Tuesday, 29 October 2013
Σουφλέ κολοκύθας με πράσα
Άλλη μια ωραία συνταγή με κολοκύθα σήμερα, από αυτές που σκάρωσα όπως σας είπα με το που βγήκαν οι κολοκύθες.
Αυτή την φορά είναι ένα σουφλέ αφράτο αφράτο και καλοφουσκωμένο!
Η βελουδένια του υφή ενθουσίασε στο οικογενειακό μας τραπέζι!
Τα τελευταία ανοιξιάτικά μου πράσα τα οποία είχα καταψύξει, καθώς και νόστιμα τυράκια που βρίσκονταν στο ψυγείο μου, ήρθαν να προστεθούν στην κολοκύθα. Γευστικό παρεάκι, που έδεσε αμέσως και μας χάρισε ένα γευστικότατο, βελούδινο σουφλέ!
Οι κολοκύθες και τα πράσα θα βρίσκονται για αρκετούς μήνες στην αγορά, οπότε έχουμε ένα μεγάλο εύρος χρόνου για να φτιάχνουμε τέτοια σουφλεδάκια.
Είναι επίσης πολύ ωραία ιδέα για το γιορτινό τραπέζι, γι' αυτό βάλτε το στο πρόγραμμα!
Τι χρειαζόμαστε:
350 γρ. πουρέ βρασμένης ή ψημένης κολοκύθας
450 γρ. πράσα, ζυγισμένα καθαρισμένα
130 γρ. μαργαρίνη
55 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
500 γρ. φρέσκο γάλα, ζεστό
160 γρ. γραβιέρα τριμμένη
60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
6 μεγάλα αυγά
1 κουταλιά άνηθο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
μισό κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Τι κάνουμε:
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος με διάμετρο 27 εκ. περίπου.
Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί με την ίδια διάμετρο και το στρώνουμε στην βάση.
Κόβουμε επίσης λωρίδες αντικολλητικού χαρτιού με φάρδος 12 εκ. και μήκος που θα καλύπτει την εσωτερική περίμετρο του σκεύους. Τις τοποθετούμε έτσι ώστε η μία να επανωτίζει την άλλη. Τις βουτυρώνουμε και αυτές.
Αφήνουμε το σκεύος στην άκρη.
Κόβουμε τα καθαρισμένα πράσα σε λεπτές φετούλες, το ίδιο και τα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι, στο οποίο έχουμε ζεστάνει το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε πράσα και κρεμμυδάκια, να σοταριστούν καλά και να ροδίσουν, προσθέτοντας και τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Ρίχνουμε τον πουρέ της κολοκύθας και τον σοτάρουμε και αυτόν, για 2-3 λεπτά.
Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσουν στο τηγάνι.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και τ' αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.
Χωρίζουμε τ' αυγά σε κρόκους και ασπράδια.
Σε μετρίου μεγέθους κατσαρόλα, βάζουμε την μαργαρίνη να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα των αυγών, μέχρι η κρέμα να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες. Θέλουμε μια μέτρια σε πυκνότητα, κρέμα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους. Ανακατεύουμε γρήγορα και συνεχώς, να ομογενοποιηθούν οι κρόκοι με την μπεσαμέλ μας και να μην μας κόψουν.
Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και το μείγμα κολοκύθας - πράσου.
Σχετικά με τα τυριά, μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε 80 γρ. γραβιέρα και 80 γρ. κασέρι, αφήνοντας την ποσότητα της παρμεζάνας ως έχει.
Δοκιμάζουμε το μείγμα μας. Προσθέτουμε αλάτι, αν χρειάζεται, πιπέρι, καθώς και την πάπρικα και το μοσχοκάρυδο.
Χτυπάμε τ' ασπράδια μαζί με λίγο αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Ενώνουμε προσεκτικά σε τέσσερις δόσεις την μαρέγκα με το μείγμα κολοκύθας - πράσου.
Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος που έχουμε προετοιμάσει και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στην μεσαία θέση, για 40-45 λεπτά. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο χωρίς λόγο.
Για να μην σκουρύνει πολύ το σουφλέ μας, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αφού περάσει μισή ώρα ψησίματος.
Για να καταλάβουμε αν το σουφλέ μας είναι έτοιμο, θα πρέπει αν βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του σουφλέ, η λάμα του να βγει καθαρή.
Ο δικός μου φούρνος χρειάστηκε σαράντα πέντε λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως.
Συνήθως το σουφλέ μόλις βγει από τον φούρνο, κάθεται ελαφρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι απέτυχε.
Αν θέλουμε το σουφλέ μας να βγει πιο ψηλό από ότι φαίνεται στις φωτογραφίες, χρησιμοποιούμε μικρότερο σε διάμετρο σκεύος, με ψηλά τοιχώματα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Πιθανόν να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο ψησίματος.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
15 comments:
καλημέρα..νόστιμο μου φαίνεται..
Ααααα Ειρήνη μου σου έγινε τέλειο το σουφλεδάκι κι αν κρίνω από το συνδυασμό των υλικών μαγείρεψες μια νοστιμιά ή ακόμα καλύτερα μια λιχουδιά!!!
Καλή σου μέρα!!
Ειρήνη, θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω αυτό το σουφλέ!
Πρέπει να έχει μια πολύ ιδιαίτερη και ανεπανάληπτη γεύση με τον συνδυασμό πράσου και κολοκύθας!
Ένα must try!!
Καλό μεσημέρι κοπελιές...
Τέλειο Ειρηνάκι μου...Αγαπάμε σουφλεδάκια γενικώς...
Φιλιά πολλά πολλά σε όλες σας...-:))
Eιρηνάκι μου κοιτάω και ξανακοιτάω την πρώτη φωτογραφία, και βλέπω πόσο αέρινο, βελούδινο και αφράτο είναι, και δεν κρατιέμαι να το φτιάξω!!
Από τα ωραιότερα σουφλέ σου είναι νομίζω, μ' αρέσει πολύυυυ!!!
Φιλάκια!
Μ' αρέσουν τα σουφλέ γενικότερα και από τα υλικά που βλέπω, θα μου αρέσει κι αυτό εδώ ειδικότερα! Φαίνεται πολύ ωραίο Ειρήνη μου! Πολύ χρήσιμες και οι πληροφορίες για το ψήσιμό του.
Καλό μεσημέρι!
Μια ζωή επιλέγω τη λάθος ώρα για να δω συνταγές που δεν πρέπει.
Πόσο εθιστικό φαίνεται το σουφλέ βρε Ειρήνη! Με κατέστρεψες πάλι :)
Γιαμ το σουφλέ, μόνο που έχω μια απορία: είναι κΑλοφουσκωμένο ή κΟλοφουσκωμένο; Και τι θα πει αυτό;;; Χαχαχα!
Ειρήνη μου,τό ζήλεψα τό σουφλέ σου!!!Μέχρι εδώ μοσχομύρισε!!!Πράσο μέ κολοκύθα!!!Σούπερ συνδυασμός!!!
Θά τήν δοκιμάσω!!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!
Mάρθααααααααα χα χα χααααα!
Ευτυχώς που το είδες!!!
Είδες ο δαίμων του τυπογραφείου τι μπορεί να κάνει????
Φιλιά!
Εξαιρετικό το σουφλε πράσου κολοκύθας Ειρήνη μου!!! Αγαπημένα υλικά και τα δυο ...πως να αντισταθώ και να μην το φτιάξω άμεσα!!!
Φιλάκια!!!
Πολύ πρωτότυπο ακούγεται και φαντάζομαι πόσο νόστιμο θα είναι!
Φιλάκια!
Πρωτότυπη όπως πάντα Ειρηνάκι..
Τέλειες και οι φωτογραφίες σου...
Και μόνο που το κοιτάζω μου ανοίγει η όρεξη...
Σουφλέ = Αδυναμία μεγάλη! Φαίνεται η νοστιμιά του Ειρηνάκι μου, γεια στα χέρια σου!
Φιλάκια ζηλιάρικα!
κοιτα τι σκαρφίζεται το Ειρηνάκι μας !!!! μπράβο βρε Ρηνιώ όλο ωραίες προτάσεις είσαι !!!!!
πολλές φορές βρισκόμαστε με την πρώτη ύλη ανα χείρας -βλέπε κολοκύθα - και δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε!!!!
γεια στα χεράκια σου χρυσοχέρα μας!!!
φιλια πολλά πολλά και καλό απόγευμα!!!
Post a Comment