Thursday, 6 March 2014

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι


Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα φαγάκι που λίγους αφήνει ασυγκίνητους νομίζω.
Προσωπικά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά.
Σήμερα θα σας τους μαγειρέψω στην νηστίσιμη εκδοχή τους, η οποία - πιστέψτε με – δεν υστερεί καθόλου σε νοστιμιά.
Πάμε να σας πω πως τους φτιάχνω!

Θα χρειαστούμε:
1 μεγάλο άσπρο λάχανο
χυμό μισού λεμονιού
μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
Για την γέμιση 
1,5 κούπα τσαγιού ρύζι καρολίνα
1 κούπα τσαγιού μανιτάρια τεμαχισμένα ( λευκά ή κονσέρβα)
¾ κούπας τσαγιού τριμμένο καρότο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη
¾ κούπας τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι δυόσμο αποξηραμένο
¼ κούπας τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό μισού λεμονιού
αλάτι – πιπέρι
Επιπλέον 
1 κουταλιά σούπας κορν φλάουερ
Στην πράξη:
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε από το κάτω μέρος του λάχανου το κοτσάνι.
Βάζουμε το λάχανο να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό που θα το σκεπάζει. Από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός μετράμε 6-7 λεπτά, γυρίζουμε το λάχανο από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε να βράζουμε για ακόμη 6-7 λεπτά.
Βγάζουμε το λάχανο προσεκτικά από την κατσαρόλα, και το βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξει καλά και να κρυώσει.
Κατόπιν αφαιρούμε προσεκτικά ένα ένα φύλλο του και απλώνουμε τα φύλλα σε καθαρή επιφάνεια.
Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε από τα φύλλα τα σκληρά μέρη.
Ετοιμάζουμε την γέμιση ανακατεύοντας σε ένα μπολ όλα μαζί τα υλικά της.
Παίρνουμε ένα φύλλο, με ένα κουτάλι τοποθετούμε στο πάνω μέρος του λίγη γέμιση, διπλώνουμε προς τα μέσα τις δύο άκρες δεξιά αριστερά, και ρολάρουμε να κλείσουμε μέσα στο φύλλο την γέμιση. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.
Στον πάτο της κατσαρόλας μας στρώνουμε 4-5 φύλλα λάχανο, τα πιο χοντρά συνήθως.
Τοποθετούμε πάνω στα φύλλα τους λαχανοντολμάδες, να καλύψουν τον πάτο της κατσαρόλας κυκλικά. Τοποθετούμε με τον ίδιο τρόπο τους υπόλοιπους από πάνω.
Τους περιχύνουμε με τον χυμό μισού λεμονιού και μισή κούπα ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και κατόπιν τους καλύπτουμε με ένα βαρύ πιάτο, που να έχει διάμετρο λίγο μικρότερη από της κατσαρόλας μας. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τόσο νερό, ώστε να τους σκεπάζει και να φτάνει μέχρι το πιάτο.
Μόλις το φαγητό μας πάρει βράσει, χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε προσεκτικά το πιάτο.
Κατόπιν αφαιρούμε τους λαχανοντολμάδες από την κατσαρόλα και τους τοποθετούμε όμορφα σε μια πιατέλα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κορν φλάουρ και δένουμε ελαφρά το ζουμάκι του φαγητού, ανακατεύοντας συχνά.
Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες στην πιατέλα και είναι έτοιμοι να τους απολαύσουμε.
Αν δεν θέλουμε να προσθέσουμε το κορνφλάουρ, το παραλείπουμε.
Καλή επιτυχία!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

20 comments:

Ειρήνη Ε. said...

Μοσχοβόλησαν τα νηστίσιμα ντολμαδάκια σου Ελένη! Από το πρωί, γέμισε η μπλογκογειτονιά μας αρώματα! Μπράβο σου! Οι λαχανοντολμάδες σου είναι υπέροχοι! Τα μανιτάρια σίγουρα προσθέτουν έξτρα νοστιμιά!!! Καλοφάγωτοι!!
Καλή μας ημέρα.

mia maria said...

Πολύ μου αρέσουν οι νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες! Γεια στα χέρια σου :)

- spoonstories- said...

Υπέροχο φαγητό και ιδιαίτερα αγαπητό! Ελένη μου αυτό το φαγητό θέλει μεράκι, που διαθέτεις όπως βλέπουμε!Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!

syros2js said...

Με μανιτάρια και δυόσμο?
Χμμμ! Ενδιαφέρον ακούγεται!
;-)
Φιλάκια, Ελενάκι μου!
ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

KANTHAR0S said...

Νηστίσιμοι, ξενηστίσιμοι, τους τσακίζω!

Helen Gr said...

Τπέροχη η πρότασή σου, Ελενάκι, ειδικά για μένα που μου αρέσουν πολύ οι ντολμάδες!
Τους λάτρεψα!
Φιλάκια

Unknown said...

Υπέροχοι οι λαχανοντολμάδες σου Ελενάκι...
Και εμένα μου αρέσουν και τους προγραμματίζω οπωσδήποτε για την επόμενη εβδομάδα...
Και όπως πάντα υπέροχη παρουσίαση...Φιλιά πολλά...

Unknown said...

Πολύ ωραία ιδέα Ελένη! Και για νηστεία, αλλά και για αλλαγή από τα συνηθισμένα!

DIMI said...

Kαλησπέρα Ελένη μου!!Μού αρέσουν πολύ οι νηστίσιμοι ντολμάδες!!Καί μέ μανιτάρια,θά είναι πεντανόστιμοι!!Θά τούς δοκιμάσω!!Φιλάκια!!


Rena said...

Αγαπημένο φαγητό ακόμα και νηστίσιμοι οι λαχανοντολμάδες είναι μεγάλη ανακάλυψη!!!!!!!!
Φιλάκια πολλά!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου οι λαχανοντολμάδες, νηστίσιμοι και αρτύσιμοι, είναι ΤΟ φαγητό μου!!
Πεντανόστιμη και η νηστίσιμη εκδοχή τους, με τοσες νοστιμιές που έβαλες στην γέμιση!
Φιλάκια πολλά!

Selcouth said...

Το 'χω, το 'χω! Μου αρέσουν πολύ χωρίς κιμά. Έχεις βάλει και μανιτάρια μέσα... Μμμμμ! Ωραιότατοι φαίνονται Ελένη μου! Γεια στα χεράκια σου!
Δυσκολεύομαι λίγο στο τύλιγμα, αλλά τους καταφέρνω στο τέλος.
Καλό απόγευμα και πολλά πολλά φιλάκια!

Vasia b. said...

Απο τα λατρεμένα μου φαγητά οι λαχανοντολμάδες κι απ΄ότι βλέπω και η νηστίσιμη εκδοχή τους είναι εξαιρετικά νόστιμη Ελενάκι μου!!!
Θα φτιαχτούν οπωσδήποτε!!!
Φιλάκια πολλά!!!!!

Unknown said...

Τρελαίνομαι για λαχανοντολμάδες!!! Τι μας κάνεις βραδιάτικα;;;;;
Φιλάκια!!!

Ερμιόνη said...

Φαίνονται πραγματικά φοβεροί. Ο συνδυασμός υλικών είναι απόλυτα ταιριαστός –είναι παρόμοιος με αυτόν που χρησιμοποιείται και στο λαχανόρυζο άλλωστε νομίζω- και μου αρέσει πολύ που έχεις προσθέσει μανιτάρια και στη γέμιση!
Φιλιά

Unknown said...

Τρυφεροί λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι ότ πρέπει για τον καιρό αυτό!!Τους αγαπώ πολύ είτε με κιμά είτε χωρίς!ελληνική γεύση!!Μπράβο

Katrina said...

Οι λαχανοντολμαδες σου Ελενακι φαινονται υπεροχοι!!!!!!!!!!

Anonymous said...

Αριστούργημα. Σκεφτείτε ότι τρώω και σκέτο βραστό λάχανο (του πάει στυμμένο νεράντζι κυρίες). Τούτοι εδώ είναι Ανάσταση!

Νένα

Mary said...

Με μανιτάρια; Τέλεια ιδέα!
Γεια στα χεράκια σου Ελενάκι!

Σε φιλώ!

Maria B. said...

Πολύ έξυπνη η παραλαγγή Λενάκι μου ! γεια στα χεράκια σου !!!

φιλια πολλά πολλά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...