Monday, 9 March 2015

Κέικ με καραμελωμένα σαγκουίνια


Κάθε χρόνο, κοντά στο Πάσχα, η σαγκουινιά μας μας προμηθεύει με ένα σωρό ζουμερά σαγκουίνια.
Άλλα γίνονται φρεσκοστυμμένος χυμός και άλλα καταναλώνονται ολόκληρα σαν φρούτα.
Αυτή τη φορά αποφάσισα να φτιάξω και ένα κέικ, που θα ήταν γεμάτο πορτοκαλένιο άρωμα και γεύση.
Οι φέτες των σαγκουινιών με το έντονο πορτοκαλοκκόκινο χρώμα, καραμελώθηκαν μαζί με φέτες λεμονιού μέσα σε σιρόπι και ομόρφυναν την επιφάνεια του κέικ.
Ένα μέρος του αλευριού αντικαταστάθηκε με σιμιγδάλι, με αποτέλεσμα το κέικ να θυμίζει ραβανί χωρίς σιρόπι. Γι' αυτό σκέφτομαι την επόμενη φορά που θα το φτιάξω, πριν το αναποδογυρίσω στην πιατέλα, να το σιροπιάσω.
Αφράτο και μοσχοβολιστό το κέικ μας με τις καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού, ήταν τόσο ταιριαστή συνοδεία στο πρωινό και το απογευματινό μας καφεδάκι!
Πάμε να σας δείξω πως θα το φτιάξετε και εσείς!

Θα χρειαστούμε:
Για τις φέτες φρούτων
1 μεγάλο ακέρωτο σαγκουίνι
1 μεγάλο ακέρωτο λεμόνι
160 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
50 γρ. νερό επιπλέον
Για το κέικ
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
1/8 κουταλάκι αλάτι
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
220 γρ. ζάχαρη απλή
3 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι ξύσμα από σαγκουίνι
80 ml. χλιαρό γάλα
60 ml. χυμό σαγκουίνι
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Στην πράξη:
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι των 26 εκ. και ύψους 6 εκ. τουλάχιστον.
Κόβουμε ένα κομμάτι αντικoλλητικό χαρτί με την διάμετρο της βάσης του ταψιού. Ντύνουμε και τα πλαϊνά του ταψιού με λωρίδες αντικ. χαρτιού. Βουτυρώνουμε πολύ καλά και το αντικολλητικό χαρτί.
Πλένουμε και σκουπίζουμε το πορτοκάλι και το σαγκουίνι. Ξύνουμε την φλούδα τους στον ψιλό τρίφτη τυριού.
Κρατάμε το ξύσμα του πορτοκαλιού χωριστά. Το ξύσμα του λεμονιού το φυλάμε σε σακουλάκι στην κατάψυξη για άλλη χρήση.
Κόβουμε τα φρούτα σε φέτες 1/4 του εκατ. Αφαιρούμε τα κουκούτσια αν υπάρχουν.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε την ζάχαρη με το νερό πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ως να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις φέτες των φρούτων φροντίζοντας να τις καλύψουμε με το σιρόπι. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 8-10 λεπτά, ως να αρχίσουν να καραμελώνουν.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και με μια μεταλλική λαβίδα, παίρνουμε μία μία τις φέτες και τις τοποθετούμε στον πυθμένα και τα πλαϊνά του ταψιού που προετοιμάσαμε.
Βάζουμε και πάλι το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα 50 ml. του επιπλέον νερού. Σιγοβράζουμε ως να δέσει και πάλι.
Αδειάζουμε το σιρόπι επάνω στα φρούτα, μέσα στο ταψάκι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο που θα είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Προσθέτουμε και την ζάχαρη. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός να αφρατέψουν πολύ καλά.
Προσθέτουμε τ' αυγά ένα ένα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το άρωμα βανίλιας. Χτυπάμε για ακόμα 5 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε εναλλάξ στο μείγμα των αυγών, το μείγμα του αλευριού, το χλιαρό γάλα και τον χυμό του πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με πλαστική σπάτουλα ή κουτάλι να ενοποιηθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ επάνω στα σιροπιασμένα φρούτα.
Στρώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
Βάζουμε το ταψάκι μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε για μια ώρα περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας. Εάν βυθίσουμε την λάμα ενός μαχαιριού στο κέικ, θα πρέπει να βγαίνει καθαρή.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά. Κατόπιν αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί για να φανούν οι ροδέλες του πορτοκαλιού και του λεμονιού.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και κατόπιν σερβίρουμε.
Ταιριάζει ωραία με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Καλή επιτυχία, καλή βδομάδα να έχετε!
Ειρήνη Ε.

23 comments:

Christina Andromeda said...

Σα να λέμε πορτοκαλόπιτα; Αυτό δεν δε θυμίζει λίγο στη γεύση το ρεβανί; Αν δεν έχει πολύ σιροπάκι το τρώω άνετα. Από εμφάνιση πάντως σκίζει!
Καλημέρα!!!!!!

Cookika said...

Εντυπωσιακό και σούπερ αρωματικό!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!

kikitchen and the chef said...

μμμμμ ειρηνη ειναι ακρως εμφανισημο,σιγουρα αρωματικο και απο οτι μπορω να καταλαβω και αφρατο!!τελειο ειναι!!!
καλη εβδομαδαααα!!!!!!

Ξανθή said...

Καλή και αρωματική εβδομάδα σε όλη την παρέα.

SpIrToKoYto said...

Μας έσυρες από τη μύτη συνμέλος μας...Υπέροχο φαίνεται....!!!

Καλημέρες και καλή εβδομάδα σε όλες σας...♥ ♥ ♥

Vita said...

Από τα πιο αγαπημένα μου πορτοκάλια! Το κέικ δείχνει υπέροχο!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Γιαμ, γιαμ, γιαμ, κορίτσια!!! Και το χρειαζόμουν το γλυκάκι μου τέτοια ώρα!!

evi@thehealthycook said...

εντυπωσιακό και μυρωδάτο! ότι πρέπει για το απογευματινό τσάι ή καφέ!!
καλή εβδομάδα!

Δημιουργία said...

Όχι μόνο αφράτο και αρωματικό το κεικ σου Ειρήνη αλλά και με πολύ όμορφη εμφάνιση.

DIMI said...

Καλησπέρα Ειρήνη μου!!!Τί υπέροχο κέικ!!Εντυπωσιακό σέ εμφάνιση καί σίγουρα πολύ νόστιμο λόγω τού πορτοκαλιού πού λατρεύω σάν γεύση!!
Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

cook said...

ουαου κεικ!! θα το φτιάξω!

Χρύσα said...

Αχ να είχα κι εγώ μια σαγκουϊνιά.... Μου αρέσει τόσο πολύ το άρωμα του συγκεκριμένου φρούτου!
Καλά, το κέικ πρέπει να μοσχοβολάει από χιλιόμετρα!

- spoonstories- said...

Πολύ ωραία υλικά κορίτσι μου! Είμαι απόλυτα σίγουρη πως είναι καταπληκτικό!!!

mookies • Mina Limnioudi said...

Τυχερή που έχεις το δέντρο με τα φρούτα έξω από την πόρτα σου! Υπέροχο το κέικ, θα το προσπαθήσω σίγουρα.

Mari Beika said...

Πραγματικά το σιρόπι πρέπει να του πηγαίνει πολύ και το άρωμά του απίθανο!!
Φιλιά!

Iris mama goes vintage said...

Εγώ αγαπω τα σοκολατένια κέικ. . Όμως σίγουρα θα έδινα μια ευκαιρία στο τόσο πορτοκαλοσαγκουινε κεικ!!! Δείχνει φανταστικό!!!! Καλη εβδομάδα εύχομαι!

Tante Kiki said...

Πωπωωωω!!! Ειρήνη με ξελίγωσες αν και το έχω δει από το πρωί ...δεν το χορταίνω! Όσο φαντάζομαι τη γεύση του ξετρελλαίνομαι!! Το έκανες απλά ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!!!
Καλό βράδυ!

Maria B. said...

Καλέ τι ωραίο κεικ είναι αυτό ???? πω πω ! υπέροχο Ειρηνάκι μου !!!!
Χρυστοκίτρινο και λαχταριστό. Σίγουρα όπως λες θα του πηγαίνει και ένα ελαφρύ σιρόπι που θα τους έχεις βάλει μέσα και χυμό πορτοκαλιού !!!! θα είναι τρέλλα.

φιλια πολλά πολλά και γεια στα χεράκια σου !!!

ΕΛΕΝΑ said...

Θα συμφωνήσω σε όλα με το συνμέλος Μαρία και θα διπλοσερβιριστώ, να πάνε κάτω τα φαρμάκια που έχω σήμερα!
Φιλιά!

Ερμιόνη said...

Νομίζω κι εγώ Ειρήνη μου ότι με το σιρόπι θα απογειωθεί!
Οι καραμελωμένες φέτες προσδίδουν πολύ σε εμφάνιση και ακόμα περισσότερο σε γεύση.
Τι ωραία που έχετε δικό σας δέντρο! Ζηλεύω!
Φιλιά πολλά!

Ariadni St. said...

Τι ωραία που απλώθηκαν πάνω στο κεκακι σου!

Elenis Cooking said...

Ειρήνη μου τι κέικ είναι αυτό???Υπερπαραγωγή, μου αρέσει πολύ έτσι όπως φαίνονται οι φετούλες του φρούτου από πάνω!Τέλειο!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Mary said...

Ειρηνάκι μου συγχαρητήρια!!!
Φτιαγμένο με πολλή αγάπη και προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια έγινε τόσο εμφανίσιμο, υπέροχο!
Όσο σκέπτομαι βέβαια και τη γεύση του...αχ και βαχ...

Φιλιά πολλά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...