Thursday 13 February 2014

Ντοματόσουπα με βασιλικό και παρμεζάνα


Τον χειμώνα, τι πιο χουχουλιάρικο φαγάκι από μία ζεστή σούπα?
Μια σούπα που θα μας χορτάσει, θα μας ζεστάνει, θα μας τέρψει με την νοστιμιά της.
Την σουπίτσα αυτή την έβλεπα να κυκλοφορεί παντού στο διαδίκτυο, και σκεφτόμουν ότι δεν έπρεπε να μου ξεφύγει.
Την έφτιαξα και το καλοκαίρι για βραδινό (πάντα με τις δικές μου παρεμβάσεις και σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας), μια χαρά την απολαύσαμε και τότε!! Είναι μια σούπα παντός καιρού δηλαδή.
Μοσχοβολάει βασιλικό, ενώ η προσθήκη της παρμεζάνας την κάνει πικάντικη και της προσθέτει έξτρα νοστιμιά.
Και μπορεί οι ντομάτες να είναι στα καλύτερά τους το καλοκαίρι, αλλά πλέον τις βρίσκουμε όλες τις εποχές, ενώ πολλές από εμάς έχουμε φροντίσει ήδη να διατηρήσουμε σάλτσα ντομάτας ή πελτέ αξιοποιώντας τις καλοκαιρινές ντοματούλες.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε ζεστή, μυρωδάτη, νόστιμη ντοματοσουπίτσα!!

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό ντομάτες κόκκινες και σφιχτές
1 μεγαλούτσικο κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
20 φύλλα βασιλικού
1 κούπα (200 ml) πουμαρό
1 κουταλάκι πελτέ διαλυμένο σε μισή κούπα νερό
μισό κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι θυμάρι ξερό
πιπεράκι
λίγη μαντζουράνα (προαιρετικά)
2 κοφτά κουταλάκια ζάχαρη
1 φλιτζανάκι λάδι
100 ml κρέμα γάλακτος
1 κούπα παρμεζάνα τριμμένη
λίγο αλάτι
Στην πράξη:
Αφαιρούμε τις φλούδες και όσα περισσότερα σπόρια γίνεται από τις ντομάτες. Τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον βασιλικό και το πουμαρό. Τα χτυπάμε όλα πολύ καλά, να γίνουν αλοιφή.
Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα μας, όπου προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο στο νερό, το λάδι, την πάπρικα, το θυμάρι, την μαντζουράνα, την ζάχαρη και πιπεράκι όσο μας αρέσει.
Ανάβουμε το μάτι και μόλις όλα πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά αρκετά (π.χ από το 9 στο 4) κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε την σούπα να μαγειρευτεί για 20 λεπτά.
Κατόπιν προσθέτουμε στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας συχνά.
Τέλος αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά!
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, αν νομίζουμε ότι χρειάζεται.
Σερβίρουμε την σούπα μας ζεστή, συνοδεύοντάς την με φρυγανισμένο ψωμάκι.
Καλή επιτυχία!


Η αγαπημένη μας Ρένα, μας χάρισε 2 πολύ όμορφα βραβεία.
Κανονικά πρέπει να απαντήσω σε κάποιες ερωτήσεις, και υπόσχομαι να το κάνω εν καιρώ.
Ρενάκι σε ευχαριστούμε από καρδιάς!!


Να έχετε όλοι μια πολύ όμορφη μέρα!!

22 comments:

Ειρήνη Ε. said...

Ελενάκι, αυτή η υπέροχη ντοματόσουπα, ήρθε πάνω στη ώρα! Εδώ και μέρες μου ζητά η μικρή ντοματόσουπα και αυτή η συνταγή είναι η πιο κατάλληλη! Και νόστιμη και αρωματική!
Καλή μας ημέρα.

Selcouth said...

Πολύ ωραία φαίνεται! Βελουτέ είναι; Τώρα τελευταία έχω αρχίσει να τρώω κάποιες σούπες, οπότε θα τη δοκιμάσω σύντομα! Έχει και τυράκι... Μιαμ!
Πολλά φιλάκια Έλενά μου! Καλή σου μέρα!

mia maria said...

Πολύ ωραία η σουπίτσα! Αρωματική και λαχτραριστή!

Unknown said...

Πάρα πολύ ωραία πρόταση! Θέλω να τη δοκιμάσω αυτή τη συνταγή! Συγχαρητήρια και για τα βραβεία!!!:)

DIMI said...

Καλημέρα Ελενά μου!!!Πολύ ιδιαίτερη συνταγή καί σίγουρα πεντανόστιμη!!!Εχω πολύ καιρό νά φτιάξω ντοματόσουπα!!Θά τήν δοκιμάσω!!Συγχαρητήρια γιά τά βραβειάκια!!Τά αξίζεις!!!Καλό μεσημέρι!!Φιλάκια!!

Giorgos Varvakis said...

Καλημέρα Λενάκι μου :)
Υπέροχη η χρωματιστή σου !!!!
Στην οικογένεια μας, είμαστε της ...σούπας!!
Θα τη δοκιμάσουμε οπωσδήποτε ;)
Πολλά φιλιά

SpIrToKoYto said...

Ελενάκι μου,ούπα να ναι κι ότι να ναι...Πόσο μάλλον ντοματόσουπα και όλα αυτά τα υπέροχα υλικά...
Ναι δαγκωτό...!!!!

( εσύ μη δαγκώσεις,φάε τη σουπίτσα :P)

Καλημέρες και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...-:)))

Unknown said...

Μέχρι τώρα είχα δοκιμάσει μόνο κρύα ντοματόσουπα. Τώρα θα δοκιμάσω και τη δική σου! Είναι σίγουρα τέλεια!

censurasigloXXI said...

Ετοίμασα την τουρτα για αυριο, με σοκολάτα και τελευταια θα βάλω φραουλες απο πάνο και μια ιδέα μου έδηνες με την ντοματόσουπα!!!

Ευχαριστώ, φιλιά και καφεδάκι.

peps said...

Ωραία σουπίτσα!!

Maria B. said...

Μμμμμμμμμμμμμμμ!! μέχρι εδώ μοσχομύρισε η σουπίτσα σου Λενάκι μου !! ότι πρέπει τώρα που χαλάει ο καιρός!!!!

φιλια πολλά πολλά και καλό απόγευμα!!

Rena said...

Καλά στο μυαλό μου είσαι με έχει πιάσει μια μανία τελευταία με τις ντοματόσουπες και έψαχνα να βρω συνταγή που να περιέχει κρέμα γάλακτος,είσαι καταπληκτική!!!!!
Και όσο για τις ερωτήσεις μου μην αγχώνεσε με την ησυχία σου!!!!!
Φιλάκια πολλά!!!!

Δημιουργία said...

Πανδαισία ντομάτας η σουπίτσα σου Έλενα, κατακόκκινη και μυρωδάτη.

Ερμιόνη said...

Πράγματι αυτή η σουπίτσα έχει κυκλοφορήσει πολύ!
Χαίρομαι που την έφτιαξες και μοιράστηκες μαζί μας εντυπώσεις.
Η μόνη απορία που έχω βρε Ελενάκι είναι κατά πόσο είναι χορταστική; Μπορεί να καταναλωθεί ως γεύμα εννοώ ή κυρίως προορίζεται για πρώτο πιάτο;
Φιλιά!

Silena said...

Πολύ αρωματική ντοματόσουπα Έλενά μου!!!! Ιδανική για τις κρύες μέρες!!!!
Πολλά φιλιά!

- spoonstories- said...

Η ντοματόσουπα είναι από τις πιο νόστιμες σούπες και αγαπητή ως πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι! Έτσι όπως τη βλέπω με το ζεστό ψωμάκι μπορώ να φάω όλη τη κατσαρόλα. Φιλιά πολλά Ελενα μου

Chrisi said...

Μ αρεσουν οι σουπες,ειδικα οσο ακομη εχει κρυο ,ιδανικο πιατο,να χαιρεστε και τα βραβειακια σας,χρονια πολλα σε ολο τον ερωτευμενο κοσμο,φιλια.

Lila Xagorari said...

Μα τι ωραία σουπίτσα είναι αυτή!!!!!!!!

Vasia b. said...

Λαχταριστή η ντοματόσουπα σου Ελενάκι μου!!!!
Η προσθήκη παρμεζάνας πρέπει να την απογειώνει!!!!
Φιλιά πολλά!!!!

Anonymous said...

Έλενα πόσο όμορφη είναι αυτή η σουπίτσα! Γεμάτη γεύση κι αρώματα! Λατρεύω την ντοματόσουπα κι ο βασιλικός της ταιριάζει πολύ. Το καλοκαίρι την έφτιαξες κλασική ή κρύα, γκασπάτσο; Δεν έχω δοκιμάσει κρύα κι αναρωτιέμαι...

foodaki.gr

Elenis Cooking said...

Ελενάκι τέλεια η σουπίτσα σου, δείχνει πολύ πολύ λαχταριστή και τη ζήλεψα!Θα τη δοκιμάσω σίγουρα!!!
Φιλάκια πολλά!!!!

Mary said...

Ελενάκι μου είναι τόσο ελκυστική!
Η αγαπημένη απλή και ταπεινή ντοματόσουπα με τις δικές σου παρεμβάσεις έγινε υπέροχη!

Πολλά φιλάκια γλυκούλα μου!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...