Το μπρόκολο θεωρείται καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καροτενοειδή (ουσίες παρόμοιες με τη βιταμίνη Α), φυτικές ίνες, ασβέστιο και φυλλικό οξύ.
Τo μπρόκολο είναι επίσης πηγή πολλών ουσιών, που ονομάζονται φυτοχημικά ή χημικές ουσίες των φυτών, που μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες!!
Καλό είναι λοιπόν να βάλουμε το μπρόκολο στην διατροφή μας, όσο πιο συχνά μπορούμε.
Ένας νόστιμος τρόπος μαγειρέματός του ώστε να αρέσει και στα δύσκολα μέλη της οικογένειας, είναι να το κάνουμε γκρατέν.
Πάμε να δούμε μια εκδοχή του!
Θα χρειαστούμε:
2 μπρόκολα 750-800 γραμμάρια περίπου
1 κούπα παρμεζάνα τριμμένη
1 κούπα ένταμ τριμμένο
250 γρ. μπέικον
400 γρ. κρέμα γάλακτος
3-4 κουταλάκια βούτυρο βιτάμ
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη
Αφαιρούμε από τα μπρόκολα τα κοτσάνια τους και κόβουμε σε μπουκετάκια τα υπόλοιπα.
Αφού τα πλύνουμε καλά τα βάζουμε με μπόλικο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 5 λεπτά (ο χρόνος μετράει από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Όταν τελειώσει ο βρασμός σουρώνουμε προσεκτικά και τοποθετούμε τα μπουκετάκια ομοιόμορφα σ' ένα πυρέξ.
Ρίχνουμε το μπέικον ψιλοκομμένο να πάει παντού και πασπαλίζουμε με τα τυριά εναλλάξ, παρμεζάνα και ένταμ.
Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το βούτυρο (βάζουμε από ένα κουταλάκι βούτυρο σε διαφορετικά σημεία).
Κουνάμε λίγο το πυρέξ μας αριστερά δεξιά να ανακατευτούν τα υλικά και το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 30 λεπτά, στους 180 βαθμούς!
Καλή επιτυχία!
Vasia B.
Tuesday, 8 May 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
33 comments:
Αν και μου αρέσει βραστό το μπρόκολο κι ο σύζυγος διαμαρτύρεται αν το κάνω αλλιώς, προσωπικά δεν θα έλεγα όχι για μια μεριδούλα!!
Καλημέρα, φιλιά.
Kαλημέρα
Μπορώ να χρησιμοποιήσω και κατεψυγμένο μπρόκολο ή δεν θα μου γίνει καλό;
Μένη
Καλημέρα! και το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι τέλεια έτσι...έχουν πολύ πιο ενδιαφέρουσα γεύση!!!
Πολύ ωραίο! Κάποτε έκανα τόσο συχνά τέτοιο φαγάκι(με κουνουπίδι κυρίως) που τώρα το βλέπουν και παίρνουν δρόμο, χαχα! Εγώ πολύ θα ήθελα ένα πιατάκι πάντως:)
Vassia, να μια ωραία ιδέα να "κρύψουμε " τη μυρωδιά του μπρόκολου και να αναδείξουμε τη νοστιμιά του. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος, θα το φάνε ακόμα και εκείνοι που δεν συμπεριλαμβάνουν το μπρόκολο, στα αγαπημένα τους φαγητά. Και με το κουνουπίδι φαντάζομαι, μια χαρά θα γίνεται.
Καλή ημέρα να έχεις!
Καλά αυτή η φιλενάδα μου ζωγραφίζει όταν μαγειρεύει...Μπρόκολο γκρατέν...τι να πω τώρα...που πήρε ένα μπρόκολο απλό και το έκανε γκουρμέ πιάτο? Μπράβο φιλενάδα...
Θα συμφωνήσω με την προλαλήσασα φιλενάδα Εύα, για τις γκουρμεδιές σου Βασάκι μου!
Λατρεύω το μπρόκολο γκρατέν και πραγματικά το τρώνε και τα δύσκολα παιδάκια, μέχρι και το δικό μου σκασμένο το αγαπά πολύ!
Φιλιά πολλά!!!!
Το μπρόκολο το συμπαθώ πολύ και μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο είναι απίστευτα λαχταριστό!
Φιλιά Βάσια, καλημέρα!
Μ'αρέσει πολύ το μπρόκολο και η συνταγή φαίνεται πεντανόστιμη! Φιλιά
Υπέροχο φαγητό, αγαπάμε πολύ το μπρόκολο στο σπίτι!!!
Φιλιά πολλά!!!
Vassia, το εχω μαγειρεψει το μπροκολο με παρομοια συνταγη και ο συζυγος το "τσακισε" χωρις να καταλαβει τι "κρυβοταν" κατω απο τα τυρια και το μπεικον.Θα ακολουθησω και τις δικες σου αναλογιες και θα ξανακανω το πειραμα :) Φιλια
Εχω ακούσει για τις ιδιότητες του αλλά δυστυχώς δεν το τρώει κανείς θέλω να δοκιμάσω όμως μια μέρα μήπως και καταφέρω να το βάλουμε στη διατροφή μας.
Εμεις Βασάκι μου, δυστυχώς και λεω δυστυχώς γιατί είναι πολλαπλες οι διατροφικές του ιδιοτητες, δεν το έχουμε εντάξει στο διατροφικό μας προγραμμα. Ισως εαν το δοκιμάσουμε με εναν τετοιο τρόπο μαγειρεμένο να μπορεσουμε να το συνηθίσουμε. Για να δούμε θα δοκιμάσω να το κάνω και θα σου πω.
φιλια πολλά πολλά πολλά πολλά πολλά (είδες πόσα φιλια σου στέλνω για να μην μου ζηλεύεις) χιχιχιχιχιχι!!! ζουλιαρα μου εσύ !!
Mari,το μπρόκολο βραστό με λαδάκι και λεμονάκι είναι πάντα πολύ καλό!!!
Δυστυχώς όμως δεν το τρώνε όλοι και ιδιαίτερα τα παιδιά!!!!
Με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο δελεαστικό,σου στέλνουμε μεριδούλα να δοκιμάσεις!!!
Καλό σου απόγευμα, φιλιά!!!!
Μένη μου δεν υπάρχει πρόβλημα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κατεψυγμένο μπρόκολο!
Θα το αφήσεις να ξεπαγώσει και να στραγγίξει από πιθανά υγρά και θα το χρησιμοποιήσεις!!!
Καλό σου απόγευμα!!!
Pansofix,συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!!!!
Καλό σου απόγευμα!!!
Mia maria, ίσως αν έχει περάσει πολύ καιρός να έχουν πεθυμήσει την γεύση του!!!χαχα!!
Καλό σου απόγευμα!!!!
Ειρήνη μου, με αυτό το σκεπτικό,να δελεάσω και τους δύσκολους της οικογένειας το μαγείρεψα έτσι το μπρόκολο και πέτυχε!!!
Με κουνουπίδι δεν το έχω προσπαθήσει γιατί δεν το συμπαθούν καθόλου!!!
Όμως σίγουρα θα γίνεται εξίσου νόστιμο!!!
Καλό σου απόγευμα!!!!
Έλα βρε Ευάκι μου σταμάτα με κάνεις και κοκκινίζω!!!!!!!χαχα!!!
Σ΄ευχαριστώ φιλεναδίτσα μου!!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!
Ελενάκι μου,για χάρη των παιδιών μας έχουμε γίνει πολύ γκουρμεδιάρες μαμάδες!!!χαχαχα!!!!
Πολλά φιλάκια φιλενάδα!!!!!
Ερμιόνη μου,είναι ένας τρόπος να τρώνε και οι δύσκολοι το μπροκολάκι που είναι τόσο υγιεινό!!
Καλό σου απόγευμα,φιλιά!!!!!
Purpleleath,αν σου αρέσει το μπρόκολο θα το λατρέψεις μαγειρεμένο και με αυτόν τον τρόπο!!!!!!
Καλό σου απόγευμα,φιλιά!!!
Ελένη μου,τυχερή που το αγαπάτε το μπρόκολο όλοι, γιατί μπορείς να τους το φτιάξεις με πολλούς τρόπους!!!
Καλό σου απόγευμα φιλιά!!!!
Vassi μου, είναι φοβερό το πως κρύβεται το μπρόκολο μέσα σε όλα αυτά τα υλικά!!!Γίνεται πεντανόστιμο σχεδόν για όλους!!!!
Να το δοκιμάσεις και με αυτές τις αναλογίες !!!
Φιλιά πολλά!!!!!
Rena,σε καταλαβαίνω προσπάθησε το με αυτό τον τρόπο σε μικρή ποσότητα και ίσως πετύχει το πείραμα και τους αρέσει!!!!
Καλό σου απόγευμα!!!
Μαράκι μου!!!χαχαχαχαχα!!!Ακόμη γελάω με το ζουλιάρα μου εσύ!!!χαχαχα!!!
Με το μπρόκολο και το κουνουπίδι είχαμε και εμείς θεματάκι μεγάλο!!!
Με αυτό το τρόπο καταφέραμε το μπρόκολο για το κουνουπίδι υπάρχει ακόμη άρνηση!!!Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!!!χαχαχα!!!
Πολλά πολλά φιλάκια φιλεναδίτσα μου!!!
Πολύ νόστιμο φαγητό!
Πολύ καλό! Πρέπει να το δοκιμάσω...
Φιλιά!!!
Απίθανο το μπρόκολο μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο ... το λατρεύω.
Φιλιά
Βάσω,αν σου αρέσει το μπρόκολο είναι πραγματικά πολύ νόστιμο μαγειρεμένο με αυτόν το τρόπο!!
Καλό βράδυ!!!
Ελένη, να το δοκιμάσεις,δεν θα σε απογοητεύσει!!!
Καλό σου βράδυ!!
Conna,συμφωνούμε απόλυτα!!!
Καλό σου βράδυ!!!
Λατρεύω το μπρόκολο αλλά το μπρόκολο ωγκρατέν είναι κορυφαίο... Γεια στα χέρια σου!
Post a Comment