Friday 27 March 2015

Τρίγωνα με ανθότυρο και λαδοτύρι


Την περίοδο του Πάσχα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και κυρίως στα νησιά, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν διάφορα εδέσματα γλυκά ή αλμυρά με βάση το ανθότυρο. Το ανθότυρο βρίσκεται πολύ εύκολα αυτήν την εποχή και ένα σωρό λιχουδιές θα ετοιμαστούν και φέτος σε πολλά σπιτικά.
Σήμερα θα σας δείξουμε μια γλυκιά συνταγή στην οποία εκτός από το ανθότυρο αποφάσισα να προσθέσω και ένα τυρί που ανήκει στην ομάδα των αλμυρών τυριών. Πρόκειται για το λαδοτύρι της Μυτιλήνης το οποίο έχουμε αγαπήσει όλοι στην οικογένεια.
Η γεύση του θυμίζει γραβιέρα, είναι πολύ νόστιμο και προσωπικά δεν το θεωρώ ιδιαιτέρως αλμυρό. Ας θυμηθούμε ότι στη Κρήτη συνηθίζουν να σερβίρουν την τοπική γραβιέρα με μέλι.
Τα δύο τυράκια, ανθότυρο και λαδοτύρι Μυτιλήνης, συνδυάζονται σε μια πολύ ωραία γέμιση που τυλίγεται σε τρίγωνα με φύλλο κρούστας. Αρωμάτισα την γέμιση με την πολυαγαπημένη μου μαστίχα.
Τα χρυσαφένια τρίγωνα γλυκάκια περιχύνονται με μέλι αφού βγουν από τον φούρνο και γίνονται.....ακαταμάχητα!
Σας προτείνω να τα δοκιμάσετε και προετοιμαστείτε για μια σούπερ γλυκοτυρένια απόλαυση!!!

Θα χρειαστούμε:
6 φύλλα κρούστας
400 γρ. ανθότυρο
150 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης
2 αυγά
3 κουταλιές ζάχαρη
1 γεμάτη κουταλιά μέλι
4 κόκκους μαστίχας
1 γεμάτη κουταλιά ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης
1 κουταλιά αλεύρι γ.ο.χ.
λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη για το βουτύρωμα των φύλλων
Για το άλειμμα
1 αυγό
λίγο νερό
λίγο σουσάμι
Επιπλέον
μέλι
ψιλοκομμένα καρύδια
Στην πράξη:
Βάζουμε σε μία λεκανίτσα τρία τέσσερα φύλλα χαρτιού κουζίνας. Τοποθετούμε επάνω το ανθότυρο και με ένα πιρούνι το κόβουμε σε κομματάκια. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη για μια ώρα περίπου. Το ανθότυρο θα βγάλει όσα υγρά γίνεται, τα οποία δεν θέλουμε να βγουν στην γέμιση.
Βγάζουμε το χαρτί κουζίνας από το μπολ και το πετάμε. Λιώνουμε εντελώς με το πιρούνι το ανθότυρο. Προσθέτουμε στο μπολ το λαδοτύρι Μυτιλήνης το οποίο έχουμε τρίψει στον ψιλό τρίφτη τυριού.
Βάζουμε σε γουδί την μαστίχα μαζί με ένα κουταλάκι ζάχαρη και την κοπανίζουμε ως να γίνει σκόνη. Με ένα σουρωτηράκι κοσκινίζουμε την σκόνη της μαστίχας επάνω από την γέμιση. Προσθέτουμε επίσης τα ψιλοκoμμένα φιστίκια Αιγίνης, το αλεύρι, τα αυγά και το μέλι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά μας.
Βάζουμε τα έξι φύλλα το ένα επάνω στο άλλο. Κόβουμε τα φύλλα από την φαρδιά πλευρά σε τέσσερις λωρίδες. Βάζουμε την μία λωρίδα επάνω στην άλλη.
Το φύλλο κρούστας που θα χρησιμοποιήσουμε δεν θα πρέπει να είναι πολύ λεπτό όπως πχ. το φύλλο Βηρυτού. Αν τα φύλλα μας είναι λεπτά, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε από δύο για κάθε τρίγωνο, για να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο. Οπότε θα χρειαστούμε δώδεκα ολόκληρα φύλλα και όχι έξι.
Με ένα πινέλο αλείφουμε την πρώτη λωρίδα και στην μία άκρη τοποθετούμε μια κουταλιά περίπου, από την γέμιση. Τυλίγουμε σε τρίγωνο και το τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί καλυμμένο με αντικ. χαρτί. Με τον ίδιο τρόπο τυλίγουμε και τα υπόλοιπα τρίγωνα με τα υπόλοιπα φύλλα και την γέμιση.
Χτυπάμε το αυγό για το άλειμμα με λίγο νερό και αλείφουμε τα τρίγωνα. Τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και τα βάζουμε στο φούρνο που έχουμε ήδη προθερμάνει στους 175 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε ως να ροδίσουν τα τρίγωνα.
Όταν ψηθούν τα γλυκάκια μας τα βάζουμε σε πιατέλα το ένα δίπλα στο άλλο.
Περιχύνουμε με μέλι, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και σερβίρουμε.
Τρώγονται χλιαρά ή κρύα.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

12 comments:

Anonymous said...

Προσωπικά μου αρέσει ο συνδυασμός γλυκού-αλμυρού και πιστεύω ότι θα ταιριάζει τέλεια το τυρί αυτό με το μέλι -είδα έχει καιλίγη μαστίχα μέσα, πρεπει να είναι πολύ αρωματικά.

Tante Kiki said...

Το λαδοτύρι είναι λατρεμένο και τα τρίγωνά σου με τον γλυκό και αλμυρό συνδυασμό καταπληκτικά Ειρήνη μου!!! Γεια στα χέρια σου!!
Την καλημέρα μου!

zina said...

οταν εβαλα τον ανδρα μου να δοκιμασει πρωτη φορα τυροπιτακια με μελι...στην αρχη με εβριζε...μετα τα τσακισε! εμ...κρητικη κουζινα φιλαρακο!
τελεια συνταγη, μου αρεσει που εβαλες διαφορετικα τυρακια...οποτε παω για υλικα! βεβαια ειμαι σιγουρη οτι δε θα σταματησω μονο σε ενα.....


φιλακια

sun kiriaki said...

μμμμ ειρηνη ειναι ακρως του γουστου μου αυτα τα τριγωνακια!!!!γλυκοαλμυρα και τραγανα,τελεια!!!!
καλα σαβ/κο,φιλια!!!!

Ξανθή said...

Αχ Ειρήνη και δεν μπορώ να φάω σήμερα λόγω οδοντιάτρου!!
Φανταστικά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Η μελωμένη φέτα και η γραβιέρα με μέλι, είναι από τις αγαπημένες μου λιχουδιές!
Οπότε όπως καταλαβαίνεις το γλυκάκι σου που συνδυάζει γλυκό με αλμυρό, πολύ ευχαρίστως θα το έτρωγα!
Φιλιά, καλό απόγευμα!

Αγγελική~CooKika said...

Πρώτη φόρα νομίζω βλέπω λαδοτύρι σε γλυκιά συνταγή. Είναι από τα αγαπημένα τυριά, όπως και το ανθότυρο! Και μου αρέσει που είναι και στον φούρνο ψημένα! Μπράβο Ειρήνη μου, τέλεια λιχουδιά!!

DIMI said...

Εχω λαδοτύρι, τό ανθότυρο καί τό φύλλο μού λείπει Ειρήνη μου!!!Ωραίος ο συνδυασμός γλυκού μέ αλμυρού!!!Τί νά πώ τώρα!!!Κόλαση τά τυροπιτάκια σου!!Αύριο τά δοκιμάζω!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

Maxistinkouzina said...

Εύκολα αλλά τόσο όμορφα και πετυχημένα
που θα μπορούσα να έτρωγα κάθε μέρα
τουλάχιστον για πρωινό!!
Ωραίος συνδυασμός!!

Ερμιόνη said...

Τι ωραία συνταγή και τι ωραία υλικά!
Πόσο αρωματικά πρέπει να είναι τα τριγωνάκια σου Ειρήνη μου!
Και το μέλι από πάνω τα απογειώνει!
Φιλιά πολλά!

cook said...

δεν εχω λόγια...τα λατρευω!

Mary said...

Γιααααααααάμμμμμμ!!!!!
Ειρηνάκι μου και μόνο που το βλέπω έτσι σερβιρισμένο να με φλερτάρει, παθαίνω λέμε!

Γεια στα χεράκια σου, φιλιά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...