Saturday, 2 May 2015

Πικάντικο αρνάκι με μάνγκο


Το Σαββατοκύριακο το τραπέζι μας ζητά ένα πιο ιδιαίτερο, πιο ξεχωριστό φαγάκι!
Γι αυτό κι εγώ, μιας και μου το ζήτησε ο καλός μου, μαγείρεψα αρνάκι.
Όχι όμως το κλασσικό ψητό, με πατάτες στον φούρνο, αλλά αρνάκι πικάντικο και πολύ λίγο καυτερό.
Πολύς κόσμος συγχέει τα πικάντικα φαγητά με τα καυτερά. Μια συνταγή πικάντικη μπορεί να περιέχει μπαχαρικά και αρκετά μάλιστα, που όμως δεν είναι καυτερά.
Το αρνάκι μου κόπηκε σε μπουκίτσες, μαγειρεύτηκε μέσα σε χυμό μάνγκο, χρωματίστηκε και αρωματίστηκε με κιτρινόριζα τον γνωστό μας κουρκουμά!
Το καλοψημένο και πεντανόστιμο αρνάκι, βρήκε την θέση του επάνω στο αφράτο και σπυρωτό κους κους που έφτιαξα ειδικά για το συγκεκριμένο φαγάκι.
Θεωρώ ότι το κους κους είναι η ιδανικότερη συνοδεία για το φαγητό μας, μιας και η σημερινή συνταγή έχει ανατολίτικες επιρροές. Δεν πρόκειται για το ζυμαρικό που λέγεται κους κους, αλλά για το αυθεντικό.
Εκτός από τον χυμό μάνγκο προστίθεται και το ίδιο το εξωτικό φρούτο μάνγκο, κομμένο σε κομματάκια. Προσφέρει την δροσιά και το ωραίο του άρωμα στο φαγητό μας, καθώς και το όμορφο και έντονο κίτρινο χρώμα του.
Αν εκτός από πικάντικο προτιμάτε και καυτερό το σημερινό μας φαγάκι, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον κόκκινο ή μαύρο πιπεράκι!!
Πάμε να μαγειρέψουμε!

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό αρνάκι μπούτι χωρίς κόκκαλο
το μισό από ένα μεγάλο μάνγκο
200 ml. χυμό μάνγκο
μισό ποτηράκι κρασιού, λευκό κρασί
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κουταλιές έτοιμη γλυκόξινη σάλτσα
2 κουταλιές κρέμα γάλακτος μαγειρικής
(ή 2 κουταλιές γάλα εβαπορέ)
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
6-7 κάψουλες κάρδαμου
1 κουταλάκι κουρκουμά
1/8 κουταλάκι τριμμένο κύμινο
αλάτι και πιπέρι
Για το κους κους
500 γρ. κους κους (το αυθεντικό)
600 γρ. νερό
1 κουταλιά λάδι
ξύσμα από μισό λεμόνι
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
1/4 κουταλάκι κουρκουμά
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να κόψει το αρνίσιο κρέας σε μπουκίτσες.
Σε μεγάλο τηγάνι με καπάκι βάζουμε το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο να ζεσταθούν.
Σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί τις μπουκίτσες του κρέατος ώστε να μην έχουν υγρά και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. Τις αφήνουμε να σοταριστούν ελαφρά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε να ροδίσουν όλα μαζί και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Προσθέτουμε τον κουρκουμά, τις κάψουλες του κάρδαμου ολόκληρες καθώς και το τριμμένο κύμινο. Ρίχνουμε στο τηγάνι τον χυμό του μάνγκο και ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Μόλις πάρουν μια πρώτη βράση, μειώνουμε την φωτιά στο χαμηλό και σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του. Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει, να μαλακώσει καλά το κρεατάκι και να μείνει με αρκετή και σχεδόν δεμένη σαλτσούλα. Θα χρειαστεί περίπου μία ώρα.
Κατά την διάρκεια του βρασίματος πιθανόν να χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νεράκι, το οποίο καλύτερα να είναι ζεστό ώστε να μην διακόψουμε το βράσιμο του φαγητού.
Όταν μισομαλακώσει το αρνάκι, το αλατοπιπερώνουμε.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το κους κους.
Βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα τα 600 ml. νερό. Προσθέτουμε αλάτι και μια κουταλιά ελαιόλαδο. Μόλις βράσει ρίχνουμε το κους κους και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα και με το καπάκι της. Αφήνουμε στην άκρη για δέκα λεπτά.
Με ένα πιρούνι "ξύνουμε" το κους κους. Έτσι αφρατεύει καθώς ξεχωρίζουν οι κόκκοι του ο ένας από τον άλλον.
Προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται, πιπέρι, το ξύσμα του λεμονιού, τον κουρκουμά και λίγο ελαιόλαδο επιπλέον.
Κόβουμε το μάνγκο σε κομματάκια και τα ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσουν.
Λίγο πριν κατεβάσουμε το αρνάκι από την φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα εβαπορέ. Η κρέμα γάλακτος ή το γάλα εβαπορέ προστίθενται γιατί βοηθούν να δέσει ωραία η σάλτσα.
Κρατάμε μερικά κομματάκια από το μάνγκο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα στο αρνάκι. Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε το φαγητό από την φωτιά.
Σερβίρουμε το κους κους στα πιάτα μας και από πάνω μια ποσότητα από τις μπουκίτσες του αρνιού με την σαλτσούλα τους.
Στολίζουμε με κομμάτια φρέσκου μάνγκο.
Εναλλακτικά σερβίρουμε το φαγητό σε ωραία πιατέλα, τοποθετώντας την στο κέντρο του τραπεζιού μας.

Σημειώσεις:
- Το μάνγκο δεν πρέπει να είναι πολύ ώριμο γιατί θα λιώσει.
- Οι οδηγίες που σας έδωσα για την ετοιμασία του κους κους, είναι αυτές που αναγράφονταν επάνω στην συσκευασία του κους κους που χρησιμοποίησα εγώ. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες παρασκευής που αναγράφονται στην συσκευασία που θα αγοράσετε εσείς, για μεγαλύτερη σιγουριά. Θα προσθέσετε όμως τον κουρκουμά, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού όπως περιγράφω πιο πάνω.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!!
Ειρήνη Ε.

14 comments:

mm_skg said...

Καλημερα Ειρηνη!
Ποσο το ζηλεψα το αρνακι σου, ειναι μαγειρεμενο οπως μου αρεσει! Και σερβιρισμενο με το κους κους, η τελειοτητα!
Δυστυχως οι αντρες μου δεν αγαπανε τις γλυκοξινες γευσεις και αναγκαστικα τις στερουμαι κι εγω που τις λατρευω!
Καλο ΣΚ!

Ariadni St. said...

Καλησπέρα, καλό μήνα με υγεία και ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν.
Πολύ διαφορετική γευστική πρόταση!
Το κρεατάκι θα εγινε μούρλια, ετσι ωραία αρωματισμένο!
Πολλά Φιλιά
Καλό Σαββατοκύριακο :) !

DIMI said...

Καλησπέρα Ειρήνη μου!!Καλό μήνα!!!Πολύ νόστιμο τό εξωτικό πιάτο σου!!Μέ θαυμάσιες γεύσεις!!
Μού αρέσουν πολύ οι γλυκοξινες γευσεις καί τό κούς κούς!!!Θά τό δοκιμάσω!!!Καλό Σ/Κ!!!Πολλά φιλιά!!!

Neanikon Pastry Blog said...

Καλησπέρα !!
Το μάγκο είναι τόσο ωραίο που θα έδωσε τέλεια γεύση στο πιάτο σου, ιδιαίτερη και εξωτική.
Καλό μήνα !!

Μάχη Μ said...

Καλομαγειρεμένο, και διαφορετικό με το μάνγκο το αρνάκι.
Τέλειες φωτογραφίες, και πολύ νοστιμιά!!
Καλό μήνα Ειρήνη!

- spoonstories- said...

Αυτές οι περίεργες γεύσεις με πεθαίνουν!! Θαύμα το φαγητό σου κοριτσάκι!!!Καλό Μήνα είπαμε??

Vasso D said...

Αυτή τη συνταγή θέλω να τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!Ομολογώ, ότι το αρνάκι δε το είχα φανταστεί με ανατολίτικο αέρα, αλλά μυρωδιές των υλικών το κάνουν άκρως δελεαστικό!
Καλό μήνα!

Δημιουργία said...

Καλό μήνα Ειρήνη μου με υγεία. Το φαγάκι σου όμορφο γεμάτο χρώματα και αρώματα!

ΕΛΕΝΑ said...

Γεύσεις αγαπημένες, που τις συνδύασες τόσο όμορφα Ειρήνη μου και μας σερβίρισες φαγάκι πεντανόστιμο, όλο αρώματα!
Φιλάκια, καλή βδομάδα από αύριο~

nieneke nia said...

Δεν τρώω αρνάκι ..άλλα έτσι
θα δοκίμασα ..φαίνεται πολύ
νόστιμο..καλο μηνα !!!!

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη μου... τέλειο έγινε το αρνάκι σου!!! Πολύ καλό!!
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!!

Αγγελική~CooKika said...

Ειρήνη μου, τέλεια συνταγή! Εναλλακτικό αρνάκι, που βέβαια δεν το προτιμώ αλλά έτσι θα το δοκίμαζα σίγουρα!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

evi@thehealthycook said...

πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!!
καλό βράδυ!

Mary said...

Πρωτότυπη συνταγή και πολύ ωραία εμφάνιση! Φρούτο σε φαγητό δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να βάλω αλλά με προκαλείς Ειρηνάκι μου!

Σε φιλώ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...