Friday, 22 April 2016

Πέρκα με πράσα και μυρωδικά


Την Κυριακή των Βαΐων τρώμε ψαράκι, όπως είπε προχθές η Ειρήνη, δίνοντάς μας την πολύ νόστιμη πρότασή της για σκουμπράκια ντοματοριγανάτα.
Σήμερα θα σας δώσω κι εγώ την δική μου, για ένα πολύ «ανοιξιάτικο» ψαράκι με πράσα, σπανάκι, μάραθα, μυρώνια και πολλά αρωματικά και πάνω απ’ όλα μια κόκκινη σαλτσούλα με βασιλικό.
Όσοι το φτιάξετε, θα διαπιστώσετε δύο πράγματα.
Πρώτον ότι όταν μπαίνει το ταψί στον φούρνο και όσο το φαγάκι ψήνεται, το σπίτι όλο μοσχοβολάει!!
Δεύτερον, το άρωμα και την νοστιμιά που αναδύονται σε κάθε πιρουνιά, όταν έρθει η ώρα να το δοκιμάσετε!
Απερίγραπτη νοστιμιά σας λέω!!
Πάμε να το ετοιμάσουμε!

Θα χρειαστούμε:
2 μεγάλα φιλέτα πέρκας (1200-1400 γρ. συνολικά)
2 κρεμμύδια
5 πράσα
μισό ματσάκι μυρώνια
1 κούπα μάραθο ψιλοκομμένο
1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
300 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο ή 500 γρ. φρέσκο
1 κουταλάκι βασιλικό αποξηραμένο
1 κουταλάκι εστραγκόν
1 βαζάκι (400 γρ.) έτοιμη σάλτσα ντομάτας με βασιλικό
αλάτι – πιπέρι
Επιπλέον
ελαιόλαδο, ρίγανη, βασιλικό
Τι κάνουμε:
Εάν το σπανάκι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι φρέσκο, το ζεματάμε για λίγο και το στραγγίζουμε καλά. Εάν είναι κατεψυγμένο, το αφήνουμε ως έχει.
Αφαιρούμε τα σκληρά κοτσανάκια από τον μάραθο και τον μαϊντανό και ψιλοκόβουμε τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσανάκια.
Κόβουμε τα μυρώνια σε μικρότερα κομμάτια, τα κρεμμύδια σε φέτες και τα πράσα (το άσπρο μέρος και το τρυφερό πράσινο) σε ροδέλες.
Βάζουμε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μας και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια, να γυαλίσουν και να μαλακώσουν λίγο.
Προσθέτουμε το σπανάκι, τα υπόλοιπα χορταρικά και τα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί για περίπου 10 λεπτά.
Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι, το ζητούμενο όμως είναι να μείνουν στο τέλος όλα χωρίς πολλά υγρά.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Κόβουμε την πέρκα σε μικρότερα κομμάτια και τα αραδιάζουμε στην γάστρα μας ή σε σκεύος με καπάκι. Αλλιώς σε ένα πυρέξ το οποίο πριν το βάλουμε στον φούρνο θα το καλύψουμε με αλουμινόχαρτο.
Πάνω από το ψάρι απλώνουμε με ένα κουτάλι το περιεχόμενο της κατσαρόλας, φροντίζοντας να καλύψουμε όλο το ψάρι.
Πάνω από τα χορτάρικα απλώνουμε την σάλτσα ντομάτας.
Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια του φαγητού και πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη και βασιλικό.
Καλύπτουμε την γάστρα ή το σκεύος που χρησιμοποιούμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα για 35-40 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη.
Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Σερβίρουμε στα πιάτα μας με τρυπητή σπάτουλα και καλή μας όρεξη!
Καλή επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...