Saturday, 28 March 2015
Παστιέρα με ρύζι
Το σημερινό μας γλυκάκι είναι μια πασχαλινή συνταγή με ιταλικές ρίζες.
Είναι ένα γλυκό πολύ γευστικό, απίστευτα αρωματικό και με υφή που θα σας εκπλήξει ευχάριστα!
Θα σας δώσω αναλυτικά την διαδικασία παρασκευής του, η οποία όπως θα διαπιστώσετε δεν έχει καμιά δυσκολία!
Πάμε να το φτιάξουμε και να το απολαύσουμε!
Υλικά για σκεύος διαμ. 24-26 εκ.:
Για την ζύμη:
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
130 γρ. ζάχαρη
140 γρ. μαργαρίνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 λεμόνι
Για την γέμιση:
250 γρ. ζάχαρη
125γ ρ.ρύζι νυχάκι ή αρμπόριο
420 ml φρέσκο γάλα
25 ml φρέσκο γάλα επιπλέον
500 γρ. ανθότυρο
1 βανίλια
1 κουταλιά μαργαρίνη
3 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
1 κουταλιά γλυκό κουταλιού πορτοκάλι αλεσμένο ή 2 κουταλιές φρουί γλασέ εσπεριδοειδών
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 λεμόνι
Επιπλέον
1 αυγό χτυπημένο
Τι κάνουμε:
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά το ρύζι με το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το γάλα εντελώς και να βράσει το ρύζι. Αφήνουμε στη άκρη να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάζουμε την ζύμη.
Χτυπάμε στο μίξερ καλά την ζάχαρη, την μαργαρίνη και τα αυγά.
Προσθέτουμε το ξύσμα και στην συνέχεια λίγο λίγο το αλεύρι.
Σταματάμε το μίξερ και δουλεύουμε με το χέρι ως να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι παραπάνω, αλλά με πολλή προσοχή.
Τοποθετούμε την ζύμη στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Βάζουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη, την βανίλια, το ανθότυρο κομμένο σε κομμάτια, το επιπλέον γάλα (25ml), την μαργαρίνη και τους κρόκους και τα χτυπάμε πολύ καλά με το μίξερ, μέχρι να πετύχουμε μιαν ομοιόμορφη κρέμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα και το αλεσμένο γλυκό κουταλιού ή τα φρουί γλασέ και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο.
Σε χωριστό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, προσθέτοντας μια πρέζα αλάτι.
Προσθέτουμε το ρύζι που βράσαμε με το γάλα, και το οποίο θα πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος ενσωματώνουμε στο μείγμα την μαρέγκα, με απαλές και προσεκτικές κινήσεις.
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε 2 μέρη. Το ένα μέρος θα είναι τα ¾ της ζύμης και το άλλο το ¼ της ζύμης.
Ανοίγουμε τα ¾ της ζύμης σε φύλο, ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες. Υπολογίζουμε τις διαστάσεις έτσι ώστε η ζύμη να καλύψει την βάση αλλά και τα τοιχώματα του σκεύους μέχρι επάνω.
Τοποθετούμε την ζύμη στο σκεύος και αφαιρούμε τα περισσεύματα.
Αδειάζουμε την γέμιση πάνω στην ζύμη και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Με την υπόλοιπη ζύμη (το ¼) ανοίγουμε ένα φύλο μακρόστενο με τον ίδιο τρόπο (ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες) και κόβουμε λωρίδες 1,5 εκατοστού περίπου.
Τις τοποθετούμε επάνω από το γλυκό, σχηματίζοντας καρό ή ρόμβους, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
Με ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια με χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 170 βαθμούς, για 50-60 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε την παστιέρα να κρυώσει τελείως πριν την κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
13 comments:
παρα πολυ ωραια και απο παστιερα κατι ξερω!! :)
ωραια και η εκδοχη με το ρυζι.
καλο σαββατοκυριακο
ειρηνη
Εγώ πάλι δεν τη γνώριζα αυτή τη συνταγή!! Πάρα πολύ πρωτότυπη μου φάνηκε!! Ευχαριστούμε για την ιδέα!!
Περίεργο όνομα και γεμιση έχει αυτο το γλυκό... αλλά φαινεται πολύ ωραιο :)
Καλό Σαββατοκύριακο!
Ελενάκι μου τι ωραία συνταγή!!
Και πόσο αναλυτικά μας την παρουσίασες!!
Φιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!
Ωραία συνταγή
Φιλάκια ...
Πρωτότυπη καί νόστιμη συνταγή Ελένη μου!!Πρώτη φορά ακούω γιά αυτό τό γλυκό!Μού αρέσει πολύ η γέμιση!!
Καλό Σ/Κ!!Φιλιά!
πολύ νόστιμη τάρτα ..
και από εμφανίσει
καλή σας κυριακη
Παστιέρα ?!!? Πολύ ενδιαφέρον !! Όλα τα Ιταλικά παραδοσιακά γλυκά, ειδικά αυτά του νότου, είναι τόσο κοντά στη διατροφική μας κουλτούρα που αξίζει να τα δημιουργούμε. Ευχαριστούμε που μας ταξίδευσες !!
Δεν την ήξερα αυτή τη συνταγή!!
Φαίνεται εύκολη και γευστική!!!
Καλό σ/κ!!
Φιλάκια!!!
Καλοπέρνάνε και οι Ιταλοι βλέπω χαχα Δεν έχω ξανακούσει για αυτό το γλυκό αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον!!Τρελαίνομαι για νέες συνταγές Ελένη μου!!Καλή Κυρική!
Λατρεύω την παστιέρα ...είναι νοστιμότατη! Μπράβο Ελένη μου, την έφτιαξες ωραιότατη!!
Φιλιά!
Πολύ ωραίο παραδοσιακό Ναπολιτάνικο γλυκό, Ελένη! Και πολύ εμφανίσιμο! Από τις ωραίες Ιταλικές συνταγές!
Καλή εβδομάδα.
Ελενάκι μου πρώτη φορά βλέπω αυτό το γλυκό κι οφείλω να πω ότι το πέτυχες τέλεια κρίνοντας το αποτέλεσμα!
Πολλά φιλάκια!
Post a Comment