Thursday 14 April 2016

Χταποδάκι κοκκινιστό με λιγκουΐνι


Το χταποδάκι όπως και να το μαγειρέψουμε, δίνει φαγάκια και μεζεδάκια λαχταριστά και πεντανόστιμα!
Αυτή τη φορά το μαγείρεψα κοκκινιστό, με μια πολύ γευστική και αρωματική σαλτσούλα.
Το συνοδεύσαμε με τα αγαπημένα μας λιγκουΐνι και απολαύσαμε ένα υπέροχο, νηστίσιμο φαγάκι!
Πάμε να μαγειρέψουμε!

Θα χρειαστούμε:
1 πακέτο (500 γρ.) ζυμαρικά λιγκουΐνι
(ή οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας)
1 χταπόδι ολόκληρο (1 κιλό περίπου)
5 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
Για την σάλτσα:
300 ml ντοματοχυμό
1 ξερό κρεμμύδι
μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ζάχαρη
1-2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
μια πρέζα κανέλα σκόνη
μια πρέζα μπαχάρι σκόνη
μισό φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
2-3 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό από το χταπόδι που θα βράσουμε
πιπέρι
αλάτι (προαιρετικά, εγώ δεν πρόσθεσα καθόλου)
Εκτέλεση:
Σε μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνομε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το χταπόδι.
Ρίχνουμε νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το ξύδι και το χταπόδι και τα βάζουμε να βράσουν.
Αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματιστεί στην επιφάνεια, με μια τρυπητή κουτάλα.
Βράζουμε το χταπόδι όσο χρειαστεί, μέχρι να μαλακώσει τελείως.
Κατόπιν το αφαιρούμε από το νερό και το τοποθετούμε σε καθαρή επιφάνεια.
Το νερό που έβρασε το χταπόδι δεν το πετάμε, θα μας χρειαστεί για την σάλτσα.
Τεμαχίζουμε το χταπόδι σε κομμάτια, όχι πολύ μικρά όμως.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε καρέ και το σοτάρουμε ελαφρά σε ελαιόλαδο.
Σβήνουμε με το κρασί, και ανακατεύουμε ως να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια από το νερό όπου έβρασε το χταπόδι.
Κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί ως να μαλακώσει το κρεμμύδι και να μην υπάρχουν πολλά υγρά στην σάλτσα μας.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα από το νερό του χταποδιού.
Τέλος προσθέτουμε στην σάλτσα και το χταπόδι και αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν για 5-6 λεπτά.
Σερβίρουμε το φαγάκι μας ζεστό, μαζί με τα λιγκουίνι, τα οποία περιχύνουμε με την νόστιμη σαλτσούλα που ετοιμάσαμε.
Καλή επιτυχία!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...