Friday, 8 April 2016

Μαρμελάδα φράουλα με λικέρ φράουλας


Νωρίς νωρίς βγήκαν φέτος οι φραουλίτσες στην αγορά!
Ο καλός καιρός που είχαμε αυτόν τον χειμώνα τις ευνόησε και άρχισαν να ωριμάζουν συντομότερα από ότι συνήθως.
Έτσι και εμείς αρχίσαμε τις φραουλονοστιμιές και πάλι!
Μια νόστιμη μαρμελάδα φράουλας που έφτιαξα είναι η σημερινή μας συνταγή.
Μαρμελάδα φράουλα φτιάχνω σχεδόν κάθε χρόνο μιας και είναι από τις πιο αγαπημένες μας. Αυτήν την φορά πρόσθεσα και σπιτικό λικέρ φράουλας για να δώσω πιο έντονο άρωμα στην μαρμελάδα μου.
Έχω φτιάξει ήδη δύο δόσεις και θα φτιάξω και τρίτη γιατί έτσι γρήγορα που αδειάζουν τα βάζα, προβλέπω ότι δεν θα μας φθάσει!
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε και παρέα μαρμελάδα φράουλα και να κλείσουμε μέσα σε βαζάκια την υπέροχη γεύση και το άρωμα της φράουλας!

Τα υλικά μας:
900 γρ. φράουλες (καθαρό βάρος)
750 γρ. ζάχαρη απλή
μισό φασόλι βανίλιας ή 1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
40 ml. λικέρ φράουλας
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
Στην πράξη:
Σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τις καθαρισμένες φράουλες.
Χρησιμοποιώντας το μπλέντερ με το πόδι, τις πολτοποιούμε ως του σημείου που επιθυμούμε. Μπορούμε δηλαδή να τις πολτοποιήσουμε εντελώς ή το μεγαλύτερο μέρος τους, αφήνοντας κάποια μεγάλα κομμάτια άκοπα. Προσωπικά προτιμώ την δεύτερη επιλογή γιατί μας αρέσει να βρίσκουμε κομμάτια φράουλας όταν τρώμε την μαρμελάδα μας.
Ρίχνουμε επάνω στις πολτοποιημένες φράουλες όλη την ζάχαρη.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε ως έχουν για 2-3 ώρες. Οι φράουλες θα βγάλουν τα ζουμιά τους λιώνοντας την ζάχαρη.
Αφαιρούμε από το μισό φασόλι βανίλιας τους σπόρους και τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα, μαζί με το φλούδι της βανίλιας.
Κατόπιν βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ως η μαρμελάδα μας να φθάσει στην επιθυμητή πυκνότητα. 
Ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα, φθάνοντας ως τον πυθμένα της κατσαρόλας.
Αφού δέσει η μαρμελάδα προσθέτουμε το λικέρ, το χυμό του λεμονιού και βράζουμε για δυο τρία λεπτά ακόμα.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την σκεπάζουμε με το καπάκι της. Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη για 5 λεπτά.
Κατόπιν αφαιρούμε τυχόν αφρό που έχει σχηματιστεί κατά την διάρκεια του βρασμού, στην επιφάνεια της μαρμελάδας.
Αν έχουμε επιλέξει να προσθέσουμε άρωμα βανίλιας αντί για φασόλι βανίλιας, το προσθέτουμε τώρα.
Μοιράζουμε την μαρμελάδα όπως είναι ζεστή σε βάζα που έχουμε ήδη αποστειρώσει.
Κλείνουμε πολύ καλά με τα καπάκια τους.
Αφήνουμε τα βάζα στην άκρη χωρίς να τα κουνήσουμε καθόλου, ως να κρυώσουν εντελώς. Όταν κρυώσουν τα βάζα με την μαρμελάδα, τα καπάκια τους θα έχουν τραβηχτεί προς τα μέσα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν σφραγίσει.
Τα φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. 
Αν κάποιο από τα βάζα δεν σφράγισε σωστά, το βάζουμε στο ψυγείο και το καταναλώνουμε πρώτο.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...