Monday, 2 March 2015

Μυδοπίλαφο με πλιγούρι


Πριν λίγο καιρό δοκίμασα στο σπίτι της αδελφούλας μου το μυδοπίλαφο που θα σας μαγειρέψουμε σήμερα. 
Το είχε φτιάξει ο γαμπρός μου, που είναι καλοφαγάς αλλά και καλός στην μαγειρική.
Μυδοπίλαφο με πλιγούρι δεν είχα ξαναδοκιμάσει, καθώς είχα συνδυάσει το φαγητό αυτό φτιαγμένο με ρύζι, όπως το έχω μαγειρέψει εδώ.
Ξετρελάθηκα με την γεύση του! Δεν είχα φανταστεί πως το μυδοπίλαφο μπορούσε να μαγειρευτεί με πλιγούρι και να γίνει τόσο νόστιμο!
Και φυσικά, ζήτησα την συνταγή για να το μαγειρέψω και να το μοιραστώ μαζί σας.
Πρόσθεσα και εγώ την δική μου πινελιά στην συνταγή και ιδού!!
Ένα καταπληκτικό μυδοπίλαφο, που σερβιρίστηκε σε ατομικά γιουβετσάκια και συνοδεύτηκε με μια πράσινη σαλατούλα!
Δοκιμάστε το και αν είστε από εκείνους που αγαπούν τα μύδια όπως εγώ, θα το λατρέψετε!!

Χρειαζόμαστε:
750 γρ. μύδια με το κέλυφος φρέσκα ή κατεψυγμένα
350 γρ. πλιγούρι
1 μεγάλη ντομάτα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 μέτρια σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι ρίγανη
μισό κουταλάκι ξερό βασιλικό ή 4-5 φύλλα φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
6 ποτήρια του νερού, νερό
μια πρέζα ζάχαρη
Προαιρετικά
ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 πιπεράκι πεπεροντσίνο
Στην πράξη:
Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα και αφαιρούμε τα σπόρια της. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και την σκελίδα του σκόρδου. Βάζουμε στο μούλτι την ντομάτα, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα αλέθουμε να γίνουν πολτός.
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε την ντομάτα που πολτοποιήσαμε μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε 4-5 λεπτά όλα μαζί. Προσθέτουμε την ρίγανη, το πεπεροντσίνο, τον βασιλικό.
Ρίχνουμε το νερό και το αφήνουμε να βράσει.
Αλατίζουμε προσθέτουμε την ζάχαρη και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το πλιγούρι.
Βράζουμε το πλιγούρι μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας που και που για να μην κολλήσει στον πυθμένα της κατσαρόλας. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο νερό. Προσέχουμε να μην το παραβράσουμε γιατί θα λασπώσει.
Μόλις μαλακώσει το πλιγούρι ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα μύδια. Αν τα μύδια είναι φρέσκα, τα έχουμε ήδη καθαρίσει και πλύνει σχολαστικά, να μην έχουν άμμο. Τα κατεψυγμένα συνήθως δεν χρειάζονται καθάρισμα. Καλό είναι όμως για κάθε περίπτωση πριν τα ρίξουμε στην κατσαρόλα μας, να τα ελέγξουμε και αυτά.
Βράζουμε το φαγητό μας για ακόμα 4-5 λεπτά. Δεν βράζουμε παραπάνω, γιατί η ψίχα των μυδιών θα σκληρύνει και θα γίνουν άνοστα.
Στο τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι αν δεν χρησιμοποιήσουμε το πεπεροντσίνο.
Κατεβάζουμε το φαγητό μας από την φωτιά.
Σερβίρουμε αμέσως και καλή μας όρεξη!
Καλή επιτυχία, καλή βδομάδα να έχετε!
Ειρήνη Ε.

24 comments:

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Καλημέρα,καλημέρα και καλό μήνα!! Τί ωραία ιδέα είναι η σημερινή! Πολύ ενδιαφέρον το πλιγούρι! Φιλάκια πολλά!

Χριστίνα Πεταλωτή said...

Ναι!!! Με πλιγούρι είναι χίλιες φορές καλύτερο!

Tante Kiki said...

Μμμμμμμ!!! Πρέπει να είναι ωραίο αλλά σίγουρα είναι πολύ πρωτότυπο με το πλιγούρι!!!
Καλημέρα και καλό μήνα!!!

το στεκι της σοφιας said...

καλημερα και καλο μηνα!!! απο τα αγαπημενα μου τωρα στην νηστεια!!!

Maxistinkouzina said...

Ειρήνη καλημέρα, πολύ καλομαγειρεμένη
η συνταγή σου, μου αρέσει πολύ το πλιγούρι!!
Ενα φαγάκι τέλειο για τις ημέρες νηστείας!!
Καλό μήνα!

Αθηνά said...

Εξαιρετική ιδεά με το πληγούρι!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!! Πολλά πολλά φιλιά !!

Αγγελική~CooKika said...

Καλημέρα Ειρήνη!
Το πλιγούρι είναι η τέλεια και πιο υγιεινή εναλλακτική στο ρύζι και με τα μύδια πρέπει να είναι εκπληκτικό!
Καλό μήνα!

sun kiriaki said...

ειρηνη ενα μεγαλο μπραβο στον γαμπρο σου αλλα και φυσικα μπραβο και σε σενα για την εκτελεση!!!!!φοβερη ιδεα το πλιγουριιιι!!!!!!αχ πειναωωωωω!!!!
πολλα φιλια!!!!!

Anonymous said...

Πολύ ωραία ιδέα αντί για ρύζι να χρησιμοποιηθεί πληγούρι!

DIMI said...

Καταπληκτική ιδέα τό πληγούρι Ειρήνη μου!!!Πολύ νόστιμη συνταγή!!Καλό μήνα!!Φιλάκια!!

ΕΛΕΝΑ said...

Εγώ το μυδοπίλαφο και με ρύζι και με πλιγούρι το λατρεύω!
Ειρηνάκι το καλομαγείρεψες, λαχταριστό το φαγάκι σου σήμερα!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

evi@thehealthycook said...

πολύ ωραία ιδέα το πλιγούρι!!
θα το δοκιμάσω σίγουρα!
καλό μήνα!!

Σμαραγδάκι- Ρούλα said...

Και έλεγα τι θα μαγειρέψω αυριο...Ειρήνη μου... μου ήρθε κουτί το φαγάκι ...μονο που δεν ξερω αν ειναι το ίδιο ο τραχανας με τον χόντρο (σπασμενο σιταρι )που λενε εδώ ...θα κοιταξω στου σουπερ να βρω τραχανα.. να είσαι καλά Ελενη μου .. καλο σου μηνα και καλή εδομαδα.. φιλακιαααα!!

Σμαραγδάκι- Ρούλα said...

το πληγουρι και ο τραχανας ειναι το ίδιο πράγμα ρωταω η άσχετη....

ΕΛΕΝΑ said...

Ρουλάκι το πλιγούρι και ο τραχανάς είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Το πλιγούρι θεωρείται δημητριακό, και είναι αλεσμένο σιτάρι, ενώ ο τραχανάς θεωρείται ζυμαρικό και φτιάχνεται από αλεύρι και γάλα.
Ισως ο τραχανάς με σπασμένο σιτάρι που αναφέρεις (τον οποίον δεν τον ξέρω) να πλησιάζει στο πλιγούρι.
Ελπίζω να βοήθησα.
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

Ειρήνη Ε. said...

Ρούλα καλησπέρα. Χόνδρος ή χόντρος είναι το σπασμένο σιτάρι. Πλιγούρι, ή πουργούρι και πουλγούρι όπως το λέμε στα Δωδεκάννησα, είναι το βρασμένο και κατόπιν σπασμένο σιτάρι. Είναι κοντινά τα δύο αυτά είδη και γι' αυτό αρκετές φορές συγχέονται. Δεν έχω δοκιμάσει το μυδοπίλαφο αυτό με χόντρο. Ίσως και να γίνεται. Ο τραχανάς όπως αναφέρει παραπάνω και η Έλενα είναι είδος ζυμαρικού με διαφορετική επεξεργασία.
Καλή επιτυχία αν φτιάξεις το μυδοπίλαφο.
Καλό βράδυ σε σένα και την όμορφη Κρήτη μας!!!!

Maria B. said...

Καλημέρα Ειρηνάκι, δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ να το βάλω στην θέση του ρυζιού αλλά ετσι που βλέπω την προτασή σου με κάνει να θέλω την επόμενη φορά να το δοκιμάσω !!!!!

φιλια πολλά πολλά !!!

- spoonstories- said...

Μωρέ μπράβο του γαμπρού!! Πολύ ωραίο πιάτο. Μου αρέσουν τόσο τα θαλασσινά αλλά και η συνταγή είναι όνειρο!Καλό μήνα!!!

Sofia paraligo said...

Υπέροχο πιάτο! Ευχαριστούμε για την ιδέα και σένα και το γαμπρό σου!

mookies said...

Το μυδοπίλαφο είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά και η πρότασή σου με πλιγούρι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αν κρίνω από τον ενθουσιασμό πολύ νόστιμη. Σίγουρα με έπεισες να το δοκιμάσω!

Anonymous said...

Δεν έχω ξαναδοκιμάσει να φτιάξω μύδια μόνη μου σπίτι αλλά στα σημερινά μου ψώνια το συμπεριέλαβα. Η συνταγή φαίνεται εύκολη και νόστιμη. θα ήθελα να ρωτήσω τα βράζουμε μόνο 3-4 λεπτά; αρκούν για να ψηθούν; Ευχηθείτε μου καλή τύχη

Ειρήνη Ε. said...

Φίλη ανώνυμη, προσωπικά δεν βράζω τα μύδια πιο πολύ από ένα πεντάλεπτο. Περισσότερο βράσιμο τα σκληραίνει, τα κάνει σαν λάστιχο και χάνουν την ωραία τους γεύση. Παρ΄ όλα αυτά μπορείς να δοκιμάσεις τα μύδια αφού ψηθούν τον προτεινόμενο χρόνο και να διάπιστώσεις αν είναι όσο εσύ τα προτιμάς, ψημένα. Καλή επιτυχία στην εκτέλεση της συνταγής.
Καλό βράδυ.

Ariadni St. said...

Ψαρια δεν τρωω, μονο θαλασσινα σαν τα μυδακια, το χταποδακι και τα λοιπά μαλάκια. Επίσης τα τελευταια χρονια μου αρεσει και το πληγουρι, ταιριαζει πολύ και με το χταποδι, θα ανεβασω συνταγη συντομα. Ωραία πρόταση!

Mary said...

Μπράβο στο γαμπρό και σε σένα Ειρηνάκι μου, πολύ ωραίο!
Πλιγούρι έχω, μύδια δεν έχω αλλά θα πάρω να το φτιάξω.

Φιλάκια πολλά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...