Friday 13 March 2015

Γλυκό κουταλιού λεμόνι με ανθόνερο


Εφέτος οι πορτοκαλιές και οι λεμονιές μας στο χωριό, μας χάρισαν πολλούς καρπούς.
Ζουμερά πορτοκάλια και αρωματικά λεμόνια.
Αρκετά από τα λεμόνια μας έδωσαν τον χυμό τους, που φυλάχθηκε σε παγοθήκες στον καταψύκτη μας για κάθε χρήση.
Τα πορτοκάλια καταναλώνονται όπως είναι τα περισσότερα, καθώς είναι ολόγλυκα και ζουμερά.
Επειδή περίσσευαν αρκετά λεμόνια, αποφάσισα να φτιάξω γλυκό του κουταλιού.
Συνήθως τα γλυκά που φτιάχνω από εσπεριδοειδή είναι σε ρολάκια. Αυτή την φορά τα έφτιαξα κόβοντάς τα σε μακρόστενα κομματάκια, σαν σπιρτόξυλα.
Αντί για άρωμα βανίλιας χρησιμοποίησα ανθόνερο, κάνοντας έτσι πιο έντονο το άρωμα του γλυκού. Ας μην ξεχνάμε ότι το ανθόνερο που χρησιμοποιούμε στην ζαχαροπλαστική προέρχεται συνήθως από άνθη εσπεριδοειδών, κυρίως της νεραντζιάς.
Η πρώτη δόση γλυκού ήταν μόνο λεμόνι. Επειδή μας άρεσε πολύ όμως, έφτιαξα και ανάμεικτο πορτοκάλι και λεμόνι, τριπλή δόση μάλιστα!!
Με ενθουσίασε πραγματικά το άρωμα αυτών των γλυκών, εκτός από την γεύση τους! Το ανθόνερο τους πάει τόσο πολύ! Μου έδωσε την ιδέα να το χρησιμοποιήσω και αλλού στο μέλλον.
Αλλά και τα καινούργια μου γλυκάκια του κουταλιού, σίγουρα κάπου αλλού, σε κάποιο άλλο γλυκάκι δηλαδή, θα συμμετέχουν μελλοντικά!!
Πάμε όμως να σας δείξω την συνταγή, που είναι εύκολη και είμαι σίγουρη ότι θα σας ξετρελάνει!!

Τα υλικά μας:
6-7 μεγάλα, χονδρόφλουδα λεμόνια
3 φλιτζάνια περίπου ζάχαρη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι μέλι
1 κουταλάκι γλυκόζη
1 κουταλάκι ανθόνερο
(το φλιτζάνι μου ήταν χωρητικότητας 250 ml.)
Τι κάνουμε:
Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και αφαιρούμε τυχόν στίγματα που υπάρχουν. Ξύνουμε το εξωτερικό τους στον ψιλό τρίφτη τυριού.
Τα κόβουμε στην μέση και τα στύβουμε. Ο χυμός μπορεί να φυλαχθεί σε παγοθήκες στην κατάψυξη.
Αφαιρούμε όλες τις εσωτερικές ίνες.
Κόβουμε τις ξυσμένες φλούδες σε μέγεθος τριών τεσσάρων εκατοστών και λίγο πιο παχιά από ένα σπιρτόξυλο.
Ξεπλένουμε καλά τα κομματάκια των λεμονιών.
Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα μπόλικο νερό να βράσει. Ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια των λεμονιών. Από την στιγμή που θα ξεκινήσει πάλι ο βρασμός του νερού, μετράμε 10 λεπτά.
Σουρώνουμε τις φλούδες σε σουρωτήρι και επαναλαμβάνουμε το ξεπίκρισμα για δεύτερη φορά, όπως προηγουμένως αλλά αυτήν την φορά θα τα αφήσουμε να βράσουν για 15 λεπτά.
Σουρώνουμε και πάλι και επαναλαμβάνουμε για τρίτη φορά το ξεπίκρισμα. Την τρίτη φορά θα αφήσουμε τις φλούδες να βράσουν ως να μαλακώσουν και θα τις σουρώσουμε.
Προσοχή! Δεν θέλουμε να παραβράσουν γιατί θα λιώσουν και στο τέλος αντί για γλυκό του κουταλιού θα έχουμε μαρμελάδα.
Πριν σουρώσουμε και το τρίτο νερό από το ξεπίκρισμα, κρατάμε ενάμιση φλιτζάνι από το νερό αυτό στην άκρη.
Μετράμε με το ίδιο φλιτζάνι την ποσότητα του βρασμένου φρούτου. Όσα φλιτζάνια μετρήσουμε τόση ζάχαρη θα χρησιμοποιήσουμε για το γλυκό μας. Εδώ μέτρησα 3 φλιτζάνια φρούτου, οπότε πρόσθεσα την ίδια ποσότητα ζάχαρης.
Βάζουμε τις φλούδες σε βαθιά και μεγάλη κατσαρόλα. Ρίχνουμε από πάνω την ζάχαρη και το νερό από το τρίτο βράσιμο που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην άκρη μερικές ώρες.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε προσεκτικά να μην λιώσουμε τις φλούδες με ξύλινη κουτάλα, ώστε να διαλυθεί όση ζάχαρη παρέμεινε αδιάλυτη. Αφήνουμε το γλυκό μας να βράσει ως να δέσει το σιρόπι του.
Δυο τρία λεπτά πριν κατεβάσουμε το γλυκό από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και την γλυκόζη και τον χυμό λεμονιού.
Για να διαπιστώσουμε αν είναι έτοιμο, βάζουμε λίγο σιροπάκι σε ένα πιατάκι και αφού κρυώσει δυο τρία λεπτά, με ένα κουτάλι τραβάμε μια γραμμή στην μέση. Αν η γραμμή αυτή δεν κλείσει το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφού πέσει ο βρασμός, αφαιρούμε όσον αφρό έχει δημιουργηθεί. Προσθέτουμε το ανθόνερο και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βαζάκια και κλείνουμε καλά με τα καπάκια τους. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν εντελώς. Αν θέλουμε τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε χωρίς να τα κουνήσουμε ως να κρυώσουν. 
Η δόση αυτή μας δίνει δύο βαζάκια των 400 γρ. το καθένα, περίπου.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε γλυκό πορτοκάλι - λεμόνι, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία αντικαθιστώντας την μισή ποσότητα των λεμονιών με πορτοκάλια.
Εγώ χρησιμοποίησα 6 μεγάλα χονδρόφλουδα πορτοκάλια και 7-8 λεμόνια. Η ποσότητα της φλούδας των πορτοκαλιών ήταν λίγο περισσότερη από των λεμονιών, αλλά το γλυκό είναι εξίσου ωραίο και η δόση βγήκε σχεδόν τριπλή από την αρχική και έδωσε τρία βάζα του κιλού περίπου.
Το ξύσμα των πορτοκαλιών και των λεμονιών μπορούμε να το κρατήσουμε. Το βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί απλώνοντάς το και το αποξηραίνουμε στον φούρνο μας στους 70 βαθμούς Κελσίου, με αέρα. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το φυλάμε σε καθαρό βάζο που κλείνει καλά.
Το χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε τα κέικς, τα μπισκότα, τις κρέμες μας κλπ.
Ακόμα και σαν αρωματικό για τις ντουλάπες και τα συρτάρια μας αφού το βάλουμε μέσα σε πάνινα σακουλάκια.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

16 comments:

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Καλημέρα!!!!! Τις αγαπώ τις λεμονιές μου στη Λευκάδα και η συνταγή σου ήρθε κουτί για νέες δοκιμασίες!!

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!!Τέλειο τό γλυκάκι σου!!Φαντάζομαι τήν υπέροχη γεύση του καί τό εξαίσιο άρωμά του!!Οι λεμονιά μου είναι γεμάτη από λεμόνια!!Θά τό δοκιμάσω!!!Καλό Σ/Κ!!Φιλιά!

Irene said...

Aχ τα γλυκα κουταλιου! Δεν υπαρχει ουτε ενα που να μην μου αρεσει.
τελειο το λεμονι, υπεροχα και τα πιατακια τοσο μαμαδιστικα..
τα θελω και εγω!!! :)

ΕΛΕΝΑ said...

Λεμονάκι μυρωδάτο ..... εδώ ταιριάζει το γνωστό τραγουδάκι!
Το οποίο το ακούμε και ταυτόχρονα δοκιμάζουμε το λαχταριστό γλυκάκι σου, που δείχνει εξαιρετικό!
Φιλάκια!

Αγγελική~CooKika said...

Το λεμόνι κάνει, για μένα, το πιο νόστιμο γλυκό κουταλιού! Με φίνα γεύση και ό,τι καλύτερο μετά από ένα γεύμα!

cook said...

ανθόνερο!!τι ιδέα!

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

- spoonstories- said...

Είμαι λεμονού και το προτιμώ και σε γλυκά...ω ναι!Πολύ αρωματική κοριτσάκι μου!Σε ευχαριστούμε!!

evi@thehealthycook said...

μου αρέσει πολύ η προσθήκη του ανθόνερου. σίγουρα θα κάνει το γλυκό ακόμη πιο αρωματικό!!
και η συμβουλή για το ξύσμα πολύ πρακτική!
καλό σ/κ κορίτσια!!

Elenis Cooking said...

Ειρήνη μου λατρεύω το λεμονάκι και το γλυκάκι που έφτιαξες είναι καταπληκτικό. Η πινελιά με το ανθόνερο κάνει τη διαφορά!Γεια στα χέρια σου!
Φιλάκια πολλά!!!

Ερμιόνη said...

Ωραία ιδέα Ειρήνη μου να χρησιμοποιήσεις ανθόνερο.
Σίγουρα ενισχύεται ακόμα περισσότερο η γεύση του γλυκού, όπως είπες και εσύ.
Και προτιμώ το συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο έκοψες τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Είναι πιο εύκολο να φαγωθούν έτσι νομίζω.
Σκέφτομαι το γλυκάκι σου παρέα με γιαουρτάκι... είναι αγαπημένος συνδυασμός.
Φιλιά!

Tante Kiki said...

Καλησπέρα Ειρήνη μου!! Τέλεια τα έφτιαξες τα γλυκά κι είναι τόσο όμορφα!! Τα λιμπίστικα γιατί λατρεύω τα γλυκά του κουταλιού!!!
Καλοφάγωτα!!
Καλή Κυριακή!

Maria B. said...

Τι λεμονοπορτοκαλοδάσος είναι αυτό στο μπλοκ μας Ειρηνάκι ???? υπέροχος συνδιασμός ! φαντάζομαι τα αρωματα απο το γλυκάκι σου !!!!!

γεια στα χερια σου και καλοφάγωτο !!!

φιλιά πολλά πολλά

Ariadni St. said...

Λατρεύω το φρούτο λεμονιού σε όλες τις εκδοχες του! Τρωω και ένα βάζο στην καθησια μου λοιπόν, απομακρυνθείτε!

Mary said...

Με τρέλανες κορίτσι μου, τι να πω...
Η εξαίσια γεύση και μυρωδιά με την προσθήκη ανθόνερου έκανε το γλυκάκι σου τέλειο!
Τυχερή που έχεις λεμόνια και πορτοκάλια χωρίς φυτοφάρμακα και μπορείς άνετα να χρησιμοποιείς τις φλούδες τους.

Φιλάκια!!!

Anonymous said...

Μπραβο Ειρηνη μου...υπεροχα!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...