Wednesday, 26 February 2014

Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα


Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, τις ημέρες της Αποκριάς και κυρίως την εβδομάδα της Τυρινής συνηθίζονται τα γλυκά με βάση το γάλα. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της συνήθειες και συνταγές.
Στην οικογένεια μου συνηθίζουμε να φτιάχνουμε το πολυαγαπημένο γαλακτομπούρεκο. Η μικρή μάλιστα το προτιμά ζεστό και φρεσκοσιροπιασμένο! Ο καλός μου δε, το τσακίζει, όπως κάνει άλλωστε και με όλα τα σιροπιαστά.
Επειδή είμαι άνθρωπος που του αρέσουν οι αλλαγές και γενικά τολμώ ως προς το δοκιμάζω καινούργιες γεύσεις, αυτή την φορά έκανα κάποιες προσθήκες στην συνταγή για γαλακτομπούρεκο, που φτιάχνω χρόνια τώρα. Πρόσθεσα ανάμεσα στα φύλλα, σοκολάτα και καρύδια.
Είναι μια παραλλαγή, της οποίας την ιδέα είχα κάποια χρόνια τώρα, αλλά επειδή ο καλός μου προτιμά τα παραδοσιακά σιροπιαστά δεν είχα αποφασίσει να την υλοποιήσω.
Κάποια στιγμή, σε μια συζήτηση, το είπα την κόρη μου και με κάποια επιφύλαξη μάλιστα, ότι μπορεί να είναι αρνητική στην ιδέα. Η ίδια φτιάχνει γλυκά και έχει κιόλας άποψη!! Της εξήγησα πως σχεδίαζα να το φτιάξω και ενθουσιάστηκε με την ιδέα! Μου ζήτησε να το φτιάξω αμέσως και εγώ δεν της χάλασα το χατήρι! Το γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα και καρύδια έγινε καλύτερο από ότι είχα φανταστεί και το γλυκάκι κέρδισε επάξια την θέση του ανάμεσα στα αγαπημένα μας.
Πάμε όμως να σας δείξω την συνταγή, για να το φτιάξετε και εσείς τις φετινές Απόκριες.

Θα χρειαστούμε:
μισό κιλό φύλλα κρούστας
200 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
70 γρ. τριμμένη σκούρα κουβερτούρα
90 γρ. τριμμένα καρύδια
Για την κρέμα
1500 ml. γάλα φρέσκο
225 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
120 γρ. ζάχαρη
5 αυγά
2 μασουράκια άρωμα βανίλιας
μισό μέτριο πορτοκάλι, το ξύσμα μόνο
μισό μέτριο λεμόνι, το ξύσμα μόνο
2 γεμάτες κουταλιές βούτυρο φρέσκο αγελάδος
ελάχιστο αλάτι
Για το σιρόπι
750 γρ. ζάχαρη
130 γρ. μέλι
560 ml. νερό
30 ml. κονιάκ
30 ml. χυμό λεμονιού
1 μέτριο κομμάτι ξύλο κανέλας
μισό λεμόνι την φλούδα μόνο
Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, την ζάχαρη και το άρωμα βανίλιας. Χτυπάμε με το σύρμα των αυγών 2-3 λεπτά, να αφρατέψουν.
Σταδιακά προσθέτουμε το ψιλό σιμιγδάλι,
το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και το αλάτι.
Ανακατεύουμε ακόμα λίγο, να ενσωματωθούν τα υλικά.
Παράλληλα, βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί.

Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε λίγο γάλα και σιγά σιγά το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, για να μην μας κόψουν τα αυγά.
Προσθέτουμε άλλες δύο κουτάλες της σούπας και τις ενσωματώνουμε με το ίδιο τρόπο.

Ρίχνουμε τώρα το μείγμα των αυγών, πίσω στην κατσαρόλα.

Βράζουμε την κρέμα μας σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ή με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει. Όταν αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, την κατεβάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια και ανακατεύουμε.

Την αφήνουμε στην άκρη, να χλιαρύνει. Που και που ανακατεύουμε, για μην κάνει κρούστα η κρέμα μας.
Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη. Με ένα πινέλο, αλείφουμε καλά ένα πυρέξ ή ταψάκι, 34εκΧ24εκ., περίπου.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε καλά. Απλώνουμε ένα δεύτερο από επάνω του και το αλείφουμε και αυτό καλά, με την λιωμένη μαργαρίνη. Με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε και ένα τρίτο φύλλο. Πασπαλίζουμε με την μισή ποσότητα των τριμμένων καρυδιών σε όλη την επιφάνεια του βουτυρωμένου φύλλου.

Σκεπάζουμε με άλλα δύο βουτυρωμένα φύλλα και πασπαλίζουμε με την μισή ποσότητα της τριμμένης κουβερτούρας.
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε βουτυρωμένα φύλλα, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τα μισά φύλλα κρούστας.
Ρίχνουμε στο ταψάκι μας, την κρέμα. Με ένα κουτάλι την απλώνουμε να έχει το ίδιο πάχος παντού.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα βουτυρωμένα φύλλα, τοποθετώντας πρώτα δύο επάνω από την κρέμα. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη τριμμένη κουβερτούρα, όλη την επιφάνεια των φύλλων. Τοποθετούμε ακόμα ένα φύλλο βουτυρωμένο και το πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο καρύδι. Όσα φύλλα μας έχουμε περισσέψει τα τοποθετούμε βουτυρωμένα από πάνω.
Με ένα μαχαίρι, σπρώχνουμε τις άκρες των φύλλων κρούστας που περισσεύουν στα πλάγια, προς τα μέσα. Μεταξύ δηλαδή του ταψιού και του γλυκού μας.
Χαράζουμε δύο ή τρεις φορές το γλυκό μας, μόνο κατά μήκος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθ. Κελσίου, ως να δούμε τα φύλλα του γλυκού, να ροδίζουν καλά.
Αν χρησιμοποιήσουμε πυρέξ ταψάκι ή άλλο με χονδρό πυθμένα, το βάζουμε στο κάτω ράφι του φούρνου. Αν το ταψάκι μας έχει λεπτό τοιχώματα, το βάζουμε στο μέσον του φούρνου.
Μόλις βάλουμε το γαλακτομπούρεκο στον φούρνο, φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε κατσαρολίτσα την ζάχαρη, το μέλι, το νερό, την κανέλα, την φλούδα λεμονιού. Βάζουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά.

Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και μετράμε 7 λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα, την φλούδα του λεμονιού και ξαφρίζουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο, τον χυμό του λεμονιού, το κονιάκ και το άρωμα βανίλιας.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, έτσι ώστε με τους υδρατμούς που θα δημιουργηθούν, να πέσουν μέσα στο σιρόπι τυχόν κρύσταλλοι ζάχαρης, που έχουν μείνει στα τοιχώματα και να διαλυθούν. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Όταν το γλυκό μας έχει ροδίσει καλά, το βγάζουμε από τον φούρνο. Το αφήνουμε για 5 λεπτά στην άκρη. Κατόπιν το σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι με μια κουτάλα. Το σιρόπι ίσως να μην χρειαστεί όλο. Θα το δούμε.

Κόβουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια, αφού τουλάχιστον έχει χλιαρύνει.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα σκόνη.
Καλή επιτυχία, Καλές Απόκριες!!
Ειρήνη Ε.

17 comments:

Mary said...

Καλημέραααααααα Ειρηνάκι μου!
Πολύ ωραία ιδέα για ένα πρωτότυπο και σίγουρα πεντανόστιμο γαλακτομπούρεκο! Η σοκολάτα πάει παντού!

Φιλάκια πολλά!!!

Selcouth said...

Να μου φιλήσεις την κοριτσάρα σου που σε παρότρυνε να το φτιάξεις! Υπέροχο φαίνεται Ειρήνη μου! Με τη σοκολάτα έχω σχέση τρελής αγάπης, οπότε καταλαβαίνεις ότι το γαλακτομπούρεκο αυτό θα τιμηθεί δεόντως! Γεια στα χεράκια σου!
Καλή και χαρούμενη μέρα!

Mageirissa said...

Καλημέρα! Είναι το πιο πρωτότυπο γαλακτομπούρεκο που έχω δει!Άξιζε το ρίσκο!

Beauty Follower said...

Φαινεται καταπληκτίκο... δυσυχως μόνο να το χαζέψω μπορώ. Εχω το στομάχι μου ατές τις μέρες και ο γιατρος απαγορευει σοκολάτα και φύλλο :(

http://beautyfollower.blogspot.gr

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Α, πρώτη φορά το βλέπω αυτό!!! Καλό ε;; Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μ' αρέσει που η κορούλα έχει άποψη και έτσι η μανούλα φτιάχνει τέτοιες νοστιμιές!
Ξεχωριστή η πρότασή σου Ειρηνάκι μου, ένα από τα πιο αγαπημένα μας γλυκά το απογείωσες με την προσθήκη σοκολάτας!
Φιλιά πολλά!

- spoonstories- said...

Τελικά αυτή η σοκολάτα πηγαίνει σε όλα^^ Φαίνεται πολύ λαχταριστό κοριτσάρα μου!Φιλάκια και καλημέρα!!

Unknown said...

καλημέραα!!τι ωραίο ζεστό λαχταριστό σοκολατένιο και καρυδάτο γαλακτομπούρεκο είναι αυτό??Πολύ σιροπιαστό φαίνεται και μ'αρέσειι!φιλάκια

Vasia b. said...

Σοκολατοκαρυδένιο γαλακτομπούρεκο!!!!!Δεν μας λυπάσε καθόλου βρε Ειρηνάκι πια!!!!
Υπέροχο φαίνεται!!!!!
Φιλάκια πολλά !!!

SpIrToKoYto said...

Ειρήνη...είσαι ανελέητη...
Καλά λέει το συνμέλος Βάσσια...
Φοβερό φαίνεται...!!!

Καλό μεσημέρι και φιλιά σε όλες σας...-:)))

Pepi said...

Πλούσια κρέμα + σοκολάτα = η απόλυτη γεύση!!!!!!
Πωπω, πάλι θα βάλω 1000 κιλά!!!!
χαχα!! Να'σαι καλά, Ειρήνη μου, απίστευτη συνταγή!

DIMI said...

Μμμμ,πεντανόστιμη καί πρωτότυπη η συνταγή σου Ειρήνη μου!!!Τό γαλακτομπούρεκο σου,τέλειο σέ γεύση!!!Θά δοκιμαστεί πολύ σύντομα!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!

Ερμιόνη said...

Αμάν!
Νομίζω πως έτσι είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Και το γλυκό σιροπιαστό και με σοκολάτα!
Κάτι τέτοιες εύστοχες πινελιές σε κλασικές συνταγές με ενθουσιάζουν!
Εύγε Ειρήνη!

Tante Kiki said...

Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα!!!! Υπέροχο το έκανες Ειρήνη μου και οι οδηγίες σου είναι σαφέστατες με τις φωτό!!! Νομίζω πώς είναι το απόλυτο γλυκό μια και συνδιάζει σιρόπι και σοκολάτα!!!!
Καλό μεσημέρι!

ΜΕΤΗ said...

Υπέροχο το σοκοκαρυδογαλακτομπούρεκο
σου Ειρηνάκι μου!!!!!
Γειάς τα χέρια σου!!!!!
Θα δοκιμαστεί σύντομα!!!!!
Φιλάκια!!!!!

Maria B. said...

Καλέ με ξελιγώσατε !!! μια εσύ μια το Λενιώ μ'εχετε στείλει !!!!

γεια στα χερια σας !!!!!!!!!

φιλια πολλά πολλά πολλά

Rosita Vargas said...

Se ven increìble su cake una delicia perfecta,saludos y abrazos

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...