Wednesday, 20 May 2015

Ψωμί με κολοκύθα και λαδοτύρι


Το λαδοτύρι, ένα από τα ωραιότερα κατά την γνώμη μου ελληνικά παραδοσιακά τυριά, ήταν δώρο από τον μικρό μου αδελφό, όταν επέστρεψε από ένα ταξίδι στο όμορφο νησί της Μυτιλήνης.
Μ’ αυτό έφτιαξα ένα σωρό νοστιμιές, ανάμεσα στις οποίες και το σημερινό ψωμάκι.
Στο ψωμάκι μου εκτός από το λαδοτύρι, πρόσθεσα και την πολυαγαπημένη μου κίτρινη κολοκύθα.
Έφτιαξα έτσι ένα ψωμί που φούσκωσε όμορφα χωρίς να στεγνώνει και διατηρήθηκε αφράτο και μαλακό.
Λίγο ξύσμα λεμονιού έδωσε άρωμα στο ψωμάκι μου, ενώ η προσθήκη μικρής ποσότητας κουρκουμά του έδωσε ένα ελαφρά κιτρινωπό χρώμα.
Το δοκιμάσαμε στο πρωινό μας αλειμμένο με λίγο βουτυράκι και μαρμελάδα ή μέλι.
Το φάγαμε στο μεσημεριανό μας γεύμα αντί άλλου ψωμιού.
Φρυγανίσαμε λίγο το ψωμάκι το βράδυ, το αλείψαμε με φουντουκόπαστα και συνοδεύσαμε με αυτό το βραδινό μας ρόφημα.
Σούπερ!! Ταίριαζε με όλα! Όπως καταλαβαίνετε καταναλώθηκε γρήγορα!!
Σε ευχαριστώ πολύ αδελφούλη μου για το ωραίο σου δωράκι!!
Πάμε όμως να φτιάξουμε το ψωμάκι μας!

Τα υλικά μας:
μισό κιλό αλεύρι δυνατό για ψωμί
2 φακελάκια των 8 γρ. ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/4 κουταλάκι κουρκουμά
ξύσμα από μισό λεμόνι
1 κούπα τριμμένη και στυμμένη κίτρινη κολοκύθα
1 φλιτζάνι τριμμένο λαδοτύρι Μυτιλήνης
1 μέτριο αυγό
2 κουταλιές μαργαρίνη
200 γρ. χλιαρό γάλα
Επιπλέον
1 κουταλιά λιωμένη μαργαρίνη
σουσάμι
Στην πράξη:
Τρίβουμε ένα κομμάτι καθαρισμένης κίτρινης ή πορτοκαλί κολοκύθας στον ψιλό τρίφτη τυριού. Την στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας ώστε να αφαιρεθούν όσα περισσότερα υγρά γίνεται.
Μετράμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη και στυμμένη κολοκύθα. Κατόπιν την απλώνουμε σε τριπλό απορροφητικό χαρτί. Όταν δούμε ότι το χαρτί έχει βραχεί από τα υγρά της κολοκύθας, το αντικαθιστούμε με άλλο μια φορά ακόμα. Αφήνουμε την κολοκύθα στην άκρη.
Βάζουμε σε κατσαρολίτσα το γάλα να ζεσταθεί μαζί με την μαργαρίνη. Όταν λιώσει η μαργαρίνη αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει το μείγμα.
Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι μαζί με τον κουρκουμά. Προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη, τα δύο φακελάκια ξηρή μαγιά, το ξύσμα λεμονιού και το τριμμένο λαδοτύρι.
Αφρατεύουμε με τα χέρια μας την τριμμένη κολοκύθα, ώστε τα τρίμματα να ξεχωρίσουν μεταξύ τους όσο γίνεται. Προσθέτουμε την κολοκύθα στο μείγμα του αλευριού και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά.
Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του μείγματος του αλευριού. Ρίχνουμε μέσα το αυγό που έχουμε προηγουμένως χτυπήσει λίγο με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε και την μισή ποσότητα του χλιαρού γάλακτος με την λιωμένη μαργαρίνη. Ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά μας και προσθέτουμε όση από την υπόλοιπη ποσότητα γάλακτος με μαργαρίνη χρειαστεί, για να επιτύχουμε μια μέτριας υφής ζύμη. Εγώ χρησιμοποίησα όλη την αυτή την ποσότητα.
Ζυμώνουμε για ακόμα 5 λεπτά, ως η ζύμη μας να γίνει ελαστική και να μην κολλά στα χέρια. Την πλάθουμε στρογγυλό καρβελάκι και την τοποθετούμε σε επίσης στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 20 εκ. με ψηλά τοιχώματα. Έχουμε φροντίσει ήδη να καλύψουμε τον πυθμένα και τα πλαϊνά του ταψιού με αντικολλητικό χαρτί.
Με κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε το σχήμα του σταυρού στο καρβελάκι και το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.

Το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Λιώνουμε την μία κουταλιά μαργαρίνη και την αφήνουμε να χλιάνει. Με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια της φουσκωμένης ζύμης και κατόπιν αν θέλουμε την πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Βάζουμε το καρβελάκι μας να ψηθεί για μία ώρα περίπου ανάλογα τον φούρνο μας, στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ο φούρνος μας θα είναι ήδη καλά προθερμασμένος.
Εγώ έψησα το ψωμάκι σε αλουμινένιο ταψί τοποθετημένο στο κέντρο του φούρνου μου. Το αλουμινένιο ταψί επιτρέπει στο ψωμί μας να ψηθεί καλά και από την κάτω πλευρά του. Δεν θα το βάλουμε όμως κοντά στον πυθμένα του φούρνου, γιατί είναι πολύ πιθανόν να παραψηθεί το κάτω μέρος του ψωμιού ή ακόμα και να καεί.
Μετά από μισή ώρα ψησίματος χρειάστηκε να το σκεπάσω με αλουμινόχαρτο, γιατί είχε αρχίσει να παίρνει χρώμα.
Το ψωμί μας είναι έτοιμο και θα πρέπει αν το χτυπήσουμε με το χέρι μας από κάτω, να ακούγεται κούφιος ήχος.
Το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά. Κατόπιν το φυλάμε σε πλαστική σακούλα τροφίμων ή κουτί, προστατεύοντάς το από το να στεγνώσει και να σκληρύνει γρηγορότερα. Παρ' όλα αυτά όπως σας είπα και στην εισαγωγή την ανάρτησης, το συγκεκριμένο ψωμάκι λόγω των υλικών της σύστασής του δεν στεγνώνει γρήγορα.
Μπορούμε να φυλάξουμε το ψωμάκι που δεν πρόκειται να καταναλώσουμε σύντομα, κλεισμένο μέσα σε πλαστική σακούλα τροφίμων στον καταψύκτη μας.
Επιπλέον μπορούμε να το κόψουμε σε φέτες έχοντας έτσι έτοιμες μερίδες ψωμιού, χωρισμένες μέσα σε πλαστικά σακουλάκια στην κατάψυξη. Όταν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσουμε, τις ξεπαγώνουμε τυλιγμένες σε καθαρή πετσέτα και είναι της ώρας! Αν θέλουμε τις ζεσταίνουμε λίγο σε χαμηλό φούρνο.
Το ίδιο κάνω για όλα τα είδη ψωμιού, είτε είναι σπιτικά είτε είναι αγορασμένα από τον φούρνο της γειτονιάς.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

12 comments:

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Καλημέρα!!! Καταρχήν λέμε ναι σε όλα τα σπιτικά ψωμάκια. Έπειτα σκέφτομαι τί πρωτότυπη συνταγή είναι αυτή!!! Μπράβο για την ιδέα, εννοείται ότι θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!

Maria B. said...

Ακουσα ψωμάκι φρέσκο και σπιτικό και έτρεξα !!!!!!!!!!!!!!!!!
μμμμμμμμ!!! μοσχοβολάει !!!!
Ενα καρβελάκι παρακαλώ για μένα !!!!!!
πρέπει να είναι πεντανόστιμο!!
γεια στα χεράκια σου Ειρηνάκι !!!!

φιλια πολλλά πολλά

AgapameAnDolmas said...

ενδιαφερον ψωμακι!! σιγουρα θα εχει ιδιαιτερη γευση!

kikitchen and the chef said...

ειρηνη ειναι απο τα πιο ωραια σπιτικα ψωμακια που εχω δει!
μπραβο γεια στα χερια σου,κραταω φυσικα τη συνταγη!!!!
φιλια!!!!

Αγγελική~CooKika said...

Συμφωνώ απόλυτα για το λαδοτύρι! Φαίνεται υπέροχο το αφράτο αυτό ψωμάκι!!Μπράβο!!
Φιλια

DIMI said...

Καλησπέρα Ειρήνη μου!!Μού αρέσει πολύ τό λαδοτύρι!!Τό καρβελάκι σου φαίνεται τόσο λαχταριστό!!Πρωτότυπη η συνταγή σου!!Θά δοκιμαστεί πολύ σύντομα!!Καλή εβδομάδα!!Φιλιά!!

Μάχη Μ said...

Πολύ διαφορετική και ωραία η συνταγή σου Ειρήνη, έχει τόσο ωραία υλικά, αλλά και εικόνα που πιστεύω ότι θα είναι υπέροχο.
Καλό απόγευμα!

Δημιουργία said...

Αγαπάω Ειρήνη μου το ψωμάκι αγαπάω και το λαδοτύρι οπότε το ψωμάκι σου θα δοκιμαστεί προσεχώς γιατί και από τη φωτογραφία το βλέπω φουσκωτό φουσκωτό . Όσο για το αλουμινένιο ταψί κάνει όπως μου έλεγε ο μπαμπάς μου το καλύτερο ψήσιμο.

Ξανθή said...

Πολύ καλό Ειρήνη!!

Αθηνά said...

Ειρήνη μου πολύ νόστιμο και αφράτο το ψωμάκι σου !! Φαίνεται πεντανόστιμο! Την καλημέρα μου!

Zina Z said...

εχω κρατησει κολοκυθα στην καταψυξη! και το ψωμι σου ειναι καλη αφορμη να τη χρησιμοποιησω! ευχαριστω!!!

- spoonstories- said...

Μπράβο Ειρήνη μου!Ένα τέτοιο ψωμί δεν περνάει καθόλου απαρατήρητο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...