Tuesday, 8 October 2013
Ψωμάκι εύκολο και γρήγορο
Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να ζυμώνω το ψωμί που σερβίρω στο τραπέζι μας.
Συνήθως το ψωμί που φτιάχνω είναι με προζύμι. Μας αρέσει η γεύση του και μένει φρέσκο αρκετές ημέρες.
Όταν όμως θέλουμε σπιτικό ψωμί την ίδια ημέρα που θα το καταναλώσουμε, δεν προλαβαίνω φυσικά να ζυμώσω με τον παραδοσιακό τρόπο. Τότε, καταφεύγω σε μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Την φτιάχνω εδώ και χρόνια και μου έχει λύσει τα χέρια αρκετές φορές, ειδικά σε περιπτώσεις που έχω ξαφνικούς επισκέπτες στο σπίτι.
Σήμερα, θα δούμε την απλή, βασική συνταγή.
Αυτό το ψωμάκι όμως μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλα υλικά, που θα το κάνουν ακόμα πιο νόστιμο.
Ας δούμε πως θα το φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
500 γρ. αλεύρι δυνατό για ψωμί
1 φάκελο ξερή μαγιά
3/4 κουταλάκι αλάτι
μισό κουταλάκι ζάχαρη
1-2 κουταλιές λάδι ελιάς
χλιαρό νερό
σουσάμι, ηλιόσπορο, γλυκάνισο για το πασπάλισμα
Τι κάνουμε:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε την μαγιά, την ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέσα στο αλεύρι.
Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του αλευριού, ρίχνουμε το λάδι και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό.
Τραβάμε με το χέρι μας αλεύρι φέρνοντας το στην λακουβίτσα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Δεν προσθέτουμε πολύ νερό από την αρχή, αλλά όσο χρειάζεται ζυμώνοντας.
Ζυμώνουμε την ζύμη μας καλά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Δεν πρέπει να είναι ούτε σκληρή, ούτε πολύ μαλακή.
Βάζουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος, μακριά από κρύα ρεύματα αέρα. Την σκεπάζουμε με πετσέτα βρεγμένη με χλιαρό νερό και πολύ καλά στυμμένη.
Αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα να φουσκώσει.
Ντύνουμε εσωτερικά με λαδόκολλα μια μεγαλούτσικη, μακρόστενη φόρμα. Την λαδώνουμε ελαφρά.
Πατάμε την ζύμη να ξεφουσκώσει.
Την πλάθουμε σε χονδρό κορδόνι, υπολογίζοντας το μήκος της ανάλογα με τη φόρμα.
Με κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια χαρακιά κατά μήκος, στο κέντρο της ζύμης. Αυτό θα βοηθήσει το ψωμί μας να φουσκώσει ομοιόμορφα.
Μπορούμε αν θέλουμε, να κάνουμε χαρακιές κατά πλάτος, πλάγια, κλπ.
Αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει.
Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο ως εξής: Με το δάχτυλό μας πατάμε ελαφρά το ζυμάρι, κάνοντας ένα μικρό βαθούλωμα. Αν η ζύμη επανέλθει αμέσως και το βαθούλωμα κλείσει, σημαίνει ότι το ψωμί θέλει και άλλο χρόνο να φουσκώσει. Αν επανέλθει μέχρι την μέση περίπου, είναι η ώρα να μπει στο φούρνο.
Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο νερό μέσα στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγη ζάχαρη. Αυτό θα βοηθήσει το ψωμί να πάρει όμορφο χρώμα και να κολλήσει καλύτερα επάνω το σουσάμι.
Πασπαλίζουμε το ψωμί με ένα μείγμα σουσαμιού, ηλιόσπορου και γλυκάνισου.
Βάζουμε την φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αυτή η ποσότητα ζύμης χρειάζεται περίπου σαράντα πέντε λεπτά να ψηθεί, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Για να δούμε αν το ψωμί είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την φόρμα, το γυρίζουμε ανάποδα και το χτυπάμε με το χέρι μας. Αν ακουσθεί "κούφιος" ήχος, τότε είναι έτοιμο.
Το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς και το φυλάμε σε σακούλα για να μην ξεραθεί.
Καλοφάγωτο!!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
45 comments:
χι χι πρώτο σχόλιο!
μπορώ άραγε να το δοκιμάσω με αλεύρι χωρίς γλουτένη;
καλημέρα.
Καλημέρα!!!
Τι εύκολη συνταγή!
Εδώ και καιρό σκέφτομαι για αρτοπαρασκευαστή..αλλά αν είναι τόσο εύκολο ..γιατί να κάνω αυτήν την αγορά;
Ειρήνη μου είναι πραγματικά εύκολο ψωμάκι και σιγουρα θα είναι και νόστιμο πολύ!
Ετσι που το βλέπω στην τετράγωνη φόρμα νομίζω ότι θα είναι κατάλληλο και για τόστ ,αν το κόψουμε φετούες.
Να εχετε μια όμορφη μέρα!
Σαν το σπιτικό ψωμάκι τίποτα στον κόσμο!
Το ζύμωμα, οι μυρωδιές είναι άλλο πράγμα!
Φιλιά πολλά!
Summertime Blues, δεν έχω δοκιμάσει την συνταγή αυτή, με αλεύρι χωρίς γλουτένη. Φαντάζομαι ότι θα μπορεί να γίνεται. Δοκίμασέ το, άλλωστε είναι εύκολο το ψωμάκι και ενημέρωσέ μας.
Καλή σου ημέρα.
Χρυσούλα, με τον αρτοπαρασκευαστή γλυτώνεις το ζύμωμα και δεν ασχολείσαι με το ψήσιμο.Μπορεί να σου δώσει ένα νόστιμο και καλό ψωμί, για το οποίο εσύ θα έχεις επιλέξει τα υλικά. Όμως δεν σου δίνει την χαρά και την ικανοποίηση, που νοιώθεις όταν το φτιάχνεις με τα χεράκια σου. Διαλέγει κανείς ανάλογα με τις ανάγκες του.
Δοκίμασέ το, αυτό το ψωμάκι. Είναι πολύ εύκολο.
Καλή σου ημέρα.
Νίκη, είναι λίγο πιο σταθερό αυτό το ψωμάκι, άλλωστε είναι χειροποίητο. Δεν έχει δηλαδή, αυτή την υπερβολική πολλές φορές ελαστικότητα που βλέπουμε στα ψωμιά για τοστ του εμπορίου. Φαντάζομαι όμως, ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν ψωμάκι για τοστ.
Καλή σου ημέρα και πολλούς χαιρετισμούς στην αγαπημένη μου Βυτίνα!
Ερμιόνη μου, πραγματικά! Η χαρά και η ικανοποίηση της ετοιμασίας του σπιτικού ψωμιού, ήταν και είναι πάντα, κάτι το ιδιαίτερο για μένα. Ας μην ξεχνάμε ότι η διαδικασία του ζυμώματος, δρα αγχολυτικά, από ότι λένε οι ειδικοί!! Τα ωφέλη είναι πολλαπλά!!
Καλή σου ημέρα.
Μμμμμ φρέσκο ψωμάκι μου μυρίζει..........υπέροχο και πεντανόστιμο!!Φιλάκια!!
Μια νοστιμιά το ψωμάκι σου σήμερα Ειρήνη μου... και μια ευτυχία να ζυμώνεις το ψωμί για το οικογενειακό τραπέζι, χαλάρωση πραγματική.
Γεια στα χέρια σου... σου έγινε υπέροχο!!!
Καλή σου μέρα!
Yπέροχο και πολύ εύκολο.
Τώρα τελευταία έχω μπεί στο σπορ.
Θα το δοκιμάσω!
Υπέροχο το ζυμωτό ψωμάκι!!!
Φιλάκια Ειρηνάκι.
Καλημέρα Ειρήνη μου!!!Τό ψωμάκι σου τό ζήλεψα!!!!Μού αρέση νά ζυμώνω,καί σάν τό σπιτικό ψωμί,καννένα!!!!Καλή εβδομάδα!!!!Φιλάκια!!!
Xρυσοχέρικο Ειρηνάκι, τι λαχταριστό ψωμάκι είναι αυτό??
Και πανεύκολο, ακόμα και για μένα την τεμπέλα που δεν είμαι φαν του ζυμώματος!
Φιλάκια, καλό μεσημέρι!
Ειρηνάκι μου κόψε μου δυο φετούλες σε παρακαλώ για το τσαγάκι μου που είμαι αρρωστούλα !!!! γκουχου γκουχου !!! τι κακό αυτό με τις ιώσεις !!!
φαντάζομαι τα αρώματά του όταν θα ψήνεται μμμμμμ! όνειρο !!!
Να σαι καλά με τις ωραίες σου συνταγούλες !!!
φιλια πολλά πολλά
Κάνω περίπου το ίδιο, εύκολο και μοσχομυριστό!
Κάπως έτσι το φτιάχνω κι εγώ, αφού με προζύμι μου βγαίνει τούβλο και δεν ξέρω γιατί. :(
Έτσι μ' αυτόν τον εύκολο τρόπο που προτείνεις και νόστιμο βγαίνει και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις!
Να είσαι καλά Ειρήνη μου! Καλό απόγευμα και καλή συνέχεια!
Ψωμάκι ζυμώνω τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, δεν αγοράζω ποτέ έτοιμο εδώ και 3 χρόνια περίπου!
Παρόμοια συνταγή φτιάχνω κι εγώ, πιστεύω όλο το μυστικό είναι στο καλό αλεύρι (συνήθως ανακατεύω 2 διαφορετικά είδη) και επίσης στα υλικά με τα οποία το εμπλουτίζουμε.
Γειά στα χέρια σου, φαίνεται θαυμάσιο, αφράτο και καλοψημένο!
ψωμακι σπιτικο και μυρωδατο, ε;
θα το κανω αξημερωτα να το χτυπησω για πρωινο με βουτυρο και μελι!!!!!
Το σπιτικό ψωμί ημέρας, μπορω άνετα να το φάω ως κυριως γεύμα με τυρί & ντομάτα!
http://beautyfollower.blogspot.gr
Το καθημερινό μας ψωμί!!
Απόψε κάνοντας την βόλτα μου, μπήκα σε άλλη γειτονιά της μπλογκοπαρέας, την γειτονιά των συνταγών. Μου αρέσει το μαγείρεμα και οι πρωτότυπιες στις συνταγές! Καλώς σε βρήκα λοιπόν και πάω να φουρνίσω το δικό μου τυρόψωμο! Καλό βράδυ!
Sophie, υπάρχει καλύτερο από το μοσχομυριστό, σπιτικό ψωμάκι;;
Καλό σου βράδυ.
Κική μου, πραγματική ευτυχία και αγάπη προς την οικογένεια, δείχνει η όλη διαδικασία της παρασκευής του ψωμιού στο σπίτι. Ειδικά στις μέρες μας, που τα πάντα μπορεί κανείς να τα αγοράσει έτοιμα.
Καλό σου βράδυ.
Notoula, είναι πράγματι εύκολο και νόστιμο. Εξαιρετικό για όσους ξεκινούν τώρα να φτιάχνουν το ψωμάκι τους, μόνοι τους.
Καλό σου βράδυ.
Μοσχοβολιστό, Ρούλα μου, μοσχοβολιστό!
Καλό σου βράδυ.
Dimi μου, το ευχαριστιόμαστε πολύ το σπιτικό μας ψωμάκι! Πραγματική απόλαυση, μαζί με το φαγητό ή έστω με λίγο τυράκι και ντοματούλα.
Καλό σου βράδυ.
Ελενάκι μου, αν το φτιάξεις μια φορά, θα το φτιάχνεις συνέχεια. Ακριβώς γιατί εκτός από την νοστιμιά του, είναι εύκολο και γρήγορο σε σχέση με το ψωμί προζυμιού.
Καλό σου βράδυ.
Μαράκι μου, τι γίνεται;; Κρυωμένο είσαι;; Με το που έπιασαν λίγο τα κρύα, άρχισαν και οι ιώσεις! Γι΄αυτό, θα σου στείλω ένα καρβελάκι φτιαγμένο με τα χεράκια μου, να το βουτήξεις στο τσαγάκι σου!! Περαστικά σου.
Καλό σου βράδυ.
Taste advisor, αχ! είναι πεντανόστιμο και μπορείς να κάνεις διάφορες παραλλαγές σε αυτήν την συνταγή.
Καλό σου βράδυ.
Sel, μήπως κάνεις πολύ σφιχτή την ζύμη του προζυμένιου σου ψωμιού; Πρέπει να είναι αφράτη. Εγώ την φτιάχνω έτσι ώστε να κολλά λίγο στα χέρια. Πάντως η σημερινή συνταγή, είναι πολύ βολική και δίνει ένα ψωμάκι, μούρλια!
Καλό σου βράδυ.
Μπέτυ μου, κάνεις πολύ καλά!! Ασφαλώς, τα υλικά πρώτης ποιότητας, δίνουν πρώτης ποιότητας, νόστιμο και υγιεινό ψωμάκι. Επί πλέον, μπορούμε να "παίξουμε" με την ζύμη μας, εμπλουτίζοντάς την, με ότι μας αρέσει.
Καλό σου βράδυ.
Πλεχτό μπισκότο, τόλμησέ το! Θα απολαύσεις ένα από τα ωραιότερα πρωινά, που είχες ποτέ!
Καλό σου βράδυ.
Beauty follower και εγώ το ίδιο! Μπορώ να σου πω, ότι είναι το γεύμα που απολαμβάνω περισσότερο από όλα, ίσως!
Καλό σου βράδυ.
Ξανθή μου, καθημερινό, νοστιμο, υγιεινό, απαραίτητο συμπλήρωμα στην διατροφή μας.
Καλό σου βράδυ.
Καλώς σε βρήκαμε, Gina. Κόπιασε, να σε φιλέψουμε από το φρεσκοζυμωμένο μας ψωμάκι. Καλή επιτυχία στο τυρόψωμό σου. Καλοφάγωτο.
Καλό σου βράδυ.
Στο σπιτικό ψωμάκι ποτέ δεν λέμε όχι!Φαίνεται λαχταριστό!
Φιλάκια!
¸.°º✿♫ •°
Boa terça-feira!
Simplesmente delicioso!!!!
❤❤°º Boa semana!
✿°º Beijinhos
✿♫ 彡
Lenia, λέμε όχι στις νοστιμιές;;
Καλό σου βράδυ.
Thank you, Ines!
Boa Semana.
Δεν αγοράζουμε ψωμί!! αυτό έχει καθιερωθεί στο σπίτι μου, οπότε θα το τιμήσουμε το ψωμάκι!!
Πολύ καλό φαίνεται το ψωμάκι σου και νόστιμο,κάπως έτσι το φτιάχνω και εγώ αλλά δεν μπορώ να το κάνω τοστ γιατί τρίβεται...:( Αν το δικό σου δεν τρίβεται θέλω τα φώτα σου!!
Ζεστό με βουτυράκι... Αυτό σκέφτομαι όση ώρα διαβάζω και βλέπω...
Φιλιά!
Ειρήνη μου εξαιρετικό το ψωμάκι σου..και οι φωτογραφίες άπαιχτες..
Σου έρχεται να απλώσεις και να πάρεις την φετούλα...Υπέροχο..μπράβο σου...
Το έφτιαξα και ειναι τέλειο και μετα απο μια μέρα φρέσκο!!!!!
Post a Comment