φιλιά
Απλα καταπληκτικες και πολυ επικαιρες ,απο νοστιμια με τοσα ωραια υλικα δεν το συζητω,πολλα φιλια.
Φανταστικές οι τρούφες σου Ειρήνη μου, δε θα μπορούσα να τους αντισταθώ με τίποτε!!!!!
Φιλάκια!!!!!!
Ειρηνούλα μου ζωγράφισες πάλι!
Καλύτερο δώρο δε θα μπορούσες να προσφέρεις στον αγαπημένο σου!
Φιλάκια αγαπησιάρικα!
Πάρα πολύ ωραία πρόταση και πάρα πολύ γευστική!!!:)
Post a Comment