Wednesday, 18 March 2015

Σπανακόπιτα με σταφίδες


Την σημερινή νηστίσιμη πίτα έφτιαξε και μας παρουσιάζει η κόρη μου, η Έλενα.
Για να δούμε τι μας λέει!

Μια καταπληκτική σπανακόπιτα με μαύρες σταφίδες, θα σας κεράσουμε σήμερα.
Φτιαγμένη από την γιαγιά μιας από τις καλύτερες φίλες μου, ενθουσιάστηκα μόλις την δοκίμασα!
Την είχε φτιάξει με σπιτικό φύλλο και ήταν μια από τις καλύτερες πίτες που έχω γευτεί.
Ζήτησα αμέσως την συνταγή για να την φτιάξω και μόνη μου, μιας και μου αρέσει τον ελεύθερο χρόνο μου να ασχολούμαι με την κουζίνα.
Η μαύρη σταφίδα συνδυάζεται αρμονικά με τα υπόλοιπα υλικά, δίνοντας μια ελαφρά γλυκύτητα στην αυτήν την πίτα!
Ιδανική για περιόδους νηστείας, αλλά αν μας αρέσει μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο τυράκι.
Χρησιμοποίησα φύλλο κρούστας και μπορώ να πω ότι η πιτούλα φτιάχνεται εύκολα, ώστε δεν χρειάστηκε να διαθέσω πολύ χρόνο που είναι πολύτιμος για το διάβασμα των μαθημάτων μου.
Αν δεν έχουμε χρόνο ή δεν βρίσκουμε φρέσκο σπανάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο.

Θα χρειαστούμε:
(για ένα στρογγυλό ταψί με διαμ. 36 εκ.)
600 γρ. φύλλα κρούστας
1 1/2 κιλό φρέσκο σπανάκι ή 1 1/4 κιλό κατεψυγμένο σπανάκι
4 - 5 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια
100 γρ. μαύρες σταφίδες
5 - 6 κλωνάρια άνηθο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο για τα φύλλα
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι. Αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια, κρατώντας τα τρυφερά. Κόβουμε τα φύλλα σε μεγάλα κομμάτια και τα τρυφερά κοτσανακια σε μικρά, για να ψηθούν εύκολα.
Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο σπανάκι, παρακάμπτουμε την παραπάνω διαδικασία.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο. Πλένουμε τις σταφίδες και τις βάζουμε να στραγγίσουν.
Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή σε ευρύχωρη κατσαρόλα, βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε ως να ροδίσουν.
Προσθέτουμε και το σπανάκι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ως να μαραθεί το σπανάκι.
Προσθέτουμε τον άνηθο. Σοτάρουμε για ακόμα δύο τρία λεπτά.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά, αλατοπιπερώνουμε την γέμιση και την αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει.
Ετοιμάζουμε τα φύλλα.
Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 36 εκ. περίπου. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο και το λαδώνουμε. Τοποθετούμε ένα δεύτερο από πάνω βάζοντάς λίγο πιο λοξά και το λαδώνουμε και αυτό. Με τον τρόπο αυτό θα καλύψουμε γύρω γύρω τα πλαϊνά του ταψιού, χωρίς να υπάρχουν κενά.
Συνεχίζουμε ως να χρησιμοποιήσουμε τα μισά φύλλα κρούστας.
Ρίχνουμε την γέμιση πάνω στα λαδωμένα φύλλα και την στρώνουμε με ένα κουτάλι. Φροντίζουμε να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Σκορπίζουμε επάνω στην γέμιση τις σταφίδες.

Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας όπως και παραπάνω σουρώνοντάς τα λίγο, λαδώνοντάς τα καλά και αυτά.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
Η πίτα αυτή έχει σχετικά χαμηλό ύψος.
Πριν βάλουμε την πίτα μας στον φούρνο, την βρέχουμε ελαφρά με το χέρι μας με λίγο νερό. Αυτό θα βοηθήσει τα φύλλα της επιφάνειας να γίνουν πιο τραγανά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30-35 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Ή ως να ροδίσουν καλά τα φύλλα της πίτας μας.
Αφού βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο στην άκρη να χλιάνει η πίτα μας.
Σερβίρουμε και καλή μας όρεξη!!
Καλή επιτυχία!
Έλενα Β.

20 comments:

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Καλημέρα, καλημέρα!!! Τί πρωτότυπη παρέμβαση αυτή με τις σταφίδες!! Ευχαριστούμε!!

- spoonstories- said...

Ενδιαφέρουσα προσθήκη!!Νομίζω πως αξίζει δοκιμή! Την καλημέρα μου^^

Zina Z said...

λατρευω τις μαυρες σταφιδες και γενικα τις χρησιμοποιω πολυ. αλλα σε σπανακοπιτα, ομολογω δεν το εχω ξανακουσει. ενδιαφερουσα συνταγη ακουγεται και σιγουρα τωρα με τη νηστεια θα ειναι τελεια!

καλημερα!

mike karvelas said...

Γιατί η Κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι υπερτροφή (superfood) και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΗ;
Ανακαλύψτε το εδώ:
http://goo.gl/GdRG1R
https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/

DIMI said...

Kαλημέρα Ελένη!!Πρωτότυπη συνταγή καί μέ ιδιαίτερη γεύση λόγω τών σταφίδων!!Εχω τήν περιέργεια νά τήν δοκιμάσω!!!Φιλιά!

Elenis Cooking said...

Πολύ πρωτότυπη η ιδέα με τις σταφίδες Έλενα, φαντάζομαι ότι αυτή η πιτούλα θα έχει ιδιαίτερη γεύση, θα ήθελα να τη δοκιμάσω!Μπράβο Ειρήνη μου στη κορούλα σου!
Φιλάκια πολλά και στις δυο σας!!!

ΜΕΤΗ said...

Χρυσοχέρα και η κόρη σαν την μαμα της!!!!!
Γεια στα χερια σου κοριτσάρα μου ,πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου!!!
Φιλάκια!!!

Parents Land Gr said...

Δεν εχω ξαναδοκιμάσει με σταφίδες αλλά νομίζω οτι θα ειναι μια ευχαριστη αλλαγή

Αθηνά said...

Πολύ πρωτότυπη η προσθήκη σταφίδας!! Θα δίνει σίγουρα άλλη γεύση!!

syros2js said...

Έχω δοκιμάσει σπανακόρυζο με σταφίδες, οπότε νομίζω πως μπορώ να φανταστώ τη γεύση!
Σίγουρα θα το δοκιμάσω!
Αγκαλιά και φιλί!
(Σε όλες σας!)
;-)

kikitchen and the chef said...

μπραβο ελενα,πηρες απο οτι βλεπω το ταλεντο απο τη μανουλα!!!!
η πιτα σου φαινεται πεντανοστιμη και η προσθηκη σταφιδας πρωτοτυπη,μπραβο σου!!!!
φιλια!!

The Dark Chef said...

Φοβερή ιδέα η προσθήκη της σταφίδας, τη βάζουμε σε γεμιστά και σε μαγειρευτά με λαχανικά, γιατί όχι και σε σπανακόπιτα? Να που με απλές μα δημιουργικές, έξυπνες ιδέες τα καθημερινά φαγητά μεταμορφώνονται, μπράβο!

Vasia b. said...

Εμ το μήλο κάτω απο την μηλιά θα πέσει!!!Ενδιαφέρον η προσθήκη σταφίδας στην αγαπημένη μας σπανακόπιτα!!!
Συχγαρητήρια Ειρήνη για την κορούλα σου!!!!
Φιλιά πολλά!!!

Ερμιόνη said...

Το μήλο κάτω από τη μηλιά δεν πέφτει;
Αναλυτικές οδηγίες και ένα ιδιαίτερο πιάτο!
Οι σταφίδες χαρίζουν τη γλυκιά τους γεύση και έτσι η νηστίσιμη πίτα γίνεται σούπερ απολαυστική!
Μπράβο Έλενα!

Tante Kiki said...

Πωπωωω!! Πολύ ιδιαίτερη η πίτα και σίγουρα πεντανόστιμη!!! Μπράβο Έλενα... άξια κόρη της μαμάς σου!!
Καλό βράδυ!

Μάχη Μ said...

Τι ιδιαίτερη σπανακόπιτα και νηστήσιμη για αυτές τις μέρες.
Η προσθήκη της σταφίδας την κάνει γκουρμέ πιάτο, μου αρέσει πολύ!!
Πολλά φιλιά Ελενα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μα τι χρυσοχέρικο αυτό το μικρούλι!
Και με πρωτότυπες ιδέες, σαν την σημερινή!
Μπράβο Ελενάκι, γεια στα χεράκια σου!
Φιλιά!

Στέλλα said...

Μου άρεσε πολύ η πίτα σου Έλενα!
Μπράβο!Και ένα μπράβο στη μαμά φυσικά!
Φιλιά και στις δυο σας!

Christina Andromeda said...

Ααα δε μπορώ να φανταστώ τι γεύση θα έχει! Πολύ παράξενος συνδυασμός!

Mary said...

Μπράβο καρδούλα μου, σίγουρα είναι από τις πιο νόστιμες πίτες!!!

Να έχεις υγεία και πρόοδο Ελενάκι μου, πολλά πολλά φιλάκια!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...