Thursday, 21 April 2016

Αυγοκούλουρα με άρωμα τσουρεκιού


Παραδοσιακά πασχαλινά αυγοκούλουρα με γεύση και άρωμα τσουρεκιού!
Στα κουλουράκια μου χρησιμοποίησα ζάχαρη καρύδας αντί για κοινή ζάχαρη, γι αυτό και έχουν ένα πιο σκούρο χρώμα από το συνηθισμένο. Αν δεν την προτιμάτε όμως, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ίση ποσότητα λευκής ζάχαρης.
Την ζάχαρη καρύδας την βρίσκουμε σε όλα τα σ/μ, στο ράφι με τα υποκατάστατα της ζάχαρης. Είναι ιδανική για όσους προσέχουν την γραμμή τους ή το ζάχαρό τους.
Η ζάχαρη αυτή παράγεται από τα λουλούδια του δένδρου της καρύδας.
Είναι γλυκιά σαν την μαύρη ζάχαρη αλλά έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Είναι κατάλληλη για τους διαβητικούς, αλλά και για όλους εμάς που θέλουμε να κόψουμε την ζάχαρη, όχι όμως και τα γλυκά από την ζωή μας.
Πάμε να φτιάξουμε τα κουλουράκια μας, που βουτώντας τα στον καφέ μας θα νομίζουμε ότι γευόμαστε μαστιχομυρωδάτο τσουρεκάκι!!!!

Τα υλικά μας:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως και λίγο ακόμη)
160 γρ. βούτυρο φρέσκο (σε θερμοκρασία δωματίου)
320 γρ. ζάχαρη καρύδας
6 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
30 γρ. μπεικιν πάουντερ (περίπου 1,5 φακελάκι)
14 γρ. αμμωνία (περίπου μισό φακελάκι)
2 βανίλιες άρωμα
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα χλιαρό
1,5 κουταλάκι μαχλέπι σκόνη
1 κουταλάκι μαστίχα σκόνη
Επιπλέον
1 κρόκο αυγού για επάλειψη
Τι κάνουμε:
Κοσκινίζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι μαζί με το μπέικιν.
Xωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Στην συνέχεια προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μείγμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το γάλα στο οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία.
Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε τις βανίλιες, το μαχλέπι και την μαστίχα και ανακατεύουμε.
Τελευταίο ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν.
Πριν προσθέσουμε όλο το αλεύρι, ελέγχουμε την ζύμη μήπως δεν χρειάζεται να το βάλουμε όλο ή μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο παραπάνω. Το ζητούμενο είναι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική, που να πλάθετε εύκολα.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και κατόπιν αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί, για ένα δεκάλεπτο.
Κατόπιν πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με μια κουταλιά νερό ή τα κυλάμε σε δισκάκι στο οποίο έχουμε βάλει ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 20 περίπου λεπτά (ψήσιμο ανάλογα με τον φούρνο μας).
Καλή επιτυχία!
Μέτη

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...