Wednesday, 27 April 2016
Τάρτα με σπαράγγια και κρέμα πράσου
Τα σπαράγγια είναι από τα πιο όμορφα και νόστιμα λαχανικά!
Με λεπτό άρωμα και ντελικάτη γεύση! Με λίγες θερμίδες αλλά υψηλή διατροφική αξία!
Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.
Ομοίως πλούσια και σε μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό μας.
Όσον αφορά την τιμή αγοράς τους, είναι πολύ πιο προσιτή από ότι στο παρελθόν όπου εθεωρούντο τροφή πολυτελείας.
Την περίοδο που μπορώ να τα προμηθευτώ φρέσκα στην αγορά, προσπαθώ να τα εκμεταλλευθώ με διάφορους τρόπους. Από απλά βρασμένα και περιχυμένα με λίγο ελαιόλαδο ή λιωμένο βουτυράκι, ως και μέσα σε μία τάρτα σαν και αυτή που θα σας δείξουμε σήμερα.
Σπαράγγια σε συνδυασμό με μια νόστιμη κρέμα πράσου επάνω σε βάση αφράτης σφολιάτας, έδωσαν μια πλούσια σε γεύση και όμορφη σε εμφάνιση τάρτα!!
Την συνόδευσα με την αγαπημένη μας παγωμένη μπυρίτσα (Paulaner Salvator) και μια δροσερή σαλάτα από ντοματίνια διαφόρων χρωμάτων. Ήταν ένα γεύμα που ευχαριστηθήκαμε ιδιαιτέρως!
Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα για το τραπέζι του Πάσχα. Είναι εποχή που υπάρχουν ωραία φρέσκα σπαράγγια και σίγουρα η τάρτα αυτή θα εντυπωσιάσει!
Θα χρειαστούμε:
1 φύλλο σφολιάτας
500 γρ. πράσα καθαρισμένα
500 γρ. σπαράγγια
120 ml. κρέμα γάλακτος
200 γρ. κρέμα τυρί τ. Φιλαδέλφεια
30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
50 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης ή γραβιέρα τριμμένη
60 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο
3 μεγάλα αυγά
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι φρέσκο βούτυρο αγελάδας
Στην πράξη:
Χρειαζόμαστε μια ταρτιέρα στρογγυλή με διάμετρο 26 εκ. Την βουτυρώνουμε καλά.
Απλώνουμε στην ταρτιέρα την σφολιάτα αφήνοντας ένα εκατοστό ζύμης να εξέχει επάνω από το χείλος του σκεύους. Κόβουμε τα περισσεύματα της ζύμης και με αυτά συμπληρώνουμε τα κενά που μπορεί να υπάρχουν.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε την σφολιάτα σε πολλά σημεία.
Ψήνουμε την σφολιάτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Αφού την βγάλουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια, αφαιρώντας τα σκληρά τους μέρη. Τα πλένουμε και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει για 7-8 λεπτά να μαλακώσουν. Τα αφαιρούμε και τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας, να στραγγίσουν εντελώς.
Πλένουμε καλά τα καθαρισμένα πράσα. Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
Βάζουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθούν. Ρίχνουμε τα πράσα στο ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε ως να μαλακώσουν καλά και να ροδίσουν.
Αφαιρούμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε τα πράσα στην άκρη να κρυώσουν. Κατόπιν τα ρίχνουμε σε βαθύ μπολ.
Προσθέτουμε στο μπολ τα τριμμένα τυριά, το τυρί κρέμα, την κρέμα γάλακτος, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και πιπέρι. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται.
Σε μπολάκι ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά. Τα προσθέτουμε στο μπολ με τα πράσα. Ανακατεύουμε καλά την γέμιση.
Αδειάζουμε την γέμιση στην προψημένη σφολιάτα και με ένα κουτάλι ισιώνουμε την επιφάνεια.
Τοποθετούμε τα σπαράγγια στην επιφάνεια της γέμισης.
Μοιράζουμε ένα κουταλάκι βούτυρο αγελάδας επάνω στην επιφάνεια της τάρτας.
Βάζουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας.
Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.