Saturday, 16 April 2016

Σαρλότ με φράουλες


Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά είναι αυτά που περιέχουν κρέμες.
Είναι δροσερά, μπορούμε να κάνουμε άπειρους συνδυασμούς, είτε πρόκειται για κρέμες ζαχαροπλαστικής, τυροκρέμες, μους κλπ.
Την σαρλότ με φράουλες και τυρόκρεμα σχεδίαζα πολύ καιρό τώρα να την φτιάξω, αλλά όλο και κάποια άλλη συνταγή έβγαινε στην μέση και η σαρλότ έπαιρνε αναβολή. Φέτος όμως με το που βγήκαν οι καινούργιες, φρέσκες και λαχταριστές φράουλες στην αγορά, το αποφάσισα!
Και ιδού το αποτέλεσμα!! Πολύ δροσερό, πολύ εμφανίσιμο γλυκό, γευστικό με τα αρώματα της φράουλας που τόσο αγαπάμε, να ξεχειλίζουν από αυτό.
Έχω φτιάξει την σαρλότ δύο φορές ως τώρα. Κάτι μου λέει πως θα την ξαναφτιάξω και πάλι και όχι μια φορά μόνο, όσο θα διαρκεί η σεζόν της φράουλας.
Σκέφτομαι μάλιστα να την προσφέρω στο φετινό Πασχαλινό μας τραπέζι, αντί για κάποιο άλλο γλυκό μετά το γεύμα.
Είναι μια πολύ ωραία πρόταση δεν νομίζετε;

Τα υλικά μας:
200 γρ. σαβαγιάρ
3/4 φλ. φρέσκο κρύο γάλα
1 κουταλιά λικέρ φράουλας
Για την κρέμα τυριού
600 γρ. τυρί κρέμα τ. Φιλαδέλφεια
200 ml. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
120 γρ. άχνη ζάχαρη
10 γρ. φύλλα ζελατίνης
1 κουταλιά λικέρ φράουλας
1 κουταλάκι υγρή βανίλια
φρέσκες φράουλες
Στην πράξη:
Χρειαζόμαστε μια φόρμα που κουμπώνει με διάμετρο 20 εκ. ή τσέρκι ζαχαροπλαστικής που θα το ρυθμίσουμε στην ίδια διάμετρο και θα το βάλουμε απευθείας επάνω σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Κόβουμε από την μία άκρη το ένα τέταρτο από κάθε μπισκότο σαβαγιάρ.
Σε ένα μπολ βάζουμε το φρέσκο κρύο γάλα και μια κουταλιά λικέρ φράουλας και ανακατεύουμε.
Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα για πολύ λίγο, καθώς δεν θέλουμε να απορροφήσουν πολύ υγρό γιατί θα μουλιάσουν.
Τοποθετούμε τα σαβαγιαρ περιμετρικά στην στεφάνη της φόρμας με το κομμένο μέρος προς τα κάτω.
Με τα περισσεύματα των σαβαγιάρ καλύπτουμε τον πυθμένα της φόρμας.
Τα ραντίζουμε και αυτά με λίγο γάλα με λικέρ.

Φτιάχνουμε την κρέμα τυριού.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα φύλλα της ζελατίνης με λίγο νερό και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά να μαλακώσουν. Τα στύβουμε καλά και τα βάζουμε σε κατσαρολίτσα μαζί με μια κουταλιά λικέρ φράουλας. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ως να λιώσει η ζελατίνη.
Αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει η ζελατίνη αλλά όχι να σταθεροποιηθεί.
Σε βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ μας βάζουμε το τυρί κρέμα με την άχνη ζάχαρη, την υγρή βανίλια και την κρέμα γάλακτος και τα χτυπάμε για 3-4 λεπτά να αφρατέψουν. Δοκιμάζουμε αν είναι όσο θέλουμε γλυκιά η κρέμα μας και ανάλογα προσθέτουμε άχνη ζάχαρη αν χρειάζεται.
Προσθέτουμε την λιωμένη ζελατίνη με το λικέρ φράουλας και χτυπάμε πάλι για ένα λεπτό, ως να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
Απλώνουμε το ένα τρίτο της κρέμας στην βάση της φόρμας.
Κόβουμε φρέσκες φράουλες σε κομμάτια και τα τοποθετούμε πάνω στην κρέμα.

Απλώνουμε άλλη μία στρώση κρέμας και καλύπτουμε και αυτήν με κομμένες φρέσκες φράουλες.
Τέλος απλώνουμε και το τελευταίο 1/3 της κρέμας.
Καλύπτουμε την επιφάνεια με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε το γλυκό στο ψυγεία για 3 ώρες περίπου, ως να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Πριν σερβίρουμε την σαρλότ, αφαιρούμε προσεκτικά την στεφάνη της φόρμας ή το μεταλλικό τσέρκι. 
Στολίζουμε με φρέσκες φράουλες, σάλτσα φράουλας, σαντιγί ή όπως αλλιώς μας αρέσει.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...