Saturday, 21 March 2015
Ταχινοψωμάκια
Η σημερινή μας συνταγή είναι και η τελευταία νηστίσιμη συνταγή μας για την Σαρακοστή.
Παράπονο δεν έχετε φέτος, δώσαμε πολλές νηστίσιμες συνταγές.
Από την επόμενη εβδομάδα θα δώσουμε όπως κάθε χρόνο πολλές πασχαλινές συνταγές και ιδέες, αλλά και νοστιμιές για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου.
Στα σημερινά ψωμάκια, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί, είτε νηστεύει είτε όχι.
Μοσχομυρίζουν και κάθε μπουκιά είναι πραγματικά υπέροχη.
Το ταχίνι έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και φυτικές ίνες, όλα απαραίτητα και πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.
Εγώ χρησιμοποίησα ταχίνι ολικής αλέσεως γι αυτό και τα ψωμάκια μου έγιναν λίγο πιο σκούρα.
Το ψωμάκια αυτά τρώγονται πολύ ευχάριστα και σαν κολατσιό, είμαι σίγουρη ότι αν τα φτιάξετε θα τα λατρέψετε!
Τα υλικά μας για 6 ψωμάκια:
Για την ζύμη:
3 – 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ζεστό νερό (όχι καυτό)
2 κοφτές κουταλιές ζάχαρη
μισό κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι μαγιά (ξηρή)
¼ φλιτζανιού λάδι ελαφρύ (σπορέλαιο, ηλιέλαιο κ.α)
Για την γέμιση:
1 φλιτζάνι ταχίνι
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
Στην πράξη:
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, την ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
Σε χωριστό μπολ βάζουμε την μαγιά και 3 φλιτζάνια από το αλεύρι (δεν το βάζουμε όλο από την αρχή) και ανακατεύουμε καλά.
Ενώνουμε τα δυο μείγματα και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι, αλλά με προσοχή, δε πρέπει η ζύμη να γίνει πολύ σφιχτή.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 50’ λεπτά περίπου, ώστε η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά της σε ένα μπολάκι.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια καθαρή επιφάνεια και ανοίγουμε μακρόστενα φυλλαράκια ύψους 25 εκ. και πλάτους 7 εκ.
Απλώνουμε γέμιση σε όλη την επιφάνειά τους και τα διπλώνουμε στην μέση
Κάνουμε στην κάθε πλευρά δυο χαρακιές με ένα μαχαίρι.
Δένουμε κόμπο το ζυμαράκι με προσοχή και διπλώνουμε ομοιόμορφα τις άκρες όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.
Τοποθετούμε τα ψωμάκια μας σε ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 165 βαθμούς, για 35 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα ψωμάκια.
Για extra γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στην γέμιση μερικές σταφίδες ή τριμμένα καρύδια, και στην ζύμη λίγη τριμμένη μαστίχα.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για μιαν ακόμη φορά ο Αθήνα 9.84 φιλοξενεί στην εκπομπή του Αθήνα αλά Καρτ δυο συνταγές μας, που θα ακουστούν η μία σήμερα Σαββάτο στις τρεις παρά τέταρτο το μεσημέρι και η άλλη αύριο Κυριακή την ίδια ώρα.
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
26 comments:
υπεροχα τα ψωμακια. απο αυτα που θα μπορουσα να τραγανιζω συνεχεια.....
καλο σαββατοκυριακο
ειρηνη
It looks beautifully and so tasty !
Greetings
τελικα τα νηστισιμα ειναι πολυ πιο νόστιμα ;)
Εξαιρετικό Ελένη!!Σίγουρα αξίζει δοκιμή!Καλό Σ/Κ!!
Τα δικά σας φαίνονται πολύ λαχταριστά κορίτσια!!!!
Πολύ ωραία ψωμάκια, και τσουρεκάκια θα τα έλεγα, αξίζει να τα δοκιμάσουμε!!
Καλό Σ/Κ!!
Φο-βε-ρά!!!!!
Ελενάκι δείχνουν πεντανόστιμα, θα τα απολαύσουν νηστεύοντες και μη!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Αγαπάμε ταχινάκι!!
Θα δοκιμαστούν σύντομα και θα σου πω εντυπώσεις!
ΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!
Υπέροχα καί 5νοστιμα τά ψωμάκια σου Ελένη μου!!Θά τά δοκιμάσω!!Καλό Σ/Κ!!
Λατρεύω τις ταχινόπιτες μα δεν έχω τολμήσει ποτέ να τις φτιάξω..Αυτά τα ψωμάκια λες να μου αρέσουν; να τα φτιάξω;
Τα έφτιαξα χτες κι είναι πεντανόστιμα!
Βέβαια δεν έκανα τις χαρακιές, γιατί στο πρώτο που τις έκανα, μου έτρεχε το ταχίνι. Συγχαρητήρια για την πολύ καλή συνταγή!
Καταρχήν είναι φοβερό το σχήμα τους!
Πολύ εντυπωσιακό!
Και η γέμιση με το ταχίνι πολύ πλούσια!
Θα είναι πολύ λαχταριστά και με ταχίνι με κακάο!
Φιλιά
シ Apresentação maravilhosa... imagino como são saborosos!!!
Ótima semana!
Tudo de bom!
Beijinhos.هჱ⊱
⋰˚هჱܓ
Φαίνονται πεντανόστιμα
Φιλάκια ...
Έχουν πάθει ένα κόλημα τα μεγάλα μου παιδιά και τρώνε ταχίνι συνέχεια το συνδυάζουν με μερέντα. Ε σίγουρα θα τους τα φτιάξω έτσι για έκπληξη! Ευχαριστούμε για την συνταγή :)
Θα τα δοκιμάσω με ταχίνι ολικής που έχω μπόλικο! Φαίνονται πολύ λαχταριστά με αυτό το ωραίο σχέδιο!
Ευχαριστούμε & συγχαρητήρια που όλες (εκτός μίας) οι συνταγές της σαρακοστής ήταν νηστίσιμες!!!
Γλύκες τα ψωμάκια σου! Λαχταριστά!
Τι ωραίες οι ταχινόπιτες Ελένη μου! Τις τιμάμε την περίοδο της Σαρακοστής! Το ταχίνι είναι ωφέλιμη τροφή, πλούσια σε θρεπτικά υλικά, ιδανικό για περιόδους νηστείας. Τις έφτιαξες λαχταριστές τις ταχινοπιτές σου!!
Καλό βράδυ.
Πολύ λαχταριστά τα ψωμάκια σου!!!
Το ταχίνι μου αρέσει πολύ και το τρώω όλο το χρόνο, όχι μόνο στις νηστείες!!!
Καλή βδομάδα!!
Φιλάκια!!
Μμμ, πολύ λαχταριστά τα ψωμάκια σου! Θα τα φτιάξω ανεξαρτήτως νηστείας.
Νοστιμα αφρατα ,λαχταριστα ,τι αλλο να ζητησει κανεις,καλη σας εβδομαδα κοριτσια.
Εντυπωσιακά τα ταχινοψωμάκια σου Ελένη μου!! Μου άρεσε ο τρόπος που τα έδεσες αλλά και η τόσο υπέροχη γέμισή τους!!! Λουκουμάκια!!!
Φιλιά!
Καλέ τι δέσιμο είναι αυτό ??? τι κεφαλοκλείδωμα τους έκανες ????
Φοβερή παρουσίαση και όσο για την γεύση θα πρέπει να είναι υπέροχη !!!
γεια στα χεράκια σου Λενάκι μας !!!!!
φιλια
Πολύ νόστιμα τα ψωμογλυκάκια σας!! Ό,τι πρέπει για πρωινό!! Φιλιά!!
Ελενάκι μου πάλι ζωγράφισες!!!
Καταβρόχθισα δυο κιλά ταχίνι σκέτο την περίοδο της Σαρακοστής και δεν προλάβαινα να μπω και να δω τα θαυμάσια ταχινοψωμάκια σου...
Θα τα φτιάξω όμως γιατί είναι υγιεινά και σίγουρα πολύ νόστιμα!
Σε φιλώ!
Post a Comment