Monday, 25 April 2016

Τσουρέκια με βούτυρο γάλακτος


Πλησιάζει το Πάσχα και οι κουζίνες μας θα μοσχομυρίσουν και πάλι!!!
Τι κουλούρια, τι τσουρέκια, τι γλυκάκια λογής λογής έχουμε να φτιάξουμε και φέτος!
Αρώματα από μαστίχα ή βανίλια, μαχλέπι ή κακουλέ (κάρδαμο), πορτοκάλι θα πλημμυρίσουν τον αέρα και οι φούρνοι των σπιτιών θα δουλέψουν στην κυριολεξία "υπερωρίες"!!!
Χαρακτηριστικό πασχαλινό, παραδοσιακό έδεσμα τα τσουρέκια, είναι από τα γλυκά που δεν λείπουν από κανένα Ελληνικό σπίτι.
Έτσι και εγώ φτιάχνω σχεδόν κάθε χρόνο τα τσουρέκια μας στην κουζίνα μου, με τα χεράκια μου.
Συνήθως στα τσουρέκια μου χρησιμοποιώ βούτυρο φρέσκο αγελάδας, καθώς θεωρώ ότι είναι πιο ελαφρύ.
Η σημερινή συνταγή είναι μια παραλλαγή εκείνης που φτιάχνω συνήθως. Έχω προσθέσει βούτυρο γάλακτος και αρκετά λιγότερο βούτυρο αγελάδας.
Τα τσουρέκια αυτά τα έφτιαξα πρώτη φορά πέρυσι και μας άρεσαν. Αποφάσισα λοιπόν να τα ξαναφτιάξω και φέτος λίγο νωρίτερα, για να σας τα δείξω.
Τα απολαύσαμε άλλη μια φορά και προσωπικά, λατρεύω να τα βουτάω στον πρωινό μου καφέ.
Σκέτη νοστιμιά!
Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξουμε!

Τα υλικά μας:
800 γρ. περίπου, αλεύρι για τσουρέκια
100 γρ. βούτυρο γάλακτος καλής ποιότητος
50 γρ. βούτυρο αγελάδας
3 μέτρια αυγά
150 ml. ζεστό γάλα
1 κουταλάκι μαχλέπι
μισό κουταλάκι μαστίχα
1/4 κουταλάκι αλάτι
230 γρ. ζάχαρη απλή
το ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
Για το προζύμι
70 γρ. φρέσκια μαγιά
1 φλ. αλεύρι από την αρχική ποσότητα
100 ml. χλιαρό γάλα
1 κουταλάκι ζάχαρη
Για το άλειμμα
1 κρόκο αυγού
φρέσκο γάλα
Στην πράξη:
Φτιάχνουμε το προζύμι:
Σε μπολ βάζουμε την μαγιά με την ζάχαρη και το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν η μαγιά και η ζάχαρη στο γάλα.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε το μπολ σε ζεστό σημείο ως να αφρίσει το μείγμα. Αν δεν αφρίσει το μείγμα της μαγιάς, τότε σημαίνει ότι η μαγιά που χρησιμοποιήσαμε έχει χάσει την δύναμή της. Θα πρέπει να ξαναρχίσουμε την διαδικασία από την αρχή.
Όταν δούμε ότι το μείγμα άφρισε, τότε προσθέτουμε και το ένα φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και θα έχουμε ένα ζυμαράκι πολύ μαλακό.
Σκεπάζουμε και πάλι με την μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει το προζύμι.
Σε ξύλινο γουδί ή στο μούλτι, βάζουμε την μαστίχα μαζί με το μαχλέπι και ένα κουταλάκι ζάχαρη. Τα χτυπάμε καλά να γίνουν σκόνη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μείγμα των μπαχαρικών. Δεν προσθέτουμε τα μπαχαρικά μετά, γιατί το μαχλέπι συνήθως δεν κονιορτοποιείται εντελώς και αν δεν κοσκινιστεί θα βρίσκουμε μικρά κομματάκια στο τσουρέκι μας.
Προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού και το αλάτι.
Ζεσταίνουμε καλά το γάλα και προσθέτουμε την ζάχαρη. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο γάλακτος μαζί με το βούτυρο αγελάδας. Δεν θέλουμε καυτό το μείγμα των δύο βουτύρων, να είναι όμως ζεστό. Κρατάμε σε ένα γυάλινο μπολάκι τρεις κουταλιές από αυτό το μείγμα.
Ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι σε μια λεκάνη ζυμώματος. Κάνουμε μια λακουβίτσα στην μέση και ρίχνουμε το ζεστό γάλα με την ζάχαρη, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το προζύμι και το βούτυρο, εκτός από τις τρεις κουταλιές που έχουμε αφήσει στην άκρη.
Αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά, παίρνοντας λίγο λίγο το αλεύρι από τα πλάγια. Ζυμώνουμε ως να έχουμε μια ζύμη σχετικά μέτρια.
Προσθέτουμε και τις τρεις κουταλιές λιωμένο βούτυρο που έχουμε κρατήσει στην άκρη.
Τώρα ζυμώνουμε με φορά από έξω προς τα μέσα, ως να απορροφηθεί και αυτό το βούτυρο. Η ζύμη μας πρέπει είναι ελαστική.
Σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες και βάζουμε την λεκάνη με την ζύμη του τσουρεκιού σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αν θέλουμε μπορούμε να προθερμάνουμε τον φούρνο μας στου πενήντα βαθμούς Κελσίου και κατόπιν να τον σβήσουμε. Βάζουμε την λεκάνη μέσα σκεπασμένη με τις πετσέτες και αφήνουμε την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη. Έτσι η ζύμη θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο για να φουσκώσει, από ότι αν την αφήναμε σε κάποιο ζεστό σημείο της κουζίνας μας.
Στρώνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για να ψήσουμε τα τσουρέκια μας, με αντικολλητικό χαρτί.
Πατάμε την ζύμη να ξεφουσκώσει και πλάθουμε τα τσουρέκια μας σε όποιο σχήμα μας αρέσει.
Τα βάζουμε στο ταψί που έχουμε προετοιμάσει σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο και τα σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Μπορούμε να τα βάλουμε σε χλιαρό φούρνο να φουσκώσουν, όπως περιγράφω παραπάνω.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθ. Κελσίου.
Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με λίγο γάλα, πολύ καλά για να διαλυθεί.
Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά τα τσουρέκια.
Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή ψιλοκομμένο.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε περίπου είκοσι λεπτά, αν πρόκειται για μικρά τσουρέκια.
Εγώ έφτιαξα ένα μεγάλο και το έβαλα σε στρογγυλό ταψάκι με τριάντα εκ. διάμετρο και ψηλά τοιχώματα. Αν το θέλουμε πιο χαμηλό σε ύψος θα το βάλουμε σε λίγο μεγαλύτερο ταψάκι.
Το έψησα για 45 λεπτά στους ίδιους βαθμούς.
Βγάζουμε το ταψί με τα ψημένα τσουρέκια από τον φούρνο και το αφήνουμε ως έχει για μερικά λεπτά.
Κατόπιν βγάζουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε σε σχάρα για μπισκότα να κρυώσουν εντελώς.
Τα φυλάμε σε πλαστική σακούλα τροφίμων ή κουτί που κλείνει καλά για να μην στεγνώσουν.
Καλή επιτυχία!! Και του χρόνου!!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...