Tuesday, 24 March 2015

Μπακαλιάρος με πράσα και μάραθο


Μπακαλιάρο απαιτεί η παράδοσή μας για την ημέρα της εορτής του Ευαγγελισμού. Μπακαλιάρο σας ετοιμάσαμε και εμείς!!
Μαγειρεμένο στον φούρνο με ολόγλυκα τρυφερά πράσα και αρωματισμένο με μάραθο!
Ξέρουμε ότι ο μπακαλιάρος έχει ιδιαίτερη γεύση. Συνήθως τηγανίζεται σε κουρκούτι και συνδυάζεται με σκορδαλιά.
Συνδυασμένος όμως με πράσα, η γεύση του αλλάζει, δεν είναι τόσο έντονη. Βοηθά σε αυτό σαφέστατα και το μάραθο που κυριαρχεί ως αρωματικό.
Το ξύσμα λεμονιού ή ο συνδυασμός λεμονιού και πορτοκαλιού όπως εδώ, συμπληρώνει την αρωματική γκάμα του φαγητού αυτού.
Ένα ωραιότατο πιάτο που θα ενθουσιάσει τους συνδαιτυμόνες μας.
Ο μπακαλιάρος που έχω χρησιμοποιήσει είναι κατεψυγμένος που έχει ήδη ξαλμυριστεί και τον βρίσκουμε πολύ εύκολα στα σ/μ.
Ας δοκιμάσουμε εφέτος να μαγειρέψουμε για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου έναν διαφορετικό, πεντανόστιμο μπακαλιάρο!

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό μπακαλιάρο κατεψυγμένο και ξαλμυρισμένο
1 κιλό φρέσκα τρυφερά πράσα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 μεγαλούτσικη πατάτα
1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένο μάραθο
4-5 κλωνάρια μαϊντανό
1 μικρό κλωνάρι σέλινο 
μισό κουταλάκι ξύσμα λεμονιού ή μισό κουταλάκι ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού
μισό λεμόνι, τον χυμό του
1 πρέζα ζάχαρη
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
1 φλιτζάνι νερό, περίπου
λίγο αλεύρι γ.ο.χ.
Στην πράξη:
Ξεπαγώνουμε τον μπακαλιάρο και τον βάζουμε μια ώρα σε νερό με ξύδι. Πετάμε το νερό ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο και τον πιέζουμε με τα χέρια μας να φύγει το περίσσιο νερό.
Αφαιρούμε όσα κοκκαλάκια μπορούμε. Αφαιρούμε κατόπιν προσεκτικά το δέρμα του. Το κόβουμε σε 4 κομμάτια. Βάζουμε τα κομμάτια του ψαριού επάνω σε χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε τα πράσα από τα άχρηστα φύλλα και τις ρίζες τους. Σχίζουμε κάθε πράσο κατά μήκος στην μέση χωρίς να το χωρίσουμε στα δύο. Ξεπλένουμε πολύ καλά κάθε πράσο. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη γιατί αρκετές φορές εισέρχεται χώμα ανάμεσα στα φύλλα και αν δεν πλυθούν πολύ καλά, είναι πολύ πιθανόν να το βρούμε στο φαγητό μας.
Προσέχουμε όταν αγοράζουμε πράσα, να είναι φρέσκα και τρυφερά.
ΔΕΝ αγοράζουμε πράσα που έχουν κοπεί αρκετές ημέρες πριν. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να πετάξουμε ακόμα και την μισή ποσότητα από αυτήν που έχουμε αγοράσει, καθώς θα υπάρχουν αρκετά σκληρά εξωτερικά φύλλα που δεν πρέπει να μπουν στο φαγητό μας. Μπορεί να βρεθούμε δηλαδή με την μισή ποσότητα των πράσων που είχαμε υπολογίσει αρχικά. Η σάλτσα μας θα γίνει λίγη και το φαγητό μας ελλιπές. 
Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες 1/4 του εκατοστού σε πάχος.
Καθαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι και το κόβουμε και αυτό σε ροδέλες.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το μάραθο, καθώς και το κλωνάρι του σέλινου.
Καθαρίζουμε την πατάτα και την κόβουμε σε κυβάκια των δύο εκατοστών.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε 1/3 φλ. ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τα πράσα και το ξερό κρεμμύδι. Τα αφήνουμε να σοταριστούν, ως να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε τους κύβους της πατάτας, τον μαϊντανό και το σέλινο. Σοτάρουμε δύο τρία λεπτά ακόμα και κατεβάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο και μια πρέζα ζάχαρη προαιρετικά.
Βάζουμε το μείγμα των σοταρισμένων πράσων με τις πατάτες σε ένα μέτριο πυρέξ. Αφήνουμε χώρο στην μέση για να τοποθετήσουμε εκεί τα κομμάτια του ψαριού. Αφήνουμε στην άκρη το πυρέξ.
Βάζουμε σε ένα πιάτο λίγο αλεύρι γ.ο.χ. Αλευρώνουμε τα κομμάτια του ψαριού γύρω γύρω. Τα τοποθετούμε στο κέντρο του πυρέξ.

Προσθέτουμε στο φαγητό μας αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα, ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο επάνω στα κομμάτια του μπακαλιάρου.
Προσθέτουμε στο πυρέξ και ένα φλιτζάνι νερό. Θα προσέξουμε κατά την διάρκεια του ψησίματος μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό.
Βάζουμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο μας. Ή ως να μείνει το φαγητό με την σάλτσα του και οι πατάτες να έχουν μαλακώσει.
Σκεπάζουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο αν δούμε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα.
Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο με την σαλτσούλα του ζεστό.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

21 comments:

mia maria said...

Πολύ νόστιμο! Ο μάραθος μου αρέσει πολύ, το πράσσο επίσης,σίγουρα αυτό το φαγάκι θα μας ενθουσιάσει!

Maria B. said...

καλημέρα και χρόνια πολλά για την αυριανή ημέρα !!!!!

Πολύ καλή η προτασή σου Ειρηνάκι για κάποιον που δεν θέλει τηγανιτό το μπακαλιάρο. Σίγουρα ο μάραθος το αναβάζει πάρα πολύ το πιάτο!!!

φιλια πολλά πολλά

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!!Μόλις έβαλα τόν μπακαλίαρο στό νερό,γιά αύριο!Καί σκεφτόμουν εκτός από τηγανιτό καί πλακί,τί άλλο πιάτο νά φτιάξω!!Η συνταγή σου καταπληκτική!!Εύκολη καί πεντανόστιμη!Μού άρεσει ο μάραθος καί τό πράσο!!Θά τό δοκιμάσω!!Χρόνια πολλά γιά αύριο!Γιορτάζει ο πατέρας μου!!Φιλιά!

Silena said...

Γεμάτο αρώματα είναι το συγκεκριμένο πιάτο!!!! Πεντανόστιμο!!!!

- spoonstories- said...

Πολύ ωραίο πιάτο για αύριο!!Μου αρέσει που ξεφεύγει από τις κλασσικές συνταγές μπακαλιάρου! Χρόνια Πολλά σε όλους ^^

thegreenmixer.com said...

Ξεχωριστό πιάτο και σίγουρα δεν θα βρωμίσει το σπίτι και η μαγείρισα όσο με το τηγανιτό.

Neanikon Pastry Blog said...

Τι ωραία αρωματικά έχεις χρησιμοποιήσει !!!

Zina Z said...

οτι πρεπει αυτο το φαγακι για αυριο! τελεια!

Vasia b. said...

Αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση και διαφορετική απο την συνηθισμένη, με το άρωμα του μάραθου και τα πράσα, σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι γευστικότατο Ειρήνη μου!!!
Η αληθεια είναι πως τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτιου έχουμε συνηθίσει να το τρώμε τηγανιτό με παντζάρια σκορδαλιά!!!!
Ομως η πρόταση σου είναι δελεαστικότατη και δεν χρειαζεται να είναι του Ευαγγελισμού για να την απολαύσουμε!!!
Χρόνια πολλά για την αυρινή γιορτή!!!
Φιλιά πολλά!!!

cook said...

ωωωω!τρελλαινομαι για μαραθο και στον μπακαλιάρο δεν τον έχω δοκιμάσει ακόμη!

Μάχη Μ said...

Kαι μένα με βρίσκεις με τον μπακαλιάρο στο ψυγείο, πολύ διαφορετική και νόστιμη η συνταγή σου, μου αρέσουν όλα τα υλικά σου!!
Καλή 25Μαρτίου Ειρήνη!!

Stella Christomoglou said...

Ξεχωριστό πιάτο, πρέπει να είναι και πολύ νόστιμο!!!
Καλή βδομάδα!!
Φιλάκια!!

homemade said...

πολύ καλό πιατο ναστε καλά καλή αυριανή και χρόνια πολλά

Αγγελική~CooKika said...

Αυτό πρέπει να το δοκιμάσω!! Για μένα, όπου μπαίνει μάραθος,η επιτυχία είναι σίγουρη!!
Με το καλό αύριο, καλό βράδυ!!

Ερμιόνη said...

Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τον μπακαλιάρο μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο.
Όλα τα υλικά μου αρέσουν πολύ όμως και ο συνδυασμός ψάρι με λαχανικά είναι πάντα αγαπημένος, οπότε ναι, σίγουρα θα μου αρέσει πολύ και έτσι!
Καλά να περάσετε αύριο!!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Επίκαιρος κι αγαπημένος! Κι αυτός ο συνδυασμός μου είναι πολύ καινούργιος. Ευχαριστούμε για την πρόταση!

Αθηνά said...

Εύγε Ειρήνη μου καταρχήν για τον φουρνιστό αντί για τηγανιτό μπακαλιάρο και κατά δεύτερον για το κόλπο με το ξύδι....Φιλιά πολλά !!

Elenis Cooking said...

Χρόνια πολλά!!!
Ειρήνη μου πολύ ωραία πρόταση, αρκετά διαφορετική και μου αρέσει!Τέλειος ο συνδυασμός πράσου - μάραθου, μπράβο!Ευχαριστούμε για τη συνταγούλα!
Φιλάκια!!!

ΕΛΕΝΑ said...

O μπακαλιάρος είχε την τιμητική του χθες και η δικιά σου πρόταση είναι από τις πιο νόστιμες Ειρηνάκι!
Φιλιά!

Iris mama goes vintage said...

Ο μπακαλιάρος είναι αγαπημένος πάντα!!! Οπωσδήποτε θα φτιάξω αυτή τη συνταγή και σε ένα Κυριακάτικο τραπέζι.. θα εκτιμηθεί σίγουρα!!!

Mary said...

Ειρηνάκι μου τέλεια η πρότασή σου για ένα τόσο διαφορετικό και πολύ νόστιμο πιάτο, μπράβο κορίτσι μου!

Φιλάκια!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...