Saturday, 19 October 2013
Cheesecake με σταφύλια και βάση μουστοκούλουρο
Ναι! Καλά το διαβάσατε!
Το σημερινό μας cheesecake, δεν έχει μόνο σταφύλια που είναι και της εποχής.
Αντί για την συνηθισμένη βάση μπισκότου, έχει βάση ζύμη για μουστοκούλουρα!!
Η ιδέα μου ήρθε μια ημέρα που αποφάσισα να φτιάξω μουστοκούλουρα.
Ήθελα να φτιάξω από καιρό και ένα cheesecake με σταφύλια. Σταφύλια πολλές φορές βρίσκω μέχρι τα Χριστούγεννα, εισαγωγής βέβαια. Σκέφτηκα λοιπόν να συνδυάσω και τα δύο μαζί.
Κράτησα ένα μέρος της ζύμης των μουστοκούλουρων, και σκάρωσα το γλυκάκι μου!
Δηλαδή εκείνη την ημέρα έφτιαξα δύο γλυκά. Μουστοκούλουρα και cheesecake.
Τα μουστοκούλουρα όμως, παρότι και αυτά έγιναν νοστιμότατα, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, γιατί όλοι πέσαμε πάνω στο πρωτότυπο cheesecake και το εξαφανίσαμε!!
Μου ζητούν να το επαναλάβω σύντομα, γιατί εκτός από νόστιμο ήταν και ελαφρύ σαν γλυκό.
Να τους κάνω το χατίρι; Τι λέτε;;
Αν πρόκειται πάντως να φτιάξετε μουστοκούλουρα τις επόμενες ημέρες, όπως πολλές νοικοκυρές συνηθίζουν αυτή την εποχή, κρατήστε λίγη από την ζύμη και φτιάξτε το και εσείς!!
Αλλά ήρθε η ώρα να δούμε τι θα χρειαστούμε και πως θα φτιάξουμε το γλυκάκι μας.
Τα υλικά μας :
Για την βάση
350 γρ. ζύμη για μουστοκούλουρα της προτίμησής μας
4 κουταλιές λικέρ βύσσινο ή κονιάκ
Για την γέμιση
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
300 γρ. τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
100 ml. κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική
85 γρ. ζάχαρη
50 ml. χυμό από σταφύλι
6 γρ. ζελατίνη
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
1 φλιτζάνι σταφύλια σουλτανίνα ή Grimson ροζ ή τα δύο είδη σταφυλιών, ανάμεικτα
Για την επικάλυψη
τριμμένα καρύδια
Πάμε να το φτιάξουμε:
Χρειαζόμαστε μια στρογγυλή φόρμα που κουμπώνει ή ένα μεταλλικό τσέρκι με διάμετρο 23 εκ.
Αν χρησιμοποιήσουμε μεταλλικό τσέρκι, θα το βάλουμε μέσα σε ταψάκι, ρυθμίζοντάς το σε αυτήν την διάμετρο.
Κόβουμε αντικολλητικό χαρτί με τις ίδιες διαστάσεις και στρώνουμε την βάση της φόρμας.
Απλώνουμε την ζύμη μουστοκούλουρου με τα χέρια μας, ώστε να πάει παντού και με το ίδιο πάχος.
Τρυπάμε την ζύμη με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία, ώστε να μην μας φουσκώσει.
Ψήνουμε την βάση σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για δέκα λεπτά.
Βγάζουμε την φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Βάζουμε σε μπολάκι την ζελατίνη με τον χυμό του σταφυλιού για να μαλακώσει. Μεταφέρουμε ζελατίνη και χυμό σε μπρικάκι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ως να λιώσει η ζελατίνη. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, αλλά όχι να πήξει.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τις ρόγες των σταφυλιών. Ανάλογα με το μέγεθος τις κόβουμε στα δύο ή τρία κομμάτια.
Σε μπολ βάζουμε τα δύο είδη τυριών μαζί με την ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός για δύο λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την βανίλια, εξακολουθώντας το χτύπημα. Κατόπιν ενσωματώνουμε την διαλυμένη ζελατίνη με τον χυμό σταφυλιού και χτυπάμε για ακόμη δύο λεπτά, ν΄ αφρατέψει η γέμιση. Σταματάμε το μίξερ.
Ρίχνουμε στο μείγμα τα κομμάτια των σταφυλιών και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.
Αφαιρούμε τον μεταλλικό πάτο της φόρμας καθώς και το αντικολλητικό χαρτί, προσεκτικά για να μην χαλάσουμε την βάση του γλυκού μας.
Βάζουμε την μεταλλική στεφάνη της φόρμας μας ή το τσέρκι, μαζί με την βάση μουστοκούλουρου, σε πιατέλα ή άλλο σκεύος, σερβιρίσματος.
Ραντίζουμε με τις τέσσερις κουταλιές λικέρ βύσσινο ή το κονιάκ.
Απλώνουμε επάνω την γέμιση και ισιώνουμε με σπάτουλα ή κουτάλι.
Χτυπάμε απαλά την πιατέλα επάνω στον πάγκο, για να φύγει τυχόν αέρας, που έχει εγκλωβιστεί μέσα στην κρεμώδη γέμιση.
Βάζουμε στο ψυγείο το cheesecake να στερεοποιηθεί, για τρεις τέσσερις ώρες.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε το γλυκό μας, το πασπαλίζουμε πρώτα με τριμμένα καρύδια, που του ταιριάζουν ιδιαίτερα.
Κατόπιν, σέρνουμε ένα μαχαίρι γύρω και ανάμεσα στο γλυκό και την στεφάνη της φόρμας, ώστε να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
Αφαιρούμε την μεταλλική στεφάνη και κόβουμε σε κομμάτια.
Αν πρόκειται να προσφέρουμε το γλυκό μας σε καλεσμένους στο τέλος ενός τραπεζιού ή σε πρόσκληση για καφέ ή τσάι και έχουμε κληματαριά στο σπίτι μας, μπορούμε να το στολίσουμε όπως σας δείχνουμε σήμερα.
Θα το κόψουμε δε μπροστά στους καλεσμένους μας. Θα εντυπωσιαστούν!!
Αν έχουμε λικέρ βύσσινο, το προτιμάμε από το κονιάκ. Δίνει ωραία γεύση στην βάση και ταιριάζει με αυτού του είδους την ζύμη.
Τα σταφύλια Grimson και η σουλτανίνα είναι τα πιο κατάλληλα για το γλυκό αυτό κατά την γνώμη μου. Μπορούμε βέβαια να βάλουμε τα σταφύλια που μας αρέσουν πιο πολύ, αφαιρώντας φυσικά τα κουκούτσια, αν έχουν.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
24 comments:
Ειρήνη τι υπέροχος συνδυασμός υλικών.
Καλό Σ/Κ σε όλη την παρέα.
Ειρηνάκι μου νομίζω είναι από τα πιο εντυπωσιακά cheesecakes που έχω δει!
Φοβερή πρωτοτυπία η βάση του, μα και η κρέμα του!
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εντυπωσιάσει τον οποιονδήποτε θα το δει και θα το γευτεί!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!
Πολύ ωραία ιδέα, ένα "ελληνοποιημένο" τσιζκέικ που τα σταφύλια πάνε πολύ! Σίγουρα οι γεύσεις δένουν άψογα μεταξύ τους! Ωραίο "μεζεδάκι" και για ένα γλυκό, λευκό μοσχάτο κρασί!
彡♡♡♫° ·.
Demais... como é bom visitar seu blog... novos sabores e combinações.
Bom fim de semana!
Beijinhos.
¸.•°♡♡♫° ·.
Καλησπέρα Ειρήνη μου!!!!Τό γλυκάκι σου,σκέτη κόλαση!!!!Τρελαίνομαι γιά cheesecakes!!!Μοναδική καί πρωτότυπη η βάση σου αλλά καί η κρέμα σου!!!Θά τήν δοκιμάσω τήν συνταγή σου!!!Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!!
Τι ιδιαίτερο cheesecake είναι αυτό! Μου'ρχεται να πω πως αυτή "η έκδοση" είναι ακόμα και για κρασάκι! Σούπερ ντούπερ!
Εξαιρετική η ιδέα σου μπράβο!
Λατρεύω τα μουστοκούλουρα...και το cheese cake φυσικά!
Τέλειο γλυκό!!!! Πολύ ωραίος ο συνδυασμός των σταφυλιών με τα μουστοκούλουρα!!! Εγώ πάλι έχω κάνει cheese cake με βάση από τριμμένα μουστοκούλουρα αντί των συνηθισμένων digestive. Η δική σου βάση είναι σαφώς καλύτερη!!
Καλή Κυριακή!!!!!
Ειρήνη και Ελενα
Το βραβείο The Versatile Blogger Award σας περιμένει στο σπιτάκι μου.. θα το βρειτε εδώ http://delfinaki-sunset.blogspot.com/2013/10/sos-blogo.html
Πολύ ωραίο και πολύ νόστιμο και πρωτότυπο!! Τα σταφύλια δίνουν πολύ γεύση έτσι όπως το φαντάζομαι!!
Φιλιά πολλά.
Ειρήνη μου δεν τα πάω καλά με τα σταφύλια και ο άνδρας μου αυτό το καιρό φτιάχνει..κρασί!Παίρνω ένα κομμάτι για δοκιμή γιατί λατρεύω το τσιζ κέικ μα το σταφύλι το βρήσκω γλυκό πολύ.
Καλησπέρα!Πολύ ωραίο και κυρίως πρωτότυπο το γλυκό.Πολύ θα ήθελα ένα κομμάτι!!!
Νομίζω Ειρήνη ότι είναι από τα πιο πρωτότυπα cheesecake που έχω δει. Καλή εβδομάδα να έχεις.
Τέλειο το γλυκάκι Ειρήνη μου!!!
Εκτός από λαχταριστό έχει και πολύ ωραία εμφάνιση.
Φιλάκια.
Το κλασικό και γνωστό cheese cake έγινε φανταστικό και λαχταριστό! Τι πρωτότυπη βάση, υπέροχη γέμιση και ένα πολύ ευπαρουσίαστο τελείωμα!
Τι να ζητήσω περισσότερο;
Φιλάκια
Φανταστική ιδέα η βάση μουστοκούλουρου!!!!!
Μπορούμε με ανάλογο σκεπτικό να αξιοποιήσουμε τα μουστοκούλουρα που δεν καταναλώθηκαν και να απολαύσουμε ένα καταπληκτικό γλύκισμα!!!!!
Καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά!
Υπέροχος ο συνδυασμός της βάσης με το cheesecake!!! Μοναδική νοστιμιά!!!
Καλή εβδομάδα!
Έχω μείνει με το τσαμπί στο χέρι μια που έτρωγα σταφύλια και κοιτάζω το υπέροχο γλυκό... Αμαρτία, μεγάλη αμαρτία να τα τρώω έτσι και να σκέφτομαι τη γεύση της λαχταριστής εικόνας... Σνιφ...
Γεια στα χεράκια σου και την πρωτότυπη ιδέα σου, σε φιλώ!
Από τα πιο πρωτότυπα cheesecakes που έχω δει ποτέ μου και ειλικρινά έχω δει παααάρα πολλά!
Πολύ ιδιαίτερο και με έντονο το ελληνικό άρωμα!
Μου αρέσει πολύ!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ειρηνάκι!
Απίστευτη ιδέα, Ειρήνη!!!διαβάζοντας μόνο το τίτλο θέλεις να το δοκιμάσεις!!!Καλή σου μέρα!!!
Ειρήνη,είναι εκπληκτικό...Και σαν συνταγή και σαν εικόνα...
Πιάσε το ταπεράκι και στείλτο...
Φιλιά πολλά πολλά πολλά..._:)))
καταπληκτικό Ειρηνάκι μου !!!! οταν μου το είχες περιγράψει νόμιζα ότι θρυμματίζεις τα μουστοκούρα και τα κάνεις βάση όπως τα digestive αλλά αυτό που είδα μ'εστειλε !!!!!!!!!! πρέπει να είναι υπέροχο !!!!
ευχαριστούμε για την πρόταση !!!!!!!!
φιλια πολλα πολλά και καλή βδομάδα !!!!!!
Πω πω έργο τέχνης Ειρήνη μου!!!!!!
Εξαιρετικός συνδιασμός γεύσεων!!!!!
Φιλιά πολλά!!!
Καλή εβδομάδα!!!!
Σας ευχαριστώ όλους, που τιμήσατε με τα σχόλιά σας την συνταγή μου. Δοκιμάστε την, τώρα που υπάρχουν ακόμα ωραία σταφυλάκια!
Καλή μας ημέρα.
Post a Comment