Πίτσα με αμύγδαλα και σουσάμι;;;
Μην τρομάζετε!!!
Δεν είναι ούτε γλυκιά, ούτε έχει μόνο αμύγδαλα και σουσάμι.
Απλά η κόρη μου είχε όρεξη για πίτσα χθες κι έτσι σκέφτηκα να προσθέσω κάτι το διαφορετικό στην γεύση μιας συνηθισμένης πίτσας.
Τα αμύγδαλα και το σουσάμι μου είχαν περισσέψει από κάποια άλλη συνταγή και τα είχα πρόχειρα.
Έτσι σκέφθηκα, γιατί όχι;
Το αποτέλεσμα άρεσε και στην κόρη μου και στις φίλες της, που στην κυριολεξία την …. καταβρόχθισαν!
Πάμε να δούμε τι έκανα!
Χρειαζόμαστε:
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ. μαγιά νωπή
1 κουταλιά λάδι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
200 γρ. ζαμπόν σε λεπτοκομμένες φέτες
150 γρ. μπέικον σε φέτες
2 μεγάλες ντομάτες σε λεπτές οριζόντιες φέτες
2-3 κουταλιές ντομάτα πουμαρό
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε οριζόντιες λεπτές φέτες
8 ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι κομμένες στα 4
250 γρ. περίπου γκούντα ή ενταμ τριμμένα (ή 200 γρ. γκούντα και 50 γρ. γραβιέρα)
2 κουταλιές αμύγδαλα κομμένα μέτρια ή σε φέτες
1,5 - 2 κουταλιές σουσάμι πλυμένο
Επιπλέον
1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι κίτρινο σιταρένιο
λίγο ελαιόλαδο
Πάμε να την φτιάξουμε:
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και ένα μέτριο φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε σιγά- σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε ως να επιτύχουμε μια ζύμη ομοιογενή, που θα κολλάει όμως στα χέρια.
Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί κι άλλο χλιαρό νερό, ανάλογα με το αλεύρι.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Λαδώνουμε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου μας.
Μόλις η ζύμη ετοιμαστεί, αλευρώνουμε καλά τον πάγκο της κουζίνας μας με κίτρινο σιταρένιο αλεύρι και ρίχνουμε εκεί το ζυμάρι.
Το ζυμώνουμε λίγο και αν χρειαστεί ρίχνουμε ακόμα λίγο αλεύρι.
Πρέπει η ζύμη μας να ανοίγεται με τον πλάστη, αλλά να είναι αφράτη.
Ανοίγουμε τη ζύμη στο μέγεθος του ταψιού και αν χρειαστεί βοηθάμε με τα χέρια μας.
Την απλώνουμε με τη βοήθεια του πλάστη μέσα στο λαδωμένο ταψί.
Ανοίγουμε και με τα χέρια μας να καλύψει και τα πλάγια του ταψιού σε ύψος μισού δαχτύλου.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια της ζύμης σε όσο πιο πολλά σημεία μπορούμε και στα πλάγια, για να μη φουσκώσει πολύ στο ψήσιμο.
Καλύπτουμε τη βάση της πίτσας με το πουμαρό.
Απλώνουμε τα υλικά με την εξής σειρά:
Πρώτα το ζαμπόν, μετά το τυρί, το μπέικον, τις φέτες ντομάτας, τις φέτες κρεμμυδιού ανοιγμένες σε ροδέλες.Σκορπάμε εδώ και εκεί τα κομμάτια της ελιάς και τα αμύγδαλα.
Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της πίτσας με το σουσάμι.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τις άκρες της πίτσας και λίγο την επιφάνεια της.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα περίπου ή ως να δούμε ότι το ζυμάρι της πίτσας ψήθηκε από κάτω.
Ίσως χρειαστεί και λίγο περισσότερο χρόνο, ανάλογα τον φούρνο μας.
Τρώγεται ζεστή, αν και εμένα μου αρέσει και κρύα!
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.
Tuesday, 22 May 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
40 comments:
καλημερααααααααα....πρωτότυπη η πρότασή σου αναφορικά με τα αμύγδαλα...σουσάμι έχω δοκιμάσει αλλά αμύγδαλα όχι...μμμ..μου κινείς τη περιέργεια...καλή σου μέραααα...φιλιαααααααααα
mmmmm!!!!διαφορετικη!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑς.....ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΑΤΕ.....ΓΕΡΟΙ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ!!!
...irida...
Ειρήνη μου σίγουρα μια πολύ ιδιαίτερη πίτσα!!
Με σουσάμι μπορώ να φανταστώ την γεύση της, έχω μεγάλη περιέργεια πως δένουν τα αμύγδαλα με τα υπόλοιπα υλικά, πιστεύω πως θα δένουν πολύ "νόστιμα".
Η ζύμη σου δείχνει εξαιρετική!
Φιλιά, καλή σου μέρα!
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση...είσαι τολμηρή στην κουζίνα!!!Καλημέρα...
Τανια, καλημέρα. Είναι μια διαφορετική πρόταση, για μας που μας αρέσουν οι αλλαγές!!!
Irida, διαφορετική αλλά εξίσου νόστιμη πίτσα.
Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές, να είσαι καλά.
Καλή σου ημέρα.
Έλενα, καλημέρα. Και όμως ταιριάζουν καταπληκτικά και το σουσάμι και τα αμύγδαλα, με τα υπόλοιπα υλικά. Άλλωστε οι ποσότητες είναι τέτοιες, που δεν" ξενίζουν" αυτόν που την γεύεται, ενώ αναδεικνύουν καλύτερα την γεύση των υπόλοιπων υλικών, που συνήθως χρησιμοποιούμε σε μία πίτσα.
Η ζύμη γίνεται αφράτη και κριτσανιστή συγχρόνως, ιδανική βάση για τα υλικά μας.
Καλή μας ημέρα.
Μαζί...KaPa, η τόλμη και η φαντασία είναι αυτή που δίνει το καινούργιο!!!! Το κάτι διαφορετικό!! Πολλές φορές στην κουζίνα μου, πειραματίζομαι με διάφορα υλικά, δημιουργώντας έτσι, καινούργιους συνδυασμούς και συνταγές εδεσμάτων. Γι' αυτό λοιπόν.... τολμάμε!!!!
Καλή ημέρα να έχουμε.
Πεντανόστιμη φαίνεται!!! Κάνω συχνά πίτσα και μου αρέσει να κάνω αλλαγές! Θα την δοκιμάσω! Φιλιά
Φαίνεται τόοοοσο λαχταριστή!!!
Τι ζεστή τι κρύα,σε ποιόν δεν αρέσει η πίτσα;Μου αρέσει και το σουσάμι και τ'αμύγδαλα.Θα τη δοκιμάσω!!
Φιλιά.
Ειρήνη μου, την πίτσα την αγαπάμε πολύ στο σπίτι και την φτιάχνω συχνά!!! Θα φτιάξω και την δική σου συνταγή και είμαι σίγουρη ότι δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο!!!!! Σ'ευχαριστούμε πολύ, φιλιά!
Ειρήνη,το τελείωμα κάνει τη διαφορά,είναι και τα δυο αγαπημένα μου!
Προσθέτουν σε νοστιμιά!
Φιλιά!
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!!!!!!!!!
ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ ΦΙΛΑΚΙΑ!
Ειρήνη μου,η πίτσα είναι από αγαπημένα φαγητά της οικογένειας και ιδιαίτερα όταν είναι σπιτική!!!!
Δεν ξέρω αν θα έβαζα αμύγδαλα αλλά όλα τα υπόλοιπα υλικά είναι σίγουρο ότι θα τα χρησιμοποιούσα!!!!
Φαίνεται αρκετά λαχταριστή η πίτσα σου!!!!
Καλό μεσημέρι!!!!
Πολύ πρωτότυπη πρόταση!! Είμαι σίγουρη πως θα μου αρέσει!! Φιλιά!
purpleleath, όπως ξέρεις, μια αλλαγή που και που ωφελεί. Διώχνει τη μονοτονία του ίδιου και του ίδιου φαγητού. Δοκίμασέ το!!
Καλό σου απόγευμα.
anna, γενικά η πίτσα, μου αρέσει και ζεστή και κρύα, ιδίως όταν είναι καλοφτιαγμένη και με ωραία υλικά. Τα αμύγδαλα και το σουσάμι τα χρησιμοποιώ και στην μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.
Καλό σου απόγευμα.
Elena, όταν την φτιάχνω, πραγματικά δεν μένει ψίχουλο, γιατί και κάτι το διαφορετικό έχει στα υλικά της, αλλά γενικώς η πίτσα μας αρέσει πολύ. Και σε ποιον δεν αρέσει δηλαδή!!
Καλό απόγευμα.
Γλυκιά μου Ειρήνη, είναι φανταστική η πίτσα σου, είμαι σίγουρη ότι το σουσαμάκι και τα αμύγδαλα της δίνουν μια διαφορετική υπέροχη γεύση και φυσικά ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά!
Φιλάκια πολλά!!
eleni, έχεις δίκιο. Η τελευταία πινελιά, μπορεί να αλλάξει καταλυτικά ένα πιάτο. Αν και φαίνεται κάπως παράξενο, τα αμύγδαλα και το σουσάμι ταιριάζουν στο σημερινό μας φαγάκι και του προσθέτουν νοστιμιά!
Καλό απόγευμα να έχουμε!!
Έφη, δοκίμασέ την και θα με θυμηθείς. Είναι κάτι διαφορετικό από αυτά που φτιάχνουμε συνήθως.
Καλό απόγευμα.
Μου άρεσε η ιδέα ...αμύγδαλα και σουσάμι!
Vasia, πες μου κάποιον που δεν αγαπά, έστω και μία, από τις πολλές παραλλαγές της πίτσας!! Εγώ τουλάχιστον, δεν ξέρω κανέναν!!!
Δοκίμασε όταν ξαναφτιάξεις πίτσα, να βάλεις σε μια ακρούλα του ταψιού, λίγα ψιλοκομμένα αμυγδαλάκια και λίγο σουσάμι. Μπορεί να ακούγεται λίγο ασυνήθιστο, αλλά ταιριάζουν γευστικά με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Κάνουν την πίτσα μας αλλιώτικη και λαχταριστή.
Καλό απόγευμα να έχουμε.
Taelia, σίγουρα διαφέρει από τις συνηθισμένες γεύσεις μιας πίτσας. Δεν υπολοίπεται όμως από αυτές σε νοστιμιά!! Δοκίμασέ την!!
Καλό σου απόγευμα.
Eri, λίγο-πολύ, είναι γνωστά τα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν τα αμύγδαλα και το σουσάμι. Η πίτσα είναι ένα πλήρες φαγητό, εδώ της προσθέτουν έξτρα νοστιμιά και μια διαφορετική γευστική πινελιά. Άρεσε και στην μικρή, ακόμα καλύτερα!!!
Καλό απόγευμα.
Δήμητρα, αμύγδαλα και σουσάμι, νοστιμιά εγγυημένη!!! Ωραία ιδέα, ωραία προιόντα της ελληνικής γης!!! Γιατί να μην τα εκμεταλλευτούμε και λίγο διαφορετικά;
Καλό απόγευμα.
Τα αμύγδαλα είναι έντονα στη γεύση; Γιατί δεν μου πολυαρέσουν...
beauty str. τα αμύγδαλα, δεν είναι έντονα στη γεύση και η ποσότητα που βάζουμε, είναι μικρή σε σχέση με το μέγεθος του ταψιού του φούρνου μας. Εννοείται βέβαια ότι καταλαβαίνουμε τη γεύση τους, άλλωστε τι πίτσα με αμύγδαλα θα ήταν; Δεν υπερισχύει όμως των άλλων υλικών. Αν θέλεις, κόψε τα σε μικρά κομματάκια. Καλή επιτυχία αν τη δοκιμάσεις.
Καλό απόγευμα.
Ειρήνη μου πρωτότυπη προσθήκη αλλά σίγουρα νοστιμότατη και αν κρίνω απο τις φωτογραφίες πωπω!!!!!!!Φιλιά πολλά!!!!!
Ελένη, είναι από τις νόστιμες πίτσες και όσο να είναι η φωτογραφία, δεν μπορεί να αποδώσει το άρωμα και τη γεύση!!! Παρ' όλα αυτά, μας δίνει μια ιδέα για το τι πρόκειται να γευτούμε, αν την φτιάξουμε!!
Καλό σου βράδυ.
Ειρήνη μου πολύ ιδιαίτερη η πίτσα σου κι εγώ θα την δοκιμάσω σίγουρα!!!! Φαίνεται πεντανόστιμη!!!
Πολύ ωραία Ειρήνη μου!
Tante Kiki, φτιάχνω αρκετές φορές στο σπίτι πίτσα, έρχονται και οι φίλες της κόρης μου στο σπίτι, συνήθως δεν μένει τίποτα!!! Κάποιες φορές, κάνω δοκιμές με καινούργιες γεύσεις. Μας βγήκε πολύ καλή.
Καλό βράδυ.
Kiki, όχι μόνο ωραία, αλλά και νόστιμη.
Καλό σου βράδυ.
Το σουσάμι το αγαπάω...μου αρέσει στα πάντα...γιατί να μην μου αρέσει και στην πίτσα λοιπόν...
το δοκιμάζω!!Καλησπέρα Ειρήνη
mia, αφού σου αρέσει το σουσάμι, ευκαιρία να το δοκιμάσεις και σε πίτσα, προσθέτοντας και λίγο αμυγδαλάκι!!! Αυτά τα δύο κάνουν τη διαφορά.
Καλό σου βράδυ.
Πιτσα, ποτε ενα κομματι δεν ειναι αρκετο :)
Δημιουργία, σίγουρα μετά το πρώτο κομμάτι, θέλουμε κι άλλο, κι άλλο....
Καλή σου ημέρα.
Ειρηνάκι μου πολύ προχωρημένη η συνταγή σου !!! αμύγδαλα με κρεμμύδια ? γιατί όχι ? αφού τα παιδιά την τσακισαν γιατί όχι και εμείς? δεν ξέρω αν θα το τολμήσω αλλά σαν ιδέα την βρίσκω πολύ καλή !!
καλημέρουδια και φιλάκια !!!!
Μαράκι καλημέρα. Και αμυγδαλάκι και σουσαμάκι και ελίτσες και κρεμμυδάκι ξερό!!! Στα κορίτσια άρεσε, γιατί όχι και στους μεγάλους; Τα παιδιά βαριούνται τα ίδια και τα ίδια, οπότε ψάχνουμε τρόπο να τους δώσουμε φαγητό νόστιμο και θρεπτικό.
Καλή ημέρα να έχουμε.
Post a Comment