Monday, 30 March 2015

Πουγκάκια με ανθότυρο


Ακόμα ένα γλυκάκι με ανθότυρο θα σας δείξουμε σήμερα και θα σας το προτείνουμε για το Πάσχα.
Είναι εύκολο στην προετοιμασία του, πολύ ωραίο στην γεύση με όμορφη εμφάνιση.
Ασφαλώς ένα γιορτινό γλυκάκι, χρειάζεται να το περιποιηθούμε λίγο παραπάνω!
Γι΄ αυτό η γέμισή του εμπλουτίστηκε με τριμμένο καρυδάκι, μέλι για την γλύκα και κράνμπερις για μια φρουτένια νότα. Αν δεν μας αρέσουν τα κράνμπερις, κάλλιστα μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με ξανθές σταφίδες.
Για να δώσω άρωμα στο γλυκάκι μου, επέλεξα ξύσμα πορτοκαλιού και τριμμένη κανελίτσα !! Η κανέλα είναι ελάχιστη, ίσα ίσα που "ακούγεται". Το άρωμα των εσπεριδοειδών είναι αυτό που κυριαρχεί.
Για να το σερβίρω, το πασπάλισα με ζάχαρη άχνη που ταίριαξε πολύ καλά και έδωσε ακόμα ωραιότερη εμφάνιση στα πουγκάκια!
Ένα ωραίο σπιτικό λικεράκι είναι μια πολύ καλή πρόταση για τα συνοδεύσουμε. Αλλά ταιριάζουν και με το καφεδάκι μας και με όποιο άλλο ρόφημα μας αρέσει.
Τα πουγκάκια είναι ένα ωραίο πασχαλινό κέρασμα που σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο!

Τα υλικά μας:
10 στρογγυλά φυλλαράκια σφολιάτας
250 γρ. ανθότυρο
1 μεγάλο αυγό
2 γεμάτες κουταλιές τριμμένα καρύδια
2 γεμάτες κουταλιές μέλι
2 κουταλιές κράνμπερις ή ξανθές σταφίδες
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
ελάχιστη τριμμένη κανέλα
Για το άλειμμα
1 αυγό
λίγο νερό
Για το πασπάλισμα
άχνη ζάχαρη ή μέλι
Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ, βάζουμε το ανθότυρο και το λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το αυγό, τα τριμμένα καρύδια, τα κράνμπερις, το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνουν ένα μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.
Πασπαλίζουμε το τραπέζι ή το πάγκο της κουζίνας μας με αλεύρι. Παίρνουμε ένα ένα τα στρογγυλά φυλλαράκια σφολιάτας και με τον πλάστη μας τα ανοίγουμε σε δίσκους με διάμετρο 14 εκατοστά, περίπου.
Μοιράζουμε ισομερώς την γέμιση που έχουμε προετοιμάσει στα 10 ανοιγμένα φυλλαράκια σφολιάτας.
Με λίγο νερό και ένα πινέλο, βρέχουμε ελαφρά γύρω γύρω από την γέμιση τα φυλλαράκια σφολιάτας. Κατόπιν σηκώνουμε τα άκρα και τα φέρνουμε προς το κέντρο, στρίβοντάς τα ελαφρά. Σχηματίζουμε έτσι ένα πουγκάκι όπως βλέπουμε στην φωτογραφία.

Προσέχουμε να στερεώσουμε όσο γίνεται τα πουγκάκια για να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο. Αν έχουμε σπάγκο κουζίνας δένουμε ελαφρά τα πουγκάκια και αφού ψηθούν αφαιρούμε προσεκτικά τον σπάγκο. Εγώ δεν είχα και κάποια άνοιξαν λίγο.
Βάζουμε τα πουγκάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα πιάτο χτυπάμε το αυγό για το άλειμμα με λίγο νερό. Αλείφουμε με ένα πινέλο τα γλυκάκια πολύ καλά σε όλη την επιφάνειά τους.
Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175βαθμούς Κελσίου και τα ψήνουμε ως να ροδίσουν.
Βγάζουμε τα γλυκάκια από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη ή τα περιχύνουμε με λίγο μέλι.

Σημείωση:
Στην σημερινή συνταγή αντί για φρέσκο ξύσμα πορτοκαλιού, χρησιμοποίησα αποξηραμένο και μάλιστα μείγμα πορτοκαλιού-λεμονιού που είχα φτιάξει όπως σας είχαμε δείξει εδώ.
Το άρωμα ήταν εξαίρετο, σαν να είχα χρησιμοποιήσει φρέσκο ξύσμα φρούτου.
Φυσικά εσείς χρησιμοποιήστε το ξύσμα που προτιμάτε, φρέσκο ή αποξηραμένο.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!
Ειρήνη Ε.

21 comments:

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη μου ...υπέροχα είναι τα πουγκάκια με την τόσο νόστιμη γέμιση!! Ένα ωραιότατο πασχαλινό γλυκό!!!
Καλή εβδομάδα!

mia maria said...

Τι όμορφα πουγκάκια είναι αυτά! Και η γέμιση...νοστιμότατη!

Dimitra Decorasylum said...

Λατρεμένο το ανθότυρο και με τόσες λιχουδιές να το συνοδεύουν σίγουρα η γέμιση θα είναι νοστιμότατη!
Την καλημέρα μου & καλή εβδομάδα κορίτσια :)

SpIrToKoYto said...

Αυτό αγάπη μου δεν είναι να το φας...Είναι να το πάρεις βράδυ μαζί σου σε βεγγέρα...

Καλημέρες,φιλιά και καλή εβδομάδα σε όλες σας...♥ ♥ ♥

Christina Makri said...

Τι όμορφη συνταγή. Λατρεύω το ανθότυρο και σίγουρα με το μέλι και όλα τα υπόλοιπα υλικά θα είναι εξαιρετικό. Ευχαριστούμε για την συνταγή και καλή εβδομάδα!

Neanikon Pastry Blog said...

Πολύ ενδιαφέρον που έβαλες κράνμπερις, φαντάζομαι δική σου ιδέα αντί για σταφίδες..
Πρόκειται για παραδοσιακό πασχαλιάτικο γλυκάκι κάποιας περιοχής ?
Ωραίες και οι συμβουλές που μας δίνεις για τα γλυκά του κουταλιού με εσπεριδοειδή. Ευχαριστούμε!

ΕΛΕΝΑ said...

Ανθότυρο και κράνμπερις, τι όμορφα θα ταιριάζουν σε αυτό το πεντανόστιμο γλυκάκι Ειρήνη μου!!
Πραγματική λιχουδιά!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

DIMI said...

Kαλησπέρα Ειρήνη μου!!Τί υπέροχο καί νόστιμο τό γιορτινό γλυκάκι σου!!Καταπληκτική η γέμισή σου!!!Μού άρεσει τό ανθότυρο καί τά κράμπερις!!Μπράβο χρυσοχέρα μου!!Καλή εβδομάδα!!Φιλιά!!

Χρύσα said...

Πολύ σπέσιαλ το γλυκάκι Ειρήνη, με λίγο μελάκι από πάνω είναι το καλύτερο επιδόρπιο!

Μarion, said...

Πολύ ωραία πουγκάκια Ειρήνη.
Το ανθότυρο με το μέλι ταιριάζουν.
Ωραία γέμιση

Φιλιά

Maria B. said...

Καλέ τι ωραία φωτογραφία είναι αυτή !!!!!!! και τι ωραία παρουσίαση !!!
φαίνονται πεντανόστιμα Ειρηνάκι μου.
Φαντάζομαι τ'αρωματά τους όταν ψήνονται !!! ευχαριστούμε πολύ για την πρόταση !! Κρατησέ μου σε παρακαλώ ένα πουγκακι με μπόλικη ζαχαρίτσα !!!!!!!


φιλια πολλά πολλά πολλά

Μάχη Μ said...

Πόσο νόστιμη γέμιση, τέλεια εικόνα
πολύ λαχταριστά για ένα γλυκάκι διαφορετικό!!
Πόσο θα ήθελα ένα πουγκάκι για πρωινό!
Φιλάκια!

- spoonstories- said...

Το ανθότυρο το τρώω και σκέτο οπότε φαντάσου τι θα γίνει ως γέμιση μέσα σε πουγκάκια!!Πολύ διαφορετικό γλυκό και νομίζω πως θα αυτοκεραστώ!!! Φιλάκια!!

evi@thehealthycook said...

πολύ ωραία συνταγή Ειρήνη μου!! μου αρέσουν πολύ τα υλικά που διάλεξες!
φαντάζομαι πως τα πουγκάκια θα είναι πολύ μυρωδάτα!

Ερμιόνη said...

Τι ωραίο και κομψό γλυκάκι είναι αυτό!
Πόσο ωραία υλικά Ειρήνη μου!
Ειδικά αυτόν τον συνδυασμό, κανέλα-κράνμπερις-ξύσμα πορτοκάλι, πόσο τον αγαπώ!
Φιλιά

Iris mama goes vintage said...

Θα λιώνουν στο στόμα τα πουγκακια!!! Όπως το ανθότυρο.. Σίγουρα θα το δοκιμάσω !!!

Αγγελική~CooKika said...

Συνήθως με τα σφολιατάκια αυτά ετοίμαζα αλμυρές συνταγές αλλά την επόμενη φορά θα προτιμήσω την γέμιση ανθότυρο/κράνμπερι/ξύσμα πορτοκαλιού!
Καλημέρα και καλό μήνα,φιλιά!

Ειρήνη Ε. said...

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα ωραία σας σχόλια. Χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή.
Neanikon pastry blog, η συνταγή είναι δικής μου έμπνευσης, βασισμένη στην συνήθεια που υπάρχει σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κυρίως σε νησιά όπως και στο νησί καταγωγής μου, να φτιάχνουν το Πάσχα συνταγές που περιέχουν ανθότυρο.
Καλό βράδυ.

greekraisins said...

Γιατί η Κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι υπερτροφή (superfood) και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΗ;
Ανακαλύψτε το εδώ:
http://goo.gl/GdRG1R
https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/

mookies • Mina Limnioudi said...

Άκρως λιμπιστικά τα πουγκάκια σου και με καταπληκτική γέμιση!! Λατρεύω το τυρί στις γλυκές συνταγές.

Mary said...

Ειρηνάκι μου είναι πρωτότυπα και ο συνδυασμός της γέμισης πολύ ωραίος!
Μέχρι τώρα έφτιαχνα πουγκάκια αλμυρά, μπράβο για την ιδέα και την πρόταση!

Φιλάκια θαυμασμού!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...