Wednesday, 20 April 2016
Σκουμπράκια ντοματοριγανάτα
Το φαγάκι αυτό σας το προτείνω για την ημέρα των Βαΐων, αντί για τους κολιούς που κατά παράδοση μαγειρεύουμε.
Μπορείτε όμως να αντικαταστήσετε τα σκουμπράκια με κολιούς, αν θέλετε.
Το σκουμπρί είναι ένα νόστιμο ψάρι συγγενικό με τον κολιό. Είναι ένα ωφέλιμο ψάρι, πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα.
Από αυτό φτιάχνεται ο γνωστός μας τσίρος, ένας εξαιρετικά νόστιμος μεζές από λιαστό σκουμπρί.
Πρόσφατα σε επίσκεψή μας στην ψαραγορά, βρήκαμε φρεσκότατα σκουμπράκια, γυαλιστερά και λαχταριστά! Ο καλός μου ήθελε να μαγειρευτούν με συγκεκριμένο τρόπο και φυσικά δεν του χάλασα το χατίρι.
Τα ψαράκια μας ετοιμάζονται σε σύντομο χρόνο, γίνονται νοστιμότατα ενώ η συνταγή αυτή είναι πολύ εύκολη.
Πάμε να μαγειρέψουμε!
Θα χρειαστούμε:
4 μέτρια σκουμπριά
2 μέτριες σκελίδες σκόρδου
2 μεγάλες ντομάτες
ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
Προαιρετικά
1-2 μικρά καυτερά πιπεράκια (πεπεροντσίνι)
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τα σκουμπράκια από τα εντόσθια και αν θέλουμε αφαιρούμε και τα κεφάλια τους. Τα πλένουμε πολύ καλά.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες.
Ρίχνουμε λίγο λάδι σε ένα ταψάκι. Απλώνουμε στον πυθμένα του τις μισές φέτες ντομάτας.
Τοποθετούμε τα σκουμπράκια επάνω στις φέτες ντομάτας.
Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις κόβουμε σε φέτες.
Βάζουμε μερικές φέτες σκόρδου μέσα στην κοιλιά των ψαριών.
Το σκουμπρί αλλά και τα συγγενικά του είδη, όπως ο κολιός, έχουν λίγο έντονη μυρωδιά. Τοποθετώντας φέτες σκόρδου στην κοιλιά τους, μετριάζουμε την ένταση αυτής της μυρωδιάς κάνοντάς τα συγχρόνως πιο νόστιμα.
Φετούλες σκόρδου τοποθετούμε και γύρω από τα ψάρια.
Αλατοπιπερώνουμε τα σκουμπριά και τα πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Καλύπτουμε τα ψάρια με τις υπόλοιπες φέτες ντομάτας.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και τις φέτες ντομάτας, έχοντας κατά νου ότι ήδη έχουμε αλατίσει τα ψάρια.
Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη ακόμα και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Στο σημείο αυτό προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε ένα - δύο καυτερά πιπεράκια.
Σκεπάζουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο.
Δεν προσθέτουμε νερό γιατί οι ντομάτες θα βγάλουν αρκετά υγρά. Παρ΄ όλα αυτά κατά την διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα σκουμπράκια και αν χρειαστεί θα προσθέσουμε λίγο νεράκι.
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 20-25 λεπτά.
Προς το τέλος του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, αφήνοντας το φαγητό μας να πάρει λίγο χρώμα.
Σερβίρουμε τα ντοματοριγανάτα σκουμπράκια μόλις βγουν από τον φούρνο.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.