Tuesday, 31 March 2015

Πασχαλινά κουλουράκια


Να που φτάσαμε και πάλι μιαν ανάσα πριν από το Πάσχα!
Την επόμενη βδομάδα οι κουζίνες μας θα πάρουν φωτιά!
Τσουρέκια και κουλουράκια θα ψήνονται, αυγά θα βάφονται, ετοιμασίες για το αρνί, την μαγειρίτσα και το κοκορέτσι, αλλά και όμορφες πασχαλινές κατασκευές που θα φτιάξουν με τα χεράκια τους πολλές από εσάς τις χρυσοχέρες!
Εμείς πιστές στο ρητό «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» έχουμε ήδη ξεκινήσει να σας δίνουμε πασχαλινές συνταγές και ιδέες!
Να σας θυμίσουμε ότι στην Κατηγορία μας με τα Πασχαλινά θα βρείτε ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!
Κουλουράκια και αυγοκούλουρα, λαχταριστά και αφράτα τσουρέκια, μαγειρίτσα, γαρδουμπάκια, πασχαλινό ψωμί, οδηγίες για το πώς θα ψήσετε το τέλειο αρνί και κοκορέτσι, αλλά και πολλές όμορφες πασχαλινές κατασκευές!
Σήμερα θα σας δώσουμε άλλη μια συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια, που μοσχοβολάνε φρέσκο βούτυρο, βανίλια και πορτοκάλι!
Είναι μια συνταγή που κάνω χρόνια, είναι δηλαδή μια πετυχημένη συνταγή για υπέροχα πασχαλινά κουλουράκια!
Πάμε να τα φτιάξουμε και παρέα!

Τα υλικά μας :
800-900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
μισό κουταλάκι σόδα
μισό κουταλάκι αμμωνία
μισή κούπα χλιαρό γάλα
1 κουταλάκι κονιάκ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 βανίλιες
Επιπλέον
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για επάλειψη
Τι κάνουμε:
Χτυπάμε στο μίξερ πολύ καλά την ζάχαρη με το βούτυρο, ως να πετύχουμε ένα αφράτο μείγμα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και την σόδα στο κονιάκ. Τα προσθέτουμε στο μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Τέλος προσθέτουμε στο μείγμα το μπέικιν, το ξύσμα, τις βανίλιες και τα ¾ της ποσότητας του αλευριού και τα αφήνουμε να χτυπηθούν όλα μαζί.
Σταματάμε το μίξερ και ζυμώνουμε με το χέρι μας, προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, ως να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή, που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Πιθανόν να μην χρειαστεί όλη η ποσότητα.
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε διάφορα σχέδια και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Με ένα πινέλο, τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να χρυσίσουν.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο μας, αλλά και από το μέγεθος που πλάσαμε τα κουλουράκια μας.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

16 comments:

Neanikon Pastry Blog said...

Καλημέρα !! Οι φωτογραφίες σου μας βάζουν στο κλίμα του Πάσχα !!
Η αμμωνία που χρειάζεται ?

elenh thom ntampa said...

Καλημερααα ! μοσχομυρισε αρωμα πασχα κοριτσια !!

Maria B. said...

Aχ κουλουράκια !!!!!!!!! τι ωραία Ελενάκι μου!!!! Πάσχα μου μύρισε !!!! χιχιχι !!! Γεια στα χεράκια σου μικρούλι μας !!! και του χρόνου να είμαστε καλά να μας ξαναφτιάξεις.

παίρνω 5-6-7..... για τον καφέ μου και τα λέμε μετά.


φιλια πολλά πολλά πολλά

Elenis Cooking said...

Καλημέρα Neanikon Pastry Blog, πράγματι πλησιάζουν οι μέρες για το Πάσχα και έχουμε μπει σε γιορτινό mood!!! Η αμμωνία συνήθως μπαίνει στα κουλουράκια ως διογκωτικός παράγοντας και ως ρυθμιστής της οξύτητας των τροφίμων, η ποσότητα που χρησιμοποίησα είναι λίγη γιατί στα υλικά υπάρχει και το μπέικιν πάουντερ. Έχει διαφορά όμως ως προς την υφή και αυτή η μικρή ποσότητα αμμωνίας κάνει τη διαφορά.Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, εύχομαι καλές γιορτές με υγεία!!!

Elenis Cooking said...

Ελενάκι μου γλυκό σε ευχαριστούμε πάρα πολύ, σου ευχόμαστε ολόψυχα καλές γιορτές με υγεία!!!
Φιλιά πολλά!

Elenis Cooking said...

Μαράκι μου εσύ!!!Να πάρεις και όλη τη πιατέλα, χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν, σε ευχαριστώ!!!!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!

Μάχη Μ said...

Ωραία συνταγή και αν κρίνω από την εμφάνιση, είναι πεντανόστιμα, αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση!
Καλή σου ημέρα!

- spoonstories- said...

Μου μπήκατε σε εντελώς Πασχαλινό κλίμα και πολύ χαίρομαι για αυτό!! Μοσχομυριστά κουλουράκια που τόσο λαχταρώ!!!Ευχαριστούμε!!

evi@thehealthycook said...

να αρχίσουμε να φτιάχνουμε σιγά σιγά τα πασχαλιάτικα για να μας φτιάξει η διάθεση!! υπέροχα κουλουράκια!!

DIMI said...

Μύρισε Πάσχα Ελένη μου!!!Πολύ ωραία τά κουλουράκια σου!!Καί τού χρόνου!!!Μαζί μέ τά Σμυρνέικα κάνω καί μέ αμμωνία κουλούρια πασχαλινά!Είναι πιο εφπλαστη η ζύμη μέ τήν αμμωνία!!
Καλή εβδομάδα!!Φιλιά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Από εδώ έρχονται οι πασχαλιάτικες μυρωδιές??
Από εδώ!!!!
Και γιατί έδωσες όλη την πιατέλα στην Μαρία?? Εεεε????
Τι θα πάρω εγώ τώρα??
Φιλιά πολλά Ελενάκι μου!

Ερμιόνη said...

Τι ωραία που προετοιμαζόμαστε για πασχαλινά μαγειρέματα και ψησίματα!
Δεν έχω μπει ακόμα σε κλίμα ομολογώ, αλλά βλέποντας τέτοιες αναρτήσεις αρχίζω να το νιώθω σιγά-σιγά!
Φιλιά

Natasa S. said...

Tι όμορφα πασχαλινά σχηματάκια είναι αυτά?? Μου έρχονται οι μυρωδιές! Φαίνονται αφράτα και λαχταριστά! Καλές μας γιορτές!

Ειρήνη Ε. said...

Υπέροχα τα Πασχαλινά σου κουλουράκια, Ελένη! Μοσχομύρισαν!! Και του χρόνου με Υγεία!!
Καλό βράδυ.

Αθηνά said...

Κλασικά πεντανόστιμα κουλούρια!! Σας αυτά που έβαζε η μαμά μου στην τραπεζαρία όταν νηστεύαμε και με έβαζε σε πειρασμό!! Φιλιά!!

Mary said...

ΜΜΜμμμμΜΜΜ! Ελενάκι μου γεια στα χεράκια σου, πεντανόστιμα!

Και του χρόνου κορίτσι μου, σε φιλώ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...