Monday, 14 May 2012

Παϊδάκια κοτόπουλου με πατατούλες και ντοματίνια τσακιστά

Μια από τις πιο αγαπημένες μου τηλεοπτικές σειρές μαγειρικής, είναι αυτή του Jamie Oliver, "Jamie at Home" (channel 4, 2007).
Στην σειρά αυτή ο Jamie Oliver, μας δείχνει πως καλλιεργεί τα βιολογικά λαχανικά του, αλλά και πως τα χρησιμοποιεί στην κουζίνα του.
Στο επεισόδιο "potatoes", μαγειρεύει ένα ωραιότατο κοτόπουλο, με baby πατατούλες και ντοματίνια.
Έχει γίνει από τα αγαπημένα φαγητά της οικογένειας, για τη νοστιμιά και τη φρεσκάδα του.
Πάμε να σας πω πως το μαγειρεύω!

Τα υλικά μας:
1700 γρ. κοτόπουλο
3/4 ως 1 κιλό πατατούλες baby
300 - 400 γρ. ντοματίνια
μισό ποτηράκι κρασιού, λευκό κρασί
ξερά κρεμμύδια, 1 μεγάλο και 1 μέτριο
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 κουταλιά ρίγανη ξερή
λίγη μαντζουράνα
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πως τα μαγειρεύουμε:
Όταν αγοράσουμε το κοτόπουλο, ζητάμε από το χασάπη μας να μας το κόψει σε παϊδάκια.
Το πλένουμε πολύ καλά, αφαιρούμε τα περιττά λίπη και τυχόν φτεράκια αν υπάρχουν.
Το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.
Πλένουμε πολύ καλά τις baby πατατούλες και τις τρίβουμε με το σφουγγάρι της κουζίνας από την σκληρή μεριά, ή αν έχουμε με κάποια μαλακή βούρτσα κουζίνας. Έτσι φεύγει το χώμα που πιθανόν να έχουν οι πατατούλες.
Αφαιρούμε τυχόν στίγματα. Δεν τις καθαρίζουμε από τις φλούδες.
Τις τρυπάμε σε μια δυο μεριές με πιρούνι και τις ρίχνουμε σε νερό που βράζει, στο οποίο έχουμε προσθέσει μισό κουταλάκι αλάτι.
Τις αφήνουμε να βράσουν και να μαλακώσουν καλά.
Πλένουμε τα ντοματίνια και αφαιρούμε τα κοτσανάκια τους.
Χαράζουμε το κάτω μέρος τους σταυρωτά και τα ζεματάμε σε βραστό νερό για δύο λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα ξεφλουδίζουμε.
Δοκιμάζουμε με πιρούνι, αν έχουν μαλακώσει καλά οι πατατούλες.
Τις σουρώνουμε, και τις βάζουμε σε ξύλο κοπής, ή σε φαρδύ ταψί.
Αφήνουμε να κρυώσουν, τρία- τέσσερα λεπτά και τις τσακίζουμε ελαφρά με το μεγάλο μας δάκτυλο, να ανοίξουν λίγο, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τα ντοματίνια.
Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα παϊδάκια του κοτόπουλου και τα αφήνουμε να ροδίσουν καλά, από όλες τις μεριές, σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε και το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και τα σκόρδα ολόκληρα, να μαραθούν κι αυτά.
Που και που ανακατεύουμε να μην μας κολλήσουν.
Μόλις ροδίσει το κοτόπουλο, το σβήνουμε με το κρασί.
Όταν το κρασί εξατμιστεί, ρίχνουμε στο τηγάνι, τις πατατούλες και τα ντοματίνια με τα ζουμιά τους.
Ανακατεύουμε προσεκτικά για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού, μέσα στο ταψί που θα ψήσουμε το φαγητό. Προσθέτουμε τη ρίγανη, τη μαντζουράνα, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε προσεκτικά, να καρυκευτούν το κοτόπουλο και οι πατάτες και τα στρώνουμε στο ταψί ομοιόμορφα.
Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό, όχι παραπάνω αρχικά, γιατί θα βγάλουν ζουμιά και τα ντοματίνια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθ. Κελσίου, περίπου για 1 ώρα ή ως το φαγητό να είναι έτοιμο, ανάλογα το φούρνο μας.
Παρακολουθούμε το φαγητό μας κατά την ώρα του μαγειρέματος, μήπως χρειασθεί να προσθέσουμε και άλλο νερό.
Σερβίρεται ζεστό.
Παρατηρήσεις:
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ντοματίνια σε διάφορα χρώματα, που βρίσκουμε εδώ και λίγο καιρό στην λαϊκή μας ή στα μανάβικα.
- Η προσθήκη κρεμμυδιού, σκόρδου και κρασιού, είναι δική μου. Είναι μεσογειακά υλικά, που ταιριάζουν όμορφα με το φαγητό μας.
- Αν βάλουμε 1 κιλό πατάτες, θα βάλουμε 400 γρ. ντοματίνια.
- Αν δούμε ότι το φαγητό μας παίρνει γρήγορα χρώμα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Το ξεσκεπάζουμε 10 λεπτά πριν το βγάλουμε από τον φούρνο.
Καλή μας όρεξη!!
Και καλή εβδομάδα να έχουμε!
Ειρήνη Ε.

55 comments:

tanyadmin said...

καλημερα καλημερααα..θυμάμαι αυτή τη συνταγή που την είχε δείξει και μου άρεσε πάρα πολύ//ἄλλά εσύ την εκτέλεσες καλύτερα......γευστικότατηηηηη...φιλιαααααααααα πολλάααα και να έχεις μια όμορφη βδομάδαααααααα...

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Καλημέρα, πολύ ωραία ιδέα για να αρχίσει η εβδομάδα.

Χρυσούλα Oρφανουδάκη said...

Kαλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλες τις μανούλες!!
Με ενδιαφέρει πολύ αυτό,πως να χρησιμοποιώ τα λαχανικά μου στη κουζίνα μου μιας και φέτος έβαλα και εγώ δικά μου στο κήπο μου!Θέλουμε κι άλλες συνταγές!

Ειρήνη Ε. said...

Tanya, καλημερα. Είναι από τις πιο νόστιμες συνταγές, με τις οποίες μαγειρεύω το κοτόπουλο, γίνονται νόστιμα, ζουμερά και αρωματικά.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Ευγενία είναι ένα νόστιμο φαγάκι, για να ξεκινήσει ωραία η εβδομάδα μας.
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Χρυσούλα, χρόνια πολλά για τη γιορτη της μανούλας!!
Τα λαχανικά θα πρέπει να έχουν ξεχωριστή θέση στο τραπέζι μας, μια και είναι από τις ωφέλιμες τροφές και πλούσια πηγή βιταμινων και άλλων στοιχείων. Τα συνδυάζω συχνά με άλλες πρώτες ύλες, όπως ψάρι, κρέας κλπ., ώστε να έχω ένα πλήρες, σε ωφέλιμάα συστατικά, φαγητό.
Έχουμε δώσει και άλλες συνταγές, με λαχανικά δικής μου παραγωγής και στο μέλλον θα δείξουμε και άλλες.
Δοκίμασε την σημερινή συνταγή και να είσαι σίγουρη ότι θα ενθουσιάσεις την οικογένεια!!!
Καλή εβδομάδα.

ΕΛΕΝΑ said...

Οι τσακιστές πατατούλες και ντοματούλες, με ... τσάκισαν πρωί πρωί (πρωί, λέμε τώρα:P)
Ωραίο φαγάκι Ειρήνη μου, συνδυάζει ένα σωρό νοστιμιές και το τελικό αποτέλεσμα το φαντάζομαι ως κάτι πολύ γευστικό!
Καλή βδομάδα εύχομαι!

Ειρήνη Ε. said...

Έλενα, "τσακίζει" με την ωραία γεύση του , το φαγάκι μας σήμερα. Και που να μυρίσεις και το άρωμα του φαγητού αυτού, κυρίως την ώρα που ψήνεται, με το σκορδάκι, τη ρίγανη και τη μαντζουράνα! Και το κρασάκι, μοσχοβολάει και δίνει απίθανη νοστιμιά.
Στον ξυλόφουρνό σας, θα είχε το ιδανικό ψήσιμο!!Αλλά εμείς τα καημένα που δεν έχουμε, βολευόμαστε με το φούρνο της κουζίνας. Παρόλα αυτά, γίνεται ωραιότατο και έτσι.
Σήμερα και εμένα με πλάκωσε το.....σεντόνι.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε.

αχτίδα said...

Καλημέρα, καλή εβδομάδα και ..με τσάκισες με το φαγητό σου..το θέλω..το θέλω..λατρεύω όλα τα υλικά που έβαλες..Θα το φτιάξω με τη πρώτη ευκαιρία, σήμερα τρώμε ότι περίσεψε από το ψητό του Δημήτρη από χθες!

Λίλα said...

Τσακιστά είναι γιατί τα τσακίζουμε??? Υπέροχο πιάτο....καλημέρα και καλή εβδομάδα!!

Ερμιόνη said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!
Νόστιμο φαγάκι και μου αρέσει πολύ και ο τίτλος του!
Φιλιά!

mm_skg said...

Μ'αρεσει...
θα την δοκιμασω παρ'αυτα!

Maria B. said...

Καλημέρα! τι μας κάνεις βρε Ειρηνάκι μου και είναι και περίεργη ώρα !!!!

Πολύ ωραία η υπερπαραγωγή σου, εεεε η πρότασή σου ήθελα να πω !χιχιχι! γεια στα χεράκια σου!!!

καλή βδομάδα να έχουμε.

Glyko Paramithenia said...

Μμμμμμ! Αχ και πεινάω τώρα!

eleni said...

Ειρήνη,ξεχωριστό φαγητό όλο αρώματα και νοστιμιά!
Αν βρω τα υλικά σίγουρα θα το δοκιμάσω-τις πατατούλες τις τρώμε με τη φλούδα;
Φιλιά!

Eri said...

ειρήνη μου γειά σου, οι πατατουλες τσακιστές γίνονται υπέροχες στον φουρνο, αυτο είναι το μυστικό!
Τι καλά να είχα μια μεριδούλα απο το υπέροχο φαγάκι σου!
Καλή εβδομάδα!

Helen Gr said...

Καλημέρα, Ειρήνη μου!
Νόστιμο και καλομαγειρεμένο το φαγάκι σου!
Τον εμπνευστή του τον βλέπω κι εδώ στα ταξίδια του αλλά δεν τον συμπαθώ, εσένα όμως σε εμπιστεύομαι εκ του αποτελέσματος!
Να είσαι καλά, καλή εβδομάδα!

Vasia b. said...

Ειρήνη μου νοστιμότατο φαίνεται το φαγητό που μας κερνάς σήμερα!!!!!Η δική σου πινελιά με το σκόρδο το κρεμμύδι και το κρασί πρέπει να ανέδειξαν ιδιαίτερα την γεύση του!!
Γεια στα χέρια σου!!!!
Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα!!!!!

Taelia said...

Τί νόστιμο που φαίνεται!! Ιδιαίτερη συνταγή κοτόπουλου! Μου αρέσει πολύ! Ερώτηση: αντί για ταψί μπορώ να το βάλω στη γάστρα έτσι; (έχω συνηθίσει και δεν φτιάχνω φαγητά σε ταψί, όλα σε γάστρα!!) Φιλιά!!

The Dark Chef said...

Ο συμπαθέστατος Jamie Oliver πιστεύω πως αρέσει σε όλους/όλες μας για το μεσογειακό άρωμα της κουζίνας του!
Ωραιότατο και αρωματικό αυτό το πιάτο!
Και νομίζω πως κίτρινα ντοματάκια κάπου έχω δει όντως!
Καλή & νόστιμη βδομάδα! :)

Ειρήνη Ε. said...

Αχτίδα μου, καλοφάγωτο το ψητό του καλού σου. Αλλά για δοκίμασε και το κοτοπουλάκι αυτό, να δεις τι ωραίο που είναι!!! Νομίζω ότι πιο πολύ από όλους, θα το αγαπήσει ο μικρός Δημήτρης. Είναι φαγητό που αρέσει στα παιδιά, όσο και στους μεγάλους της οικογένειας.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Λίλα, τσακιστά είναι για δύο λόγους κυρίως. Πρώτον, γιατί τσακίζουμε τις πατάτες και τα τοματίνια, με το δάκτυλό μας, να ανοίξουν λίγο. Δεύτερον, γιατί μόλις ψηθεί το φαγητό, το τσακίζουμε στην κυριολεξία!!!!!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Ερμιόνη, ο τίτλος δεν εκφράζει, παρά κατά ένα μικρό μέρος την νοστιμιά του. Εάν δοκιμάσεις να το μαγειρέψεις, θα με καταλάβεις!!!!
Καλό Σαββατοκύριακο.

Ειρήνη Ε. said...

mm-skg, μια δοκιμή θα σε πείσει, για την συνταγή αυτή. Η γεύση της θα σε κερδίσει.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Μαρία μου, τι να σου κάνω, εκεί στο γραφείο που είσαι τόσες ώρες; Γι΄αυτό και εγώ σου στέλνω τη μερίδα σου, ιντερνετικά!!!!
Καλή μας εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Glyko Paramithnenia, ένα και ένα για τα πεινασμένα στομαχάκια σήμερα το κοτοπουλάκι!! Γλειφουμε και τα δάκτυλά μας από την νοστιμιά!!!!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

eleni, τα ύλικά είναι εύκολο να τα βρεις. Τα μικρά ντοματίνια σε κόκκινο χρώμα τουλάχιστον, τα βρίσκουμε πια παντού. Τα τελευταία 2-3 χρόνια βρίσκω στη λαϊκή, κίτρινα και σε σκούρο πράσινο χρώμα. Τα τελευταία μάλιστα, είναι και ιδιαίτερα νόστιμα.
Τις πατατούλες, τις βάζουμε με τη φλούδα στο φαγητό, αφού βέβαια πρώτα, τις πλύνουμε πολύ καλά και αφαιρέσουμε τυχόν στίγματα.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Eri, με τον τρόπο αυτό, απορροφούν καλύτερα τους χυμούς του φαγητού και αποκτούν ιδιαίτερη νοστιμιά.
Σου στέλνω μεγάλη μερίδα, και καλή σου όρεξη.
Καλό Σαββατοκύριακο.

Summertime Blues said...

αυτές τις πατατούλες που τις λέω παριζιέν τις όχι μόνο λατρεύω, τις υπερλατρεύω!
δεν υπάρχει περίπτωση να μη το δοκιμάσω.
φιλάκια, καλή εβδομάδα.

Elena said...

Ειρήνη μου, η συνταγή σου είναι νοστιμότατη! Τ'αρωματικά και το κρασί πρέπει να του δίνουν μια ξεχωριστή γεύση!!! Μόλις το φτιάξω, είμαι σίγουρη ότι δεν θα μείνει ούτε κοκκαλάκι!!!! Να'χεις μια υπέροχη εβδομάδα, φιλιά!

Ειρήνη Ε. said...

Helen Gr, ροδοψημένο και νόστιμο το κοτοπουλάκι μας σήμερα. Κοπιάστε!!!
Εγώ πάλι, τον Όλιβερ τον συμπαθώ, γιατί παρότι Άγγλος, εκτίμησε νωρίς στην καριέρα του, της αξία της μεσογειακής διατροφής. Σε αυτό συνέβαλε και ο Ιταλός σεφ, ο Τζενάρο, που υπήρξε δασκαλός του.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Vassia, η αλήθεια είναι ότι, όταν το ψήνω, η κουζίνα μοσχοβολάει από τη μυρωδιά του κρασιού και του σκόρδου. Μαζί με τα ντοματίνια το κρεμμύδι και τα μυρωδικά βότανα, δίνουν ένα πολύ ωραίο γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα.
Καλή μας εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Taelia, ασφαλώς και μπορείς να ψήσεις το φαγητό σε γάστρα, την οποία χρησιμοποιώ και εγώ πολύ συχνά. Η δική μου είναι πήλινη. Θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο. Δοκίμασέ την άφοβα. Να θυμάσαι να ελέγχεις τα υγρά του φαγητού, γιατί η γάστρα κολλάει πιο εύκολα.
Καλή εβδομάδα.

Eva Z. said...

Ωραίο το φαγάκι σου Ειρήνη μου. Νοστιμότατο φαίνεται και υπέροχα Μεσογειακό..Σκόρδο και κρασί επίσης υπέροχα...μμμμμ μοσχοβόλισε ο τόπος.. μπράβο Ειρήνη...Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

Ειρήνη Ε. said...

Dark Chef, συμφωνούμε όσον αφορά τον Όλιβερ. Κίτρινα τοματάκια κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και 2-3 χρόνια τουλάχιστον. Όπως είπα και στην eleni,εδώ και 2 χρόνια βρίσκω και σκούρα πράσινα ή κοκκινοπράσινα τοματάκια, που έχουν εξαιρετική γεύση. Μπορείς να δοκιμάσεις μια ποικιλία από τοματίνια, που θα βρίσκουμε πιο εύκολα, τώρα το καλοκαίρι, αν μαγειρέψεις το κοτόπουλο με αυτήν τη συνταγή.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Summertime Blues, ο όλος συνδυασμός, κοτόπουλο-πατατούλες-τοματίνια, έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από την οικογένεια. Σίγουρα θα γίνει και ένα από τα δικά σου αγαπημένα φαγητά. Καλή επιτυχία όταν το μαγειρέψεις.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Elena, να είσαι σίγουρη γι΄αυτό. Δεν θα μείνει ούτε κοκαλάκι!! Πράγματι, το κρασί και τα αρωματικά, του χαρίζουν εξαιρετικό άρωμα.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Eva, ακριβώς σε αυτά που περιγράφεις, βρίσκεται η αξία της μεσογειακής κουζίνας. Καλή πρώτη ύλη, λαχανικά, αρωματικά βότανα, λάδι ελιάς, υγιεινό μαγείρεμα. Αποτέλεσμα, νόστιμο φαγητό!!
Καλή εβδομάδα.

anna said...

Φαίνεται τέλειο,νοστημότατο,γευστικότατο και μ'αρέεεεεσει το κοτόπουλο!Ήθελα να μαγειρέψω κοτόπουλο αύριο,θα το κάνω έτσι.Ελπίζω να το πετύχω και ν'αρέσει στους δικούς μου.Φιλάκια.

peps said...

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!!!

Ειρήνη Ε. said...

anna, θα το πετύχεις στα σίγουρα. Δεν είναι δύσκολο φαγητό και η νοστιμιά του είναι εγγυημένη. Καλή επιτυχία.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

peps, είναι φανταστικό. Θα σε ενθουσιάσει. Δοκίμασέ το.
Καλή εβδομάδα.

"ζαχαρούλα.." said...

και έψαχνα τι να κάνω το κοτοπουλάκι....
!!!!!

φιλάκια πολλά, καλή εβδομάδα εύχομαι!!!!!!!!!!!!!!!!!!

rena said...

Αυτά είναι!!!!!!!!

Ειρήνη Ε. said...

Ζαχαρούλα, λες και το ήξερα φαίνεται, ότι θέλεις να μαγειρέψεις κοτόπουλο. Να λοιπόν μια ωραία συνταγή, για να ευχαριστήσεις όλη την οικογένεια. Καλή επιτυχία.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

rena, δίκιο έχεις. Αυτά είναι τα ωραία. Καλομαγειρεμένο φαγητό και γύρω μας αυτοί που αγαπάμε, να το απολαμβάνουμε παρέα!!!
Καλή εβδομάδα.

Effie's Sweet Home Designs said...

Ε, ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΙ; ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ!!!!!!!!!!
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!!!!!!!!!

eleni said...

Πωπω με πέθανες... και έχω μια πείνα!!!
Δείχνει τόσο λιώμα και τέλειο!!!
Αγαπημένος Oliver...
Φιλιά!!!
Καλή εβδομάδα!

Ειρήνη Ε. said...

Έφη, όπως τα λες. Πως να μην μας αρέσει ένα τέτοιο φαγάκι, γεμάτο αρώματα και νοστιμιά;
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

eleni, και δικός μου αγαπημένος chef, ο Oliver. Μην ανησυχείς. Το φαγάκι μου, είναι "γιατρός της πεινός", που έλεγε και η Μάρθα Καραγιάννη. Θα σε γλυτώσει από.....τον κίνδυνο θανατου από πείνα!!!!!
Καλή εβδομάδα.

ΕΛΕΝΗ said...

Δεν υπάρχουν λόγια πολύ λαχταριστό και σίγουρα πεντανόστιμο, θέλω πολύ να το δοκιμάσω!!!!Φιλιά πολλά!!!

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη, τη θεωρώ από τις πιο "φρέσκες" και νόστιμες συνταγές για κοτόπουλο. Όταν το δοκιμάσεις, θα το διαπιστώσεις και η ίδια.
Καλή εβδομάδα.

Tante Kiki said...

Ειρήνη κι εγώ λάτρευα αυτή την εκπομπή του Jamie... Υπέροχο πρέπει να γίνεται το φαγάκι αυτό και βέβαια νομίζω ότι πολύ καλά έκανες και πρόσθεσες τα κρεμμύδια και τα σκόρδα γιατί του δίνουν περισσή νοστιμιά!!! Γεια στα χέρια σου

Ειρήνη Ε. said...

Tante Kiki, και εμένα μου αρέσει ο Oliver, από τότε που παρουσίαζε την σειρά naked chef, για τη φρέσκια ματιά του, στις μαγειρικές του προτάσεις. Βέβαια πρόσθεσα την δική μου πινελιά στο φαγητό, δινοντάς του περισσότερο άρωμα και νοστιμιά με την προσθήκη κρασιού, σκόρδου και κρεμμυδιού. Το έκανα πιο μεσογειακό.
Καλή σου μέρα.

cook said...

πεθαναααα!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...