Friday 7 March 2014

Σουπιές κρασάτες


Ένας από τους πιο ωραίους τρόπους να μαγειρέψουμε τις σουπιές, είναι κρασάτες.
Είναι από τα φαγάκια ή μεζεδάκια αν το θέλετε, που μας αρέσει να παραγγέλνουμε, όταν βρεθούμε σε ψαροταβέρνα. 
Σαν μεζές αλλά και σαν φαγητό είναι εξαιρετικά νόστιμες, γίνονται πολύ μαλακές.
Βασικός παράγοντας της νοστιμιάς τους είναι το κρασί, για αυτό άλλωστε τις λέμε και κρασάτες.
Αν προτιμήσουμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκες, πολτοποιημένες ντομάτες, μια κουταλιά πελτές είναι απαραίτητη. Δένει καλύτερα την σάλτσα, αλλά δίνει και χρώμα στο φαγητό. Ο μαϊντανός ταιριάζει στην συνταγή αυτή δίνοντας φρεσκάδα, ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε μόνο πελτέ ντομάτας.
Όταν τις μαγειρεύω ως κύριο φαγητό, τις προτιμώ με τηγανητές πατάτες που τις βουτάω μέσα σε αυτήν την απίθανη σαλτσούλα! Αλλιώς και το φρέσκο ψωμάκι, κάνει μια χαρά την δουλειά του!
Πάμε να τις μαγειρέψουμε!

Θα χρειαστούμε: 
900-1000 γρ. σουπιές
1 μεγάλο και 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
10 κόκκους μπαχάρι
1 μέτρια σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας ή 1 κιλό ντομάτες και 1 κουταλιά πελτέ
1 μεγάλο ποτήρι κρασιού, λευκό κρασί
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τις σουπιές, προσέχοντας να ξεπλυθεί εντελώς η άμμος που αρκετές φορές παραμένει στο εσωτερικό τους. Τις κόβουμε σε κομμάτια (χρησιμοποιούμε και τα πλοκάμια τους) και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι.
Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο .
Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε φρέσκες ντομάτες, τις καθαρίζουμε από τις φλούδες και τους σπόρους και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. 
Βάζουμε σε κατσαρόλα ελαιόλαδο, να ζεσταθεί καλά. Σοτάρουμε πρώτα τα ξερά κρεμμύδια, ως να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια καθώς και το σκόρδο. Αν δεν έχουμε φρέσκα κρεμμυδάκια, μπορούμε να βάλουμε 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια.
Συγχρόνως προσθέτουμε στην κατσαρόλα τους κόκκους μπαχάρι και την κανέλα, ώστε να σοταριστούν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
Αφού ροδίσουν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα κομμάτια της σουπιάς. Ανακατεύουμε με κουτάλι ή κουτάλα, να σοταριστούν.
Σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού, προσθέτουμε τον πελτέ. Ανακατεύουμε και πάλι για 1-2 λεπτά.
Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε πολτό φρέσκιας ντομάτας, στο σημείο αυτό τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, καθώς και την ζάχαρη.
Προσθέτουμε τόσο νερό, όσο να καλύψουμε τις σουπιές.
Αφού πάρουν μια πρώτη βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Στο μέσον του ψησίματος προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα φύλλα του μαϊντανού.
Ελέγχουμε το φαγητό, μήπως τυχόν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό. Συνεχίζουμε το σιγανό βράσιμο του φαγητού, ως αυτό να μείνει με τη δεμένη σαλτσούλα του. Οι σουπιές θα πρέπει να έχουν μαλακώσει καλά.
Αφαιρούμε το ξύλο της κανέλας και το πετάμε.
Σερβίρουμε τις κρασάτες σουπιές ζεστές με λίγο φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κλωνάρια μαϊντανού.
Τις συνοδεύουμε με το συνοδευτικό που προτιμάμε.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

15 comments:

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη μου... σήμερα έφτιαξες το αγαπημένο φαγητό της μαμάς μου και το έκανες τόσο ωραίο και λαχταριστό!!!! Εντάξει, εγώ θα τσιμπήσω λίγο γιατί...ξέρεις εγώ και τα θαλασσινά έχουμε μια σχετική επαφή μόνον το ...καλοκαίρι!!!!!
Καλή σου μέρα!

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!!Τρελαίνομαι γιά σουπιές κρασάτες!!Πήρα από τήν Βαρκίζα καί θά τίς δοκιμάσω μέ τήν συνταγή σου!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

- spoonstories- said...

Έχεις απόλυτο δίκιο! Οι σουπιές οι κρασάτες είναι ονομαστές και από ότι βλέπω τις έκανες τέλειες! Ειρήνη μου καλή σου μέρα!!

Ivy, Phyllis and Me! said...

Good Morning Irene, When I lived in Cyprus I loved eating this Cuttlefish in Wine Sauce, so it is so lovely to have your recipe. I am not sure if I can buy Cuttlefish here in England, so I will have to take a trip to the fishmonger to find out. I do hope I can make this dish as my husband will be so happy.
Have a lovely weekend.
Best Wishes
Daphne

Pansofix said...

Καλησπέρα! πόσο λαχταριστο φαίνεται ποσο μου εχουν λήψει τετοια φαγητα εδω στο εξωτερικο!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Σουπιές κρασάτες!
Οι αγαπημένες του αντρούλη μου!!
Αυτό το φαγάκι μου θυμίζει και την φιλεναδίτσα μου την Αγγελικούλα, το αγαπάει πολύ!
Και τι νόστιμα το μαγείρεψες Ειρηνάκι μου!
Φιλάκια!

Magda said...

Πω πω όμορφο πιάτο! Γειά στα χέρια σου!
Καλό ΣΚ!

Katrina said...

Αγαπημενο φαγακι και κρασατες πρεπει να ειναι τελειες!!!!!!!!!

Vasia b. said...

Απο τα αγαπημένα μας φαγάκια το οποίο θυμόμαστε και τιμούμε ιδιαίτερα τις μέρες της νηστείας!!
Το έχεις κάνει τέλειο Ειρηνάκι μου!!!
Φιλιά!!!

evonita said...

τέλεια συνταγή και λατρεύω τις σουπιές!!!!!! :)

Δημιουργία said...

Σήμερα Ειρήνη μας έβαλες ένα πολύ όμορφο και νόστιμο πιάτο. Αγαπημένες οι σουπιές μαγειρεμένες έτσι αλλά και λεμονάτες, με άνηθο και κρεμμυδάκι.

Anonymous said...

Τι λαχταριστό πιάτο!!! Είμαι καινούρια νοικοκυρά και αποφεύγω αυτά τα φαγητά! Θα το προσπαθήσω όμως! Αν αγοράσω κατεψυγμένες σουπιές, θα βγει καλό το αποτέλεσμα; Μήπως γνωρίζεις ποιες να προτιμήσω; Σ' ευχαριστώ για την βοήθεια που μου δίνεις καθημερινά. Περιμένω καμιά εύκολη συνταγή για την αρχάρια εμένα. Φιλιά-Η αρχάρια Μελίνα

Unknown said...

Τέλειο το πιάτο σου Ειρήνη μου...Λαχταριστό και πεντανόστιμο φαίνεται από την συνταγή που διάβασα..Φιλιά και Καλό υπόλοιπο Κυριακής..

Mary said...

Μεζεκλού μου εσύ!!!
Με σπανάκι τις φάγαμε την Κυριακή... χα χα χα!
Θα τις φτιάξω και θα σου πω εντυπώσεις!

Φιλάκιααααααα!!!!!

Maria B. said...

Μιλάμε για πολλές βουτιές με ζεστό ψωμάκι !!!! μπράβο Ειρηνάκι μου πεντανόστιμο ακούγεται το φαγάκι σου !!!

φιλια πολλά πολλά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...