Tuesday, 26 April 2016

Σμυρνέϊκα κουλουράκια


Υπέροχα Σμυρνέϊκα κουλουράκια που μου έφερε η φίλη μου η Έφη γιατί όπως μου είπε, Πάσχα χωρίς Σμυρνέϊκα δεν γίνεται !!
Δοκιμάστε να τα φτιάξετε και είμαι σίγουρη ότι θα τ' απολαύσετε μέχρι το τελευταίο ψιχαλάκι!
Εννοείται βέβαια ότι αυτά τα κουλουράκια δεν τα φτιάχνουμε μόνο το Πάσχα αλλά είναι ευπρόσδεκτα όλο το χρόνο!
Αν πάλι δεν τα φτιάξετε ελάτε να σας κεράσω μαζί με τσαγάκι ή καφεδάκι, στο σερβίτσιο που μου είχε αγόρασε η μανούλα μου από το Μινιόν, λίγο μετά που γεννήθηκα, vintage δηλαδή κι αυτό και εγώ!!!

Υλικά για 2 ταψάκια του φούρνου
750 γρ. αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο φυτίνη
250 γρ. ζάχαρη
1/4 του ποτηριού του κρασιού ούζο
1 βανίλια
1 αυγό
1/2 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
1/4 του ποτηριού του νερού, χυμό πορτοκάλι
3-4 κουταλιές γάλα φρέσκο
ξύσμα από μισό λεμόνι
Επιπλέον
ένα αυγό χτυπημένο για επάλειψη πριν τα ψήσουμε
Τι κάνουμε:
Χτυπάμε στο μίξερ για 15 περίπου λεπτά το βούτυρο μόνο του.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και ξαναχτυπάμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε στο μίξερ τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το μπεϊκιν και ξανα-χτυπάμε για λίγο. 
Εάν το μίξερ μας έχει εξάρτημα για ζύμωμα, το τοποθετούμε και συνεχίζουμε προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν, προσέχοντας μήπως και δεν το χρειάζεται όλο. Το ζητούμενο είναι η ζύμη που θα προκύψει, να είναι μαλακιά και εύπλαστη.
Εάν δεν έχουμε το εξάρτημα μεταφέρουμε το μείγμα από το μίξερ σε μια λεκάνη, προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέϊκιν, και τα ζυμώνουμε.
Αφήνουμε την ζύμη λίγο να ξεκουραστεί.
Κατόπιν πλάθουμε κουλουράκια σαν βαρκούλες.
Για να πετύχουμε το σχήμα κάνουμε ένα μακρύ και λεπτό κορδόνι από την ζύμη, διπλώνουμε στα τρία και «τσιμπάμε» με τα δάκτυλά μας τις δυο άκρες.
Στρώνουμε λίγο τα πλαϊνά για να δώσουμε μακρόστενο σχήμα και έτοιμα τα βαρκάκια μας για σαλπάρισμα ….. για ψήσιμο δηλαδή!
Τα τοποθετούμε σε ταψάκια που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε όλη την επιφάνεια τους με ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 160 βαθμούς, ως να ροδίσουν.
Καλή επιτυχία!
Κι εδώ βλέπετε τα κουλουράκια που έφτιαξε η Ελένη μας και που όπως δήλωσε ήταν απίστευτα νόστιμα!!!!!!!!!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...